Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Helou, helou! Onks mikki päällä?

Kyselin täällä alustavaa kiinnostusta Inderesin foorumilaisten epämuotoista kokoontumista kohtaan. Kiinnostusta heräsi mukavasti ja perustin asialle oman ketjun.

Käyhän tutustumassa ketjuun, seuraa suunnitelmia, kerro ideasi ja lähde mukaan!

15 tykkäystä

Melko vaikeaa on ollut jo 1.5kk, katsoin rahastojen tilannetta kun tuntuu että mikään ei massa salkussa onnistu. Esimerkiksi OP pienyhtiöt on laskenut syksyn 2021 huipusta -33,2%, jotta nousisi takaisin pitäisi nousta yli 50% ! Oma salkku itseasiassa pärjännyt kohtuullisesti kun 10% miinusta saan aikaan.
Mutta turhauttavaa kun rekyylitkin puuttuneet kokonaan, pikku hiljaa valutaan aina vaan alemmaksi samalla kun isot indeksi tekee ATH:ta.
Ennustanee isoa romahdusta syksylle, pikkulaput riskisempinä putsataan pois isojen poikien salkuista ensiksi.

2 tykkäystä

Itse koen OldFekin viestit ärsyttävinä. Ne ärsyttävät sitä osaa minussa joka ei tiedä
eikä osaa historiaa tai nykyisyyttä sotimisen osalta tarpeeksi. Kiitos siitä.

Ostellut Nestettä ja Fortumia kesäkuun. Käteistä 20-30%. Vaikea vuosi, osa voitolla ja tekisi mieli kevennellä syksyn synkkyyteen jossain vaiheessa.

En suoraan sanoen tiedä, miten viestisi pitäisi tulkita, joten kiitos tai anteeksi. :slight_smile:

20 tykkäystä

Venjänkielisillä uutisilla olisi nähdäkseni myös jonkinlainen puolustuksellinen tarkoitus, jotta vieraan vallan olisi vaikeampi masinoida venäjänkielistä, miltei satatuhatpäistä väestönosaamme palvelemaan omia tarkoituksiaan. Ainakin tässä tilanteessa, kun Venäjällä on meihin ja muihin länsimaihin vihamielisesti suhtautuva hallinto, olisi minusta vähän varomatonta lakkauttaa kyseistä palvelua ilman hyvää perustelua.

14 tykkäystä

Vastailkaa jos viititte kiitos! Vähän puutteellinen kysely, kun ei ota huomioon asuntolainan määrää (varmasti puolen miljoonan kämpässä on pienempi marginaali mitä vaikkapa 150K kämpässä), mutta pistelin kuitenkin mahdollisimman simppelin kyselyn.

Kiehtoo tietää taustaksi kannattaisiko 0,5% marginaalia (0,6% kaikki kulut huomioiden) kilpailuttaa. Meillä toki 157K laina vaan mikä ei ole järin suuri. 12KK euriborista oletettavasti tulee tiputettua syksyllä 3KK:n euriboriin samalla.

Ja joku polonen on OP:llä maksanut jopa 1,60% marginaalilla pitkään ilmeisesti…

4 tykkäystä

Sijoittajia ja sijoitustyylejä on erilaisia. Ihmiset ovat erilaisia. Ketjuja lukiessa huomaa, ettemme ole samasta puusta veistettyjä - onneksi näin. Välillä ollaan kovasti eri mieltä asioista, mikä on hienoa. Keskustelu käy välillä punahehkuisena, mikä on sekin täysin luonnollista. Kirjoitettu sana on helpompi täräyttää toiselle kuin puhe vasten kasvoja, väärinymmärrys tapahtuu myös helpommin. Täällä väännetään hienosti ja ylilyöntejä tapahtuu harvoin. Hyvät väännöt eivät yleensä liity sijoitusstrategioihin.

Silloin tällöin toisen sijoitustyyli närästää kuitenkin niin paljon, että siitä pitää avautua, avautua vaikka toinen ei nyt varsinaisesti pyydä apua. Tämä on vähän erikoista. Eikö meillä kaikilla ole oikeus sijoittaa juuri niin kuin itse haluaa, enkä nyt tarkoita yksitäisiä yhtiövalintoja, vaan enemmänkin koko strategiaa. Monella asiaan vaikuttaa jo ikä ja salkun koko. Ei ole ehkä halua ottaa riskiä salkun turvottua jo lähelle tavoitetta. Nuorempi sijoittaja saattaa ihan perustellusti sijoittaa lupaaviin kasvuyhtiöihin painottaen enemmän riskiä. Joku treidaa, joku suosii rahastoja. Yhdellä on salkussa pelkkää riskiä, toisella iloisesti osinkojyrät ja riskiset samassa salkussa ja kolmannella pelkkiä kypsiä ja “varmoja” tilit täynnä. Ei varmasti ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan se mikä sopii toiselle ei välttämättä toimi minulle, en silti lähtisi toisen strategiaa dissaamaan.

38 tykkäystä

Mitä kuuluu vastata jos kiinteää korkoa on vielä jäljellä 8 vuotta? Onhan siellä se marginaali sitä jatkoaikaa varten mutta se on aika teoreettinen kun siinä vaiheessa varmasti kilpailutan.

2 tykkäystä

Sijoittamisessa voi tehdä erilaisia strategisia valintoja ja toisen valitseman strategian dissaaminen on ikävä homma. Toisaalta voi aivan asiallisesti kysyä hämmästellessään toisen valintaa kysyä asiallisesti perusteita siihen ja mitä näkee siinä pahimpina riskeinä tai ajureina.

2 tykkäystä

Lähinnä se marginaaliprosentti vaan kiinnostaa, mitä pankki ottaa euriborin lisäksi. Tosin, ehkä noin pienessä ajassa/summassa jo ihan yksinkertainen 2-3€:n kuukausilaskutusmaksukin nostaa sen “oikean” marginaalin tosiaan törkeeksi jo itessään että ehkä oli tyhmä idea kysyä kaikkea tilpehööriä mukaan. :smiley:

Jos haluaisi kunnon kyselyn niin pitäis varmaan exceliin luoda pohja missä ois huomioitu laina-aika + summa + muut lisät.

…eiks tosi bagholder tai lisäilijä vastaisi tähän pudotukseen että “let it rain over me”?:thinking:

→ takki

2 tykkäystä

Eli kiinteän koron lainan omaaja ei siis vastaa, koska mitään relevanttia marginaalia euriboriin ei ole.

1 tykkäys

Aa, aivan, enpä osannu ottaa tuotakaan edes huomioon. Voi silti laitella yhtä lailla. Ei se ollutkaan niin simppeliä mitä pitkän mietinnän (yli 5 minuuttia) pohjalta ajattelin.

Joissakin pankeissa tarjotaan myös mahdollisuutta korkokattoon kun vain ensin on valmis ottamaan takapuoleen esimerkiksi 1,5% korkeampaa marginaalia koko lainan takaisinmaksun ajan.

1 tykkäys

Aikanaan oli asuntolaina Op:ssä. Sattuipa olemaan niitä aikoja kun korot ja marginaalit olivat laskusuhdanteessa. Eräänä päivänä sitten käväsin kysäisemässä mihin hintaan lainan saisi toisesta pankista. Marginaalihan oli huomattavasti alle ja kun vielä euribori oli laskenut mukavasti niin diilihän oli hyvä. Ei muuta kuin paperit kuntoon ja valtuutus sulkea tilit OP:stä ja siirtää laina tähän toiseen pankkiin. Parin päivän kuluttua soi puhelin ja oli OP:stä. Puhelu alkoi että olin kuulemma siirtämässä asiakkuutta pois heiltä ja heidän olikin pitänyt soittaa minulle että maksan hieman liikaa korkoa lainastani. Vastasin että vai niin ja valehtelemallako meinasitte saada takaisin asiakkaaksi? Meni konttorin täti hieman vaikeaksi ja sanoi no ehkä joku toinen kerta kysyisin sitten tarjouksen myös heiltä. Vastasin että en varmasti enkä ole OP:n ovea avannut sen jälkeen. Ei ollut muutoinkaan kauhen hyviä kokemuksia kyseisestä puulaakista. Olisin ehkä jopa harkinnut elleivät olisi soitelleet ja härskisti valehdelleet :face_with_monocle:. Eli varmaan vaan yksi poloinen poloinen pankkimaailman uhri tässä kyseessä :grin: Ja joskus vaihtamalla paranee :laughing:

9 tykkäystä

Tämäpäs, OP oli kallein nelisen vuotta takaperin kans niin piti siirtää muualle asuntolaina.

Aikuisuuden kynnykselle asti elin harhaluulossa että “lojaalius” palkitaan ja olinkin OP:n asiakas vaipoista asti, niinku koko perhekin. Ei se lojaalius näkyny muussa ku että sai vapaaehtoisesti maksaa muita enemmän… :melting_face:

16 tykkäystä

Itsellä aikanaan oli OP saman hintainen kuin muut pankit, bonusten verran siinä sitten säästää. Kilpailutin kolme pankkia.

Marginaaliakin laskivat aika pitkälti markkinahintaiseksi ihan kysäisemällä kun oli kolmisen vuotta laina vanhentunut.

Hyviä kokemuksia OP:sta. Lisäksi pidän niiden mobiilisovelluksesta.

9 tykkäystä

Mukava kuulla positiivisimpiakin tarinoita. Ei se nyt erityisen huono firma ole.

Siitä mobiilisovelluksen kehityksestä pitää kyllä antaa propseja. Mehtähommien takia sinne vielä yksi tili jäi ja se sovellus oli neljässä vuodessa kehittynyt aivan mainioksi kokonaisuudeksi.

1 tykkäys

Kyllä. Kokemukset ovat aina yksilökohtaisia, sillä pankit saattavat arvottaa asiakkaan/potentiaalisen aasiakkaan erilailla riippuen sen potentiaalista ja maksuvalmiudesta.

Ps. Kismittää etten ottanut korkokattotarjousta vajaa pari vuotta sitten vaikka oli tarjous jos allekirjoittamista vaille valmis, olisiko ollut maksimissaan noin 1.1% korko 10v. Noh… naulasin silti vuoden tuon jälkeen 10v katon max 3.25% (mukana marginaali, jos korot yhteensä alle tuon niin 1.25% taisi olla yli euriborin) ja nyt tuo tuntuu ihan ok diililtä :slight_smile:

1 tykkäys

Juu kyllä mullekin jäi sinne silloin omistajuusosuus ja yksi tili jossa oli vähän rahaa. Kunnes tuli vaan ilmoitus että tilisi on lopetettu. Itse sain kysellä että missähän ne rahat mahdollisesti nyt sitten ovat ja ja kerran en edes tiliä heillä saa enää pitää niin lopetin sitten osakkuudenkin :+1::+1::+1::+1: Hiano pankki - aina omistajan/asiakkaan puolella :wink::wink:

2 tykkäystä