Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Moi :slight_smile:

Tällä hetkellä mulla ei tulisi mieleenkään tutkia pörssiyhtiöitä sen sijaan että touhuan pienten lasteni kanssa.

Eli aika randomisti tulee sijoiteltua. Kyllä mulla jonkinlainen tuntuma varmaankin on siihen mikä on tolkullisissa hinnoissa. Sattumalle jää iso rooli myös ja se on minulle ok.

68 tykkäystä

Ärsyttävää kun osakkeiden tikkereitä katsellessa saa aikaan itselleen korvamadon.

Kävikö siis niin, että leikkien välissä kurkkasit salkkuun ja jätit sovelluksen päälle. Tenava sitten sai kännyn käteensä ja osti Nestettä. :smile:

11 tykkäystä

Juuri näin pääsi käymään :wink:

15 tykkäystä

Eli ”positiivisessa valossa” on näyttäytynyt kurssinousijat ja ”en ole innostunut” laskevista yhtiöistä.

Mikään ei muuta sentimenttiä niinkuin hinta :wink: Ok, Puuilo kyllä suorittanut hienosti, mut eihän Harviassa ole mitään yllättävää tapahtunut pitkään aikaan. Innostava se oli vuosi sitten, nykyhinnasta ei kovin innoisaan voi kyllä olla. Fortumikin vetänyt ihan odotetusti ja olis varmaan eri ääni kellossa jos hinta ois jotain muuta kuin nyt.

15 tykkäystä

Mistä “sijoittajat” tietävät etukäteen mitä sektoria myydään tai ostetaan :smiley:

Sammon ja Mandatumin tuottograafit näyttää kyllä olevan äkkiseltään päin honkia Nordnetissä. Tuleekohan tuohon korjaus vai miten näiden kanssa yleensä tehdään? Mistähän tuo Mandatumin hankintahinta on arvottu :sweat_smile:

Tuleeko musta joutsen -tapahtuma bondimarkkinalta? Itsellä vahva mutu siitä.

Benjamin Graham jäi 50-luvulla eläkkeelle aktiivisesta sijoitustoiminnastaan. Hän kuitenkin jatkoi kirjoittamista. Hän julkaisi artikkeleja ja päivitti Intelligent Investor -teostaan.

Eläkkeellä ollessaan Graham hahmotteli tarkemmin millainen voisi olla tolkun tavissijoittaja, jolla ei ole paljon aikaa käyttää sijoitustoimintaan.

Tuolloin indeksirahastoja ei vielä ollut olemassa.

Tolkun tavissijoittajan tunnusmerkkejä:

  1. Osaa karkeasti hahmottaa onko pörssi halpa vai kallis. Osaa olla iloinen ja optimistinen pörssin ollessa halpa riippumatta siitä kuinka pahasti oma salkku on sulanut. On nyrpeä ja tosi skeptinen kun pörssi on kallis ja lipevät myyntihenkilöt markkinoivat listautumistulvaa.

  2. Fomo on myöhempien aikojen termi. Mutta käytännössä Graham lukuisin sanankääntein varoitti fomottamisesta.

  3. Taviksen pitää hajauttaa sijoitukset yhtiöiden suhteen ja ajallisesti. Ammattilaiset saavat halutessaan yrittää kovaa keskittämistä ja aggressiivista markkinoiden ajoittamista.

  4. Huonoimpia sijoituksia eivät välttämättä ole sellaiset joissa ostetaan hyvää kalliilla.

Pahimpia ansoja itseään maltillisena ja järkevänä pitävälle tavissijoittajlle ovat usein sellaiset joissa ostetaan keskinkertaista tai heikkoa laatua pinnallisesti katsoen kohtuulliseen hintaan tilanteessa jossa bisneksentekoympäristö on poikkeuksellisen hyvä. Eli siis normalisoi, yritä katsoa syklien yli.

Tiedän että pitäisi sijoittaa indekseihin mutta jotenkin se on minulle vaan niin vaikeaa. Ajattelen että kulunut kesä ja syksy on tarjonnut grahamilaiselle tavissijoittajalle paikan nostaa osakepainoa ostamalla OMXH-osakkeita.

Minimaalinen ajankäyttö pörssipohdintoihin, elämä muiden asioiden parissa, mutta kyllä näillä sijoituksilla varallisuuden reaaliarvo pitkällä aikavälillä säilyy ja jopa kasvaakin.

67 tykkäystä

Tänä vuonna se taitaa näyttää tältä:

image

21 tykkäystä

Aihetta sivuten nyt huomio kaikki seniorisijoittajat, jotka tykkäävät peuhata lasten kanssa. Suomeen on hyväksytty ensimmäinen yli 60-vuotiaille ja muille heikentyneen immuunivasteen omaaville sopiva rokote RS-virusta vastaan. Kannattaa hankkia, koska tenavat ovat varsinaisia tautikoneita :+1:

Tämä tulee saataville myös raskaana oleville äideille, mikä on hyödyllistä sillä toimivaa rokotetta vauvoille ei ole vielä kehitetty.

21 tykkäystä

Sijoittaja-Alistaja, ex. Sijoittaja-alokas?

7 tykkäystä

Pitäiskö foorumin ostaa Fortum vaan pois pörssistä kohta? Ootellaan vaikka kuukauden laskut vielä, niin pitäis kyllä aika halvalla saada…

34 tykkäystä

Pesin talomme ikkunat viime viikolla, kun kelit olivat vielä lämpimiä. Pidän yleensä takapihalle johtavan oven ikkunassa säleverhoa alhaalla, mutta jäin ihastelemaan omien kätösten ja Kärcherin ikkunapesimen jättämää kirkasta jälkeä ja jätin säleverhon ylös. Ei olisi kannattanut.

Tänään aamulla kello 7 kuului takaovelta kova pamaus ja menin katsomaan, mitä ihmettä tapahtui. Löysin takapihalle johtavilta rappusilta tiaisen selällään. Sen koko ruumis oli omituisesti mutkalla. Pyrstö näytti vääntyneeltä sekä pysty- että sivusuunnassa. Lintu oli hengissä. Sen sydämen nopean tykytyksen näki linnun koko kehosta, joka tärisi. Sen asento oli todella ikävä.

Asumme metsän reunassa ja lintuja on joskus aiemminkin käynyt kolisuttamassa ikkunoita. Ne ovat kuitenkin pienen pökerryksen jälkeen lentäneet aina nopeasti pois. Tällä kertaa ajattelin, että kirkkaaksi pesemäni ikkuna oli tämän viattoman luontokappaleen loppu. Tunsin asiasta huonoa omaatuntoa, sillä pieni lintu kärsi ajattelemattomuudestani.

Menin ulos ja käänsin linnun varovasti oikein päin. Se jäi edelleen luonnottomaan asentoon siten, että se nojasi etukenossa omaan nokkaansa vain toisen jalan tukiessa ryhtiä. Ajattelin jo hetken pitäisikö lintu päästää tuskistaan. Muistin kuitenkin aiemmat pari tapausta ja ohjeet, joiden mukaan linnun törmätessä ikkunaan kannattaa odottaa rauhassa.

Odotin tunnin. Tiainen oli kääntynyt oikeaan asentoon ja oli molempien jalkojensa varassa. Se ei ollut enää etukenossa, päähänsä nojaten. Lintu oli edelleen täysin liikkumaton, mutta pystyssä. Odotin puoli tuntia. Lintu oli pörhistänyt höyheniään – ei edelleenkään liikettä. Kello 9 kävin taas katsomassa ja lintu oli samalla paikalla, mutta liikutteli päätään sivuille. Pieni toivo heräsi toipumisen suhteen. Puoli kymmeneltä kävin taas katsomassa ja lintu oli kadonnut. Muistoksi tapahtuneesta oli jäänyt läjä sitä itseään paikalle, jossa lintu istui.

Tiaisen jätöksen nähdessäni ja tarkistaessani takapihalla, ettei lintu ollut vain tipahtanut rappusilta jonnekin tai tehnyt kananlentoa lähiympäristöön, olin todella helpottunut. Tiaisen selviäminen koettelemuksistaan antoi hetkessä hyvänolontunteen, joka jatkunee varmasti koko päivän ja jollaista en osakemarkkinoilta saa – hyvinäkään aikoina. Ihminen on kumma eläin. Säleverho pysyy alhaalla.

88 tykkäystä

Itsellä on kotona ripustettu lasitetun terassin suuriin ikkunoihin koristeita, kasveja sun muuta, koska harmitti laseihin törmäävät pikkulinnut. Nyt kun laseista ei ole ihan suoraa näkymää läpi toiselle puolelle on nuo törmäämiset vähentyneet huomattavasti.

12 tykkäystä

Onneks täälä harrastetaan ilmeisesti muutakin kuin osakepoimintaa. Heino laulu ja hieno bändi!!!

1 tykkäys

“Ostaako Padma” on so last season. Koska nyt se on “ostaako Nalle”.
Mandatum ketjussa on jo sytykkeet valmiina tälle keskustelulle

28 tykkäystä

No toki piti tuo biisi kuunnella, vaikka tuli juuri osakepoimintaharkinnasta ja tietyn osakkeen tikkeristä mieleen ( 3M company MMM ) :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Miten musta tuntuu, että moni kurssi laskee tänään(kin) ihan vaan sen takia kun niillä ei ole muutakaan tekemistä? :unamused:

a5effeff-cec6-4b32-a62f-fe98177fc88a_text

12 tykkäystä

Olen syvästi vaikuttunut Faron ketjussa @Vino_Pino @jerej ja @Antti_Siltanen annista. Kiitos kaikille ja myös muille osallistujille :ok_hand:

11 tykkäystä