Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Uuh nyt Inderes tykittää kyllä sellaista herkkua suoraan keskushermostooni, mitä en tiennyt kaipaavani ja tarvitsevani.


Seuraaviin yhtiöesittely slaideihin voikin TAM:ksi merkitä koko Suomen talouslehdistön. :wink:

12 tykkäystä

Kännykän vaihtaminen harmaasävyihin muuttaa jokapäiväisen Nordnet-salkun katsomisen fiilistä siten, että lasku ja nousu-päivä tuntuu lähes samalta. Jollain tavalla hieman harmaalta.

Jatkan kokeilua

4 tykkäystä

Analyysitiimille painetta (tai apua) AI:n suunnalta.

https://x.com/olkurola/status/1793166056674017668?s=46&t=2ioRmPR9E06CY7pIWMMRqA

Abstract

We investigate whether an LLM can successfully perform financial statement analysis in a way similar to a professional human analyst. We provide standardized and anonymous financial statements to GPT4 and instruct the model to analyze them to determine the direction of future earnings. Even without any narrative or industry-specific information, the LLM outperforms financial analysts in its ability to predict earnings changes. The LLM exhibits a relative advantage over human analysts in situations when the analysts tend to struggle. Furthermore, we find that the prediction accuracy of the LLM is on par with the performance of a narrowly trained state-of-the-art ML model. LLM prediction does not stem from its training memory. Instead, we find that the LLM generates useful narrative insights in a company’s future performance. Lastly, our trading strategies based on GPT’s predictions yield a higher Sharpe ratio and alphas than strategies based on other models. Taken together, our results suggest that LLMs may take a central role in decision-making.

Linkki tutkimukseen https://deliverypdf.ssrn.com/delivery.php?ID=578024126025116013098068027000110105062008032048049017077020078092093074008064104122121074028018068105021064067069086066065000108111103112123119091069116066087120118085030120000026108068113119000026&EXT=pdf&INDEX=TRUE

Loppupäätelmistä poiminta:

"Therefore, our
findings indicate the potential for LLMs to democratize financial information processing and
should be of interest to investors and regulators. For example, our results suggest that
generative AI is not merely a tool that can assist investors (e.g., in summarizing financial
statements, Kim et al., 2023b), but can play a more active role in making informed decisions.
This finding is significant, as unsophisticated investors might be prone to ignoring relevant
signals (e.g., Blankespoor et al., 2019), even if they are generated by advanced AI tools.
However, whether AI can substantially improve human decision-making in financial markets
in practice is still to be seen. We leave this question for future research. Finally, even though
we strive to understand the sources of model predictions, it is empirically difficult to pinpoint
how and why the model performs well."

20 tykkäystä

Siellä on heitetty pelkästään firman fundaluvut ja annettu tekoälyn ekstrapoloida eteenpäin. Kertoo lähinnä analyytikkojen huonoudesta kun se heidän käytössään oleva lisäinformaatio on heikentänyt tulosennusteita.

GPT-4 leikkien sijaan todellinen läpimurto tulee siitä kun saadaan vuosikertomukset yms. data koneluettavaan formaattiin ja heitetään ne RAG-tietokantaan, jolloin kielimallit voivat käyttää niiden tietoa ennusteissaan. Nyt on toistaiseksi liian hirveä työmaa säätää tiedostojen kanssa joten oikeasti nopeampaa vain tehdä funda itse kuin tekoälyllä :smiley:

12 tykkäystä

Hmm, itsellä vähän erilainen malli :smiley:

1999 (tai 2000?): Nokia 2110 - ainoa joka ei ole enää tallessa :frowning:
2005: Nokia 6233
2009: Nokia N900
2013: Nokia Lumia 920
2016: LG G4
2019: HMD Lumia 8.1 (tää pasha meni rikki kahdesti, korjattiin huollossa kahdesti, ja sitten meni taas rikki (näyttö meni itsestään pimeäksi ja sai sen jälkeen vähän kyytiä :smiley: )
2019: Samsung A51 (edelleen käytössä)

N900 ei enää ladannut millään piuhalla niin piti vaihtaa. 920 oli aika nihkeä laitos, niin kun sitten lopulta näyttö hajosi, ei sitä viitsinyt korjauttaa. LG oli kiva kunnes ei enää saanut varaosa-akkua(!) ja omat kaksi irtoakkua oli “tyynyjä”. Sitten tuon intian ihmeen voi unohtaa :smiley: Nykyinen kestänyt toistaiseksi.

Eli lähinnä vaihtuu kun poksahtaa :stuck_out_tongue:

Voi kun joku tekisi modernin N900:n. Siinä oli kaikki kunnossa - loistava stereoääni, fyysinen qwerty-näppis, oikein toimiva Linux-käyttis (Maemo 5), aikanaan hyvä kamera, siihen sai jopa pyörimään Heroes of Might & Magic 2:n :sunglasses:

12 tykkäystä

Tuolla sillalla olisi melko pieni merkitys Suomen viennin tai tuonnin tarpeissa. Suurten voluumien ollessa kyseessä merikuljetukset ovat halvin/tehokkain ja ympäristöystävällisin tapa toteuttaa kuljetuksia. Silta ja Ruotsin tieverkko kuitenkin on hyvin rajallinen kapasiteetiltaan puhumattakaan maantiekuljetusten korkeammista kustannuksista.

Toki sillan kautta saataisiin tavaraa liikkumaan ja saattaisi muullakin tapaa olla hyödyllinen. Mutta isoa kuvaa se ei taitaisi oleellisesti muuttaa ja siten hankkeen kannattavuus on syytä arvioida tarkasti toki huomioiden monenlaiset muutkin näkökulmat kuin pelkän talouden. Lähialueille tuolla varmasti olisi paljon positiivisia vaikutuksia.

4 tykkäystä

Kiitos näistä linkeistä :+1:

Näistä heräsi kysymys Autozonesta, minkä molemmat nostivat esiin. Firma on ostanut omia vuosikymmeniä melkein 8,7%:n vuositahtia, mikä on itsessäänkin ihan kunnioitettavaa. Mutta kun se firma on samalla kasvanut kovaa tahtia kokonaistuoton ollessa kahdenkympin hujakoilla! Kun noin kovaan ostotahtiin firman arvostus ei voi olla kovinkaan paljon yli kympin P/E:n, niin tämä on se kysymys: miksi markkina on arvostanut kovaa kasvavan firman noin alas?

1 tykkäys

Uumajasta on raideyhteys Ruotsin ja Norjan suuriin satamiin. Esimerkiksi junamatka Uumajasta Trondheimiin tai Göteborgiin on huomattavasti nopeampi kuin laivamatka. Jos kumipyörillä liikutellaan, niin on siinä kuitenkin E4, mutta eiköhän se rahti ennemmin kiskoilla kulje.

https://nurminenlogistics.com/fi/uutishuone/nurminen-logistics-laajentaa-ruotsissa-haaparannasta-ja-uumajasta-goteborgiin-ymparistoystavallisesti-raiteita-pitkin/

Ainakin Nurminen Logisticsin mainospuheissa riittää uskoa Ruotsin rautatieyhteyksien hyödyntämiseen.

1 tykkäys

Komea kokoelma ja oikein miellyttävä puhelinkäyttäytymismalli. :slight_smile: Pitää itsekin yrittää skarpata, vähintään tuohon 3 vuoden välein vaihtamiseen, tosin helpommin sanottu, kuin tehty…

Itselläni on kaapissa tallessa listaamistani puhelimista enää LG KU990 Viewty, Samsung Omnia HD i8910 ja Nokia Lumia 1020. Kaikki ehjiä ja toimivia, jos vain akuissa riittää vielä löpöä. Erityisesti Lumia 1020:n kamera oli aikoinaan aikaansa edellä, siksi tykkään säilyttää sitä.

Saapa muuten nähdä, koska fyysinen näppäimistö tekee paluun älypuhelimiin, eihän näihin mitään uutta enää oikein keksi, niin pian käydään varmaan kierrättämään vanhoja hyväksi todettuja ominaisuuksia.

Nostetaan täälläkin… Helsingin pörssin ainoa “puhdas” tekoälyosake Aiforia tulee ROASTiin🔥 perjantaina! Kerään tuttuun tyyliin yleisökysymyksiä: mieluummin pahoja!

29 tykkäystä

Kävin Sokoksen ruokakaupassa. Huikentelin ostamalla muun muassa lasagnea lounasbaarista sekä rasiallisen mansikoita. Löydettyäni lyhyen kassajonon ja päästessäni vuoroon minua tervehti nuori mies. ”Hei”, hän sanoi, katsoen syvälle silmiini ja huokuen koko kasvojensa mitalta positiivisuutta. Piippailessaan tuotteita hänellä oli koko ajan rennon luonnollinen hymy. Hän ei viskonut tuotteita vaan kohteli niitäkin kunnioittavasti.

Jossain vaiheessa hän identifioi jäljellä olevista tuotteista lasagnen ja mansikat, noukkien ne peräkkäin. ”Haluaisitteko että laitan lasagnen ja mansikat pieniin pusseihin?”, hän kysyi. ”Nerokasta”, ajattelin. Sen sijaan että töksäyttäisi ”laitanko nämä pieniin pusseihin” laittaen minut kiperään valintatilanteeseen oman turvallisuuteni ja luonnon kuormittamisen välillä, hän hienovaraisen lempeästi ohjasi minut valintaan joka on kannaltani paras. ”Joo voishan ne laittaa”, kakaisin helpottuneena.

Näppärin sormin hän alkoi pussittaa tuotteita, jutustellen samalla, kuinka varsinkin lasagnen kannen reunasta saattaa usein vuotaa hieman nestettä. ”Mansikatkin voi räjähtää reppuun”, uskalsin murjaista. Hän naurahti juuri sopivasti, ei ylenpalttisesti, ja kertoi näin käyneen hänelle hiljattain. Hiljaa mielessäni en tätä uskonut, mutta sekin oli tietenkin juuri oikein sanottu.

Lopuksi hän katsoi vielä kerran silmiini ja sanoi ”kiitos, ja oikein aurinkoista päivänjatkoa”.

Suomalaiset ovat insinöörikansaa jonka asiakaspalvelu jää usein lapsipuolen asemaan. Tämä myyjä sai minut tuntemaan, etten ole vain osa kassan läpi virtaavaa geneeristä ihmismassaa vaan ihminen, joka otetaan huomioon. Jokainen millimetri hänen asiakaspalvelussaan oli mietitty viimeisen päälle. Tuli mieleen joku Bill Clinton kättelemässä äänestäjiä. Hänestä kuullaan vielä.

91 tykkäystä

Voisko teslaketjusta ottaa ton 30 min rajan pois?
Se toi sisältöä ja viihdettä iltoihin , nyt se on ihan kuollut koko ketju.

Pliiiis tesla takas

1 tykkäys

Se ei välttämättä tunnu siltä aina, mutta kyllä nämä rajoitukset on ihan yhteisön jäsenien, foorumistien, moderaattorien ja sijoittajien hyvinvointia ajatellen tehty.

43 tykkäystä

Nousee kysymys mikä olisi ylityksen arvo, voi esim rekalle lienee 200-400euroa, henkilöautolle 100+ euroa(Laivalippu tai kierto haaparannan kautta ja kulunut työaika) ja jos siltatulli voisi olla 100euroa esimerkiksi niin ei ole liian kallis, niin jos tuo olisi velkarahalla rakennettu, niin korot ja lyhennykset tietulleilla, tulo vähintään useita kymmeniä miljoonia vuodessa, todennäköisesti 100milj+.
Tyypillisesti sillat antaa valtavan piristysruiskeen taloudelle, ainakin paikallisesti, sen molempiin päihin, mikä on sen arvo kymmeniä miljoonia vähintään kuitenkin.
Periaatteessa ainakaan, kokonaistaloudellisesta kannattavuudesta ei liene epäilystä, riskejä on ja isot summat kyseessä ja julkinen hanke, ympäristövaikutukset, niin etenemin hidasta. Kun/jos se on valmis 20v kuluttua ihmetellään miksei tehty jo 20v aikaisemmin.
Jo 1920-luvulla alkuvuosina meni aurattu autoille tarkoitettu jäätie Vaasasta Uumajaa usean talvena.

5 tykkäystä

Maailmassa on noin 773 miljoonaa ihmistä, jotka eivät vieläkään osaa lukea:

Välillä kun nettikeskusteluita seuraa, niin toivoisi tuon luvun olevan korkeampi :smiley:

19 tykkäystä

Hyvä ajoitus Roastilla.

SISÄPIIRITIETO: AIFORIA TECHNOLOGIES OYJ AIKOO TOTEUTTAA SUUNNATUN OSAKEANNIN KERÄTÄKSEEN ALUSTAVASTI VÄHINTÄÄN NOIN 7 MILJOONAA EUROA NOPEUTETUSSA TARJOUSMENETTELYSSÄ

43 tykkäystä

Vielä jokin aika sitten sauna oli uuden tilan ensimmäinen rakennus. Tällä hetkellä Suomessa on yli 3 miljoonaa saunaa. Täältä foorumilta sauna on kuitenkin puuttunut.

Haarumin keskustelu lienee syytä pitää enimmäkseen Harviassa ja sen liiketoiminnassa. Kahvihuoneella puheenaiheet taas päätyvät usein esimerkiksi työhön, päivän uutisiin ja toisinaan myös politiikkaan. Kiinnostavat aiheet hukkuvat helposti viestien paljouteen.

Saunassa riisuudutaan rooleista. Tasavertaisuus ja toisten kunnioittaminen ovat avainasemassa. Aiheena on koko elämänpiiri. Helpointa on varmaankin aloittaa saunomisesta, sillä se yhdistää kaikkia paikalla olijoita. Saunassa voi tietenkin olla myös hiljaa. Tärkeintä on, että sauna on olemassa.

Dokumenttisarja saunakulttuurista ympäri maailman, linkki olikin jo Haarumilla:

Kirja saunan terveysvaikutuksista:

Olli Halosen pari viikkoa sitten ilmestynyt laulu saunomisesta:

Sauna voi pelastaa maailman – Tuntematon saunoja Saunassa ympäri maailmaa -dokumentissa

Saunalta saa kaiken ja sille myös antaa kaiken – Toinen tuntematon saunoja dokumentissa

Saunan rakentaminen on kuin puiden istuttamista – Kolmas tuntematon saunoja dokumentissa

11 tykkäystä

Tämä ei ehkä tarvitse omaa ketjua, niin siirsin tänne Kahvihuoneelle. :slightly_smiling_face:Luulen, että liputtajakin ajatteli samaa. :slight_smile:

Mun mielestä tuo sun viesti on just hyvä ja tuo rentoa meininkiä Kahvihuoneelle.

1 tykkäys

itsellä Doogee merkkinen älykännykkä,maksoi 5 v sitten 134 €,hyvin toimii vielä vaikka akku on jo parhaat päivänsä nähnyt.Tuli vain mieleen kun näytti että moni vaihtaa puhelimensa melko usein että onko tuo nyt yhtään sen kannattavampaa kuin aurinkopaneelien asentaminen.Eipä silti joku sijoittaa autoon,joku kännykkään,jotkut aurinkopaneeleihin,yleensä vain kuulee heti itkua kuinka paneelit ei koskaan maksa itseään takaisin.Jokainen taaplaa tyylillään,se sallittakoon,tuli vain mieleen.

2 tykkäystä

Onko muilla Monsteria salkussa? Tänään tuli itselle pankista ostotarjouskirje. Harkinnassa pitäisikö tarjota omia myytäväksi tuolla maksimi hinnalla. Muuten tämä on kyllä aikoinaan itselle ostettu ikuisuusholdiin.

Jos väärä ketju niin voi siirtää