Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Jep. Minusta alkaa olla jo hieman kyseenalaista, kun laatufirmoja, kuten OmaSP, Efecte ja Gofore, kehotetaan raportista toiseen ostamaan ja kehutaan yhtiöinä, mutta itse ei kuitenkaan osteta, vaikka turvamarginaalia on ollut jo pitkään heittämällä sen verran (jatkuvasti 30-40% tavoitehintaan), että mallisalkkuostos olisi perusteltua.

“Harvoin saa sektorin kärkeä näin edullisesti”, kuului Goforen raportin otsikko jo toukokuussa.

“Ostohousumme pysyvät jalassa”, oli OmaSP:n rapsan otsikko toukokuussa. Ei ole ostohousuja näkynyt muuta kuin suosittelussa.

Laadukkaiden kasvufirmojen sijaan salkkuun päätyi viimeksi Fortumia. :slight_smile:

33 tykkäystä

En ole yleensä laittanut kovin suurta painoa valuuttakursseille sijoituspäätöksiä tehdessä, mutta olisikohan nyt aika sijoittaa Ruotsiin, kun kruunu on niin halpa? Missä määrin valuuttakurssit vaikuttavat kokeneempien sijoittajien sijoituspäätöksiin?

4 tykkäystä

Inderesin mallisalkun kolmen vuoden tuotto ei houkttele =6% ,eilen kävi neljässä. Saas nähdä meneekö miinuksen puolelle. Moni Suomeen sijoittava osakerahasto on tuotoillaan mennyt ohi.

1 tykkäys

Mielenkiintoinen tviitti, mutta en osaa sanoa, mitä pitäisi ajatella.

8 tykkäystä

IMO ihan lukemisen arvoinen juttu kaikille kulutustavara sijoittajille.

33 tykkäystä

Varmistaisin pari asiaa

‘Aktivoi taseeseen’ = lasketaan kehityskulut investoinneiksi, joita poistetaan vuosittain.

EBIT yhdenmukaisempi = EBITDAan ei sisällytetä poistoja jolloin Admicomin ebitda jää vajaaksi koska laskee kehityskulut … kuluiksi :man_shrugging:

Kiitos ja muistakaa että ei ole tyhmiä kysymyksiä, vain tyhmiä ihmisiä :smiling_face_with_three_hearts:

7 tykkäystä

Ihan paras. :smiley:

Tämä sopisi mainiosti myös IT-palvelufirmaketjuun.

24 tykkäystä

Markkinoiden ajoittamisesta on hyvä kirjoitus wikipedissa.
Markkinoiden ajoittaminen – Wikipedia

Mallisalkun käteinen tiliotteista poimittuna. Negatiiviset saldot jätetty pois. Valitettavasti tiliote ei kerro salkun arvoa, joten suhteellista osuutta ei voi laskea. Toisaalta sijoituksia tehdäänkin euroilla eikä prosenteilla.

12 tykkäystä

Sisäpiiritiedon mukaan turskan määrään ei ole tulossa rajoituksia. Huh.

31 tykkäystä

Mallisalkun käteispainoa on käsitelty mm. tässä analyysikoulun kirjoituksessa:

Laitan Juhan tuoreet foorumikommentit Mallisalkkuun liittyen myös tänne, jos on sattunut menemään ohi:

18 tykkäystä

Vähän ilkeämpi kaveri voisi kysyä listaa näistä mahdollisuuksista viimeisen kolmen vuoden aikana, joita ei oltaisi voitu hyödyntää pienemmällä käteispainolla. Teille tulee kuitenkin mallisalkkuun niin suuri määrä osinkoja joka kevät, ettekä yleensä ota mitään massiivisia avauspositioita mihinkään osakkeeseen, joten käteispainon luulisi pienentyvän aina kevättä kohti jonnekkin tuonne alle 5% tuntumaan näillä OMXH:n kertoimilla :cowboy_hat_face:

Esimerkiksi tuon ujon Admicom-avauksen olisi kyllä rahoittanut pienemmälläkin käteispainolla, varsinkin jos siellä listalla on jonossa osakkeita, jotka myydään heti kun suositus kääntyy.

9 tykkäystä

Eikös tuo ole toistaiseksi onnistunut aika hyvin? Siis toistaiseksi, katsotaan sitten uudelleen kun ajoituksessa seuraa ostovaihe.

2 tykkäystä

Mallisalkun osinkotuotto ei ole kyllä viime vuosina ollut kuin reilun 2 %:n tuntumassa, joten ei sillä hirveästi uusia ostoksia rahoiteta. Ja tuohon mahdollisten positiivisten suositusten kääntymiseenhän meillä ei ole sinänsä oikein näkyvyyttä, että sen varaan ei voi oikein pelkästään laskea. Mutta kuten on aiemminkin todettu videoilla, niin kyllä me koko ajan aktiviisesti mietitään liikkeitä Mallisalkun suhteen :slight_smile:

10 tykkäystä

Arg tämä Ekan viesti, jossa bustataan bloginikin hairahtaneen omistamisteemasta muille vesille, on saanut jo yli 200 sydäntä. Jotenkin sellainen tunne Keijolla, että blogini on symboloitumassa kovaa vauhtia joukon jatkoksi jälleen yhdeksi nousukiiman lopun ilmiöistä, jossa eräs bullero perustaa aivan nousun huipulla sijoitusblogin - vain todetakseen koko foorumiyleisön edessä gonahtaneensa osakkeisiin parin vuoden jälkeen, kun markkinat eivät olekaan käyttyneet enää niin kivasti.

Ekan viestissä todettiin omistamisteeman vaihtuneen kuntoiluun ja niin edelleen, niin jäin oikein pohtimaan tuota otetta tekstistä eilen. Vaikken olekaan viime aikoina jaksanut kovinkaan etsiä uusia kohteita (paljonko sitten syynä markkinatunnelma, paljonko käteisposition vähyys ja paljonko muut aikaa vievää askareet), niin yhden asian haluan tehdä selväksi. Nousumarkkina synnyttää aina erilaisia ilmiöitä ja tapahtumia, mutta blogi ei kuulu tähän listaan. Niin kauan kun Mikset olisi omistaja -blogi on olemassa, sen ydintehtävänä on muistuttaa osakkeiden omistamisen hyvyydestä, kansankapitalismin järkevyydestä - ja osakkeista yleensä varsinkin silloin, kun tunnelma on markkinoilla aneeminen. Näin se on blogin koko olemassaolon aina ollut ja näin se tulee aina olemaan.

Näyttää ilmeisesti siltä, että Helsingin pörssi on tosissaan lähtenyt haastamaan blogin vakavasti otettavuutta pysymällä sitkeästi matalalentoisena niin kauan, kun blogi elää ja hengittää. Tässä kohtaa otan hasteen vastaan todeten, että orkesteri soittaa tasan tarkkaan niin kauan, kunnes laiva kirjaimellisesti uppoaa jalkojen alta. Blogi ja sen ydinsanoma tulee olemaan vahvempi kuin nykyinen Helsingin laskumarkkina. Blogin ydinsanoma on totuus, joka ei pala stagflaatiossakaan.

Kiitos Eka tähän todellisuuteen herättämisestä. Eipä mulla muuta. Jumalan siunausta.

70 tykkäystä

Ehdottaisin Kimille titteliä El Presidente.

Ei tämä ollu ainakaan Prospect-tason ulostulo :sweat_smile:

12 tykkäystä

Nousu peruttu.

Olen ensi kuussa käyttämässä käteistäni ja vielä kait aika paljon, kun extrarahaakin tulee.

Burning-money GIFs - Get the best GIF on GIPHY

17 tykkäystä

Vähän pelotti, että uskaltaako tuota mainita kirjoituksessa ja tykkätkö kyttyrää, mutta mielestäni se oli kuitenkin Inderesin foorumin osalta sellainen vahvasti näkyvä tämän aikakauden merkkipaalu, että ansaitsi tulla mainituksi. Esimerkiksi Inderesin foorumin tuleen sytyttänyt vetyhype, Massen katoaminen, Smart eye -jahdin uppoaminen ja Timontin nimimerkin vaihto, Yhä_musa_soin palaaminen profetoimaan pörssiromahduksesta, Vernerin muuttuminen kasvusijoittajasta osinkoboomeriksi ja Harvian tatuointi sekä hatunsyönti ovat mielestäni ainakin jossain määrin näkyvyydessään tähän verrattavia tapahtumia. Toivon että jatkat kirjoittelua riippumatta mihin suuntaan markkinat menevät, kun noita tekstejäsi on sen verran mukava lueskella aamukahvin parissa :pray:

78 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/elokapina-kertoo-mihin-aikoo-kayttaa-koneen-saatiolta-saamansa-200000-euron-apurahan-kansalaistottelemattomuus-on-jatkossakin-osa-strategiaa/92357a6c-2ef8-42f3-b9f1-0be6aa700c07

Vaikuttaa siltä, että Koneen Säätiö todellakin rahoittaa kadulla istumista ja taideperformansseja Elokapinalle myöntämillään rahoilla. Olisihan tuonkin rahan voinut käyttää tuottavammin ja hyödyllisemmin, esimerkiksi rahoittamalla oikeasti vihreää siirtymää toteuttavia hankkeita.

16 tykkäystä

Kiitos, mielenkiintoinen käyrä. Kaupankäyntiaktiviteetissa näkyy tulleen iso pudotus vuoden 2015 alussa, lieneekö ollut tietoinen muutos filosofiassa? Sitä ennen jatkuvasti kauppaa, sen jälkeen nykyisen kaltainen linja.

Toinen periaatteellinen muutos näkyy tulleen keväällä 2016. Sitä ennen käteinen oli usein painunut nollan tuntumaan, sen jälkeen uudeksi pyhäksi sakramentiksi tuli että käteistä ei voi koskaan olla alle 20k.

Vuoden 2017 alkupuolelta alkoi neljän vuoden ajanjakso, jolloin käteinen sahasi suunnilleen 30-60k haarukassa, keskimäärin ehkä hieman yli 40k. Vuoden 2017 alussa salkun arvo oli noin 225k euroa, neljä vuotta myöhemmin puolisen miljoonaa. Ehkä siis sellainen 15 prosentin käteispaino oli tyypillinen tuolla välillä.

Maaliskuun 2020 koronarommissa salkun arvo käväisi alle 300 tuhannessa. Käteinen ei mennyt alle 40 tuhannen, joten käteispaino oli koko ajan selvästi kymmenen päällä. Toki siinä tuli täysosumana Qt ja hyvinä poimintoina Sampo ja Fortum (josta irtaannuttiin myöhemmin taitavasti), mutta aika paljon jäi käteistä homehtumaan kun nähtiin sietämättömänä se ajatus, että mentäisiin alle 10% käteisellä mahdollisesti kohti syksyn 2008 kaltaista finaalia. Ilmeisesti vain tällaisessa harvoin toteutuvassa eeppisessä romahduksessa käteinen painuisi kymmenen alapuolelle, ja voitaisiin todeta että onneksi oli pelimerkkejä varastossa?

Ehkä maaliskuun 2020 toimet symboloivat mallisalkkua; poiminnat ovat osuneet keskimäärin loistavasti, mutta kieltämättä kummallisen vahvaa käteissuojausta on pidetty jo vuosia ja sen myötä pitkällä aikavälillä rahaa jätetään pöydälle. Tämä kuitenkin simuloi sijoitussalkkua, jonka ulkopuolelle jää turvapuskurit ynnä muut.

24 tykkäystä

Haha totta kai sen uskalsi mainita, ja olen tavallaan vähän otettukin, että olen itsekin saavuttanut jonkinlaisen merkkipaalun. :smile: Ilman muuta jatkan kirjoittelua, joskus enemmän joskus vähemmän, ja kiitos palautteesta. :heart:

Masse oli ehkä foorumin legendaarisin ilmiö. Mihin hän ikinä katosikaan, sitä tuskin saamme koskaan tietää.

Oli tuon presidentillisen puheen lisäksi tarkoitus vähän tarkemmin avata tätä aihetta tulevassa vuosikirjoituksessa. Stay tuned…

18 tykkäystä