Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Shorttaamalla häviää lopulta rahansa 100% varmuudella. Nyt kun saa riskitöntä korkoa noin 3%:n joustavilla ehdoilla niin riittää hyvin ja ei tarvitse jännittää minne indeksit menee. Jos ottaisi näkemystä shorttaamalla, pitäisi jännitellä onko tämä lyhytaikainen näkemys oikein.

4 tykkäystä

Törsäsin. Kyllä sitä voi sanoa törsäämiseksi kun maksaa elokuvasta (Viaplay) 14,99 €.
Ainahan nämä Wickit on ollut reipasta menoa, mutta ihan limiitillä meneekö touhu jo överiks.

Mut ei toi helppoa ole. Ensit listit kolmisenkymmentä ammattitappajaa ihan hetkessä, mutta sitten et saa ammuttua yhtä sokeaa miestä metrin päästä varttitunnissa.

johnwick4-poster-key-art

19 tykkäystä

Syyllinen inflaatioon on löytynyt. Kostoksi ostan mahdollisimman vähän. Tukehtukoot voittoihinsa. :face_with_symbols_over_mouth:

24 tykkäystä

Jep, olisin tänään halunnut parsaa grilliin, mutta 17,90e kilohinnalla jäi pienen sadattelun säestämänä parsat kauppaan. On se uskomatonta rahastusta eikö noitakin pötkylöitä voi laittaa jonneki multiin sellaista määrää ettei tarttisi ihan lohen tai naudan kilohintoja pyytää.

Ei ihmetytä että Suomalaisten kansanterveys menee alamäkeä kun vertaa paistopisteen uppopaistetun hillomäskin hintoja kasvistuotteiden hintoihin.

56 tykkäystä

Tuon näkee aika kauniisti tuottajahintojen kuvaajasta. Onneksi ovat lähdössä takaisin alaspäin noista huippuluvuista:

18 tykkäystä

Sopiiko udella miksi tälläinen liike? Uskotko, että pörssi tuottaa heikommin kuin sijoitusasuntosi korko on/tulee olemaan vai haluatko vain mielenrauhan vuoksi alentaa velkavipua?

2 tykkäystä

Kyllä Pohjanmaalla näkyy ja kovasti. Matalien korkojen aikana tällä uudehkolla asuinalueella ei ollut yleensä yhtään asuntoa myynnissä, tonttikauppa kävi ja rakentajia riitti. Nyt on rakentaminen jäissä pääosin jopa niillä myydyillä tonteilla ja muutaman vuoden vanhoja taloja on myynnissä pian 10. Hinnat toki ovat edelleen ihan poskettomia, meidänkin pari vuotta vanhasta talosta tulisi pyyntihintoja tuijottaen 20-40% voittoa.

11 tykkäystä

Menee sen verran foorumin aiheen ohi, etten kehtaa Podcast-ketjuun laittaa, mutta mainitaan nyt täällä.

En olisi varmaankaan kuunnellut tätä podia, jos en olisi aikanaan lukenut yllä siteerattua kohtaa @Astrix n haastattelusta. Nyt olen kuunnellut sen kaksi kerta ja voi jösses! Kyykkyhän tuntuu olevan ratkaisu kaikkiin elämän ongelmiin!

Ei sillä ettenkö olisi ennen kyykkäillyt, mutta en ole tajunnut kuinka kokonaisvaltaisesta asiasta on kyse!

22 tykkäystä

Okei varmasti on paljonkin paikkasidonnaista.

Justiinsa tuota on täälläki tutut ihmetelly että muutaman vuoden vanhan paritalon laittovat myyntiin ja välittäjä pisti heti +50% hintapyyntiin mitä itse ajattelivat.

Ja kuulostaa siltä prosentit sielläkin että nimimerkki siis vaihtoon. :smile:

1 tykkäys

Yksi indikaattori puolijohdealaan liittyen. :slight_smile: Raspberry Pi alustoja saa jälleen ostettua esimerkiksi verkkokauppa.com:sta [1]. Näiden saatavuudessa on ollut hyvin pitkään haasteita. Onko komponenttipula kenties kohta takanapäin. :slight_smile:

[1] Raspberry Pi 4 model B 1 Gt - yhden piirilevyn tietokone – Verkkokauppa.com

7 tykkäystä

Tämä jo vakuutti minut. Eipähän mene kesälomalla rahat turhuuksiin :wink:

Olen entistä vakuuttuneempi edellisestä kommentistani.

2 tykkäystä

Olen nykyään osakepoimijana kovin hidasliikkeinen, että rahat eivät ainakaan täysin harkitsematta mene turhuksiin osakemarkkinoilla.

Kyllä tässä koko ajan on kaikenlaista houkuttelevaa, mitä voisi ostaa, mutta sitten pitää tutkia ja nukkua useampi yö jne. Joskus sitten missaa hyvän dipin tai sitten toisaalta joskus tarkempi pohdinta on tuonut paremman lopputuloksen.

Toki monilla on hienot seurannat ja ovat perillä jatkuvasti laajasti kaikesta, niin osaavat toimia fiksummin ja nopeammin. :slight_smile:

3 tykkäystä

Foorumilla lienee tontteja myyneitä tai ostaneita ja talon rakentaneita. Kysymys teille: Jos on aikomus rakentaa omakotitalo ensi vuonna, niin missä vaiheessa viimeistään tulee tontti olla hankittuna?

Mietin tontin myynnin ajoitusta. Kyseessä on omistamamme suurehkon kaupungin alueella oleva alunperin mökkitontti järven rannalla, joka sittemmin on kaavoitettu omakoti/paritalotontiksi pysyvään asumiseen. Oletan kaupungin olevan aktiivinen lupa-asioissa (ainakin tontteja on kaavoitettu “anteliaasti” ja varmaan halutaan houkutella hyviä veronmaksajia kuntaan.) ja niiden menevän normaalien aikataulujen puitteissa.

Paikka on tietenkin edukseen juuri nyt. Laitoin tuonne tiedot kilpailuttaakseni kiinteistövälittäjiä: https://www.asuntojenmyynti.fi/ mutta parissa päivässä ei sieltä suunnasta tarjokkaita.

Ennen kai ajateltiin asunto- ja kiinteistökaupan pysähtyvän heinäkuuksi, mutta tämä lienee muuttunut. Pikemmin itse ajattelen, että hektisessä nykymenossa lomalla voisi olla aikaa käydä katsoassa tontteja vähän mielijohteestakin. Toisaalta ainakin asuntojen myynnissä ajatellaan kohteen “vanhenevan” jos myynti aloitettu väärään aikaan tai pitkittyy liian korkean hintapyynnön vuoksi.

EDIT: mainittakoon, että kohteessa on tie ja sähköt olemassa ja muu kunnallistekniikka rajalla.

1 tykkäys

En ole rakentanut. Oli joskus tonttihankittuna. Luovuin hommasta. Paras päätös ikinä. :muscle:

Mutta yhdeltä koulutukseltani raksainssinä annan sellaisen neuvon, että ensi vuodeksi alkaa olemaan tontin hankinnassa jo kiire. Se saattaa tulla yllätyksenä, miten kauan lupaprosessiin menee aikaa.

Syksyllä kaupungilla ja kunnilla on usein tonttiarvonnat.

Lisäksi mitään suunnitelmia ei kannata talonpohjaan alkaa tekemään ennenkuin sulla on tontti tiedossa. Tontille kannattaa rakentaa sinne sopiva talo, eikä etsiä tonttia unelmiensa talolle.

Muutenkin kaikkeen suunnitteluun ja budjetointiin kannattaa oikeasti käyttää huolella aikaa. Parhaiten säästät sillä, että löydät tontin, jolle rakentaminen on edullista ja pohdit oikeasti tarkkaan etukäteen, mitä kaikki maksaa, mitä oikeasti tarvitset ja mihin sulla on rahaa.

Sen jälkeen kun rakentaminen alkaa, rakennusbudjettiin pystyy enää vaikuttamaan hyvin vähän. Kaikkea vain tarvitaan ja kaikki tapahtuu. Jonkun pitäisi koko iloa vielä valvoa.

Parhaat säästöt teet suunnitteluvaiheessa, kun luovut kattoikkunaunelmastasi tai betoniportaista tai kellarin harrastetilasta, supistat 200 neliöt 140neliöön, siirrät harrastusvälineet varastoon asuinneliöistä, supistat kylppärin neliöistä sen poreammeen ja kaadat pari seinää.

Helpoimpia tehdä kynällä ja paperilla kuin lekalla. :wink:

58 tykkäystä

Paljonkos tuollaisen talopaketin hinta muuten on kohonnut viime aikoina kaikkineensa? Kai tuohon jonku kymmenen pinnaa saa laittaa lisää muutaman vuoden takaiseen hintaan?

1 tykkäys


Sit tämä Brotheruksen graafi.

Itse en usko kyllä hetkeäkään että korot tulisivat olemaan 10 vuotta yli 3% niinkuin monet ammattilaiset väittävät…

35 tykkäystä

“Suomen teollisuusyritysten myymien tuotteiden hinnat laskivat toukokuussa yllättäen yli 6% viime vuodesta.”

Viimeksi pari viikkoa sitten kuuntelin pienellä porukalla Brotheruksen ajatuksia ja eipä silloin tullut tämä puheeksi. Olisi mielenkiintoista tietää millaisella ostoskorilla noita hintoja (joihin tässä viitataan) verrataan vuoden takaiseen? Olen teollisuusyrityksessä ja tuotteiden hinnat eivät ole laskeneet vuoden takaisesta mihinkään. Eivät kyllä nousseetkaan (kysynnän vähennyttä entisestään kasvanut kilpailu pitää siitä huolen).

Tuollainen 10 vuoden päähän korkojen ennustaminen on niin turhaa, että täytyy vaan toivoa ettei tuollaiset päädy fyysiseen lehteen paperin ja musteen tuhlaamisena…

11 tykkäystä

Taitaa kuitenkin olla niin, että se 5 % korkopaperi alkaa näyttää huomattavan paljon houkuttelevammalta kuin se jopa miinushintaista sähköä puskeva tuulimylly tai aurinkovoimala. Investointien diskonttokorko on muuttunut melkoisesti ja pitkän aikaa negatiivista kassavirtaa tuottavavien kasvupuljujen arvostustaso on haihtunut savuna ilmaan. Tuottavalle investoinnille löytyy AINA korkotasosta huolimatta rahaa, tuottamattomalle ei.

4 tykkäystä

Miksi STAG? Eikös niillä pitäisi alkaa osingon kasvuvauhtikin kasvamaan kun ovat saaneet velkaa vähennettyä?

1 tykkäys

Ei inflaation laskeminen tarkoita että hinnat olisivat laskeneet. Inflaatio kuvaa hintojen nousua. Hinnat eivät nouse enää niin kovaa kuin aikaisemmin korkeamman inflaation aikaan.

1 tykkäys