Inderesin kahvihuone (Osa 8)

En osaa selittää tätä filosofiaa omalla puutteellisella kirjoitustaidolla, mutta yritetään

Elämäntapa tämä on. Voisin ajaa uudella autolla, voisin ostaa parempaa lihaa jne, mutta valaistuminen lähtee siitä, että kuluttaminen yli todellisen tarpeen ei tuo onnea. Se on loputon kierre mikäli aina pitää olla hienompaa ja parempaa, mutta minkä takia?

Jokaisen kuluttajan tulisi olla tarkka ja vastuullinen euroistaan, jonka myötä myös yritykset petraisivat ja tuottaisivat palvelunsa fiksummin. Harmittavan moni ei tajua tätä

Omat kulutustottumukset eivät juuri ole muuttuneet parikymppisestä. Jotain arvokkaampaa tulee välillä ostettua, mutta ei ole käynyt mielessäkään jääneeni jostain paitsi. Siis kuluttaakseni kuluttamisen ilosta

62 tykkäystä

Kyllä se stressi sekä paha mieli, mitä tavoitellaan säästämisellä ja sijoittamisella.

Ensimmäiseksi stressataan, että saako viikko-ostokset yli 40 euron. Sitten kassan jälkeen saadaan hermoromahdukset 36 euron ostoksista, kun on unohtanut tämän Lidlin 40 euron rajan.

Sitten loppuillasta itkettää se, kun katsoo salkun koko sijoitushistorian tuottoja.

Pitää vain muistaa hokea kymmeniä vuosia, että on iloinen netto-ostaja, kun koko sijoitushistoria näyttää punaista.

37 tykkäystä

Vielä haluaisin näin erillisessä viestissä mainita, että sijoittaminen ja taloudellinen turva tuo mahdollisuuden toimia eri tavalla.

Minulla on mukava työnantaja ja riittävän turha työ, jotta saan helposti vapaata. Vapautta on ilmoittaa työnantajalle, että olen nyt pari viikkoa vapaalla ja tulen töihin silloin ja silloin. Tai että pesukone tai jokin kallis juttu menee rikki ja totean ”voi V….” Ja tilaan uuden.

Maltilliset ylläpitokulut ja taloudellinen turva tuo vapautta tehdä valtavirrasta poikkeavia päätöksiä

57 tykkäystä

Ihan mielenkiintoisia nämä, vaikka en nyt näistä suurempia johtopäätelmiä tee. :slight_smile:

3 tykkäystä

Tesla on Kalifornian auto ja se omalla tavallaan näkyy, mutta edelleen ihmettelen mikä Teslasta tekee niin huonon talviauton (verrattuna muihin sähkäreihin).

Just nykäistiin perheen kanssa Model Yyllä etelästä Leville ja matka sujui oikein mainiosti. Superchargereilla lataukset ja noin puolen tunnin päästä matka jatkui. Akkua Tesla alkaa kyllä esilämmittää jopa 1,5 tuntia ennen laturille saapumista, mutta se mahdollistaa kovan latausnopeuden. Kovin lukema oli 220kW. Kylmänä Tesla suojaa akkua ja lataa hitaasti ennenkuin akku lämpeää. Akun lämmitys syö kyllä reilusti energiaa, lisäys on about 5-6kWh/100km.

Teslan energiankulutus on edelleen vertaansa vailla. Viimeinen pätkä Rovaniemi-Levi tultiin reipasta vauhtia ja sähköä meni silti vain 22kWh/100km. Pakkasta -8c, auto täynnä ja boksi katolla. Suorituksen arvoa lisää se että alla on täysin järjettömän kokoiset kitkarenkaat 255/35/21 edessä ja 275/35/21 takana.

Phantom jarrutuksia tuli muutama pohjoisessa, mikä lienee syynä kun etelässä niitä ei juuri tule. Mutta toisaalta jäisellä maantiellä onkin parempi ajaa ihan jalalla kaasua säädellen.

En mä sitä sano että Volvo ei olisi parempi talviauto, varmaan onkin mutta ei Tesla kovin paljoa jää jälkeen. Nähtäväksi jää paljonko EX90 hörppii sähköä jäisellä maantiellä, hyvät talviominaisuudet eivät lämmitä jos kulutus on niin kova että tosielämän kantama jää 200 kilsaan. Ja tosielämän kantama tässä pohjoiseen ajossa on se että lähdetän pikalaturilta akussa noin 80% ja tullaan seuraavalle laturille akussa 10-20% akku lämmitettynä pikalatausts varten.

15 tykkäystä

Tässä on haastattelussani mainitsemani yhtiöt, jotka kiinnostivat juuri nyt.

Ajattelin tänään aikaisin aamulla vilkaista, että miten niinkin pitkässä ajassa kuin vajaassa kuukaudessa kävi näille kiinnostaville osakkeille.

LeadDeskin kurssi 30 päivältä:
image
NoHon kurssi 30 päivältä:
image
Relaisin kurssi 30 päivältä:
image

Muuten tuulettaisin, mutta:

  • 30 päivää ei kerro mitään
  • mitään näistä en omista
  • joulupukin ralli; OMXHGI on noussut 30 päivän sisään yli 5%

Jos mä kerran luotin noihin paljon, niin miksi mä en myynyt jotain pois ja ostanut jotain noista tilalle… :cowboy_hat_face:

17 tykkäystä

Tekniikan maailman talvitestissä Teslan model Y sai mittaushistorian huonoimman arvosanan. Volvo(Polerstar) oli voittaja.

https://tekniikanmaailma.fi/tesla-jai-jumboksi-tmn-suuressa-talviautovertailussa-maantieajon-arvosana-4-on-vertailun-historiassakin-harvinainen/

3 tykkäystä

Kylmä sää senkun jatkuu. Miten kylmät talvet ovat näkyneet Fortumin tuloksessa? Olisiko väärin sijoittaa Fortumiin kylmän ilmaston takia? :smile:

En halua valittaa mutta toivoisin että joskus vähän avattaisiin näitä arvonimiä ettei tarvi googlettaa :smile:

image

Löyty!

image

120 tykkäystä

Joo, itsekin kaipaisin samaa. Vielä CEO, COO ja CFO menevät, mutta sen jälkeen menee aika arvaamiseksi. :slight_smile:

Tosin joskus tittelitkään eivät kerro kauheasti; usein operatiivinen johtaja tekee sitä, mitä olettaisikin, mutta jossain firmassa, joku on sillä tittelillä, mutta loppujen lopuksi toimenkuva on sama, mikä on kaltaisillani toimihenkilöillä, joilla on jotain extravastuita hieman yms. Toki tällaisia räikeitä tapauksia ei ole varmaan niin paljoa. :slight_smile:

Tässä on @Johannes_Sippola:n uusi titteli:
The Illustrious Chief Executive Officer Orchestrating the Forum’s Destiny with Grandeur and Philosophical Insight.

8 tykkäystä

Tämän hetken YTD top 3 Sotkamo Silver, Nurminen Logistics ja Uponor ei taida löytyä yhdeltäkään listalta, ainakaan foorumin omalla haulla en löytänyt. Wärre voi vielä pelastaa parviälyn ollen kärkkymässä kolmatta sijaa. En muista, että aikaisemmin olisi ollut näin.

2 tykkäystä

Minäkään en kannata turhaa kulutusta. Harmittaa monesti kertakäyttökulttuuri. Tämä jo ihan tämän maapallon jatkuvuuden näkökulmasta. Samoin olen sitä mieltä, että jokaisen (koskee valtiota, yrityksiä ja yksilöä) tulot ja menot tulisi olla tasapainossa. Säästöön pitää jäädä rahaa.

Mutta pointtini lähinnä oli, että eikö sen rahan pitäisi tuoda nimenomaa sitä vapautta, että ei tarvitse murehtia menikö kauppaan 36 vai 40 euroa?

3 tykkäystä

Onko kenenkään muun mielestä oheisessa blomman jutussa ristiriitaista se, etteivät teknologiaosakkeet viis’ veisanneet korkojen noususta (lokakuun lopussa US 10y 5 %) mutta nyt saavat tulitukea siitä, että FED aloittaa korkojenlaskut? Eli vaikuttavatko korot olleenkaan osakkeisiin vai eivät.

AI-hype, FOMO ja momentum ilmenee parhaimmillaan.

Pörssin ennakointi näkyy myös.

Kyllä nuo lähhökohtaisesti reflektoivat keskenään. Katsoppa seitsikon ulkopuolelle.

2 tykkäystä

Jenkkibörsä kulkeutuu kuplasta toiseen vuosi toisensa jälkeen. Jännä miten kaikkea trendikästä pumpataan ylös säännöllisin aikavälein

Tulee ne kyllä alaskin sitten aikanaan

3 tykkäystä

Et voi syödä ja säästää kakkua samaan aikaan.

5 euron etuseteli on saman arvoinen riippumatta onko osakesalkussa nolla vai miljoona euroa.

20 tykkäystä

Tämä Kamux se yllättää jollain tapaa aina välipäivinä!

Jos ei yhtiö tökkää nergaria, niin analyytikko vielä sääätää kuluvan vuoden ennustetta kaksi päivää ennen päörssivuoden päätttymistä lähemmäksi todennäköistä toteumaa.
Ei voi käsittää…

Tässä on Raulin kommentit Kamuxista liittyen yhtiörapsaan. :slight_smile:

Käytettyjen autojen hintataso on laskenut Suomessa loka-marraskuussa, minkä uskomme heijastuvan negatiivisesti Kamuxin tulokseen. Laskimme tämän myötä ennusteitamme 6 % tälle vuodelle ja odotamme vain hienoisesti viime vuotta parempaa koko vuoden tulosta, Kamuxin ohjeistaessa tuloskasvua. Emme näe pidemmän aikavälin näkymissä muutosta ja toistamme lisää-suosituksen sekä 6,4 euron tavoitehinnan.

Ehkä menee jankkauksen puolelle, mutta haluaisin aidosti yrittää ymmärtää tätä ajattelutapaa. Mutta mitä hyötyä siitä miljoonasta osakesalkussa on, jos on henkisesti päättänyt, että sieltä ei sitä 5 euroa oteta?

En sano, että uusi auto tai naudan sisäfileepihvi toisi onnea, mutta tuoko se jatkuva osakesalkun kasvattaminenkaan?

6 tykkäystä

Kahvihuonelaiset vinkkejä!

Tekis mieli ostaa yksi ETF rahastojen lisäksi. Mielessä käynyt joku Intia ETF, Nasse 100 ETF tai esim. joku small cap ETF vai joku muu?
Kas siinä pulma loppuvuodeksi.
Olisiko teillä apua mun pulmaan?

Nykyiset rahastot on OP-Amerikka 40% OP-Pohjoismaat 40% ja OP-Suomi 20%

Omasta puolestani voisin tähän vastata, koska täällä ainakin ollaan vielä salkun kasvatusvaiheessa ja haluan päästä maaliin mahdollisimman nopeasti. Säästöön mennyt parhaimillaan 80% palkasta, joka on vaatinut jo selviä “uhrauksia”. En kuitenkaan kadu hetkeäkään, koska tällä hetkellä olisi aikomuksena jäädä viettämään auvoisia eläkepäiviä 2025, mikä ei olisi ollut mitenkään mahdollista leppoisammilla elintavoilla.

8 tykkäystä