Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta! :heart:

Uskon, että hieman pitkässä juoksussa häviän indeksille. En usko enää, että paljoa, mutta miksi minä harrastan osakepoimintaa, niin on se, että pidän todella paljon sijoittamisesta. :slight_smile:

Sopivat rahastot ovat varmasti oikein hyvä valinta. Kiva, kun et lähde yhteisöstämme - kiitos siitä! :slight_smile:

12 tykkäystä

Kuluttajahintaindeksi :smirk:

10 tykkäystä

Ei kukaan voi ennustaa mitään -45% reaktion uutista juuri osaripäivälle. Lukemat olivat jo tiedossa ja sitä myöten oli ihan perusteltua ostaa ennen osaria kun tietää, ettei lukemista tulee enää mitään pommia. Siis jos ajatteli, että lasku oli ylilyönti. Ei tähän kukaan ennustanut mitään diilin peruuntumisesta johtuvaa laskua, vaan argumentit olivat lähinnä sitä, että osaripäivänä kurssi on alempana, koska tulee huonot lukemat (jotka jo tiedetään).

3 tykkäystä

Verohallinnon Twitter-videosta poimittua verokertymästä:

14 tykkäystä

ei tästä tietoa. Pitäisi pohtia.

Moikka kaikille! :wave:

Aloitin viime viikolla uutena Inderesin yhteisötiimissä ja ajattelin tässä kohtaa esittäytyä myös täällä foorumin puolella. :blush:

Ennen Inderesillä aloittamista olin vajaat 1,5 vuotta Flik:llä (Inderesin tytäryhtiö, joka vastaa tapahtumatuotannoista ja webcasteista) freelancerina auttamassa webcast tuotannoissa teknikkona, jonka aikana talo kerkesi tulla jo melko tutuksi. Samalla olen tehnyt yrittäjänä valokuvaus- ja videokuvauskeikkoja. Taustaltani olen siis mediatekniikan insinööri, mutta intohimoni sijoittamista kohtaan on syy, jonka takia löysin ensin Flik:lle ja nyt myöhemmin unelmatöihin - Inderesille. :blue_heart:

Ensikosketukseni Inderesiin oli vuosia sitten eräs Heikkilä & Vilén jakso, jonka jälkeen ei mennyt kuin hetki, kun olin jo Inderesin sisällön suurkuluttaja. Käytän päivittäin useamman tunnin foorumin lukemiseen, videoiden ja podcastien kuunteluun sekä sijoituskirjallisuuden lukemiseen. Näiden lisäksi tykkään vapaa-ajallani lukea myös muuta kirjallisuutta, kuunnella musiikkia, soittaa kitaraa, valokuvata, pyöräillä, lenkkeillä, kalastaa, retkeillä ja saunoa.

Tulen Inderesillä tekemään sisältöä sosiaaliseen mediaan ja InderesTV:een eli ensimmäinen haastattelukin saadaan varmaan piakkoin ulos. Tulen myös olemaan entistä aktiivisemmin osana foorumia tällä uudella nimimerkillä. (Selvyydeksi mainittakoon, että aiempi nimimerkkini foorumilla ei ollut TomiP vaikka kovasti olen pitänyt hänen kirjoituksista.) Minulle saa siis rohkeasti laittaa yksityisviestiä asiasta kuin asiasta! :slightly_smiling_face:

101 tykkäystä

Joo ymmärrän, että meinaat, että päivän laskulla ei niinkään ole tekemistä osarin, vaan enemmänkin samaan ajankohtaan osuvan uutisen kanssa.

Anyway psykologiakommentti mielestäni pätee ja mielestäni on ihan yhtä perusteltua on ostaa tänään, viikko sitten tai viikon päästä, jos päätös perustuu kohtaan 1. (Oma ostopäätös). Ja se on vaikea sääntö.

Itselläni uppiniskaisesti treidaamattomuus kuitenkin menee syyhyn 2. (Ei tradea osaripäiviin), koska haluan kuitenkin nähdä ne numerot ja puheet osaripäivänä.

1 tykkäys

Muistaakseni Buffet on myös sanonut, että jos et kuvittele voivasi omistaa osaketta viittä vuotta, ei ole mitään syytä omistaa sitä viittä minuuttia.

10 tykkäystä

Jep. Nyt vähän harmittaa, kun osarireaktiota ei nähty ollenkaan. Noh, melko epämääräinen firma vaikuttaa olevan. Parempi pysyä kaukana. Osta- suosituksia on ollut pilvin pimein joka suunnalla ja Redeyen tavoitehinta on ollut ties kuinka kauan yli 100% nousuvaralla. Vieläkö kehtaavat lyödä tavoitteen johonkin 50 SEK:iin?

1 tykkäys

Alan tänään viime tipassa valmistelemaan perjantaista CMD-esitystä yhteisöstä (DL yöllä, toki olen jo kuukausia kasannut muistiinpanoja :smiley: ) ja mietin että esitykseen olisi hauska lisätä yhteisöläisten eli teidän omia ajatuksia yhteisöstä.

Esitys on englanniksi, joten käännän kommentit vapaasti.

Mitä haen, on hauskat ja nasevat (saa toki olla myös kriittisiä!) kommentit kuten erään anonyymin “foorumi on huumetta” -kommentti.

Kommentit voivat koskea laajasti kaikkea Inderesiin ja yhteisöön liittyvää, tuo foorumia koskeva kommentti oli vain esimerkki. :slight_smile:

9 tykkäystä

Kohtuullisesti on verokertymä turvonnut noin kymmenen vuoden aikana. Vaatimattomasti n. 38,5%. Toki onhan Suomen väkilukukin ollut “räjähdysmäisessä” kasvussa 5,388M → 5,541M (ontuvan sarkasmin varoitus). :thinking:

Edit. Unohtui mainita, notta väkiluvut katsottu googlella :see_no_evil:

1 tykkäys

Tässä on Henri Huovisen muutamassa minuuteissa luettava juttu Diamond Hillin salkunhoitajan suosikkiosakkeista,.

Tässä on jutun alaotsikot:

  1. Nintendo ja Astella Pharma ovat varteenotettavia sijoituskohteita
  2. HDFC Bank on varteenotettava sijoituskohde Intian osakemarkkinoilla
1 tykkäys

Samoja mietteitä edellisten kirjoituksien kanssa. Todella turhauttavaa on ollut pörssi taival viime aikoina. Oma suunnitelmani on nyt kesän aikana nostaa käteis kassaa ja vähentää pörssin seuraamista. Mitään isompaa myyntejä en aijo tehdä mutta jotenkin on saatava paussia pörssi hommiin ja panostaa vaikka liikuntaan se on oma vahvuus. Hyvää kesää kaikille!

16 tykkäystä

Massen vanhoista kommenteista voisi kyllä löytyä löytöjä.

16 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas taitaa vetää melkein joka haastatteluun kysymyksen foorumista/yhteisöstä. Irtoaisikohan sieltä hyviä?

Kävin vilkaisemassa omia vastauksiani:

Kuten sanoin, on vaikea kuvitella enää arkea ilman Inderesin palveluja ja erityisesti ilman tätä foorumia.

Yhtiöedustajia haluan kiittää siitä, että tulevat foorumille viestimään sijoittajien kanssa ja ottavat riskin kipakallekin kritiikille altistumisesta.

Olen paitsi oppinut paljon, saanut myös valtavan monet naurut meemejä ja muuta hyväntahtoista sekoilua lukiessani.

Tää @SijoitusSeppo `n heitto on osuva, vaikka onkin ajalta ennen politiikka- ja vaalikeskusteluja :face_with_hand_over_mouth:

Tämä on aivan poikkeuksellinen “saari” kaiken some-öyhötyksen keskellä.

Tai sitten vedät vaan dian täyteen meemiketjun parhaita kuvia ja erilaisia “kusetusmarkkina” -huudahduksia. :grimacing:

22 tykkäystä

Kauppatieteisiin pyrkineet!
Miten laskitta nCr ja nPr laskut nelilaskimella?
image

2 tykkäystä

image
Vai käytittekö tätä kaavaa?

Perustelut ostolle oli varmasti hieman kieli poskessa, mutta tuli tästä mieleen tsekata miten tuolla ajanjaksolla on osakkeiden lukumäärä kehittynyt.

Eli joulukuulta 2018 yhtiön koko työntekijöinä mitattuna on 14 kertaa isompi nykyään, mutta myös osakkeiden lukumäärä 2018-2022 on reilu 12 kertaistunut. Paljon on Larsilla ja kumppaneilla vielä todistettavaa, että kaikki tämä kasvu on myös luonut osakekohtaista arvon nousua :smiley:

19 tykkäystä

No yksinkertaisuudessaan kun funktiolaskimelle antaa komennon laskea nCr, niin se laskee sen tuolla tavalla.

Muuten näin matikasta tykkäävälle sattuu silmiin nähdä desimaalilukuja, kun olisi murtolukuja voinut käyttää. Toki en tehtävän kontekstia tiedä.

Edit 2.

Koetin vain tuoda sen esiin, että myös funktiolaskin laskee pohjimmiltaan nelilaskimen komennoilla. Niinhän matematiikka pitkälti toimii, että perus laskutoimitusten varaan rakentuu kaikki.

Ja pohjimmiltaanhan on kaikki filosofiaa :slight_smile:

3 tykkäystä

Antamassasi esimerkissä binomikertoimen voi vain päätellä, koska se tarkoittaa, että kuinka monella tavalla neljän alkion joukosta voi valita yhden. Tapojahan on neljä. Jos alhaalla olisi 3, vastaus olisi samoin 4, koska aina kun valitset 3, asian voi ajatella niinkin että ”epävalitsit” yhden. Tällainen symmetria vallitsee laajemminkin. Jos alhaalla olisi 0, vastaus olisi 1, koska on vain yksi tapa olla tekemättä mitään. Samoin jos alhaalla olisi 4, vastaus olisi 1, on vain yksi tapa valita kaikki. Ainoa hieman mutkikkaampi tapaus on jos alhaalla on 2, mutta senkin voi päätellä.

Toki jos on isompia lukuja, päättely menee hankalaksi tai mahdottomaksi, jolloin voi tosiaan käyttää tuota kaavaa ja tarvittaessa purkaa laskimella kertoma kertolaskuksi, jos kertomallekaan ei ole omaa nappulaa.

10 tykkäystä