Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Aloin katsoa Netflixin uutta sarjaa Näin rikastut (How To Get Rich, 2023).

Sarjassa käytännössä seurataan tavallisia, talousvaikeuksissa olevia amerikkalaisia, joita talousasiantuntija Ramit Sethi rientää auttamaan.

Kyseessä on kevyen viihteellinen sarja, joka toistelee säästämiseen ja taloudenhallintaan liittyviä ”totuuksia”. Sethi kuitenkin laittaa ihmiset ajattelemaan, priorisoimaan asioita sekä löytämään ratkaisut itse. Lisäksi MLM saa osakseen miellyttävää kurmuutusta.

Sarjan amerikkalaisperheiden ongelmat ovat arkipäivää puolelle suomalaisista, jotka elävät kädestä suuhun. On mielenkiintoista nähdä, miten suurituloisten kuusinumeroisia summia vuodessa tienaavien amerikkalaisten talous on aivan kuralla.

Aivan kelvollista katsottavaa varsinkin pariskunnille, joiden on vaikea puhua rahasta tai joiden suhtautuminen rahaan/kuluttamiseen eroaa jyrkästi. Vielä toistaiseksi on kuitenkin jäänyt arvoitukseksi, miten sarjaa katsomalla voi rikastua.

18 tykkäystä

Tässä on parissa minuutissa luettava juttu kyvystä palautua työelämästä ja jaksamisesta. Kyseessä on todella tärkeä aihe, lisäksi linkin takaa löytyy noin 25 minuutin pätkä, jossa haastatellaan aiheesta psykologi Liisa Puskalaa Työterveyslaitokselta ja Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntija aAnnamari Mäki-Ullakkoa. Ei maksumuuria.

“Monella meistä työ on nykyään mielellä tehtävää ja keskittymistä vaativaa ajastustyötä, joka myös kulkee paikasta toiseen. Tarvitsemme keinoja, jolla voi ikään kuin pysäyttää mielen videokasetti, kun lähtee töistä. Mutta usein työt seuraavat mukana vapaa-ajalle. Se hidastaa tai estää työstä palautumisen”, Puskala kuvaa.

8 tykkäystä

Eilen taas Usassa pörssit nousseet kunnolla. Mistä johtuu, että tämä hyvä vire ei tartu Suomeen ainakaan indeksitasolla?

Aikaerohan se yksi syy on kun Helsinki menee kiinni parin tunnin päästä USA:n aukeamisen jälkeen,
aamulla vihertänee helsingissäkin.

Jenkkipörssi nousee aika kapeilla harteilla (yhä). Tai ainakin nousi, rallin laajuun ei ole enää itselleni ihan selvillä. Suomalaisilla yhtiöllä on oikeastikin ainakin väliaikaisia ongelmia nykytilanteessa. Kyllähän meilläkin yhtiötä on, jotka ovat rallatelleet tänä vuonna.

Onhan se niinkin jos viittaa siihen, että kannattaa ostaa hyviä yhtiöitä ja myydä huonoja. Toisaalta olen kyllä kuullut, että tuotto-odotus on isompi kun ostaa osakkeita halventuneena kuin hintojen ollessa koholla.
Selvennyksenä, että laskeneilla tarkoitan Fortum, Neste, Kesko ja Nordea lähinnä. Eli aika turvallisella puolella mielestäni.

5 tykkäystä

Tom Hirst täytti eilen 36 vuotta. Kyseessä ei ole varsinainen julkimo vaikka miehellä onkin 25 000 seuraajaa Twitterissä. Tom perusti yrityksensä 22-vuotiaana ja on edelleen ensisijaisesti yrittäjä ja web-kehittäjä. Lisää miehestä löytyy tuolta → https://www.tomhirst.com/about

Seuraan miestä satunnaisesti. Hänen eilisessä synttäritwiitissään kiinnitti huomiota kattava lista siitä, mitä hän oli elämässään tähän mennessä oppinut.

Koostin yksittäisten twiittien sisällöt alle. Jos näitä hieman personoi, tässä on erinomaisia ohjeita sellaisille, joilla valtaosa elämän valinnoista on vasta edessä päin. :slight_smile:

  • The only partner you should look for is one that aligns with your values.
  • The only audience you should look for is one that aligns with your interests.
  • Being attractive (in business and in life) is within your control.
  • Ask for what you want.
  • Tell people you appreciate them, often and now.
  • Show your personality.
  • Drive in sports mode.
  • Bank a year’s living expenses as fast as you can.
  • Your outcomes are bound by your appetite for risk.
  • Run your career like a business.
  • Charge more for your work every year.
  • Save your best hours for creative work.
  • Meetings before and after work only.
  • If you want a stressful life, schedule everything.
  • A personal website is the simplest way to stand out.
  • Learn to cook.
  • Learn to code.
  • Learn to sell.
  • If you find a partner who supports your endeavours hold on to them for dear life.
  • Having kids will make your life 10x harder but 100x better.
  • Keep a close circle of local friends and a network around the world.
  • Focus on the people you want to help.
  • To understand the benefits of doing something for a long time, do something for a long time.
  • The freedom to choose where you work from, who you work with and what you work on is worth a lot of money.
  • There’s a middle ground between billion dollar founder and 9-5 office job that will make you very happy.
  • Go to the gym.
  • Get a dog.
  • Share your work.
  • Get comfortable talking about money or it will give you headaches, resentment and anxiety for life.
  • The best time to start is now.
23 tykkäystä

@Aili on päässyt Salkunrakentajaan kirjoittelemaan ja tässä olisi hänen eka kirjoituksensa siellä. Aiheena on tekoäly, kannattaa lukea. :slight_smile:

Meidän oravanpyöräämme on vavisuttellut marraskuussa 2022 julkaistu ChatGPT. Siinä missä Facebookilla oli miljoona käyttäjää kymmenessä kuukaudessa ja Spotifylla viidessä kuukaudessa, ChatGPT:llä oli miljoona käyttäjää viidessä päivässä. Kielimalli rikkoi kevyesti aikaisempien online-palveluiden käyttöönotto ennätyksiä. Eniten se kertoo siitä, miten monet ovat onlinepalveluiden äärellä ja halukkaita kokeilemaan uusia sovelluksia.

Alaotsikot:

  1. Mikä saa teknologian lähtemään lentoon?
  2. Tuoteteollisuuttakin arvokkaampi datatalous
  3. Tekoäly ja datatalous tänään
13 tykkäystä

Pörssin mörniessä rauhallisesti päätin tehdä taas Erikoisjakson Vartissa.

Varteillahan on muutamia tavoitteita: tehdä inderesTV:n katsojista parempia sijoittajia ja pitää katsoja informoituna sijoittajalle relevantilla ajankohtaisella informaatiolla. Ajankohtaisuus voi tarkoittaa hetkellisiä uutisia tai toisaalta pidemmän aikavälin kehityskulkuja.

Tämä jakso menee taas tuohon ensiksi mainittuun.

Ps. jaksossa siteeratussa tutkimuksessa on mielenkiintoinen listaus ROICilla (sijoitetun pääoman tuotolla) mitattuna parhaita firmoja 1999–2022. Tuo lista on myös muuttunut melkoisesti, mutta noiden firmojen tutkiminen on varmasti opettavaista. Jotain ne tekee oikein, kun ne pystyvät kilpailusta huolimatta hyvään tuottotasoon. Huom. se ei välttämättä tarkoita automaattisesti, että ne on hyviä sijoituksia.

31 tykkäystä
17 tykkäystä

Tilin yleisnäkymästä saa ladattua .csv tiedoston joko positiotasolla, tai muistaakseni myös kun painaa tuosta “ostoerittäin” niin ne saa myös ostoerätasolla sieltä.
image
.csv aukeaa siististi Excelillä ja sen saa tallennettua muokkausta varten .xlsx muotoon sitten :slight_smile:

1 tykkäys

Paras arvaaja taas valittu!

(:salt:)

E. Ylläoleva täysin sarkastinen poiminta, jolla viittaan omaan (ja Vernerin) hihittelyyn aiheesta muutamia viestejä ylempänä. Uskon caseen itse (Boreo) ja tämä on vain yksi yritysosto muiden joukossaa. :slight_smile: Paavin viesti on muutenkin laadukas, suosittelen sen lukemaan (:bear:)

7 tykkäystä

image

Muppets gif. Statler and Waldorf have a jolly ole conversation, looking at one another and laughing in delight.

14 tykkäystä

Aika edesvastuutonta lainata vain tuo lause muuten varsin karhuisista viesteistä :frowning:

2 tykkäystä

Onko foorumilla tästä lähtien joka ainoa medical device uusi Revenio?

10 tykkäystä

Ses kurssi juuri yli 170 euron, lähellä ath.

Tossa vielä kuva

Jos menestytte meidän ansiosta me ostetaan alella siivu teistä, kiitos.

Pahoittelen! Omassa päässä asia oli vahvassa kontekstissa jo aiempaan vitsailuumme asiasta. Eipä se tietenkään näy uudelle lukijalle :see_no_evil:. Muokkaan viestiä. :slight_smile:

2 tykkäystä

Näin on aina ollut ja näin on oleva jatkossakin. :joy:

22 tykkäystä

Aiemmin ollut samaa ilmiötä nähtävissä, varsinkin vuonna 2021. Nopeasti tulee mieleen että:

Harvia on uusi Kone ja hetkeä myöhemmin Orthex on uusi Harvia. Fondiasta uusi Talenom ja Optomedistä uusi Revenio. Ja tietty QT on uusi Amazon.

Kaikkihan näistä on enemmän tai vähemmän hyviä vertailukohtia eikä skenaariot toki vieläkään poissuljettuja. Mutta on nämä voineet myös olla sijoittajille vaarallisia FOMOn lietsojia hulivili aikoina - “entäs jos se Orthex huomenna ostaakin jonkun tappiollisen kippotehtaan joka kääntyy heti voitolliseksi, kun TJ:kin niin hymyili analyytikon haastattelussa?”

10 tykkäystä