Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Foorumilla lienee tontteja myyneitä tai ostaneita ja talon rakentaneita. Kysymys teille: Jos on aikomus rakentaa omakotitalo ensi vuonna, niin missä vaiheessa viimeistään tulee tontti olla hankittuna?

Mietin tontin myynnin ajoitusta. Kyseessä on omistamamme suurehkon kaupungin alueella oleva alunperin mökkitontti järven rannalla, joka sittemmin on kaavoitettu omakoti/paritalotontiksi pysyvään asumiseen. Oletan kaupungin olevan aktiivinen lupa-asioissa (ainakin tontteja on kaavoitettu “anteliaasti” ja varmaan halutaan houkutella hyviä veronmaksajia kuntaan.) ja niiden menevän normaalien aikataulujen puitteissa.

Paikka on tietenkin edukseen juuri nyt. Laitoin tuonne tiedot kilpailuttaakseni kiinteistövälittäjiä: https://www.asuntojenmyynti.fi/ mutta parissa päivässä ei sieltä suunnasta tarjokkaita.

Ennen kai ajateltiin asunto- ja kiinteistökaupan pysähtyvän heinäkuuksi, mutta tämä lienee muuttunut. Pikemmin itse ajattelen, että hektisessä nykymenossa lomalla voisi olla aikaa käydä katsoassa tontteja vähän mielijohteestakin. Toisaalta ainakin asuntojen myynnissä ajatellaan kohteen “vanhenevan” jos myynti aloitettu väärään aikaan tai pitkittyy liian korkean hintapyynnön vuoksi.

EDIT: mainittakoon, että kohteessa on tie ja sähköt olemassa ja muu kunnallistekniikka rajalla.

1 tykkäys

En ole rakentanut. Oli joskus tonttihankittuna. Luovuin hommasta. Paras päätös ikinä. :muscle:

Mutta yhdeltä koulutukseltani raksainssinä annan sellaisen neuvon, että ensi vuodeksi alkaa olemaan tontin hankinnassa jo kiire. Se saattaa tulla yllätyksenä, miten kauan lupaprosessiin menee aikaa.

Syksyllä kaupungilla ja kunnilla on usein tonttiarvonnat.

Lisäksi mitään suunnitelmia ei kannata talonpohjaan alkaa tekemään ennenkuin sulla on tontti tiedossa. Tontille kannattaa rakentaa sinne sopiva talo, eikä etsiä tonttia unelmiensa talolle.

Muutenkin kaikkeen suunnitteluun ja budjetointiin kannattaa oikeasti käyttää huolella aikaa. Parhaiten säästät sillä, että löydät tontin, jolle rakentaminen on edullista ja pohdit oikeasti tarkkaan etukäteen, mitä kaikki maksaa, mitä oikeasti tarvitset ja mihin sulla on rahaa.

Sen jälkeen kun rakentaminen alkaa, rakennusbudjettiin pystyy enää vaikuttamaan hyvin vähän. Kaikkea vain tarvitaan ja kaikki tapahtuu. Jonkun pitäisi koko iloa vielä valvoa.

Parhaat säästöt teet suunnitteluvaiheessa, kun luovut kattoikkunaunelmastasi tai betoniportaista tai kellarin harrastetilasta, supistat 200 neliöt 140neliöön, siirrät harrastusvälineet varastoon asuinneliöistä, supistat kylppärin neliöistä sen poreammeen ja kaadat pari seinää.

Helpoimpia tehdä kynällä ja paperilla kuin lekalla. :wink:

58 tykkäystä

Paljonkos tuollaisen talopaketin hinta muuten on kohonnut viime aikoina kaikkineensa? Kai tuohon jonku kymmenen pinnaa saa laittaa lisää muutaman vuoden takaiseen hintaan?

1 tykkäys


Sit tämä Brotheruksen graafi.

Itse en usko kyllä hetkeäkään että korot tulisivat olemaan 10 vuotta yli 3% niinkuin monet ammattilaiset väittävät…

35 tykkäystä

“Suomen teollisuusyritysten myymien tuotteiden hinnat laskivat toukokuussa yllättäen yli 6% viime vuodesta.”

Viimeksi pari viikkoa sitten kuuntelin pienellä porukalla Brotheruksen ajatuksia ja eipä silloin tullut tämä puheeksi. Olisi mielenkiintoista tietää millaisella ostoskorilla noita hintoja (joihin tässä viitataan) verrataan vuoden takaiseen? Olen teollisuusyrityksessä ja tuotteiden hinnat eivät ole laskeneet vuoden takaisesta mihinkään. Eivät kyllä nousseetkaan (kysynnän vähennyttä entisestään kasvanut kilpailu pitää siitä huolen).

Tuollainen 10 vuoden päähän korkojen ennustaminen on niin turhaa, että täytyy vaan toivoa ettei tuollaiset päädy fyysiseen lehteen paperin ja musteen tuhlaamisena…

11 tykkäystä

Taitaa kuitenkin olla niin, että se 5 % korkopaperi alkaa näyttää huomattavan paljon houkuttelevammalta kuin se jopa miinushintaista sähköä puskeva tuulimylly tai aurinkovoimala. Investointien diskonttokorko on muuttunut melkoisesti ja pitkän aikaa negatiivista kassavirtaa tuottavavien kasvupuljujen arvostustaso on haihtunut savuna ilmaan. Tuottavalle investoinnille löytyy AINA korkotasosta huolimatta rahaa, tuottamattomalle ei.

4 tykkäystä

Miksi STAG? Eikös niillä pitäisi alkaa osingon kasvuvauhtikin kasvamaan kun ovat saaneet velkaa vähennettyä?

1 tykkäys

Ei inflaation laskeminen tarkoita että hinnat olisivat laskeneet. Inflaatio kuvaa hintojen nousua. Hinnat eivät nouse enää niin kovaa kuin aikaisemmin korkeamman inflaation aikaan.

1 tykkäys

Kyllä tuo kuvan negatiivinen inflaatio tarkoittaa ihan hintojen laskua.

6 tykkäystä

Espanjassa katumyyjä kierteli myymässä 0,5kg nippuja 1€. “Elämä on” taitaa tosiaan sopia lähinnä Suomeen.

18 tykkäystä

Hmm… Nyt en ihan saa kiinni vastauksestasi minun viestiin. En edes puhunut inflaatiosta, vaan ihan vaan siitä että hinnat eivät ole laskeneet viime vuoteen verrattuna.

Kyseessä on 6% lasku keskimäärin tuottajahinnoissa Toukokuussa. Jo se että yksittäinen datapisteesi on ±0% kertoo siis aivan samaa tarinaa vaikka ei ihan samaan osukaan.

1 tykkäys

Joskus kuullut väitteen, että laiskat työntekijät ovat töissä muiden ollessa kesälomilla, kun silloin ei toimistossa tapahdu mitään ja saa olla rauhassa.

Samaan aikaan @Roni_Peuranheimo näyttää tehneen aamukatsaukseen viisi analyytikon kommenttia :sweat_smile:. Hattu päästä, että joku on analysoimassa meille yksityissijoittajille pörssiviihteen tapahtumia :+1:

45 tykkäystä

Itsellä sama tilanne, kalastusreissu tiedossa ja poika syksyllä armeijaan, vielä ei ole päättänyt meneekö minimillä 6kk vai erikoiskoulutus. Itsellä on tosin noussut mieleen että nyt kun VHM on melko kovan ryöpytyksen kohteena, sorretaan monella tavalla. Mm kesätyö-rekryissä firma jossa jossa oli töissä viime kesänä oli tehnyt päätöksen että palkkaava uusien yrityksen arvojensa mukaan, tasa-arvo syistä vain ja ainoastaan tyttöjä ja ulkomaalaisia nuoria kesätöihin ja niin myös tekivät, poika ei päässyt sinne tänä kesänä ja työt muualla jäi kahteen viikkoon. Mutta armeijaan, eli sotaan ja kuolemaan Suomalainen mies kelpaa kuitenkin, tästä syystä en olisi asettunut poikkiteloin vaikka olisi halunnut sivariksi.

19 tykkäystä

Vaikuttaa, että @Ensihoitsu tyhjentää salkusta kaikki REITit, koska EU-regulaatioriski?

Tarkoitus nyt siirtyä indeksimieheksi.

6v sijoitusuran aikana nordnetissä sp500-indeksi tuottanut yli 90% enemmän kuin oma salkkuni, jonka 6v tuotto on negatiivinen (!). Salkku olisi siis aika valtavasti isompi (+80 000€) jos olisin ”no brainerina” lätkinyt rahat indeksiin kk-säästöllä. Aikaakin olisi säästynyt aika valtavasti.

Eli osakepoiminta saa riittää, nyt jatkossa vain indeksiin. Ihan kaikkia suoria osakkeita en myy, mutta varmaan jotain vielä salkusta häviää.

Tuo 80 000€ on jo niin merkittävä ”menetetty tuotto”, että se hidastaa hurjasti vaurastumista. Ei oikein huvita ”menettää” seuraavan 6v aikana taas vastaavaa tuottoa. Keskiverto osakepoimija kuitenkin häviää indeksille.

124 tykkäystä

Indeksimiehen elämä on leppoista. Ytd +5% ja pörssin seuraaminen on lähinnä pintapuolista makron seuraamista työkuvioiden ja asuntolainan korkojen vuoksi.

En näe mitään hyötyä palata vetämään käsijarrusta omilla säätämisillä ainakaan näin ruuhkavuosina.

39 tykkäystä

Kyllähän tuo varmasti syö miestä. Pienellä karhuilulla heitän ettei nyt varmaan ihan se paras aika laittaa könttäsummaa indeksiin(ainakaan jenkkeihin), mutta pitkällä tähtäimellähän se myös tasoittuu. Ja ainahan voi myös hajauttaa pidemmälle ajalle.

Ja jos haluaa osakepoimintaa jatkaa niin ainahan voi ostaa Investoria tms. sijoitusyhtiötä, jotka itsessään pienen pieniä indeksejä.

14 tykkäystä

Pitää varmasti paikkaansa. Hurja ero mm. Suomen ja Jenkkien indeksituotossa ainakin tältä vuodelta. Täytyy hajauttaa ajallisesti.

4 tykkäystä

“Är-koo-peen e-dus-kun-ta-ryh-mä”

16 tykkäystä