Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Siinä olisi eri Aasian maiden vientituotteista tviitti. :slight_smile:

https://x.com/TheGlobal_Index/status/1791428812703703275

4 tykkäystä

Miten nuo maalivahdin häirinnät oikein menee? Välillä riittää maalin hylkäykseen, kun hyökkäähän luistin on maalivahdin alueella, mutta kanadalainen sai ottaa kontaktin maalivahvin kanssa kokonaan maalivahdin alueella? Onko eri maille eri säännöt? Tylsää viihdettä, ei mitään urheilua.

Varmaan tulkitaan niin, että kanukin kosketuksesta tullut maali oltaisiin ehkä hylätty, mutta kun säteri sättäsi sen omiin, niin siinä hetkessä ei ollut ketään alueella.

3 tykkäystä

Tuskin tietävät itsekään, itävalta pelissä hylättiin selvä maali ja nyt hyväksyttiin yhtä selvä maali

Oli kerrankin sekunti vapaa-aikaa joten aloin tylsyyttä kaivelemaan yhtä kirjaa tavaroiden seasta. Vastaan tuli esikoisen vauvakirja, jota oltiin täytelty pitkälti vuosien 2016-2018 aikana. Aloin sitä huvikseni pläräämään ja ihan semimielenkiintoisia juttuja olin sinne rustaillut. Kun kysyttiin mitä maailmalla on tapahtunut, oli merkintöjä muun muassa yleisurheilun 2017 mm kisoista josta Suomi sai 0 mitalia, Brexitin ensiaskelista ja siitä, kun Tappara voitti Ilveksen 8-1 (20.10.2017). Nico Rosberg voitti formulat ja lopettaa, Suomi 100 vuotta, Trump pressaksi. Niskanen hiihti kultaa 15km matkalla, Tesla on muodissa. Ysivitonen maksaa 1,4€/l kysyttäessä bensan hintaa. Olin myös kirjoittanut ostaneeni Titaniumia minulle ja pojalle 6,2 eurolla. Loppuun vielä kysymys että mitä Harvialle ja Efectelle mahtaa kuulua. No ihan hyvinhän niillä on käsittääkseni mennyt (tai meni).

Ihan hauskoja juttuja mitä ei enää muistanutkaan, vaikkei olekaan kovinkaan montaa vuotta ehtinyt vieriä kun tuota täytteli. Paljon on asioita muuttunut, mutta jotkut asiat eivät taas ole muuttunut yhtään tai pahimmillaan toistaa itseään…

22 tykkäystä

Mä en tykkää jossittelusta, vaikka joskus jossittelen, mutta Buffett sanoi jälleen hienosti, kun vastasi saamaansa kysymykseen:

Kun Buffettilta kysyttiin, mitä hän tekisi Mungerin kanssa, jos saisi yhden päivän lisää ja tietäisi, että se oli viimeinen, oli Buffettin vastaus mielestäni täydellinen: ihan samaa kuin muinakin päivinä. Kun teet sitä, mitä rakastat, ei jossitelulle ole tarvetta.

23 tykkäystä

Fury vs Usyk alkupöhinät menossa, sijoitin hetki sitten tuopin käteeni, ruhoni sohvalle ja katsotaan miten main eventissä käy​:+1::ok_hand:

7 tykkäystä

Faradayn juttujen yhteydessä pisti tuollainen silmään:

Osakkeiden lainaaminen

Onkos se noin, että vaikkapa Nordnetissa osakkeita voi lainata jos sitä ei ole erikseen estänyt?

2 tykkäystä

Joskus GameStopin meemihuipulla kulki legendaa, että tekemällä absurdin myyntitoimarin esim. hintaan 9999 USD (joka ei Suomessa mene läpi), varaisi se osakkeet niin, ettei instituutiot voisi käyttää niitä shorttaukseen. Mutta se minusta kumottiin täysin epätotena ja että shorttaukseen saisivat lainattua retaililta vaikka tekisivät mitä.

Aivan juu. Eli välittäjäthän saavat tuosta lainaamisesta tietenkin sitten jotain siivua, joten lisäbisnestähän se on. Eikös tuossa ole teoriassa riskin paikka jos välittäjä(t) kovinkin isolla kädellä lainaa osakkeita eteenpäin. Tilanteessa jossa shortsit joutuu isommassa määrin ongelmiin eikä saa palautettua osakkeita. Ei nyt varmaan käytännössä kuitenkaan.
Mutta joka tapauksessa, äiti opetti ettei saa lainata ilman lupaa ja kun minulta ei ole Nordnet/shorttaaja lupaa kysyny niin menen vaihtamaan osakkeeni tällaiseen formaattiin.

3 tykkäystä

Suljen kyselyn.

Nopealla vilkaisulla 117% varmuudella kannattaa tehdä jotain.

Lyhyet sivuhuomiot:

Asetelmassa voi olla vahva ankkurivaikutus joka puoltaa hakkuteollisuutta.

Informaatiota on tarjolla enemmän hakkuteollisuuden kuin kullan suhteen niin valintoja on ehkä luontevampi tehdä hakkuteollisuuden sisällä.

Sitä mukaa kuin hakkuteollisuus kasvoi, tutkan alla kullankaivajiakin löytyi. Tuleeko heistä rikkaita vai kaiveliko näkymätön käsi muniaan. Emme ehkä koskaan saa tietää.

3 tykkäystä

Mikä hitto tuossa on, että huonekalukauppa on AINA täynnä erilaisia kusetuksia ja huijauksia? Kyllä on Ikealla ja muilla tutuilla sekä turvallisilla brändeillä helppoa pärjätä, kun kilpailijat syövät toistensa maineet erilaisella vilunkipelillä.

Olen ostamassa uutta sänkyä nykyisen vuonna 2017 ostetun sängyn tilalle. Jo tuota nykyistä sänkyä ostaessa tuli koettua ekaa kertaa se, miten epämääräistä, harhaanjohtavaa ja suoraan sanottuna kusetusta huonekalukauppa on. Mä muistan hyvin miten jo viime kerralla ajelin peräkärry perässä lehtimainoksen innoittamana sänkykaupoille. Joku popup-tyyppinen huonekaluliike myi jenkkisänkyä muistaakseni 199 euron hintaan. Konkurssiale tai muu helposti ymmärrettävä “selitys” löytyi tuolloin halvoille hinnoille.

Menin kaupoille, myyjä tuli tuulikaapissa vastaan jossain nuhjuisessa hupparissa ja vei minut halutun tuotteen luo. Sänky ei näyttänyt yhtään miltä kuvassa, kuvassa se oli kuulemma “lisävarustein” ja nyt livenä nähtynä se oli ihan jonkun putkan patjan tasoinen ilmestys. Myyjä itsekin totesi että tää sänky on ihan paska, hän ei sitä halua kenellekään myydä, joten mennääs tänne paremman 650 euron sänkyn luo. Siinä kohti kun budjetti lähes nelinkertaistui lennosta ja myyjäkään ei vaikuttanut pätkääkään luotettavalta, ei ostohalut juuri syttyneet - pikemminkin sammuivat.

Samalla reissulla piti katsoa myös vuodesohvia, joista oli yhtä komeat tarjoukset. Tässäkin sama homma, lehdessä mainostetaan jotain 199 euron hintaa, mutta sitä sen hintaista versiota ei ole edes esillä, vaan kalliimman kankaan ja muiden hiplleiden takia hinta pölähtää vähintään tupliksi. Mulle jäi viime kerralla tosi hyvin mieleen kun myyjä esitteli sen 199e hintaisen vuodesohvan kangasta. Se kangas oli tasoa jack&jonesin t-paidan kangas, myyjä esitteli sitä valoa vasten miten paljon valo tulee siitä läpi ja kaiken huipuksi alkoi repimään sitä kangasta, ikään kuin osoittaaksen mulle miten heikkolaatuista se on. Taisi vielä olla joku juttu että jos olisin halunnut sen 199e version, niin tuote olisi pitänyt tilata ja toimitusaika kolme kuukautta.

Ja vielä viimeisenä muisteluna tuosta hämärästä popup-myymälästä, koko konsepti ja kaikki tuotteet oli tietenkin nimetty siten, että ilman kriittistä katselua himmelistä syntyy kovin kotimainen vaikutelma. Oliko valmistajan nimi “Kotimainen”, tuotteiden nimet saattoivat olla “Kainuu”, “Pohjanmaa”, “Lappi” (“Kotimainen Pohjanmaa-sänky”) jne. Ja joka paikassa oli erilaisia Suomen lippuja, mutta tarkemmalla katselemisella siellä luki jotain “suunniteltu suomalaiseen makuun”, eli ei ole Suomessa tehtyjä, vaikka sillä ajatuksella haluttiin väkisinkin flirttailla :smiley:

Pikakelaus tähän päivään ja uusiin sänkykauppoihin. Tässä kun on oma salkku kehittynyt mukavasti viime vuodet, ajattelin panostaa sänkyyn vähän tavallista enemmän rahaa. Sänky saa olla siis useamman tonnin hintainen, mutta sen pitää olla myös hyvä. Muutamalla sänkysivustolla kun käy, niin omat somekanavat tuuttaa mulle nyt loputtomasti alan mainoksia hyvistä sängyistä.

Sitten löytyy sellainen tarjous, että joku uusi sänkyvalmistaja etsii 20 testiasiakasta. Antavat sängylle noin 10 prosentin alennuksen, jos asiakas sitoutuu jättämään tuotteista arviot 30 vuorokauden jälkeen. Alennusprosentti ei ole mielestäni mitenkään epäilyttävän suuri, koska alalla Maskut ja muut markkinoivat jatkuvasti erilaisia alennuksia. Vaikka Maskukin on saanut useita sakkoja näihin liittyviin “huijausalennuksiin” liittyen, niin ilmeisesti kauppa käy sen verran hyvin, että sakot maksetaan ja homma jatkuu entisellään suuria aleprosentteja tarjoten.

Tästä kiinnostavasta sänkyfirmasta ei ollut vielä juurikaan asiakaskokemuksia googlatessa ja somekanavat olivat nekin vielä alkutekijöissään. Itse verkkosivut oli tehty laadukkaasti ja viimeisen päälle (vaikka tuotekuvat olivat vähän alkukantaiset). Verkkosivuilla oli chat-ikkuna, jossa tuli kysyttyä yhtä speksiä myyjältä. Myyjä osoittautui hyvinkin mukavaksi kaveriksi, kertoi vaikka ja mitä tuotteista, missä komponentit on valmistettu (oli Saksaa ja Ruotsia) ja minkä firman toimesta. Takuuta sängylle luvattiin peräti 25 vuotta ja kun kyseessä oli moottorisänky, moottoripuolen komponenteille 5-10 vuotta takuuta. Ihan vakuuttavia takuita, ajattelin.

Siinä kun tovi juteltiin, niin myyjä antoi vielä 150 euron lahjakortin heidän verkkokauppaan. Toki tajusin heti kupletin juonen, että kun verkkokaupan halvimmat tuotteet ovat yli tonnin, niin jokainen lahjakortin käyttävä joutuu kuitenkin laittamaan paljon rahaa omasta takaa lahjakortin jälkeenkin. Mutta eihän siinä, samantapaista markkinointia näkee kaikessa ihan legitissäkin ympäristössä.

Sitten tuli puhetta tuotteen testaamisesta. Liikkeellä ei ole kuulemma kulurakenteen vuoksi lainkaan omaa myymälää, joten tuotteet tulevat suoraan varastosta asiakkaalle - tällä tavoin he voivat myydä tuotteita halvemmalla asiakkaalle. Toki myyjä taas vetosi siihen, että heidän tuotteillaan on vapaa 180 vuorokauden tyytyväisyystakuu, jolloin minulla ei ole mitään riskiä tyytyväisyyden suhteen. Ehkä ihan uskottavaa, mutta vähän alkoi hälytyskellotkin hiljalleen soimaan. Sovittiin kuitenkin keskustelun lopuksi, että myyjä soittelee minulle maanantaina iltapäivällä, jolloin voin kysyä vielä suullisesti sänkyyn liittyviä asioita.

Chat-keskustelun sulkeuduttua perehdyin rauhassa ja tarkemmin firmaan. Verkkosivuilta löytyy ihan uskottavat tarinat yrityksen perustamisen takaa, mutta yhtäkään kokonaista nimeä tai taustahenkilöiden kuvaa ei löydy. On vain “Tommeja ja Jusseja”. Aika iso red flag näinä aikoina verkkokaupoille.

Lopuksi tarkoitukseni oli kaivaa yrityksen Y-tunnus, jonka avulla erilaisiin yritysrekistereihin pääsevä kaverini saisi firmasta vähän tarkemman ja uskottavamman selonteon lukujen muodossa. Yhteystiedoista näitä yllättäen ei löytynyt, mutta toimitusehdoista onnistuin rivien välistä löytämään tarvittavat tiedot.

Siitä se vyyhti lähtikin sitten purkautumaan, Verkkosivuston/brändin omistaa eräs huonekaluliike, josta olin kuullut jo aiemmin vähän huonoa kokemusta. Googlasin firman kokemuksia, ja sieltä löytyi Ylen ja KKV:n varoitteluja yrityksestä. Kuulemma raha kelpaa, mutta tuotteita ei tahdo tulla tai niitä saa odottaa vähintään kuukausia. Lisäksi oli kaikkea muutakin epämääräistä hähmää yrityksen taustalla.

Tilanne on nyt se, että huomenna pitäisi myyjän soitella meikäläiselle, mutta näinköhän jaksan vastata. Näillä huijarifirmoilla on vähän se paha tapa, että kokeneet myyjät osaavat kyllä puhua mustan valkoiseksi. Mä en myöskään jaksa alkaa väittelemään puhelimessa mistään tämäntapaisista asioista, jotka eivät minua liiemmin liikuta. Toki suomalainen vaihtoehto olisi myös kuunnella myyjän puheet kiinnostuneen oloisena, mutta todeta jääväni miettimään asiaa. Todennäköisesti pääsen helpoimmalla, kun jätän vastaamatta sovittuna ajankohtana tulevaan puheluun, ja tallennan numeron nimellä “Älä Vastaa” :smiley:

Tulipas pitkä tarina, mutta pakko ihmetellä sitä, miksi juuri huonekalukauppaan tuntuu keskittyvän kaikkea tällaista hämärähommaa? Onko idea juuri se, että tuotteita kuten sohva tai sänky uusitaan niin harvoin, että sen yhden elinkaaren aikana ehtii huijata jo tukun asiakkaita ja sitten muutaman vuoden välein vaihdetaan firman nimi uuteen, jonka jälkeen sama ralli alkaa alusta?

68 tykkäystä

Jos joskus omalle salkulle sattuu käymään noin niin melko varmasti suunnistaisin sänky-ostoksille tuonne. :point_down::point_down:

tosin matka on pitkä :worried: mutta vielä jonain päivänä.

7 tykkäystä

Mulla osakepoimijana on ongelma tai jos se nähdään ongelmana, että katkaisen voitot ja annan tappioiden juosta. :thinking:

https://x.com/ErkkilaJorma/status/1792142703687307422

10 tykkäystä

Jos sinulla on oikeasti budjetti tuhansissa niin suosittelen:

Itsellä oli sitkeä selkäkipu ja tein tuolloin aivan hulluna töitä. Vanhemmillani oli aina “Hevossänky”, joten tiesin mihin rahani tungen. En ole katunut, sängyt nyt 10 vuotta vanhat ja petari pitää varmaan kohta vaihtaa. Sängyt on käännetty muutamaan kertaan. Ei mitään valittamista edelleenkään.

7 tykkäystä

Millainen Hästens sulla on? Täällä myös selkäkivut osaltaan vauhdittamassa sängyn vaihtoa ja siksi rahaakin käyttää mieluusti. Mä oon huomannut että nukkuma-asennon vaihtaminen yöllä makoilusta enemmän istuvaksi on helpottanut selkäkipua, joten sen takia olen kuolannut moottoroituja sänkyjä, jossa asentoa voisi vaihtaa yön aikana näppärämmin istuvampaan suuntaan. Loppuisi tuo sohvalle ravaaminen kesken yön.

Moottorisängyt ovat tosin helkkarin kalliita jo ihan Sotka yms. tasollakin. Taitaa hinnat lähteä sellaisesta vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Unikulman kalleimmat moottorisängyt nousevat jo kymppitonnin nurkille.

Jos jollain on ketjussa moottorisängystä kokemuksia, niin mielelläni kuuntelen. Netin syövereistä löydettyjen kommenttien mukaan yllättävän moni tuollaisen ostanut jättää kuitenkin hyödyntämättä sitä asennon vaihtamisen mahdollisuutta, joten pitäisikö sama budjetti sitten kuitenkin käyttää perinteisemmän sänkymallin hankintaan…?

No nyt on ostosta sen verran aikaa, että en ihan muista. Hintalappu taisi olla 4 000 € korvilla. Kaksi erillistä sänkyä ja yhdistetty petari, Sängyt mallia kova. Selkäkivut loppui ensimmäiseen yöhön. Vieläkin, jos menen hotelliin jossa on liian pehmeä sänky, niin saan muutamassa yössä selän sellaiseen juntturaan, että oksat pois.

6 tykkäystä

Selkäkivuista puheen ollen, niin joissain tilanteissa myös kipukeppi auttaa. Siis hieronta. Alla olevan kuvan mukainen tahi tapainen malli on kätevä, kun sillä pystyy painelemaan kipeitä paikkoja omatoimisesti molempia käsiä käyttäen.

image

1 tykkäys

Aika liudan sänkyjä kävin kokeilemassa, kun vaihdoin meillä edellisen kerran patjat. Päädyin lopulta Ikean kalliimpiin joustinpatjoihin. Vaikka kokemus on subjektiivinen, niin mielestäni Ikean sängyissä on mieletön hinta-laatusuhde. Hinta on ~puolet-neljäsosa jonkun Unikulman tai vastaavan firman tuotteesta, mutta en huomaa noissa eroa. Ostin patjat + petarit ~7-8 vuotta sitten, eikä niissä ole vielä painaumia tai muita kulumisen jälkeä. Ei nääkään ihan ilmaisia olleet, hinta oli tarjouksessa n. tonnin, mutta laatua sai koko rahalla. Noita patjoja ei enää saa, mutta tämä on nykyinen malli VATNESTRÖM Pussijousitettu patja, puolikiinteä, luonnonvärinen, 160x200 cm - IKEA ja petari TISTEDAL Sijauspatja, luonnonvärinen, 180x200 cm - IKEA.

Kannattaa käydä kokeilemassa.

Ai niin, ostin ensin selkävaivaisena kiinteän patjan ja huh huh se oli kuin lankkulattialla olisi maannut. Se tavaratalon testipatja oli istuttu paljon pehmeämmäksi, kuin mitä pakasta vedetty oli. Patjalla oli joku tyytyväisyystakuu, tyyliin kokeile 2 kk. Vein viimeisenä päivänä patjan takaisin Ikeaan ja vaihdon puolikiinteään. Sekin tuntui aluksi todella kiinteältä, vaikka päällä on paksu pehmeä petari. Onneksi siihen sentään totuin muutamassa päivässä. Ei se selkää tosin parantanut, mutta en usko että kenenkään selkä oikeasti paranee sängyllä. Se voi lievittää oireita, mutta syy tulee hoitaa kuntouttamalla.

7 tykkäystä

Ei kuulosta kyllä helpolta. Valitse Svane tai Tempur, käy koemakaamassa ja osta pois. Et pety. Pääset helpommalla.

Ja jos ei kamala kiire ole niin kyttää tarjouksia kun ensin löydät sopivan mallin, viimeistään black friday -viikoilta löytää hyvään hintaan. Suoraan ei kannata pyyntihintaa lähteä maksamaan.

2 tykkäystä