Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Starlinkin IPO alkaa ilmeisesti lähestyä konkretiaa

Artikkelin mukaan se SpaceX:n spinoff(?) sisältäisi sekä Starlink- että Starshield -tuotteet.

The company advertises the project’s secure communications, but Starshield also aims to offer the military earth observation and hosted payload services.

1 tykkäys

Aloitin oman sijoitusurani tuona samana vuonna 2013 pankin kalliilla yhdistelmärahastolla, kun en vielä muusta ymmärtänyt. Tuohon aikaan yhdistelmärahastojen kulut olivat jotain 2,5 - 3,5 % luokkaa eli ne olivat todella härskiä rahastusta (ja satumaista bisnestä).

Seuraavana vuonna 2014 löysin indeksirahastot ja aloin sijoittaa niihin pikkusummia. Olin todella innostunut sijoittamisesta muutenkin ja luin kaikki kirjat, jotka sain käsiini aihepiiriin liittyen sekä seurasin tuohon aikaan vaikuttaneita pioneeriblogeja (Saiturin blogi, Random Walkerin / Jarkko Ahon blogi, Pasi Havian blogi ym.)

2014-2017 harharetkeilin osakepoiminnan parissa sijoittaen milloin arvoyhtiöihin, milloin kasvuyhtiöihin ja milloin osinko-osakkeisiin. Sinkoilin eri strategioiden välillä oikeastaan sitä mukaa, kun löysin uuden. :grin: Treidaamistakin kokeilin huonolla menestyksellä. Sen jälkeen palasin juurille indeksisijoittamisen pariin, jonka rinnalla pidän pientä mörnijäsalkkua.

Nykyhetki muistuttaa vuosia 2014 ja 2018, jolloin salkku mörni oikein huolella ja oma pää ei meinannut sitä kestää, vaan oli “pakko” kotiuttaa :fish: ja myydä punaisia rivejä pois salkusta. Nykyisin osaa ottaa tyynesti, vaikka kuinka tultaisiin alas ja pikemminkin nämä näkee vaan hyvinä ostopaikkoina. Sitä oli myös koronadippi 2020, jolloin tultiin aivan liian nopeasti ylös.

12 tykkäystä

Tuli katsottua loppuun eilen, tänään katsoin vielä päätösjakson uudelleen - luultavasti vedän koko minisarjan läpi uudelleen pian.

Upeaa työtä, Poe olisi ylpeä.

7 tykkäystä

Kyllä aika monet rahastotkin tankkasivat Nestettä ylipainoon ennen osakkeen hinnan romahdusta.

Nesteen kapasiteetin odotetaan kasvavan sen verran merkittävästi lähivuosina, että sen ovat monet nähneet houkuttelevaksi.

Jostain syystä Singaporen tuotannon viivästymisen ”pelon” monissa analyyseissa nostetaan esille. Toki se olisi mukava, että tehdas lähtee pelittämään, mutta lopultahan se lähtee joka tapauksessa liikkeelle.

En pääse Inderesin matskua lukemaan, mutta esimerkiksi Nesteen sijoittajamateriaalia lukiessa ja Dansken analyysissa nostetaan paremmin esille se (vaikkakaan ei korosteta), että todellisia huolenaiheita Nesteen sijoittajille tällä hetkellä on:

  • säilyykö biopolttoaineiden korkea marginaali
  • Yhdysvaltojen lainsäädännön suosiminen paikallisia toimijoita
  • Saadaanko koko kapasiteetti todella myytyä Euroopassakaan vrt case Ruotsin jakeluvelvoitteen muutos ja autoilun sähköistymistä suosiva lainsäädäntö
  • Nesteen kilpailuetu on ollut kyky jalostaa Uralin heikompi laatuista öljyä. Nykyisen makrotilanteen myötä tätä etua ei pystytä kunnolla hyödyntämään
  • Mikäli Euroopassa kielletään todella autoilu 2030, jääkö Nesteelle jäljelle mitään liiketoimintaa?

Toiset vaikuttavat tykkäävän siitä, että heille kerrotaan mitä pitää tehdä. Haastaisin kaikkia kuitenkin lukemaan analyyseja ja sijoittajaviestintää laajasti. Myös muistamaan aina, mitä tarkoitusta varten analyysi on luotu.

Jos jokin sijoittajia huolettavista ylläolevista riskeistä joku tuli yllätyksenä, on vain läksyt tekemättä. Tärkeää on ottaa näkemystä itselle, purkautuvatko riskit todella. Moni on huolissaan ihan syystäkin ja osaketta saa ostettua potentiaalisiin tuottoihin nähden edullisesti. Sitä voi saada edullisemmin myös myöhemmin. Tulos voi myös romahtaa, mikäli erittäin kannattavat marginaalit eivät säily ja/tai kaikkea tuotetta ei saada kaupaksi.

17 tykkäystä

Puuttuuko tästä lauseesta joku sana?

12 tykkäystä

49.5% marginaaliveroon pääsee Suomessa 37000 vuosituloilla eli 2960e(12.5kk).

  • Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 3 314 euroa ja keskiarvo 3 734 kuukaudessa.
6 tykkäystä

Muistan itsekkin tuon ajan. Olin käynyt pankissa ja pankin täti päivitteli säästötilillä ollutta muutaman kymmenen tuhannen euron ylijäämää ja suositteli erittäin vahvasti niiden sijoittamista OPn rahastoihin. Olen ollut tarkka omista rahoista ja otin tuosta hieman nokkiinsa, että minun rahoihinhan sinä et koske ja työntelin ne pörssiin pikaisesti entisten lisäksi käyttäen apuna Kauppalehden paperilehden sijoitus-suosituksia. Muistan ostaneeni ainakin KONE, Nokia, Amer-Sports, Olvi, Elektrobit, Cargotec, Neste ja Kesko -osakkeita. Osan kanssa käynyt paremmin, kuin osan.

KLää tuli luettua niin paperisena kuin aikanaan keskusteluja ja salkussa käytyä alkuun sen seitsemän kertaa päivässä, kunnes lopulta ehkä muutaman kuukauden välein ja olipa helppo omistaa osakkeita, kun ei lukenut viittä tuntia päivässä foorumeita ja miettinyt kokoajan kursseja.

Tällä näkee liian paljon tuota, miten vaihdetaan strategiaa vähän väliä, ostetaan pitkään pitoon laatu osakkeita ja myydään kohta tappiolla, mennään hypessä kaikkeen ja nyt jo syytetään analyysejä, kun tosiasiassa tuolla veivaamisella kannattaisi jättää kaikki analyysin lukeminen pois kun mieli muuttuu jo tunnin aikana. On tullut itsekkin lähdettyä ties mihin humpuukkiin mukaan, mutta nykyään ei enää. Maksamalla laskun, ihminen oppii.

Laskumarkkina on hankala mielelle, pitäisikin säästää indeksiin jos ei kestä olla seuraamatta 247 ja/tai keksiä muuta tekemistä, kuin kurssien seurantaan päivitellä kolmesti päivään kun nyt se nousi taas 1 pinnan. Foorumin taso on laskenut todella paljon, kyllähän täältä hupijuttuja lukee, mutta yhtiöketjuista ei löydä enää juuri ollenkaan asiaa, ellei sitä kirjoita paria poikkeusta lukuunottamatta analyytikko. Foorumilla parasta onkin kun analyytikot kirjoittaa juttujaan.

50 tykkäystä

Selailin ihan huvikseni läpi niidenkin yhtiöiden ketjuja, jota en seuraile ja etsin onko näin, kuten yllä väitetään.
Täytyy sanoa että en kyllä tunnista tuota väitettä ollenkaan. Ihan informatiivista ja asiapitoista keskustelua ketjussa kuin ketjussa.

23 tykkäystä

OP kerää erikoisella tavalla huomiota tällä viikolla. Finanssiryhmän analyysien kuvakaappaukset sijoitusfoorumilla, joita en ole tajunnut edes nähneeni, ovat oma lukunsa. Tekijänoikeuksia kannatan oikein kovasti – niiden valvonta keskustelupalstoilla saattaa olla hieman yliampuvaa. Jos joku perustaisi OP-analyysit -ketjun ja jakaisi siellä OP:n analyysejä, ymmärtäisin OP:n asiaan puuttumisen paremmin. :slight_smile:

Mutta tämä seuraava onkin aika mielenkiintoinen tapaus. Ymmärrän, miten joku voisi tällaiseen haksahtaa ja ymmärrän myös sen, miksi Finanssialan itsesäätelyelin suositteli pankkia kantamaan oman vastuunsa tapahtuneesta.

Sitä en ymmärrä, miksi OP kieltäytyi.

17 tykkäystä

Jutun mukaan ja jutussa olleen OP:n kirjeen mukaan:

Perusteeksi ilmoitettiin myös, että pankki ei voi korvata asiakkailleen rikollisille menetettyjä rahoja, sillä silloin se rahoittaisi rikollista toimintaa.

Jos ennen vanhaan pankkiholviin olisi murtauduttu, olisi rahat kyllä korvattu asiakkaalle. Sikäli tämä OP:n perustelu ontuu pahasti.

Mielestäni on pankin velvollisuus rakentaa vahvemmat ”seinät” asiakkaan varojen suojaksi.

16 tykkäystä

Jännä keissi. OP tai muunkaan pankin ei kyllä pitäisi lähetellä tekstareita joissa suoria tai välillisiä linkkejä oikeaan verkkopankkikirjautumiseen.

image

Edit. Kyllähän siinä käyttäjänkin vastuuta on kun sitten syöttää pankkikoodit vilunkisivuille. Mutta tuo OPeen oma tekstariviestittely ei auta tietoturvallisuutta ja saattaa sekoittaa asiakkaan pasmat.

23 tykkäystä

Oikeastaan se oleellinen kysymys on, että miten on tehty järjestelmä, jossa voi ylipäätään tehdä maksuja pelkällä kirjautumisella. Kilpailevalla pankilla jokainen maksutapahtuma täytyy vielä erikseen vahvistaa.

2 tykkäystä

Ero on siinä, että jos murtaudun pankkiholviin, niin pankin turvallisuus on pettänyt. Jos sinä annat jollekin tuntemattomalle pankkitunnuksesi pankin on aika vaikea tehdä asialle mitään. Jos joku oikeasti häkkeröisi tililtäsi rahat ilman, että olet vuotanut tunnuksia muille, niin kyllä pankki korvaisi rahat. On aika vaikea rakentaa sellaisia seiniä, joihin ei rakenna ovea, jos tarkoitus, että asiakkaat pääsevät seinien ohi.

Ymmärrän itse täysin, miksi pankkien näkökulmasta on ongelma, jos voin kusettaa sinulta rahat ja pankki korvaa ne. Saattaisi jokunen parivaljakko alkaa kusettamaan toisiaan ja printata rahaa.

Kyllä tuossa nyt saa vähän yrittäjä katsoa peiliin, kun on painanut linkkiä, jonka mukaan tili estetty, mutta viesti ei ole kirjoitettu oikein. OP varmaan osaisi käyttää viesteissään ääkkösiä…

Samaa mietin. Aina pitäisi ohjata esimerkiksi menemään op:n sivuille tai avaamaan sovellus eikä linkkailla.

8 tykkäystä

Kyllä on olemassa keinot. Esimerkiksi MFA. Tuon yrittäjän tapauksessa huijari oli jutun mukaan päässyt tekemään tilisiirron pelkällä tunnuksella. Jos olisi ollut MFA käytössä, olisi OP vaatinut lisätunnistautumisen esimerkiksi OP-mobiililla.

Avaatko vähän tuota OP mobiilikäytön logiikkaa. Ymmärtääkseni siinä on ns. kaksi tasoa? Nordealla tuo ei taitais onnistua, vaatii aina tunnistautumisen pankin kautta.

1 tykkäys

Tässä on koko jutun ydin ja varmasti se tärkein perustelu sille, miksi Fine suositteli pankkia korvaamaan vahingon. Jos OP itse lähettelee linkkejä tekstareissa, joita odottaa asiakkaidensa klikkaavan, miten se voi selitellä samasta numerosta tulleiden tekstiviestien linkkien klikkaamisen törkeäksi huolimattomuudeksi? Mielestäni ei mitenkään.

Spoofing (tekstiviestien lähettäjän väärentäminen) on ollut sen luokan vitsaus, ettei yhdenkään pankin pitäisi lähetellä mitään linkkejä tekstiviestitse.

Yleisesti OP:n tapauksessa ihmetyttää se, että se ei tunnu välittävän siitä minkälainen mainehaitta tällaisista tapauksista tulee. 9600€ voi olla pieni raha mainevahinkoon verrattuna. Analyysin satunnainen lainaaminen keskustelupalstalla on pikemminkin mainos, kuin menetys pankille.

29 tykkäystä

En ole itse koskaan OP:ssa pystynyt tekemään tilisiirtoja muille kuin omille tileille ilman vahvistuksia. Olisiko tässä mobiilitunnus päätynyt rikollisille huijauksen myötä. Toisaalta, silloin pitäisi olla vahvistuksia varten se mobiililaite, jossa tunnus on otettu käyttöön.

4 tykkäystä

OP-mobiilissa on samankaltainen systeemi kuin Nordea ID:ssä. Kirjautuminin OP-mobiiliin ensin esim. Face-id:llä ja maksun vahvistaminen pin-koodilla.

Tämä on mun mielestäni se OP’n kannalta raskauttava pointti. Se itse lähettää periaatteessa vastaavan viestin eli kun asiakas on toiminut OP’n oman mainonnan mukaisesti, niin OP’n mielestä kyse on törkeästä huolimattomuudesta.

Sitten OP’lla on pokkaa väittää:

– Viestinnässämme korostamme, että pankki ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksia sähköpostitse, eikä lähetä linkkejä kirjautumissivustoille, Gynther jatkaa.

5 tykkäystä

Mutta Oopeelle verkkopankkiin tai jotenkin pääsee edelleen vuonna 2023 sisään pelkällä tunnarilla ja salasanalla niin että kymppitonneja voi siirrellä

On kyllä takaperoista meininkiä OPlla. Ihmettelen :astonished:

Luin kyllä jutun ja olen tietoinen kaksivaiheisuudestaJ a edelleen kysymys pätee, miten rahaa voitu nykypäivänä siirtää tililtä tässä tapauksessa ilman että käyttäjä hyväksyy ja varmistaa juuri siirron?
Ainakin Oopee tietää vastauksen mutta ne tuskin julkikertovat sitä, koska tässä on riitainen korvausjuttu ja on mahdollista että on muitakin vastaavia.

5 tykkäystä