Alokas haastattelee

Kiitos kysymyksestä!

Hmm… joskus voin, mulla ei ole kaikkien tarkkoja ikiä, mutta selvästi suurimman osan iän tiedän noin suunnilleen. :slight_smile:

Tyypillinen vastaaja on 30-40-vuotias mies, eli aika paljon on bromancejani tai mancrushejani. :cowboy_hat_face: No… mahtuu joukkoon muitakin.

Näköjään kaksi haastattelua ehtii enää tähän vuoteen, eli todennäköisesti se maratoonihaastis ja toimarihaastis. Järjestystä en osaa sanoa varmaksi. :slight_smile:

13 tykkäystä

Kiitoksia alokas haastattelusta. Tämä oli ilo ja kunnia. Tämä tekemäsi haastattelusarja on yksi parhaimmista, mitä on tullut vastaan.

Samoin oli todella mukavaa rupatella sinun ja Sippolan kanssa. Voin varmistaa niille ketä ei ole häntä livenä tavannut, että Alokas on juuri niin mukava ja sympaattinen kaveri, kuin foorumilta välittyy :slight_smile: Uskallan myös väittää, että hän on nykyään varsin pätevä sijoittaja :wink:

63 tykkäystä

Kiitos itsellesi Frans - iloa ja kunnia on minun puolellani! :slight_smile:

Kiitos myös muutenkin mukavasta palautteesta. Haastattelusarja ei kykene samaan kuin ammattilaismaisemmat tubekanavat tai jotkut mediat, mutta ainakin nämä ovat omanlaisia/erilaisia niin erottuvat. :slight_smile: Haastattelusarjani ehdoton vahvuus on haastateltavat, luonnollisesti. :pray: :muscle:

Kiitos tästäkin ja tämä oli todella kiva kuulla. Olen aito ihminen, mutta tietysti välillä omaa persoonaa ja ajatuksia on vaikea tuoda tekstissä esille sekä muutenkin kirjoitellessa voi helposti tulla väärinkäsityksiä asioista ja persoonasta. Mukava on siis kuulla, jos olen niin teksteissä kuin livenäkin jonkun mielestä mukava + symppis. :blush:


EDIT:

Ensi viikon eli viikkonumeron 51 haastis julkaistaan todennäköisesti erilaisista aikataulusyistä melko aikaisin.

God bless Hesulin börde!

11 tykkäystä

Tuo maratoonihaastis julkaistaan normaalia aikaisemmin perjantaina aikataulusyistä ja muutenkin olen normaalia enemmän pois Foorumilta kiireiden sekä pienten pikkujoulujen takia.

Bördeyhtiön toimarin haastis siirtyy tammikuun puolelle ymmärrettävistä syistä.

Ensi viikolla olisi vuorossa foorumilainen, joka on avannut aika jännille yhtiöille yhtiöketjuja ja jakaa muutenkin tietoa yhtiöistä, joista muut eivät niin kirjoittele. :slight_smile:

Mukavaa torstaita kaikille!

16 tykkäystä

64. Sijoittaja-alokas, Osa 1/2

Moni viimeisten parin vuoden aikana foorumille liittynyt on saattanut alkupäivinään miettiä, onko Sijoittaja-alokas todella yksi henkilö, vai ehkä sittenkin pseudonyymi jonka taustalla on useita moderaattoreita, tiedonjakajia, haastattelijoita ja meemeilijöitä. Hän on foorumin ahkerin työmyyrä, joka varmistaa käytännössä vuoden jokaisena päivänä, että tämä on mukava ja tasokas paikka meille kaikille. Hänen hymyilevä pallonaamansa symboloi ihmisissä piilevää potentiaalia käydä internetissä nimimerkkien takaa muita kunnioittavaa ja hyväntuulista keskustelua.

Siitä lähtien kun Alokas perusti tämän ketjun viime vuoden syksyllä, aina välillä on kyselty, aikooko hän joskus haastatella itseään tai tuleeko joku haastattelemaan häntä. Kun vuosi oli kulunut ja hänet valittu Nordnetin Vuoden sijoittaja -ehdokkaaksi, kysyin häneltä yksityisviestillä, eikö vieläkään ole konkreettisia suunnitelmia hänen omasta haastattelustaan. Kun ei ollut, rohkenin kysyä, voisinko minä haastatella.

Alokas kirjoittaa aina tekemiensä haastattelujen loppuun yhteenvedon, mutta minä jätän sen pois. Viimeiset sanat kuuluvat tässä ketjussa tälläkin kertaa hänelle.

Haastattelu julkaistaan kahdessa osassa.

Alkulämmöt

1. Kertoisitko 30 sanalla, kuka olet.

Olen vähän alle nelikymppinen sinkkumies, joka tekee kahta työtä etänä. Töistä jäävä aika menee sijoitusjuttujen seuraamiseen, salitreeneihin ja itseni sivistämiseen eri tavoin, esimerkiksi uutisten seuraamiseen ja dokkareiden katsomiseen.

2. Kerro kolme asiaa, joita foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Minulla on psykologin mukaan keskivaikea masennus, ja toisen asiantuntijan tekemien erilaisten testien pisteet osoittavat vaikeampaakin masennusta, mutta yksittäisten rehellisestikään täytettyjen testien tulokset eivät aina kerro koko totuutta. Yleistähän tällainen on ja kaikilla ihmisillä on elämässään aina kaikenlaista, kyllähän näiden asioiden kanssa elää. :slight_smile:

  2. Olen seurustellut noin kuusi kuukautta elämästäni. Haluan seurustella sellaisen kanssa, joka aidosti tuntuu omalta, pitäisi varmaan kohottaa omaa markkina-arvoaan jollain tavalla… No, olen ollut oma itseni ja yrittänyt parhaani, eli ei tarvitse ainakaan kauheasti jossitella. :slight_smile:

  3. Kun isoäitini asui alle kilometrin päässä työpaikastani, kävin hänen luonaan useina vuosina normaalisti 5-7 kertaa viikossa.

3. Mitä harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Olen treenannut noin neljännesvuosisadan elämässäni. Varhaisteininä tein muistaakseni lyhyttä sarjaa 20 kilolla penkissä, mutta kun sitä treenaa ilman taukoja ja jatkuvasti hyvin tavoitteellisesti, niin kyllä siinä vuosien mittaan jotain saa aikaiseksikin. Penkkipunnerruksessa enkkani on noin 162 kiloa, joka oli tuplat omasta painostani ja nostotekniikka oli kyllä oikeasti ruma, mutta siistimpi sentään kuin jollain pahimmilla tapauksilla. Maastavedossa vetoremmien kanssa yli 260 kiloa oman aamupainon ollessani alle 80 kiloa ja kyykyssä 80-kiloisena polvirättien kanssa 210 kiloa, mutta syvyys ei riittäisi kisoissa. Leukoja olen ottanut noin 40, jotka eivät menisi kisoissa läpi, mutta eivät ne rumia olleet. Edelleen treenaan kovaa ja syön siististi, mutta en treenaa tavoitteellisesti.

Sivistän itseäni jäljellä jäävällä ajalla lukien uutisia, katsoen dokkareita sekä lukemalla laajasti eri aiheista. Ennen sijoittamisen aloittamista luin uutisia useampia tunteja päivässä ja yli 50 tietokirjaa vuodessa. Olen oppinut sen, että vaikka lukisi jostain aiheista tuhansia sivuja asiatekstiä sekä olisi vuosikausia seurannut näitä aiheita, niin ei silti välttämättä kovinkaan paljon aiheesta tiedä kokonaisuuteen nähden. Toivoisin, että Kansanradioon soittavat, internetin ihmiset ja erityisesti Twitterin talousmaailman ihmiset tekisivät itsestään sokratesmaisen havainnon… ja laitan nyt tähän tämän Wikipedian linkin: Tiedän, etten tiedä mitään – Wikipedia

Sijoitus- ja foorumiuran alku

4. Millainen oli alkukipinäsi osakesijoittamiseen? Muistatko vielä ensimmäisen sijoituksesi?

Olen aina ollut kiinnostunut talousasioista ja siitä, että oma talous on hyvässä kunnossa. Sain ensimmäisen vakkarityöpaikan vuonna 2008. Sitä ennen olin opiskellut, tehnyt pätkähommia ja kesätöitä. Ostin samana vuonna ekan kämppäni ja maksoin reipasta tahtia lainaa pois, mutta sitten löysin makean kämpän, joten myin vanhan ja ostin uuden kodin itselleni. Aloin sitten tästä uudesta eli nykyisestä kämpästä maksaa myös kovaa tahtia lainaa pois ja joidenkin vuosien päästä tajusin, että lainasta suurin osa on maksettu ja säästöön jää jatkuvasti paljon rahaa. Sijoittaminen oli aina ollut vähän mielessä ja tuli olo, että nyt jos koskaan, kun tilanne oli itselläni niin erinomainen ja sitä tuntui niin moni tekevän. Yksittäistä sytyttävää kipinää ei siis varsinaisesti ollut ja oli jotenkin väistämätöntä, että ennemmin tai myöhemmin aloitan sijoittamisen. :slight_smile:

Ihan tarkkaan en muista, mutta ensimmäisten joukossa oli kuukausisäästöt Nordnetin kuluttomiin indeksirahastoihin (Suomi ja Ruotsi), ja osakkeista ekoja olivat Biohit, Nordea sekä YIT.

5. Sijoitusurasi alusta kesti melko kauan siihen kun liityit tälle foorumille. Kerrotko hieman näistä alkuajoista.

Seurasin aluksi ihan “normimediasta” sijoitus- ja talousasioita, esimerkiksi Kauppalehti jne. Osakepoiminnassa käytin Googlea, jolloin tulokset veivät usein tuttujen talouslehtien nettisivuille tai erilaisille keskustelufoorumeille. Alkuvaiheessa kävin aika usein katsomassa salkkuani ja vähän jutustelin sijoittavien kavereiden kanssa, mutta en pahemmin roikkunut keskustelupalstoilla.

6. Heinäkuussa 2020 teit sitten tunnuksen Inderesille. Miten päädyit juuri tähän foorumiin? Muistatko joitakin ensivaikutelmia?

Päädyin Inderesin foorumille ensinnäkin siksi, että tänne vei niin moni Googlen hakutulos, ja toiseksi, koska tämä oli sijoitusaiheinen keskustelupalsta, jossa ei ollut pahemmin poliittis-teemaista keskustelua, joka varsinkin netissä on aina sellaista johon käsittääkseni asioita tuntevat eivät halua useimmiten osallistua (tästä aiheesta olen lukenut muutamia kiinnostavia juttuja). Kolmanneksi, keskustelu oli täällä tasokasta ja asiallista: ei riitelyä, ei chattimaisia viestejä eikä mustavalkoista besserwisseröintiä.

Ensivaikutelmat Inderesin foorumista olivat hyvät, koska täällä oli henkilökuntaa paljon mukana ja lisäksi tänne oli kerätty kaikkea tietoa sekä erinomaisia linkkejä joita en itse löytäisi kovinkaan helpolla.Täällä oli myös mukava ja hauska tunnelma.

Inderesille alihankkijaksi

7. Vuosi 2021 muistetaan pörssin hulluna vuotena, ja sinulle se merkitsi muuntumista satunnaisesta kirjoittajasta melkoiseksi ilmiöksi. Kertaa vähän muistojasi tuolta käänteentehneeltä vuodelta.

Mä uskon aidosti, että suurin osa ajatteli tämän hurmoksen rysähtävän pian ja kovaa alas, vaikka monet meistä toivoi jotain kummallista uutta normaalia osakemarkkinoille… Se oli toivoa se, mutta kuka siihen aidosti uskoi? Tiesin, että en ole hyvä ja silti salkkuni nousi valtavasti, sitten katsoin, että lähes kaikilla nousi ja useimmilla nimenomaan tiettyjen “peesausosakkeiden” johdolla.

Outo vuosi varsinkin tuoreelle sijoittajalle kaikkinensa, en tajunnut yhtään mitään, mitä tapahtui ja miksi… no joo jonkin verran, mutta olivat toisaalta kaikki muutkin vähän ihmeissään ja ne, jotka luulivat ymmärtävänsä mitä tapahtui, niin ne vasta ulkona olikin. :smiley:

Tuolta vuodelta jäi mieleeni kovat salkkujen nousut ja erityisesti veliosakkeiden kruunattu kuningas Hyzon, jota ostin muutaman oluen jälkeen ihan vain fomosopulina ja tietäen lähinnä, että se jotenkin liittyi vetyyn, joka oli silloin kova juttu. Ostin yli 16 dollarilla sitä ja myin sen sitten sekoiluvuoden jälkeen 3,5 dollarilla.

Huomasin Foorumilla olevan kivoja ja fiksuja ihmisiä, joten uskalsin osallistua keskusteluun kysymällä sekä juttelemalla. Ajattelin jossain vaiheessa, että pitää antaa kiitosta hyvistä kirjoituksista ja hyvistä meiningeistä, joten halusin kiittää sekä nostaa esille laatukirjoittajia ja myös Inderesin hyvin pätevää henkilökuntaa. Koin myös tarpeelliseksi muistuttaa optimistisista ja positiivisista seikoista foorumilaisia, koska välillä tuntui ettei porukka aina tajunnutkaan, kuinka upeasta paikasta ja yhteisöstä on kyse.

Välillä meno tuntui vähän vakavammalta, ja iloisena sekä hyvin lapsenomaisena vauhdikkaana adhd-ihmisenä ajattelin piristää Foorumin väkeä meemeilläni sekä hassutuksillani. Koska monet niistä sitten tykkäsivät ja ilostuivat, innostuin jatkamaan vähän enemmänkin niiden tekoa. Löysin myös hyvän tavan nostaa ihmisiä esille meemeissäni. Kuten monet ovat varmasti huomanneet, meemeissäni vierailevat tutut hahmot ovat kaikki fiksuja ja/tai hyviä sijoitusaiheisten materiaalien tuottajia.

Halusin myös omista virheistä ja tyhmyyksistä kirjoittamalla kertoa, että muillekin sattuu ja kaikilla ei mene hyvin sijoittamisessa, mutta kaikista vastoinkäymisistä huolimatta kannattaa olla optimistinen ja positiivinen sekä pitää katse pitkäjänteisenä tulevaisuudessa.

Varmaan monista meemeistäni ja kirjoituksistani tulee hyvin esille se, että kannattaa katsoa peiliin ja ymmärtää muita, vaikka kaikkia asioita ja ihmisten toimia tai mielipiteitä ei hyväksyisikään. Naiivi en ole, vaikka sellaiseksi jotkut mua luulevat, enkä naiiviutta suosittele kenellekään :D, mutta korostan ja olen korostanut, että kannattaa sopivan avoimesti ja kriittisesti tarkastella asioita monista eri näkökulmista ilman mustavalkoisuutta. On joskus ihan hyvä ymmärtää oma rajallisuutensa ja omat puutteensa niin tiedoissa kuin taidoissa - itsreflektointia voisi harrastaa enemmänkin varsinkin, kun keskustellaan politiikasta taloustwitterissä tai netin keskustelupalstoilla. :cowboy_hat_face:

8. Vuoden -21 lopussa aloitit Inderesin alihankkijana, tehtävinä moderointi ja foorumin palveleminen. Miten päädyit näihin hommiin?

Hain Inderesille töihin avoimella hakemuksella, mutta en todellakaan ajatellut pääseväni töihin sinne, koska itselläni ei ole sellaisia ominaisuuksia, tietoja ja taitoja, joita Ruoholahden toimistolla tarvittaisiin. Mutta Inderes vaikutti todella hyvältä työnantajalta, minkä lisäksi porukka siellä vaikutti upealta, ja pisteenä i:n päälle olisin päässyt olemaan sijoitusaiheiden parissa koko päivän.

Sinne meni avoin hakemukseni ja ilmeisesti siellä keskusteltiinkin, että Sijoittaja-alokas on hakenut tänne hommiin. :slight_smile: Muistaakseni allekirjoitukseen tai hakemukseni loppuun laitoin olevani Alokas.

En tiedä, mutta ilmeisesti Verneri muilta kysymättä otti muhun yhteyttä ja kysyi, jos haluaisin moderaattoriksi. Korosti muistaakseni luonnettani… optimistisuutta ja ehkä innokkuuttakin(?). No, olinhan mä valmis (=todella innoissani) ja ajattelin, että olisin aika sopiva työhön, koska koen olevani vähän kuin suomalainen poliisi: en provosoidu kun provosoidaan, ja lisäksi olen koko elämäni ollut tekemisissä hyvin erilaisten ihmisten kanssa ilman kärhämiä. Haluan myös auttaa ihmisiä eri tavoin, ja lähipiiriini sekä ystäväni että tuttavat koostuvat samanlaisista ihmisistä, se on näkynyt näissä ihmisissä esimerkiksi Ukrainan sodan aikana; ei uhota ja huudella tunteikkaita heittoja, vaan autetaan konkreettisesti eri tavoin pitäen pään kylmänä. Maurin kirjoitus musta; viittaus suomalaiseen poliisiin.

9. Kuvaile vähän, millainen on nykyään tyypillinen päiväsi foorumilla.

Normaalina arkipäivänä pisimmät ajat vietän Foorumilla kello 6.00-9.00 ja kello 18.00-jonnekin yöhön asti. Toki noihin aikaväleihin mahtuu arkirutiniit ja salikäynnit sekä muut vapaa-ajan viettotavat, kuten sijoitusjuttujen lukeminen muualta kuin Foorumilta, uutisten seuraaminen ja muu itseni sivistäminen.

Käyn Foorumilla myös kello 9.00-18.00 välillä. Pisimmät hetket vietän Foorumilla silloin, kun olen keittänyt kahvia tai syömässä ruokaa. Minulla on keskittymiskykyongelmia ja olen huomannut, että lyhyet mikrotauot esimerkiksi yhden tunninkin sisällä auttaa mua keskittymään esimerkiksi jos kirjoitan pitkää tekstiä tai koetan ratkaista jotain ongelmaa tai muuta. Näillä mikrotauoilla käyn Foorumilla.

Foorumiajasta suurin osa ajasta menee lukemiseen, ja toisaalta Foorumin ulkopuolella pyörin todella paljon eri medioissa, alustoilla sekä muualla lukemassa sijoitusaiheisia juttuja. Englanninkielisiä juttuja en helposti jaa, koska en aina niitä täysin ymmärrä. Sitten osa ajasta menee viestien kirjoittamiseen, eri juttujen jakamiseen referaattien muodossa ja tietenkin myös moderoimiseen, johon käytetty aika näkyy vain vähän ulospäin. Pahimmat jutut moderoidaan niin, että 95-99,9% ei ehdi näkemään niitä. Megatörkeydet ovat sellaisia, että ensimmäiset näkijät jo liputtavat ne piiloon - luojan kiitos (jo kirjoittajan kannalta). Päivittäin ylläpidon keskustelukanavalla on jutusteltua, joka on pääosin mukavaa, mutta oikeastaan kaikki hankalimmat tapaukset käydään siellä enemmän tai vähemmän läpi.

Mietin joka päivä useita kertoja, mitä voisin tehdä enemmän sijoitusyhteisön eteen. En edusta mitään tiettyä porukkaa, vaan haluan tukea erilaisia sijoittajia aloittelijoista mikkomäkisiin. Haluan ymmärtää kaikkia sekä kuulostella ihmisten tuntemuksia, erityisesti niiden, jotka ovat vähän hiljaisia eivätkä varsinaisesti pidä ääntä itsestään. Näin myös muussakin elämässä.

Sijoitusprofiili

10. Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana juuri nyt? Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?

Tavallaan olen ersi eli erilainen sijoittaja. Luen todella laajasti ja paljon, mutta toisaalta omaksumiskykyni ja muistini ovat mitä ovat, ja siitä on osin kiittäminen adhd:ta: ei ole syväosaamista mistään eikä välttämättä matalaosaamistakaan, mutta pieni näppituntuma kaikkeen. Jos pitäisi kuvata millainen olen sijoittajana, niin olen jossain määrin samaa kuin useimmat muut, eli kuulun siihen porukkaan, joka ei selvästi profiloidu tiettyyn genreen. Salkkuni on ehkä hieman defensiivisyyteen painottuva pienillä bumtsibumimausteilla sekä vähän paremmilla laatuyhtiöillä kuorrutettuna.

Vahvuuteni on kaikessa se, että jos mulla on joku juttu, niin teen sitä täysillä. Esimerkiksi salilla olen treenannut täysillä varhaisteini-iästä lähtien ilman taukoja, lukiossa saatoin lukea muutamia kymmeniä tunteja yksittäiseen kokeeseen, ja nykyään kun olen sijoittaja, töiden ja sijoituslukemisten sekä käppäilyjen että salien jälkeen sohva-aikaa ei juurikaan ole. Melkein kaikki aika menee tavoitteelliseen toimintaan.

Koen myös sen vahvuudekseni, että katson mielestäni asioita todella laajasti eri näkökulmista ja olen saanut hyvin usein palautetta siitä, kuinka kykenen arvioimaan itseäni.

Sijoittajalle korkea säästöaste koetaan kovana juttuna, ja tuntemistani sijoitusmaailman tutuista hahmoista olen selkeästi säästeliäin. Varmasti on säästeliäämpiäkin sijoittajia olemassa, en epäile sitä ollenkaan. Tunnen myös aidosti köyhiä ihmisiä, joita ei voi köyhyydestä syyttää, vaikka joku tahallaan haluaisikin sen niin kääntää, tosin syyt heidän köyhyydelleen ei näy ulospäin… Joten yleisesti ottaen älkää tuomitko ihmisiä, joilla ei mene hyvin. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka joutuvat elämään pienemmillä rahoilla kuin minä, eikä monilla ole kykyjä ja mahdollisuuksia saada asioitaan (yksin) kuntoon.

Heikkouteni on kaikki. :smiley: Ei ole oikein mistään hyvää substanssiosaamista tai muutenkaan syväosaamista. Perusasioissa on petrattavaa ja numerot kovin haastavia, lisäksi mulla on huono muisti, lukutaito ja keskittymiskyky, joten en osaa tai tiedä kauheasti sijoitusjutuista loppujen lopuksi. :slight_smile:

11. Kuvailisitko hieman sijoitusprosessiasi? Miten se on kehittynyt vuosien mittaan?

Käyn vähän läpi, miten homma yleensä menee. Jos jokin firma tuntuu minusta halvalta, se jo tarkoittaa että tunnen firman jotenkin, jolloin se on lähes poikkeuksetta Inderesin seurannassa oleva yhtiö. Tällöin olen katsonut siitä Inderesin tuottamat materiaalit kuten videot, kommentit, laajat raportit, yhtiöraportit ja tietysti yhtiöketjunkin. Eli tällaiselta pohjalta lähden liikkeelle, ja ehkä olen myös lukenut muidenkin sijoitusaiheisten medioiden jutut yhtiöstä sekä sijoitusmaailman eri ihmisten ajatuksia.

Jos koen aidosti kiinnostusta yhtiötä kohtaan, niin luen yhtiöketjua, luen uudelleen tuoreimmat laajat rapsat sekä yhtiörapsat ja katson myös videot. Sitten googlettelen ja käyn yhtiön sivuilla, lisäksi kerron noin viidelle ihmiselle, jos olen kiinnostunut jostain sijoituskohteesta, ja näiden keskustelujen kautta saan lisää tietoa. Exceleitä en pyöritä enkä harrasta muutenkaan dcf-juttuja.

Entä miten olen kehittynyt sijoittajana? Hyvin paljon, vaikka en vieläkään ole edes kohtalainen sijoittaja. Alussa ostin täydellisellä mutulla ja hassuin perustein. Vuosien mittaan aloin hieman hahmottamaan perusasioita ja kokonaisuuksia, joten mutuilun määrä on laskenut runsaasti. Siitä sitten hiljalleen olen alkanut entistä paremmin sisäistämään asioita ja tarkastelemaan analyyttisemmin kokonaisuuksia. Olen ehkä aika hyvin sisäistänyt sen, että en tiedä ja osaa juuri mitään, mikä on vahvuuteni ehkä muutenkin elämässäni.

Hiljalleen eteenpäin ja parhaani yrittäen, ei sitä enempää oikein voi. Mitään meganopeaa oppimiskäyrää mulla ei ole. Olen siinä pisteessä kuudessa vuodessa, mihin monelle menee vain kuukausia.

12. Miten vetäisit yhteen sijoitusvuotesi 2023? Mikä onnistui, mikä meni vihkoon?

Onnistuin tänä vuonna siinä, että sain myytyä salkustani yhtiöitä, joita en ymmärrä tarpeeksi hyvin.
Olen kehittynyt sijoittajana tänäkin vuonna, joten pystyin paremmilla argumenteilla ja objektiivisemmin ostamaan erilaisia osakkeita salkkuuni siten, että ymmärsin jokseenkin hyvin, mitä tuli ostettua.
Sitten olen oppinut sopivasti lisäilemään ja vähentämään, kun ennen keskityin vain siihen, että ostin ja myin kokonaisia positioita.

Tavallaan virheenä sanon, että pidän edelleen pikkuisen kryptoja, mutta toisaalta se on ehkä mun loppuelämäni viihdettä, ellei sitten kryptot kuole. Musta olisi aiheellista, jos joku pitäisi mun PayPalin ostoa virheenä, koska en sitä pystynyt ja osannut kunnolla tutkia sijoituskohteena. Toisaalta sain eri puolilta apuja olennaisimmilta osin. Tuli siitä 10-bäggeri tai jättiturska, se on mielestäni enemmän tai vähemmän virhe, jos ostaa jotain, mitä ei ihan ymmärrä eikä hahmota aidosti eri skenaarioita kohtuullisella tarkkuudella.

Alokas haastattelee

13. Miten ja milloin sinulle tuli mieleen perustaa tämä ketju?

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä, lisäksi olen kiinnostunut sijoittamisesta ja olen muutenkin halunnut tarkemmin tietää, millaisia sijoittajia jotkut ovat, miten he toimivat ja niin edelleen. Olen oppinut paljon kyselemällä ja keskustelemalla toisten sijoittajien kanssa, mutta enhän mä viitsinyt vaivata ihmisiä lukuisilla privaviesteillä.

Halusin myös ilahduttaa foorumilaisia tekemällä jotain uutta ja erilaista, josta mahdollisimman moni sijoittaja saisi jotain kivaa ja hyödyllistä irti. Tämä oli ehkä myös tavallaan kiitos Inderesille, että olen saanut heiltä tällaisen mahdollisuuden toimia yhteisön palvelijana.

14. Kuinka paljon työtä yksi haastattelu keskimäärin vaatii?

@JHeiskanen tekisi paremman haastattelun tunnissa. Mut mulla menee yllättävän kauan…

  1. Mietin ja tutkin, kuka olisi sopiva haastateltava.
  2. Keskustelen haastateltavan kanssa.
  3. Haastateltavasta riippuen teen enemmän tai vähemmän taustatutkimusta.
  4. Alan tekemään kysymyksiä, joista suurin osa on vakiokysymyksiä (copy+paste) ja sellaisia kysymyksiä, jotka sopisi lähes kaikille haastateltaville, mutta niidenkin osalta mietin, mitkä sopisivat kullekin. Lopuissa kysymyksissä meneekin enemmän aikaa, mutta ei mitenkään mahdottomasti.
  5. Lähetän kysymykset.
  6. Teen introtekstin.
  7. Saan vastaukset, jotka luen muutamaan kertaan.
  8. Teen outrotekstin.
  9. Lopputarkastus.
  10. Julkaisu.

Kaikkia työvaiheita en vain voi suorittaa nopsaan, vaan joudun pohtimaan ja miettimään. Kyllä yhteen haastatteluun menee yksi työpäivä, johon sisältyy pari kahvitaukoa ja lounastauko, tosin ripottelen haastiksen teon useammalle päivälle.

Mietin usein, että annan muille liian vähän ainakin täällä sijoitusyhteisössä, mutta toisaalta, jos käytän työpäivän verran ilmaiseksi aikaa näiden haastattelujen eteen, niin kai se on jotain… :blush:

15. Miten kuvailisit ketjun merkitystä itsellesi? Mitkä ovat parhaiten mieleen jääneitä palautteita?

Elämäni isoimpia saavutuksia! Opiskelen sijoittamista eri tavoin, ja perustamani Alokas haastattelee -ketju on yksi tärkeä osa oppimisprosessiani. Aika paljon opitaan eri esimerkkien ja esikuvien kautta, ja tässä on vähän samaa ajatusta. Mielestäni ketjuni on siinä onnistunut, että se ei johdata fomottamisen maailmaan, vaan siitä saa paljon hyvää ajateltavaa ja erilaisia “työkaluja” omaan sijoitustoimintaan. Niin ja onhan se huikeaa, kun saa olla ketjun myötä tekemisissä Suomen sijoitusmaailman huippujen kanssa :slight_smile: Mutta ihan parasta on se, että niin monet lukevat sitä kiinnostuneena ja saavat siitä paljon sekä iloa että hyötyä!

Palautteista… kaikki palautteet ovat olleet todella kivoja. Se jotenkin lämmittää mieltä omalla tavallaan erityisesti, kun Foorumilla kirjoittelemattomat/hiljaiset laittavat privana palautetta… se tuntuu kivalta. :slight_smile:

Jos erilaiset sijoitus- ja talousmaailman ihmiset kertovat lukeneensa haastattelujani, se tuntuu kanssa aika kivalta, kun tällaiset kokeneet näiden alojen ammattilaiset saavat ketjustani hyötyä ja iloa irti. Samoin se tuntuu hyvältä, kun arvostetut kuuluisuudet ovat sanoneet, että pitävät kunnia-asiana sitä, kun pääsevät ketjuuni… toki nämä sanat tuntuvat kaikkien suusta kivalta!

Sellaiset palautteet ovat jääneet vahvasti myös mieleeni, joissa jotkut ovat ilmaisseet, että haastatteluni ovat hyvällä tavalla uniikkeja ja tarjoavat jotain uutta.

Näen sen myös epäsuorana palautteena, kun olen ainakin kuvitellut, että jotkut isommat tahot ovat haastatteluissaan alkaneet käyttämään alokasmaisia kysymyksiä… no ehkä pelkkää kuvittelua, mut ajatuksena ainakin kiva. :smiley:

Haastattelu jatkuu kakkososassa.

243 tykkäystä

64. Sijoittaja-alokas, Osa 2/2

5 x 3

16. Mitkä ovat mielestäsi kolme mielenkiintoisinta osaketta Helsingin pörssissä juuri nyt? Luonnehtisitko lyhyesti jokaista?

  • LeadDesk. Onhan tässä yhtiössä riskiä, mutta sillä on myös hyvä johtaja ja hyvät ohjelmistot. Lisäksi se skaalautuu ja hallitsee yritysostot. Yhtiöllä on laaja asiakaskunta, ei velkaongelmia, ja se voi käyttää omia osakkeitaan yritysostoissa. Riskejä on, mutta saattaapi olla kykenevä kasvamaan lähitulevaisuudessa epäorgaanisesti, orgaanisesti ja vieläpä kivan kannattavasti!

  • NoHo. Alennuksessa ennakkoluulojen takia? Ajat ovat rauhoittuneet, tase-asiat ovat kunnossa ja näkymät ovat ok. Yhtiö kasvaa ja kannattaa. Myös osinkotuotto on ihan hyvä. Riskejäkin on, mutta niiden pitäisi realisoitua ja kovin vahvasti.

  • Relais. Yhtiö, jota en koe kovin riskiseksi ja joka toimii aika vakailla aloilla. Ei suurempia asiakasriskejäkään, mutta silti osake on kovin “tervehtynyt”. Sarjayhdistelijä, jolla on kasvupotentiaalia. Mikä tässä on ongelmana… epäseksikäs ja huomaamaton?

(Yhtiöt on valittu joulukuun alussa.)

17. Tunnet Inderesin foorumin ja materiaalit paremmin kuin kukaan ja joviaalina miehenä annat paljon kiitosta. Nyt kuitenkin pyytäisin sinulta kolme kriittistä huomiota; mitä yhtiö voisi tehdä paremmin yhteisönsä suuntaan?

  1. Foorumi

Mielestäni Inderesin henkilökunta on kiitettävän aktiivinen Foorumilla, mutta Foorumin merkitystä on mahdoton ylikorostaa. Sitten kun olen Inderesin johtava ylipääjohtaja, joka johtaa Inderesiä diktaattorimaisesti (Miksu siirtyy meemiosaston johtoon), toisin Foorumia esille esimerkiksi näin:

Steve Ballmer Runs Around Like A Maniac On Stage (Motivational Presentation)

ja näin:

“Foorumilaiset, foorumilaiset, foorumilaiset!”

Steve Ballmer: Developers

Toivon, että monilla henkilökunnasta on toiset tunnarit Foorumille tai lukevat ilman tunnareita, koska monien virallisilla käyttäjätunnuksilla lukuaikaa on niin vähän etteivät he voi tietää, millainen foorumiyhteisö on, mitä tämä yhteisö haluaa ja ja mitä se ajattelee. Inderesin muilla kanavilla ei voi saada niin hyvää tuntumaa yhteisöön kuin Foorumilla. :slight_smile:

Niille indeläisille, joiden työhön yhteisö vähänkin liittyy, antaisin kotiläksyksi sen, että pitää kirjoittaa ainakin yksi viesti Foorumille viikossa, ja jos lukuaika kuukaudessa on tunti tai pari, eihän se riitä. :slight_smile:

  1. Viestintä

Materiaalia tulee paljon ja erinomaista materiaalia tuleekin, mutta tässä yksi esimerkki Inderesin viestinnästä: Tiedän että monet jotka ovat koviakin Inderesin faneja eivät tiedä, että laajat rapsat Inderesin yhtiöasiakkaista ovat kaikkien luettavissa. Eivätkä toisaalta sitä, että niistä isoista yhtiöistä, jotka ovat Indersin seurannassa mutta eivät yhtiöasiakkaita, ei tule lainkaan laajoja rapsoja.

Laajat rapsat ovat yksi Inden tärkeimmistä jutuista, ja silti monille edellä mainitut asiat ovat epäselviä.
Tämä rapsaesimerkkini on vain yksi monista viestinnällisistä ongelmista. Inderesillä on valtavasti henkilökuntaa, joka tekevät ahkerasti ja hyvin työtään tuottaen paljon erinomaista materiaalia joka arkipäivä, mutta pitäisiköhän hieman enemmän keskittyä siihen, miten ihmiset löytävät kaiken erinomaisen materiaalin helposti ja kätevästi, niin että tuorekin käyttäjä löytää nämä jutut? :slight_smile:

  1. Inderes takaisin lähemmäksi yhteisöä

Monet yhteisöläiset ja ehkä jotkut indeläiset itsekin kaipaavat aikoja, jolloin toimistolla kuvattiin vähän kotikutoisella meiningillä videoita. Nyt lähes kaikki videot on kuvattu studiolla viimeisen päälle hiottuina. Todella hieno homma, mutta enemmän voisi olla sitä meininkiä, kun kuvataan ja kuljetaan toimistolla kamera kädessä. Somekanavissa, kuten Instassa ja TikTokissa on vähän tätä meininkiä, samoin muutamissa lyhyemmissä tubevideoissa. Näitä lisää tubekanavalle. Lisää sitä wanhaa meininkiä, jossa kuvataan toimistolla fläppitaulun ääressä tai työpisteiden välissä. Ehkä jollakin tavalla Inderes on aavistuksen tällä sektorilla etääntynyt porukasta? :slight_smile:

Näitä ajatuksiani hyödyntämällä Inderes on entistä parempi sijoituskohde.

18. Ketkä kolme foorumilaista pestaisit oikeaa rahaa sijoittavan foorumin mallisalkun hoitajiksi? Miten se pärjäisi Inderesin mallisalkkuun nähden seuraavien kymmenen vuoden aikana?

En valitse ketään omalla nimellään kirjoittavaa, koska sitten valitsisin @Mikko_Makinen x kolme. :smiley:

  • @DayTraderXL En ymmärrä teknisestä analyysistä ja treidaamisesta kovinkaan paljoa, mutta tiedän DTXL:n taitavan sen poikkeuksellisen hyvin. Häneltä löytyy harvinaista ja harvinaisen kovaa osaamista näihin liittyen, joten hänen valintansa oli itsestään selvää.

  • @NukkeNukuttaja Konkari, jolla näen olevan sellaista laaja-alaista viisautta ja malttia, jolla pärjää elämässä ja sijoittamisessa erityisesti pitkälläkin aikavälillä.

  • @Pohjolan_Eka Aika uniikki sijoittaja, joka on niissä asioissa todella kova joihin hänellä riittää kiinnostusta, ja hän on kiinnostunut nopeista sekä isoista tuotoista. No, kukapa ei olisi, mutta hän jopa onnistuu joskus näissä, ja lisäksi hän kykenee tekemään näitä kivasti pitkälläkin aikavälillä, hakaten indeksin.

19. Olet tänä vuonna jättänyt meemeilyn vähemmälle, mutta emeritus memelordina seurannet alaa edelleen tarkalla silmällä. Ketkä kolme foorumilaista olivat mielestäsi vuoden 2023 kekseliäimmät meeminikkarit?

  • @Divinesia Hän osaa hyvin tuoda Hesulin börden inhorealismia meemeihinsä ja loppujen lopuksi sitä miettii, kumpaa ne ovat enemmän, meemejä vai aitoja elämänmakuisia havaintoja meistä velisijoittajista.

  • @LakeBoodom Hänellä on laaja-alaista oveluutta ja ulottuvuutta meemeissä.

  • @Spaddu Hänellä on kauneimmat meemit, joissa on sellaista herkkää meemiyttä, johon harva kykenee. Joskus ne omalla tavallaan jopa liikuttavat.

20. Mikael Rautanen on kutsunut sinut ja muun moderointitiimin viikonlopuksi mökilleen paistamaan pizzaa, ehdottomana sääntönä että netti pysyy kiinni. Ketkä kolme foorumilaista rekryät hoitamaan moderointia sillä välin? Olisiko foorumi pystyssä vielä maanantaina?

Anteeksi, tiedän ettei haastattelija välttis tykkää tästä, mutta valitsen sut. Moderoinnissa on hyötyä siitä, jos on sivistynyt ja sydämensivistynyt, ja siksi valitsisin sut. Viikonlopun aikana politiikkakeskustelu kokee renessanssin, mustavalkoiset eri laitojen ääriajatukset vähenevät ja tilalle tulee avarakatseinen, empaattinen ja faktapohjainen hedelmällisen sisältörikas laatukeskustelu.

@Lyly_ja_Immo Tuo turvallisuutta ja vilpittömän hyvää mieltä. Kovat kaverit ovat just tällaisia: He ovat tarpeeksi fiksuja ja vahvoja ollaakseen kilttejä toisille. Hänen olemuksensa ja kirjoituksensa aiheuttavat sen ettei kukaan halua kiukutella. Hän on suomalainen poliisi x 10.

@Mauri Reippaasti yli tuhat viestiä eikä oikeastaan yhtään aiheellista liputusta ole osunut kohdalle. Hänen ansiostaan yhtiöketjuissa on entistä objektiivisempaa asiakeskustelua, joissa avoimesti jutellaan samalla lailla niin mahdollisuuksista kuin riskeistä ja uhistakin. Kukaan ei vähättele eikä naureskele toisille, vaan jokainen antaa parastaan toisia kunnioittaen ja tukien.

Rikon sääntöjä ja otan neljännen:

@JHeiskanen Kaveri, jolla on sellaista sopivaa oikeudenmukaisuutta ja suoruutta, jolla laitetaan se promille ruotuun, jotka ovat joskus vähän mustavalkoisella ääripäätuulella.

Viikonlopun jälkeen Foorumi on noussut uudelle levelille ja @Mikael_Rautanen antaa potkut Vernerille ja Alokkaalle. @Johannes_Sippola saa pitää pestinsä, koska moderointitiimiin tarvitaan tuoretta otetta boomereiden tueksi.

Sisu

21. Olet maininnut, että sinulla oli suuria vaikeuksia koulussa. Kertoisitko vielä hieman tästä?

Koulussa(kin), vähän kaikessa elämässä… Jo päiväkodissa olin ulalla siitä mitä tapahtui, ja stressasin jokaisena päivähoitopäivänä, että mitäköhän uutta nyt on vuorossa.

Olin koulussa oikeastaan kaikessa huono. Olin pihalla aina kaikessa, mitä tehtiin ja touhuttiin, opettajan puheet ja ohjeet meni aivan ohi. Tuntui täysin tarpeettomalta istua koulussa, kun en oppinut siellä juuri mitään. Kotona itse pänttäsin, ja kuten äitini sanoi: He ovat isän kanssa saaneet käydä läpi uudestaan peruskoulun. No, mielestäni he saivat käydä kanssani läpi myös lukion, josta pääsin läpi niukin naukin. :slight_smile:

Harmitti, kun luin kokeisiin muutamia kymmeniä tunteja ja joku vielä auttoi valmistautumisessa kokeeseen, ja silti arvosanaksi tuli huono. Sekin harmitti, että olin järjestäen kaikissa kouluaineissa huono, ei ollut mitään, jossa olisin ollut edes kohtalainen. Toki joskus järkyttävän pänttäämisen ja vanhempien tuen kanssa tuli lukiossa kokeesta kasi, mutta jos olisin lukenut yksinäni vain alle kymmenen tuntia, tuskin olisin päässyt edes läpi.

Monesti ihmisiltä, joilla pyyhkii paremmin, tulee itsestäänselviä ohjeita eivätkä he usko, että olisi yrittänyt parhaansa. On ollut kyllä lohduttavaa kuulla nyt aikuisiällä eri ammattilaisilta se, että olen yrittänyt ja tehnyt kaikkeni minkä voin, ja vanhempani myös minun suhteeni.

Monesti mietin niitä ihmisiä, joilla on vielä enemmän erilaisia ongelmia ja joiden diagnoosit eivät näy ulospäin. On kurjaa, jos kädentaidot, lukutaidot tai muut taidot ovat erilaisten syiden vuoksi huonot. Se tekee elämästä vähän haastavaa. Monien ihmisten diagnoosit ja vaikeudet eivät näy ulospäin. Ei voi aina tietää, mitä parhaalla ystävälläkään on taustalla… Älkää siis tuomitko ihmisiä, joilla ei mene hyvin. No onneksi harva tällaista tekeekään. :slight_smile:

22. Olet kertonut, että olet ollut viime aikoina tutkimuksissa erityispiirteisiisi liittyen. Haluatko päivittää, missä tällä hetkellä mennään?

Kiitos kysymästä. Olen varmaan yli viisitoista vuotta tiennyt, että mulla on ylivilkkausongelma, mutta en hakenut siihen apua, koska en tajunnut, miten sitä voidaan hoitaa. Lisäksi vuosia sitten kaverini, jotka lähtivät hakemaan apua, sanoivat että sai odottaa kauan ja oli paljon “terveyskäyntejä”, joten se kuulosti minusta kovin vaikealta.

Joitakin vuosia sitten adhd:sta tuli jännittävä ja kiinnostava juttu mediassa, ja siitä puhuttiin enemmän ja enemmän. Oli paljon juttuja joissa kerrottiin, miten apua saaneilla elämä kohentui huomattavasti, toisaalta jutuista paistoi usein läpi etteivät niiden henkilöt olleet pahimman sortin ylivilkkaita. Ajattelin kuitenkin, entä jos ammattilaisilta oikeasti saa apua, niin miksei sitä yrittäisi.

Mulla on ollut sittemmin käyntejä ja ties mitä vaikka kuinka paljon. Mulla on hyvin selvä adhd. :cowboy_hat_face: Sain lääkkeet, jonka jälkeen annostusta on lisätty kolme kertaa, ja kyllä niistä on ollut apua. En huomaa radikaalia eroa, mutta kuitenkin ihan aitoa hyötyä. Onhan se luksusta saada apua asiaan, joka on ollut ongelmana 38 vuotta, vaikka apu ei järisyttävän iso olisikaan.

On epäilty, että mulla olisi muutakin kuin vain adhd, koska mulla on kaikenlaisia muitakin pieniä ongelmia. Ehkä niitäkin lähdetään joskus tarkemmin selvittämään, mutta nyt keskitytään tähän ylivilkkausjuttuun. Jos ennen keskeytin TV-sarjan vaikka 10-30 kertaa, niin nykyään ehkä vain 5-15 kertaa. Jos ennen pystyin keskittymään johonkin tekstiin/asiaan 1-15 sekuntia, niin nyt 5-45 sekuntia. (Nämä eivät ole tarkkoja lukuja, mutta työlukuja.)

Olen lääkkeiden kanssa selväsanaisempi enkä heilu niin paljoa tai ole niin sekava, mutta kyllä mussa lääkkeidenkin kanssa adhd näkyy ja tuntuu. Mun on vaikea samaistua niihin adhd-ihmisiin, jotka saavat kovia arvosanoja ja kykenevät tekemään ja oppimaan kaikenlaisia asioita. Kykenen ehkä paremmin samaistumaan sellaisiin adhd-ihmisiin, jotka ovat syrjäytyneet. Kirjo on niin valtava tässäkin diagnoosissa, ja toki meitä “kirjolaisia” määrittelee paljon muutkin asiat kuin vain tämä diagnoosi.

23. Haluaisit kovasti perheen ja etsit tulevien lastesi äitiä. Mitä tälle rintamalle kuuluu?

Olen Tinderissä ja pidän silmät auki. Tällä saralla kuuluu samaa kuin aina, eli ei mitään uutta. Tinderissä oli vähän helpompaa kolmekymppisenä kuin nyt nelikymppisenä. Se on pakko sanoa, että mulla on hyvä naismaku ja niin ovat muutkin sanoneet. :sunglasses: Ongelmani on se, että markkina-arvoni ei ole kovin korkea, ja olen tavallaan aika tarkka siitä, mitä haluan. En sillä tavalla “paperilla” ole tarkka, että olisi jokin tarkka kriteerilista. Onhan minulle tietyt luonteenpiirteet hyvin tärkeitä, en sitä voi kieltää. Sanotaan näin, että olen ihastunut varsinkin nyt kypsempänä naisiin, jotka ovat vahvoja, todella empaattisia ja sellaisia todella kivoja. Näistä asioista on vaikea puhua niin, että kaikki ymmärtäisivät, mitä tarkoitan.

Toki haluaisin perheen, mutta onhan monilla muilla sama tilanne, ja toisilla ei ole edes läheisiä, ei siis ystäviä tai mitään. Eli en ole missään poikkeuksellisen surullisessa tilanteessa.

24. Millaisena näet itsesi kymmenen vuoden päästä?

Luulen, että adhd-lääkkeiden myötä tulen saamaan elämässäni uusia mahdollisuuksia. Tulen saamaan päähäni rauhan ja olen jo vähän saanutkin, kun lääkkeet ovat rauhoittaneet mua sillain luontaisella tavalla, että saan kuitenkin olla oma itseni. Tulen varmasti muutenkin kasvamaan ihmisenä ja luulen, että tulen aidosti paremmaksi ihmiseksi.

Toivon ja uskon, että saan olla Inderesin kanssa tekemisissä vielä tuolloin ja toivon, että saan tehdä töitä, treenata kovaa salilla ja olla sijoitusjuttujen parissa. Mulla on kymmenen vuoden päästä yli miljoonan euron velaton varallisuus. Tuolloin alan katselemaan itselleni upealla tontilla olevaa mukavuusmökkiä jossa ehkä asun parin koiran kanssa.

Eniten toivoisin sitä, että mulla olisi vaikka kolme lasta ja vaimo. Teen osa-aikatyötä etänä Inderesille ja saan olla lasteni elämässä mukana. Toivon myös, että vanhempani saavat olla lasteni kanssa paljon tekemisissä.

25. Mitä terveisiä haluaisit lähettää foorumilaisille?

Älkää luovuttako, olkaa pitkäjänteisiä. En tiedä ketään, joka olisi katunut sitä, että on jatkanut sijoittamista sitkeästi. Tiedän vain niitä, jotka ovat lopettaneet sijoittamisen ja katuvat sitä. Yleensä sijoittaminen on jäänyt siinä kohtaa, kun ollaan kuopan pohjalla.

Foorumi ja Inderesin premium tarjoavat erityisesti pitkällä aikavälillä sellaisia hyviä positiivisesti kumuloituvia asioita, joita ei mistään muualta saa. Foorumi on erinomainen paikka, jonka tuomia mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Jos haluaa kiittää yhteisöä, se onnistuu parhaiten sillä, että kohentaa omalla positiivisella toiminnallaan yhteishenkeä ja jakaa sisältörikasta asiaa muiden sijoittajien avuksi. Auttaminen antaa enemmän kuin ottaa.

Elämä on tässä ja nyt ja hyvät asiat kasvavat korkoa korolle; ikinä ei ole myöhäistä tehdä asioita, jotka tuovat itselle ja toisille hyvinvointia. En muista kenenkään katuneen sitä, kuinka kiva on ollut elämässään toisia ihmisiä kohtaan. Se palkitsee elämässä, jos osaa katsoa peiliin ja yrittää ymmärtää muita.

En ala mainita nimiä tai nimimerkkejä, koska lista olisi tolkuttoman pitkä, mutta:

Kiitos Inderes kaikesta tuesta ja siitä, että saan kuulua tiimiinne.

Kiitos kaikille foorumilaisille hyvistä hetkistä ja kaikesta mahdollisesta.

Kiitän myös teitä, jotka luette hiljaisina joko kirjautuneena foorumille tai kirjautumattomana. Edustatte isointa joukkoa - teitä on kaikenlaisia ihmisiä ja toivon teille kaikkea onnea elämään. Teitä ei saa unohtaa enkä teitä unohda. :slight_smile:

Ystävällisesti ja sydämellisesti,
Alokkaanne :heart:

388 tykkäystä

Kiitos Kalelle haastattelusta! :smiling_face_with_three_hearts:

Kiitos lukijoille, tykkääjille ja mukavien palautteiden antajille! :heart:

Olen tänään ollut aika kiireinen ja loppupäivästä maksimissaan käyn täällä vain vilkuilemassa, koska olen menossa pikkupikkupippaloihin. Joten tänään en enää varmaan pahemmin vastaile viesteihin ja joskus kiireessä onkin jäänyt huomaamatta joitain viestejä, kun on tullut sieltä täältä ilmoituksia ja muuta. Olen joskus huomannut vasta kuukausien päästä jotkin viestit ja niitäkin viestejä varmasti on, että on kokonaan mennyt kokonaan ohi. :frowning: Pahoittelut näistä!

Oli aika vaikeaa vastata noihin kysymyksiin ja kaikkein haastavinta oli kohdata tämä “julkaisupäivä”. Kerroin aika paljon itsestäni ja pyrin siihen, että minusta saa mahdollisimman oikean kuva niin hyvässä kuin pahassa. Toivottavasti haastatteluni antoi mahdollisimman monelle jotain hyvää, vaikka en osaa itseäni oikealla tavalla aina ilmaista.

Elämässäni ja jopa sijoittamisessa (!) on asiat tällä hetkellä aika hyvin - askel kerrallaan eteenpäin. Ei varsinaisesti voi valittaa, vaikka välillä valitankin. :sweat_smile:

Toivotan jo tässä vaiheessa varmuudeksi kaikille rauhaisaa ja sopuisaa joulua, vaikka itse Foorumilla vielä pyörin tässä joulunkin päivät. Toivotan ihan jokaisella tämän viestin lukijalle kaikkea hyvää elämään ja… ehkä myös vähän sijoittamiseenkin! :blue_heart:

P.S. Joululahjaksi toivon laadukkaita hartaudella kirjoitettuja viestejä yhtiöketjuihin. :christmas_tree:

154 tykkäystä

Kiitos minunkin puolestani! Epäröin pitkään ennen kuin ehdotin haastattelua, koska ajattelin että on aika iso vastuu olla se joka kysymyksiä Alokkaalle laatii, varsinkin kun foorumilla on monia jotka hänet minua paremmin tuntevat. Koetin valita kysymyksiä niin että niistä piirtyisi hänen monelle toivoa ja vertaistukea antava tarinansa. Viimeisen osion kysymykset ovat tietenkin hätkähdyttävän henkilökohtaisia, mutta mainitsin monesti, että hänellä on luonnollisesti veto-oikeus mihin tahansa kysymykseen tai koko viimeiseen osioon.

Alokasta taisi eritoten jännittää se, ettei hänen vain koeta jotenkin uhriutuvan puhuessaan myös ongelmistaan, mutta tästähän ei ole lainkaan kyse, mikä varmasti haastattelusta käy ilmi. Lukuisista tänään X:ään ja Kahvihuoneelle tulleista positiivisista viesteistä käy ilmi, että kaikki ymmärsivät Alokkaan oikein.

Minulle projektin parasta antia oli tutustua Alokkaaseen aiempaa paremmin monien taustakeskustelujen ja pitkän puhelun kautta. Hänestä välittyy positiivista energiaa ja tekemisen meininkiä, ja hän on hauska ja skarppi, mikä välittyy vielä paremmin livenä kuin foorumilla. Uskon että hänestä tulee Suomessa tunnettu ja arvostettu sijoittaja ja sijoitusvaikuttaja. Toivon että myös unelma perheestä toteutuu.

Hyviä joulunpyhiä Alokkaalle ja foorumilaisille!

Ystävällisin terveisin Kale

176 tykkäystä

Sua muutamat ehdottivatkin haastattelijakseni ja mua hymyilytti, kun tarjouduit itse haastattelemaan. :slight_smile: Valitsit kysymykset kannaltani oikein kivasti ja ne olivat sopivasti muotoiltuja, joten mun oli helppo vastata. Annoit tilaa ja juuri tuon veto-oikeuden, jota ei tarvinnut käyttää. Olen omalla tavallani kai aikas tarkka ihminen ja on pakko todeta, että Kalella on erinomainen psykologinen silmä.

Juuri se, että mun koetaan uhriutuvan pelotti ja pari muutakin asiaa, joten nyt voinen sanoa, että tässä kävi oikein hyvin. :slight_smile:

Videopuhelun perusteella voin sanoa, että livenäkin Kale on Kale, ei ehkä muuta tarttis sanoa, kun ymmärrätte varmasti, mitä tarkoitan. Kale on aivan mahtava tyyppi, mutta livenä vielä mahtavampi ja tuli todella mukava sekä luottamuksellinen olo hänen kanssaan.

Edelleen haluan vielä kiittää kaikista mukavista palautteista, mitä olen saanut - kaikki ne ovat tuntuneet todella hyviltä ja ovat nostaneet itsetuntoani.

Haastattelu hyvällä tavalla antoi sellaisen olon, että ei jäänyt enää mitään sanottavaa. :slight_smile:

Se, mikä mua tällä hetkellä naurattaa mukavalla tavalla on se, että kaksi Kalen tykätyintä viestiä koskee mua. :slight_smile:

77 tykkäystä

Kiitokset maininnasta @Kale-possu
Olen oppinut huomaamaan, että sinulla on terävä näkemys yhtiöiden fundamentteihin ja tunnut ymmärtävän yhtiöiden taustoja. Tämä on omasta mielestäni kaikkein vaikein osa-alue sijoittamisessa - ymmärtää, mitä ja miten yhtiö tekee asioitaan. Ja sitä kautta, mikä on johdon merkitys. :christmas_tree:

17 tykkäystä

Kale haastatteli mua niin nää oli mun kehut susta, kun valitsin sut salkkuni hoitajaksi. :slight_smile:

Ja olen tästä samaa mieltä kanssasi, mitä sanot Kalesta! :slight_smile:

Kale on maino tyyppi monella tavalla ja loistava kirjoittamaan. :muscle:

14 tykkäystä

Jaahas, luinpas huonosti, kuka haastatteli ja ketä. My bad! :confounded:

14 tykkäystä

En ihmettele ollenkaan, näissä ovat muutkin menneet sekaisin. :slight_smile:

Tässä on haastattelijani haastattelu, eli haastattelu @Kale-possu:sta:

Hienoja vastauksia Kalelta. :+1:

8 tykkäystä

Ensi viikolla on haastatteluvuorossa foorumilainen, joka on avannut vähän erilaisille yhtiöille yhtiöketjuja ja jakaa muutenkin tietoa erilaisista yhtiöistä, joista muut foorumilaiset eivät niinkään kirjoittele. Häntä olikin jo muutamaan otteeseen pyydetty haastateltavaksi ja itseänikin ovat kiinnostaneet hänen ajatuksensa.

Tammikuun alkupuolella jaan taas pörssiyhtiön toimarin haastattelun, joka edustaa yhtiötä, johon ainakin itse uskon pitkällä aikavälillä.

Kivaa joulua haastatteluketjuni lukijoille! :blush:

21 tykkäystä

Tällä hetkellä kysymyksiäni on noin kuudella eri ihmisellä, eli vastauksia odotellaan. :cowboy_hat_face:

Tämän viikon haastateltava onkin jo kuvailtu, mutta tiedossa pitäisi olla alkuvuodesta Inderesin seuraajille tuttu konkari, sitten ison salkun omaavaa kaveri ja mm. myös pörssiyhtiön toimari.

Vuonna 2024 haastattelen entistä enemmän yhtiöiden edustajia ja näissä haastiksissa pyrin kyselemään myös henkilön edustamasta yhtiöstäkin. :slight_smile:

Mukavaa keskiviikkoa ihan kaikille!

22 tykkäystä

64. Karhulalainen

NVIDIA, IonQ, Supermicro, Planet Labs PBC, Upstart, Arm… päivän haastateltava on perustanut nämä ketjut sekä jakanut niissä erinomaista tietoa näistä yhtiöistä ja on hän muissakin ketjuissa ollut kirjoittelemassa laadukkaita viestejään. Karhulalaisen viestit ovat kovin luettuja, mutta hän useimmiten kirjoittelee yhtiöistä, jotka eivät ole useimmille niin tuttuja tai/ja helppoja, joten ehkä siksi hän saa aika yksin kirjoitella muutamissa ketjuissa.

Karhulalainen osaa kirjoittaa aika vaikeasti ymmärrettävistä aloista ja yhtiöistä sillä tavalla, että me tavitksetkin about ymmärrämme, mistä on kysymys. Hän jakaa olennaista tietoa sekä sen lisäksi kertoo omia ajatuksiaan hyvin argumentoiden ja perustellen.

Karhulalaisia tarvittaisiin lisää Foorumille ja olettaisin hänen itsekin sitä toivovan, jotta hän saisi enemmän keskusteluseuraa. Halusin Karhulalaisen haastateltavaksi, jotta voisin oppia uusia asioita ja saada selville, että millainen sijoittaja hän itse on. Suosittelen ehdottomasti laittamaan hänet sekä hänen perustamansa ketjut seurantaan ja nyt itse haastattelun pariin:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen luonnontieteistä kiinnostunut sote alan ICT konkari. Korkeakoulussa kahlasin läpi vaativat fyssat ja matikat, mutta taloustiede oli mieliaineeni. Kun en tiennyt missä firmoissa luonnontieteitä oikeasti käytetään, niin menin käytännön ICT-hommiin.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Tällainen olen:
Töistä pitää aina ehtiä kotiin yhteiselle iltaruualle. Vapaa-aika on tähän asti täyttynyt lasten harrastustoiminnan ympärille ja heidän koulutyössään tukemiseen. Pyöräilen töihin kesät talvet. Minä olen siis ihan tavallinen suomalainen mies, joka on pikkuhiljaa löytänyt itselleen ja puolisolleen sopivan tyylin kohdata elämän ilot ja haastavammat vaiheet.

Tämän havaitsin jo ajat sitten:
Opiskeluaikana havaitsin sen, ettei rahoituksen teoria anna eväitä osakepoimintaan. Mutta hinnoitteluun kylläkin, koska kassavirtojen diskonttaus pätee edelleenkin arvonmääritykseen, vuosikymmenestä toiseen.

Ammatissani pyrin olemaan koko ajan ICT:n pulssilla:
Nykyisen ammattityöni kuvaan kuuluu ihmisten motivointi ja kannustaminen, ristiriitojen ratkaisut, esimiestyöt, liiketoimintahyötylaskelmat, ylimmän johdon ICT ymmärryksen kasvattaminen ja itseni ja tiimini ajan tasalla pitäminen ICT:n kehityksen suhteen.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Olen aika innokas penkkiurheilija, ja vaimon kanssa käydään aika ajoin miesten ja naisten korisliigan peleissä. Myöskin KooKoon kaulahuivi kuuluu perusvarustukseen. Käymme myös ahkerasti konserteissa. Tykkään liikkua, pelata sulkapallo, työmatkapyöräilystä kerroinkin, ja uiminen maauimaloissa ja myös ulkovesissä toimii.

Ja kyllä toisen omakotitalomme rakentamisen suunnittelu pitää mainita. Nykyinen talo on ns. yksilöllinen ratkaisu, ja seuraavakin on suunnittelupöydällä. Ja siitäkin tulee juuri meille suunniteltu ratkaisu. Mutta aikajänne on auki, valmistunee 2020-luvulla, ehkä.

Elokuvista puhuttelee edelleen Huuliharppukostaja ja Das Boot, molemmissa aivan upea tarinan kerronta ja täyteläinen kuvauksen ja musiikin yhdistelmä. Uudemmalta puolelta mainitsen Captain Marvel ja Oppenheimer. Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on todella hieno elokuva. Lumiukko (1982) nähtiin taas jouluna, jokaisen diktaattorin tulisi katsoa se uudestaan ja uudestaan ja miettiä vähän. Seuraavaksi on ohjelmassa Kuolleet lehdet.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Ylös 6:30 ja pyöräily töihin (10 km). Aamupäivä Teamseja, paitsi livejutustelua kahvituvassa 9-9:30. Strategisemmat pohdinnat tuntuvat ajoittuvan iltapäiviin. Ostolaskujen käsittelyn teen ennen kotiin lähtöä n. klo 17. Illalla säädetään ruokahommat ja kaikki muut perheen arkijutut. Ei kovin usein, mutta tosinaan teen kirjallisia töitä vielä loppuillasta. Jos en tee ammattihommiani, niin sitten saatan rentoutua tunnin verran sijoitusasioiden parissa, lähinnä lukemalla. Valot sammuu 23:30. Arki ei oikein anna riittävästi aikaa sijoitushommiin, ehdin paremmin viikonloppuisin.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Puhdas osakepoimija, joka yrittää vähentää salkkunsa osakkeiden keskinäisten painotusten jatkuvaa säätöä. Toimin vain USA:n markkinalla. Vaikka teen pääosin ostot ja myynnit osakesäästötilin sisällä, niin turhia valuutanvaihtokuluja syntyy joka tapahtumassa.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Oikeastaan tähän päivään asti olen käynyt osakekauppaa käyttötalouden jatkeena ja kokeillut erilaisia instrumentteja. Ts. en ole koskaan sijoittanut niin kuin viisaat opettaa ja kuten oma järkenikin sanoo nyt. Ensimmäiset kaupat tein 24.4.1984, ostin rivin KOP:n osakkeita. Ostin, koska isäni aina keväällä leikkasi Keskon kuponkia, asia tietysti kiinnosti ja KOP:ssa oli osakesäästämisestä kertova värillinen piirroskirja, jonka luin. Kirjastossa sattui käteeni Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin kirja. Ostin vielä sitten ihan oman kappaleen, kyllä se painovuoden 1984 kirja hieman kellastuneina sivuina vielä löytyy hyllystä. Nyt kun asiaa ajattelee, niin Seppo Saarion kirjalla oli iso merkitys sijoitustyyliini tähän asti. Koska olen hyvä matikassa, niin Sepon esimerkit spliteistä, osakeanneista, osinkojen irtoamisista kiehtoi, kun niihin saattoi kytkeytyä hetkellinen hinnoitteluvirhe. Näin jälkikäteen katsottuna sivuutin kaikki Sepon esimerkit korkoa korolle ilmiöstä pitkällä jaksolla, ja poimin työkalupakkiini lähinnä tekniikoita hyödyntää hetkellisiä hinnoitteluvirheitä. Pankithan minusta hyötyivät eniten, osakepapereiden liikuttelua vastaan olivat kapankäyntikulut sen mukaiset.

Jatkoin toimintamalliani, jossa ostan ja myyn käyttötalouteni jatkeena, koko 80-luvun lopun ja 90-luvun. Tein myös muutaman valuuttaoptiokaupan 90-luvun alussa, vipurahastot tuntuivat kivoilta, tuttuja instrumentteja olivat myös ns. optiolainat (mallia Leipurien Tukku), ja onnistuin hävittämään rahaa Manconin konkurssissa 1989. Sitten testailin osakeindeksilainoja, ja taisin ottaa jotain vastaan lainaakin. Olen myös testaillut joukon kehittyviin maihin sijoittavia rahastoja. Vaimo on ollut ymmärtäväinen harrastukseni suhteen, koska olen pyörittänyt aika pieniä summia, vaikka tapahtumia onkin paljon. Eli vaimon kukkarolle ei ole tarvinnut mennä missään vaiheessa.

Jokaisen elämään sattuu joskus haastavimpia jaksoja, eikä aika eikä puhti sitten enää riitä kaikkeen. Siksi oma osakeharrastukseni meni paussille heinäkuussa 2000 ja paussia kesti huhtikuuhun 2020 asti, siis noin 20 vuotta. Sen verran paussin aikana venyin, että vaimolle kasasin Suomisalkun 2013, kertasuorituksena. Vuonna 2003, kun en seurannut osakkeita enkä markkinoita, joku sanoi sisimmässäni, että nythän voit rakentaa ”pidä ja unohda” salkun. Siksi avasin eläkevakuutuksen, jossa sijoitin 100 €/kk. Brokerina oli ihan tunnettu ja luotettava taho, ja varainhoidon järjestäjä oli ihan normaali suomalainen toimija. 75% osakkeisiin ja 25% korkoon. Seurasin salkun kehitystä, eikä se oikein minneen kehittynyt. Keväällä 2020 ajattelin, että nyt tämä saa riittää, lopetin kuukausisijoittamisen ja maksan nyt penaltia joka kuukaudelta, kun en sijoita. Samalla vaihdoin eläkevakuutukseen säästetyn potin allokaation agressiivisen kasvun salkuksi. 20 vuoden jaksolla eläkevakuutus on noussut 43%. Alla on kuitenkin ollut osakemyönteinen 20 vuotta, niin aika heikko ratkaisu on ollut tuo eläkevakuutukseni.

Vuoden 2000 teknosalkku oli ajan mittaan sulanut kuplasta ja sen rippeet olivat uuden omakotitalon seinissä. Ja kun ruuhkavuodet alkoi helpottaa keväällä 2020, sanoin vaimolle, että nyt haluan alkaa sijoittaa uudestaan, ja avataan osakesäästötilit. Pikkuhiljaa aloin kuunnella sijoituspodeja, etunenässä Traders’ Club, Vernerin vartti ja Inderesin podit, sekä Ylen Pörssipäivä. Uudessa alussa 2020 aloin käyttää Nordea Investoria. Tuntui erikoiselta nähdä tarjoustasot, kauppamäärät, kaikki online reaaliaikaisesti.

Ensimmäinen ostoni oli Admicom 9.4.2020. Varovasti liikkeelle, kaupan koko 152 €. Mutta sitten alkoi kaupankäyntivauhti nopeasti kiihtyä. Vuonna 2020 tein osakesäästötililläni 55 ostoa tai myyntiä. Vuonna 2021 tein 75 ostoa tai myyntiä, vuonna 2022 68 ostoa tai myyntiä ja vuonna 2023 34 ostoa tai myyntiä. Menossa on siis kaupankäynnin hiivuttaminen ja sitä kautta konvergoidun pitkällä jaksolla pysyvään osakesalkkuratkaisuun tiettyine painotuksineen.

Itse ajattelen niin, että nyt pikakelaan 20 vuoden hiljaisen osakejaksoni parissa vuodessa reippaan kaupankäynnin kautta - ilman positiota ei osakkeeseen syventyminen oikein tunnu minulta onnistuvan. Siitä isot kauppamäärät. Osakesäästötilin historia näyttää, että noin 70 osaketta olen pyörittänyt salkun läpi huhtikuusta 2020 alkaen.

7. Millainen salkku sinulla on sisällöltään? Mitkä ovat kolme omistustasi joihin luotat eniten pitkällä aikavälillä?

Isoimmalla painolla olen sijoittanut tekoälyyn, hajautettuna viiteen yhtiöön: Super Micro (SMCI), Palantir (PLTR), Arm (ARM), Nvidia (NVDA) ja Upstart (UPST). Isoin yhtiöpaino on kuluttajaterveydenhuollon ja hyvinvoinnin SPAC tulokkaassa Hims & Hers Health (HIMS). Himsin peesissä tulee internetin uudistaja Cloudflare (NET). Sitten 8%-5% painoilla IonQ (IONQ) ja Planet Lab (PL). Yhteensä 9 yhtiötä.

Jos puristaisin kolmeen, niin ratkaisu olisi loppujen lopuksi aika helppo. Kunnon hajautus kolmeen olisi Hims & Hers, Cloudflare ja Arm. Hims & Hers edustaa puhdasta kuluttajapalvelua. Ja yhtiö panostaa nyt nuoreen segmenttiin, joka pysyy sitten seuraavat 50 vuotta online terveys ja hyvinvointipalveluiden käyttäjänä. Markkina on kriittinen Himsiin sen takia, että se ei löydä yhtiöltä vallihautaa. Mutta iso strategia on se, että yhtiö vuosien mittaan tuo vaativampaa palvelua. Eli ensiksi hoidetaan finnit, sitten hoidetaan stressiä, sen jälkeen tuetaan parisuhdetta, sitten painon hallintaa, sitten sydän- ja verisuonitaudit. Tämä on Himsin vauhtipyörä. Cloudflaren kautta kulkee 20%-25% internetin liikenteestä. Palataan yhtiöön tuonnempana tässä haastattelussa. Armin valitsen AI&siruedustajana. Siruvalmistajien kesken tulee varmaankin kilpailu kiristymään. Lisäksi ns. omat sirut yleistyvät, esimerkkinä Microsoft omalla sirullaan, Azure Cobalt. Arm on vallitseva arkkitehtuuri, ja otan valinnallani kantaa siihen, että pilvipalveluyhtiöt alkavat tuottaa omia sirujaan jo ihan siitä syystä, että Nvidia kuorii juuri nyt isoja kermoja. Se, joka pyrkii haastamaan Nvidian, ei ota riskiä luomalla samalla uuttaa arkkitehtuuria. Elikkä sirukilpailu kiristyy, ja pääarkkitehtuurina tulee olemaan arm-arkkitehtuuri.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessi askel askeleelta?

Etsin yhtiötä, joka tekee minun mielestä mielenkiintoista palvelua tai tuotetta myytäväksi.
Sanat MINUN MIELESTÄ MIELENKIINTOISTA on kaikista tärkein asia. Palvelun tai tuotteen pitää olla niin kiinnostava, että haluan kuunnella kaikki osavuosikatsaus sijoittajapuhelut, lukea kaikki yhtiötiedotteet ja vesi kielellä etsiä, onko joku kirjoittanut yhtiöstä uutta X:ään. Eli ensimmäinen askel mennään aina tunne edellä. Koska tämä on mukava harrastus eikä työtäni.

Aika nopeasti aistin sen, onko yhtiö minun yhtiöni. Sen tuntee siis siitä, että koko ajan haluan lukea lisää yhtiöstä. Ensimmäinen ulkomaalainen yhtiöni oli Nvidia, 2 ensimmäistä osaketta ostin 18.6.2020. Luin Nordean analyysejä Nordean Investorista ja AI oli se mihin silloin jäin koukkuun. Yritin löytää yhtiöstä raportteja nettiä hamuamalla, Sijoittaja.fi sivusto oli siinä vaiheessa suureksi avuksi, mutta vasta kun löysin Seeking Alphan sivustot huhtikuussa 2021, niin tiedon janoa helpotti, ja minulle avautui Nvidia ja koko USA:n osakemarkkina minulle sopivalla tavalla.

Olen yrittänyt tutkia monia yhtiöitä, esim. Datadogia ja CrowdStrikea, mutta niistä en saa sitä oikeaa tunnetta. Yhtiöt eivät pääse ensimmäisestä portaastani eteenpäin.

Niissä yhtiöissä, missä menen vahvasti tunne edellä, pystyn pysymään kyydissä niissä osakesyöksyissä, mitä markkina tuppaa tekemään. Pysyn kyydissä, koska olen niin perillä yhtiöstä, että näen markkinareaktion läpi.

Kun olen löytänyt kiinnostavan yhtiön, katson luvut. Työkaluna käytän Seeking Alphan alustaa. Poraudun tutkittavan yhtiön Financials kohtaan, ja katson ensimmäiseksi kohtaa Income Statement, liikevaihdon kehitystä. Katson juuri nyt CrowdStrikea. Liikevaihto kasvaa eksponentiaalisesti, kasvu on tasaista, nyt hieman hiipuen, mutta USA:ssakin on ollut ”pikkulama” ja kaikilla kasvuyhtiöillä on kasvu hiipunut. Sitten katson kohdasta Balance Sheet nettovelan määrän. Juuri nyt velkojen jälkeen kassaan jää 2,3 miljardia taalaa, siis velaton yhtiö ja kassa pullollaan rahaa. Sitten menen kohtaan Cash Flow, katson osakekohtaisen vapaan kassavirran trendin. Hyvältä näyttää, tasaisesti kasvava positiivinen kassavirta. Lukujen perusteella ottaisin kirkkaasti salkkuuni, arvosanalla 9 ½. Mutta kun lähden tutkimaan mitä yhtiö oikein tekee, niin saan käsityksen, että se tekee päätelaitteiden kybersuojauksia, ts. samaa mitä F-Secure tai McAfee tekee. Jostain syystä en vaan syty päätelaitteiden kybersuojauksista ja siksi CrowdStrike jää ostamatta.

Eli osakepoimintaprosessi on tuo edellä kuvattu:

  1. yhtiön seuraaminen on mukavaa ja jännittävääkin
  2. yhtiö kasvaa tasaisesti
  3. yhtiö on nettovelaton (kassa isompi kuin velat)
  4. vapaan kassavirran osalta on nähtävissä positiivinen suunta

Salkkuni osakepainot ovat pääsääntöisesti suoraan verrannollisia siihen, miten hyvin yhtiö täyttää kaikki nuo em. kriteerit. Silti jokaiseen olen mennyt sisään pala palalta, pottia ajan mittaan kasvattaen.

Lisäksi minulla on ns. tiedeyhtiöluokka. Sanon tiedeyhtiöiksi sellaisia yhtiöitä, jotka täyttävät vain kriteerin 1. mutta eivät täytä kriteerejäni lukujen osalta. Näitä ovat IonQ, Planet Labs ja Upstart. Lisäksi Nvidian syklisyys on niin voimakasta, että sekin kuuluu tänne tiedeyhtiölaariin. Tiedeyhtiöissä yhtiön palvelu tai tuote on niin poikkeuksellinen, että sallin väljyyttä lukuihin. Jokaiseen noista olen lähtenyt mukaan todella varovaisesti, ja ajan mittaan hakenut sopivaa osakepainoa suhteessa riskiin.

9. Sinä olet aktiivinen sen tyylisten yhtiöiden ketjuissa, joista vähemmän puhutaan Foorumilla, miksi olet kiinnostunut tällaisista yhtiöist esim. IonQ ja Planet Labs PBC ?

Tähänkin sopii edellisen kohdan vastaus - yhtiön seuraaminen pitää olla mukavaa ja jännittävääkin. Kaikissa seuraamissani yhtiöissä, tai ainakin salkkuyhtiöissäni, on todella iso tarina taustalla. Kukin niistä on alansa johtava yhtiö. Jokainen niistä tuottaa ainutlaatuisia ja ennen näkemättömiä palveluita. No, Hims & Hersin osalta voi sanoa, että ei yhtiö nyt tuota ainutlaatuisia ja ennen näkemättömiä palveluita. Mutta se täyttää kohdassa 8. listaamani kriteerit, arvosanalla 10.

On jossain määrin myös sattuman kauppaa, että osuin IonQ:hun ja Planet Labiin. Syksyllä 2021 tein päätöksen luopua Suomisalkustani ja siirtyä USA:aan. Tausta tähän on avattu kohdassa 15. Olin keväällä 2021 löytänyt Seeking Alphan alustan ja koko syksyn luin alustan artikkeleita, tutkin yhtiöitä. Myyntiin meni vaiheittain kaikki: Harvia, Revenio, Qt, Tecnotree, Remedy, Valoe, Inderes (sori!!!), Modulight, Nokia, Ericsson, Neste, Embracer, Kone jne. Aluksi ostin tilalle lisää Cloudflarea ja Nvidiaa, mutta sitten salkku olikin kahden yhtiön salkku. Hajautusta piti saada ja jatkoin etsimistä. IonQ:sta olen kiinnostunut sen takia, että kahden vuoden tähtäimellä tapahtuu kvanttilaskennan läpimurto. Silloin tiettyjä algoritmeja suoritetaan kvanttitietokoneilla. IonQ on minun mielestä kvanttilaskennan kaupallistamisen johtava yhtiö. Se on kärjessä. IonQ:n ketjuun jaoin ”Bidenin paperin”, jossa USA selvästi osoittaa halunsa varmistaa voitto tässä jo alkaneessa kvanttikisassa. Mukanahan kisassa on nyt myös Kiina ja Venäjä. Kvanttilaskenta tulee olemaan merkittävä tuottavuuden kasvattaja siviilipuolella, mutta juuri nyt yhtä tärkeänä pidetään turvallisuusnäkökulmia. Jännittävää kvanttilaskenta on sen takia, että kvanttitietokone ei pysty kovin hyvin laskemaan 1+1. Se alkaa selitellä, että saattaapi olla vähän alle kaksi tai voihan mennä ylikin! Ja toisaalta IonQ toimittaa kahden vuoden päästä Sveitsin Baseliin kvanttiprosessorin, joka päihittää Nvidian Jensen Huangin kaikki parhaat GPU:t, vaikka kaikki nahkatakkimiehen GPU:t olisi verkotettu yhteen, IonQ:n prosessori puksuttaa asioita, jotka ovat Jensenin bittilaskennalle mahdottomia. Eikä tässä kaikki, moderni fysiikka toimii niin, että partikkelit voivat lomittua toisiinsa, vaikka niiden etäisyys olisi valovuosia. Jos maanpäällä oleva partikkeli on lomittunut (kytköksissä) kaukaisen tähden partikkeliin, niin kumpikin muuttaa tilaansa täsmälleen samaan aikaan. Tässä kohtaa Einstein luovutti Nils Bohrille, joka 1930 luvulla vei modernia fysiikkaa eteenpäin. Kvanttimekaniikassa tiedonsiirto voi tapahtua ilman nykyisiä tietoverkkoja. Se vain tapahtuu, kvanttimekaniikan lakien mukaan.

Planet Lab kuvaa 10x vuorokaudessa maapallon joka kolkan monidimensioisilla skannereilla. Ihmiskunnalla olisi nyt mahdollisuus havaita kaikki muutokset maapallolla lähes reaaliaikaisesti. Dataa on jo vuosien ajalta. Minua tässä kiinnostaa myös se, että markkina arvostaa Planetin satelliittiarmadan, tietotaidon ja koko datavaraston yritysarvoltaan vain 300 miljoonaksi taalaksi. Ei maailmassa ole toista vastaavaa datavarastoa. Mutta Planet voi auttaa ihmiskuntaa eturintamassa, silloin kun vedennousu ja kuivuus alkavat kunnolla näkyä ihmisten arjessa ja ruokapöydissä, tai kun diktaattorit ymmärtäisivät pitää edes tulitaukoja, jotta Punainen Risti voisi rientää katastrofiapuun Planetin ja Microsoftin luomien katastrofitoimintamallien avustamana.

10. Miten sinä seuraat näitä ulkomaalaisia yhtiöitä, joiden alat ei ole kovin helppoja? Olisiko antaa jotain vinkkejä, joista voisi lähteä liikkeelle tutkimaan tällaisia yhtiöitä?

Kohdassa 19. antamani ohjeet Alokkaalle sopii jokaiselle päästä ihan alkuun. Sen jälkeen alkaa yhtiöiden pläräys Seeking Alphan artikkelien kautta. Niistä pääsee jyvälle, mistä yhtiöissä on kyse. Sitten kun on kandidaatti löytynyt, kannattaa alkaa tutkia yhtiön omia osavuosikatsauksia. Tässä vaiheessa, kun yhtiö on vasta kandidaatti salkkuun, niin osavuosikatsausten yhteydessä on selkeitä kalvoesityksiä, niistä avautuu hyvin, mikä yhtiön punainen lanka on.

11. Kuvaile yhtiöitä 50 sanalla per yhtiö

- Cloudflare

Cloudflare on internetin uudistaja, joka on rakentanut kaikkialle maailmassa ulottuvan korkean käytettävyyden ja korkean tietoturvan pilven, joka voi olla minkä tahansa sovelluksen jakelu ja ajoympäristö. Koko ratkaisu on toteutettu ohjelmallisesti, se toteuttaa mm. GDPR:n ja Clouflaren pilven kautta esim. AI-päättelyalgoritmi voidaan saattaa 50 millisekunnin päähän lähes jokaisesta (95%) maapallon ihmisestä.

- IonQ

IonQ on todennut, että kvanttilaskennassa tiede on nyt ratkaistu ja tästä eteenpäin tekeminen on insinöörityötä. Yhtiö on myynyt kvanttitietokoneita Sveitsiin QuantumBaselille, ja muita IonQ:n asiakaskumppaneita ovat esim. Airbus, Hyundai ja Yhdysvaltojen ilmavoimien tutkimuslaboratorio. IonQ on nyt ainut kvanttitietokone, joka on saavutettavissa kolmesta eri pilvestä (Amazon, Microsoft ja Google). IonQ aloittaa 2024 kvanttitietokoneiden massatuotannon.

- Planet Labs PBC

Planet Labs PBC kerää joka päivä monidimensioista satelliittidataa maapallolta. Jokainen kohta kuvataan kymmenen kertaa vuorokaudessa. Dataan on kerätty jo vuosien ajan, ja se on ainutlaatuinen BigDatavarasto valtioiden, vakuutusyhtiöiden, maatalousjärjestöjen, avustusjärjestöjen, turvallisuusviranomaisten yms. käyttöön. Laajojen kielimallien (AI:n) kehittyminen 2024 antaa asiakkaille mahdollisuuden keskittyä oman toimialansa ongelmien analysointiin, ilman omaa BigData insinööritiimiä.

12. Oletan, että olet lukenut erityisesti jenkkianalyytikoiden juttuja, onko sinulla yleistä kommentoitavaa heidän analyyseistään ja materiaaleistaan sekä siitä, miten niihin tulisi suhtautua?

Olen parissa vuodessa kahlannut aika paljon matskuja. I/O Fundin Beth Kindig oli suosikkini vuonna 2021. Sain virtaa siitä, että olin itse alkanut ostaa Nvidiaa, ja huomasin että yhtiö oli Bethin lemmikki. Syksyllä 2021 Beth hehkutti Fuboa X:ssä, menin ostamaan Fuboa ilman omaa tutkimusta, ja sitten näin omistukseni sulavan 90%. Oppirahat! Olin vuoden 2022 I/O Fundin premium käyttäjä, joten näin kaiken analyysin ja keskustelun. Muistan hyvin, kun elokuussa 2022 I/O Fundin Knox Ridley sanoi, että Nasdaq on teknisesti haastava. Seurasin tarkasti mitä I/O Fund tekee eikä ne tehneet oikein mitään vaan ajoivat lokakuun pohjiin, niin kuin itsekin. I/O Fund on minusta mielenkiintoinen sekoitus fundatutkimusta ja teknistä analyysiä. Vieläkin tykkään kuunnella youtubesta Knox Ridleyn teknisiä analyysejä, se miten Knox puhuu three wave, two wave, fifth wave pattern on kuin musiikkia korville :slight_smile: . Mutta vain musiikkia, kuuntelen todellakin vain rentoutuakseni! I/O Fund on jäänyt nyt siis taka alalle.

Singaporelainen Adam Khoo on suosikkini. Häntä suosittelisin kokeilemaan youtubessa. Adam on maanläheinen, konkreettinen. Hän tulkitsee korkoja, makroa, sotia, S&P 500 ja Nasdaq indeksejä ja sijoittaa megateknoihin, joita hän joka videoissaan kommentoi. Omalta kohdaltani puute on se, että Adam keskittyy vain hänen kriteeriensä mukaan parhaisiin yhtiöihin, joita edustaa megateknot.

X:ssä on seurannassa @hhhypergrowth, lisäksi joukko muita mutta ehkä jätetään jotain kerrottavaa seuraavaankin haastatteluun ehkä joskus.

Talouslehdet (Forbes, WSJ, jne.) julkaisevat koko ajan analyytikkojen juttuja. Alkuvaiheessa niitäkin kannattaa lukea, saa tuntuman mistä puhutaan. Enää en niitä lue kuin ajanvietteenä. Forbesin juttujen taustat olen useimmiten lukenut aiemmin jo muualta.
Seeking Alphan artikkeleiden merkitys on minulle tärkein juurikin yhtiön etsintävaiheessa. Sitten kun oma valinta on tehty, luen alustalta lähinnä keskustelupalstoja ja katson talouslukujen aikasarjoja. Minun mielestä Seeking Alphan artikkeleista 90% on yhtiöiden omien tiedotteiden toistoa, siististi paketoituna. Siksi painotan sitä, että päälähde tulee olla yhtiön omat tiedotteet.

Vedän vielä yhteen mitä aina seuraan:

  • X (ent. Twitter): yhtiön omat julkaisut, toimarin julkaisut, yleistä selailua teen myös
  • Yhtiön kvartaalijulkaisut: luen tiedotteet, mutta tärkeimpänä koen tulosjulkistuksen jälkeisen sijoittajapuhelun, sieltä yhtiöt avautuvat minulle eläväksi ja sieltä saan arvokkainta tietoa
  • Seeking Alphan keskustelupalstat

13. Monet ovat kiitelleet sinua siitä, kun jaat hienosti laadukasta tietoa yhtiöistä, joista muut eivät juuri kirjoittele - tuntuuko joskus yksinäiseltä kirjoitella, kun muita kirjoittelijoita on vähän (tosin lukijoita on riittänyt!)? Onko jotain mitä kaipaisit Foorumilta?

Sitä sopeutuu tilanteisiin, aina joku löytyy mukaan. Kyseessä on Inderesin foorumi, ja on luonnollista, että pääliiga on Suomiosakkeet. Itse olen vapaaehtoisesti valinnut farmiliigan. Kiitos @Sijoittaja-alokas kun olet jaksanut nostattaa näitä farmiliigan tarinoita ja ketjuja. Ja käyhän @Verneri_Pulkkinen kin välillä pyörähtämässä. Ja ehkäpä tämä haastattelu onkin se siemen, joka pikkuhiljaa alkaa tuoda lisää porukkaa näihinkin yhtiöihin :slight_smile:

14. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana ja mikä olisi suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Pidän vahvuutena sitä, että minulla on selkeä ja itselleni sopiva sijoittajaprofiili, mikä varmaankin tulee aika selväksi tässä haastattelussa. Toiseksi nostan sitkeyden kuunnella osavuosikatsausten sijoittajapuhelut. Kolmas varmaankin on työkokemus ja sitä kautta syntyneet havainnot ICT-yhtiöistä. Siksi on helppo todeta, että ICT-yhtiöiden ja verkossa toimivien yhtiöiden osalta ns. sijoittajan kotikenttäetu on haihtunut, ei sellaista enää ole, mutta sehän on hienoa kaikkien kannalta.

Suurin kehittämiskohteeni sijoittajana on syventyä paremmin yhtiön ansaintamekanismeihin. Salkkuyhtiöitteni osalta ansaintamekanismit ovat enemmän ja vähemmän tunnistamattomia. Ei oikein riitä, että todetaan ”palveluissa tapahtuu siirtyminen lisenssimaksuista kuukausimaksuihin”, tai että ”liittovaltio teki 300 000 miljoonan diilin viideksi vuodeksi”. Juurikin ansaintamekanismien näkymättömyys tekee sijoittajapuheluista entistä tärkeämpiä, koska niissä kuitenkin keskustellaan liiketoiminnasta ja sen näkymistä, dollareista tuloslaskelman summarivitasoilla.

15. Miten sinä seuraat makrotalouden kuvioita ja hyödynnätkö jotenkin makrotalouden “liikehdintää” sijoitustoiminnassasi?

Kuuntelen Fedin pääjohtajan Jerome Powellin puheen Fedin avomarkkinakomitean korkopäätösten yhteydessä ja luen kommentit puheesta. Sen ymmärsin viime vuonna, että kun korkoja nostettiin nopeasti, niin kasvu- ja pienyhtiöiden kurssit romahtivat korkopiikin takia. Ja kun tuon ymmärsin, niin en mennyt lankaan ja alkanut myydä osakkeita silloin kun tapahtui kovimmat laskut ja kun pessimismi oli kovimmillaan. Mutta ei ollut ostopaukkujakaan, koska olen ollut koko ajan n. 100% osakkeissa.

Tässä yhteydessä on hyvä tuoda esille se, miksi sijoitan muutamaa poikkeusta (Armin pääkonttori on Englannissa) lukuun ottamatta amerikkalaisiin yhtiöihin. Olen tiedostanut sen, että Liittovaltion velka henkeä kohden lienee maailman korkeimpia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ei kumpikaan puolue tule aktiivisesti vähentämään velkaa; demokraatit investoivat infraan ja vihreään, ja republikaanit haluavat alentaa veroja. Lopputulema on aina että liittovaltion velka ei ainakaan pienene.

Kuitenkin tärkein asia on se, että Yhdysvallat on maailman dynaamisin talous, jossa Fedin pääjohtajakin rakentaa strategiaa ja puhuu katu-uskottavasti USA:n kansalaisen ja perheen näkökulmasta. Korkopolitiikan kulmakivenä ja päätavoitteena on täystyöllisyys. Euroopassa puhutaan hintavakaudesta. Kun olen tutkinut USA:n yhtiöitä, niin samalla törmään liittovaltion strategiaan, jossa halutaan tiivistää yliopistojen, liittovaltion virastojen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Liittovaltiolle on tärkeää, että sen rahoittamiin hankkeisiin saadaan mukaan pienimmätkin yritykset. Esim. Palantir on liittovaltiolle tärkeä palveluyhtiö. Palantir on tehnyt liittovaltion kanssa mallin, jossa Palantir voi ottaa sen ja liittovaltion välisen sopimuksen sateenvarjon sisään pieniä yhtiöitä, sellaisia, joilla ei ole resursseja käydä kalliita hyväksymisprosesseja osoittaakseen täyttävänsä liittovaltion kriteerit. ICT:n kehityksen ajurina on toimivat pääomamarkkinat, ja lisäksi edellä kuvattu malli antaa jokaiselle nyrkkipajalle aidon polun, niin halutessaan, päästä liittovaltion strategisten ICT-palveluiden toimittajaksi.

Eli seuraan Fedin korkopolitiikkaa ja siihen liittyvää Powellin kommunikointia. Ja seuraan sitä, miten hyvin liittovaltio fasilitoi julkisen puolen, yksityisen puolen ja yliopistojen välistä saumatonta yhteistyötä. Ei Euroopasta tai mistään muualtakaan löydy yhtä ymmärrettävää ja kilpailukykyisiä yrityksiä synnyttävää talousaluetta kuin USA on. Siksi keskityn sinne.

16. Mitkä ovat sinulle kaikista Foorumin ketjuista kolme tärkeintä ja miksi?

Joulu 2023 ja hyväntekeväisyysketju muistuttaa meitä tärkeimmistä arvoista.

Hims&Hers kolmessa vuodessa kannattavaksi ketjussa on monipuolisesti erilaisia näkökulmia Hims-yhtiöön. Lisäksi erityistä on ollut osakkeen kurssin omintakeinen kulku suhteessa liiketoiminnan kehitykseen. Ketjussa on voinut miettiä ja reflektoida holdaamisen haasteellisuutta.

Kolmas on Cloudflare - CDN:ää ja taistelua palvelunestohyökkäyksiä vastaan. Se on ketju, jossa on välillä tarvittu ystävällisten foorumilaisten työntöapuja :slight_smile: kun foorumin monologirajoitin on iskenyt ja olen jäänyt sutimaan paikoilleen. Cloudflaren kanssa on koettu isot vuoristoradat ja myös olen saanut hyvät tsempit, kun on viikossa pudottu 30% tai kuukaudessa 50%. Ketjuun on muodostunut aikamoinen infopläjäys yhtiöstä.

17. Sinun pitää valita 5 foorumilaista hoitamaan salkkuasi kahdeksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

@Construct-Destruct tekee tarkat pohjatyöt sekä lukujen, että toiminnan analyysin osalta
@Jarnis on hyvä sparraaja ja lähtee argumentoimaan uuteen suuntaan, jos aihetta on. Terävät teknologiahavainnot
@DayTraderXL on markkinan pulssilla. Pitää olla tänäänkin hereillä, vaikka tähtäin olisikin kaukana.
@Pohjolan_Eka etsii, tutkii ja vaatii selkeitä arvoluontimekanismeja, jotka sitten johtavat yritysarvon kasvuun
@Juzaba1 tarvitaan tiimiini hoitamaan päätyönään ne yhtiöt, jotka ovat juuri tiedemaailmasta siirtyneet liiketoimintamaailmaan

18. Miksi sinä sijoitat?

Sijoittamiseen nyt sisällyttämäni asiat, eli yhtiöiden tutkiminen, foorumilla käyminen ja kirjoittaminen ja kaikenlainen pörssiyhtiöihin liittyvän uutisoinnin ja tapahtumien seuranta on hyvää vastapainoa päivätyölleni. Rentoudun! Amerikkalaisten osakkeiden kautta aukeaa ICT:n trendit, joten tutkiminen ja lukeminen on myös jatkuvaa kouluttautumista ja auttaa jopa päätöksen teossa ammattityössäni. Sijoittamisen ympärillä tapahtuva toiminta on useimmiten henkisesti palkitsevaa ja kyllähän foorumilla tapahtuva vuorovaikutus on antoisaa. Minimitavoitteenani on suoriutua paremmin kuin eläkevakuutukseni ja toivoisin osuvani yhteen kasvuvaiheen alkupään moninkertaistujaan.

19. Osaisitko antaa kolme vinkkiä, miten Alokkaan kannattaisi itsenäisesti alkaa tutkimaan karhulaismaisia yhtiöitä?

Jatka Salkunrakentajan ja Sijoittaja.fi sivustojen seuraamista. Niissä on kyllä hyviä nostoja, itse pysähdyin Hims & Hersiin juurikin jommankumman sivuston artikkelin kautta vuonna 2021.

Sitten kun alkaa tuntua, että em. sivustot alkavat toistaa itseään, niin minusta kannattaa hakeutua Seeking Alphan sivustoille. Kun vähän aikaa harjoittelee alustan kanssa, niin Seeking Alphasta saa aika nopeasti yhtiön taloustilanteesta peruskuvan ja kehityssuunnan (näitä ”aikasarjoja” ei juurikaan löydä yhtiösivuilta). Seeking Alpha vaatii rinnalleen itsenäisen osavuosikatsausten lukemisen. Kannustan lukemaan, koska niissä on yleensä kaikki olennainen yhdellä etusivulla sanottuna. Kvartaalituloksen lehdistötiedote kattaa kaiken olennaisen 90 prosenttisesti.

Sitten kun on saanut omaa tuntumaa yhtiöön, niin kannattaa nostaa se foorumille, ja katsoa löytyykö juuri siitä innokkaita mukaan tulijoita. Ja aina ei löydy, mutta se vain on lajin luonne.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Suvaitsevaisuudesta haluaisin kiittää. Näen foorumillamme paljon vahvoja dialogeja, joissa erilaisille näkökulmille annetaan kuitenkin aina tilaa, eikä kenenkään siten tarvitsekaan voittaa toista. Tästä on hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin. Ja haluan toivottaa Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille foorumilaisille!


Kiitos antoisista vastauksista Karhulalainen!

Tällaisen Karhulalaisen kaltaiset foorumilaiset ovat harvinaisen arvokkaita, koska he jakavat tietoa aloista ja yhtiöistä, joista vähemmän kirjoitetaan Foorumilla. Sen lisäksi, että saamme tietoa, niin se on vielä pureskeltu lukijaystävälliseen muotoon.

Olen huomannut, että monilla ketjuilla on paljon lukijoita, mutta vähän kirjoittajia niin vähintä, mitä me lukijat voimme tehdä on tykätä sellaisista viesteistä, jotka antavat lisäarvoa meille sijoittajille. Vielä parempaa olisi, jos useammat rohkenisivat tulla tällaisiin keskusteluihin mukaan; tärkeintä on, että yrittää parhaansa ja käyttää aikaa viesteihin ihan muidenkin takia.

Mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

115 tykkäystä

Foorumin yksi parhaista puolista on, että kuulee uusista yhtiöistä ja erityisesti se, kun saa niistä hyvää tietoa hyvien ajatuksien kera. :muscle:

Jos joku on kirjoittanut mainion yhtiöketjuviestin johon on nähty vaivaa niin kannattaa ainakin tykätä siitä, jotta kirjoittaja tietää, että hänen viestejä luetaan ja niille toivotaan jatkoa. Jos joku haluaa olla erityisen viitseliäs, niin erityisesti yhtiöketjuissa kaivataan hyvin argumentoituja sisältörikkaita viestejä ja varsinkin niissä yhtiöketjuissa, joissa on vähän hiljaisempaa.

Viikonloppuläksyksi pyydän lukemaan ainakin näiden karhulalaisen perustamien yhtiöketjujen aloitusviestin:

Käykää merkkaamassa aloitusviesteihin tykkäys, että tiedän tehneet/lukeneen kotiläksynne.


Karhulalaisen vastaukset saivat kehuja ja sitä todella arvostetaan, kun joku jaksaa nähdä vaivaa toisten eteen. Monilla voi mennä jopa tunteja viestin kirjoittamiseen ja todennäköisesti sitä ennen on luettu yhtiöstä jopa kymmeniä ja kymmeniä tunteja.

Kiitoksia kaikille ja mukavaa perjantaita! :slight_smile:

27 tykkäystä

Kohta käynnistyy vuosi 2024 ja joskus alkusyksystä tulee sadas haastattelu täyteen.

Alkuvuodesta olisi tiedossa hidasta hämäläistä tai niin haastateltava itseään kutsui ja pörssiyhtiön CEO. Aina en tarkkaan osaa sanoa järjestyksistä, koska kysymyksiä on monilla ja useati eivät osaa tarkalleen sanoa, milloin ehtivät vastaamaan.

Ja tiedoksi kaikille kieltäytyneille, tarjous on edelleen voimassa. :slight_smile:

Tästä ketjusta saatte varmasti paljon hyviä ajatuksia omaan sijoitustoimintaanne, ei valmiita vastauksia, mutta erilaisia “työkaluja”, miten voitte harjoittaa ja harrastaa omaa sijoittamishommianne.

Olkaa kärsivällisiä ja pitkäjänteisiä, myöntäkää virheenne jolloin samalla otatte opiksi sekä katsokaa asioita eri näkökulmista että myös muistakaa pitää tunteenne sopivasti kurissa - tällä reseptillä pärjännee hyvin pitkässä juoksussa.

Onnellista uutta vuotta 2024! :slight_smile:

20 tykkäystä

Mäkisen Mikon haastattelu on tulossa joskus ensi vuonna, mikä on niin huikea juttu ettei ole tosikaan. En ole ainoa, joka on tästä innostunut! Mikko on vaatimattomastikin sanoen todella kova sijoittaja, mutta pidän myös mm. hänen “jalat maassa”-asenteesta sekä sopivasta vaatimattomuudesta että myös asiallisen laadukkaan tavasta kirjoittaa asioista. Omien ja muidenkin kokemuksien mukaan kyseessä on vieläpä oikein mukava ja kohtelias kaveri. :slight_smile: Katsotaan, missä vaiheessa saadaan haastattelua ulos ensi vuonna.

Muutama muukin kova kaveri on sanonut, että saattaa suostua, mutta katsotaan ja annan heille luvan kieltäytyä, kuten kaikille. Siitä on aina jäänyt hyvä fiilis joka kerran, kun olen kysynyt jotain haastateltavakseni, vaikka olisivat kieltäytyneetkin; jokainen haastatteluihin liittyvä privaviesti on ollut varsin mukava. :slight_smile:

Toivon myös, että yhtiöiden edustajahaastikset antavat teille jotain hyvää ekstratietoutta yhtiöistä ja edustajista, joita voitte hyödyntää sijoituspäätöksissänne.

Haastattelut pyritään tulevanakin vuonna julkaisemaan aina perjantaisin kiireisimpään lounasaikaan mennessä.

Eipä sitten mulla muuta kuin, että jos jollakin on mieli maassa näin uudenvuodenaattona, niin voi laittaa privana viestiä mulle ja vastailen mahdollisuuksien mukaan muun toiminnan sivussa. :slight_smile:

EDIT:

Jos on tylsää, niin tässä voi tutustua uusiin yhtiöketjuihin, joissa on kattavat ja laadukkaat aloitusviestit:

38 tykkäystä

65. Kari Nerg, Boreon toimitusjohtaja

Oli ilo saada Kari haastateltavaksi monestakin eri syystä, mutta esimerkiksi siksi koska Boreo on mielenkiintoinen yhtiö ja hän itse vaikuttaa hyvin päämäärätietoiselta sekä hyvin monipuolisesti lahjakkaalta kaverilta.

Nerg on vakuuttanut eri videoilla ja erityisesti nimenomaan Vepun Roastissa. Myös hänen kirjoituksensa esimerkiksi Boreon yhtiöketjussa ja muualla ovat antaneet erinomaisen mielikuvan hänestä älykkään innovatiivisena johtajana, jolla on jalat tukevasti maan pinnalla.

Kari edustama Boreo on sarjayhdistelijä, joka luo arvoa omistamalla, hankkimalla ja kehittämällä pieniä ja keskisuuria yhtiöitä pitkällä aikavälillä. Boreolla on kaksi liiketoiminta-aluetta; Elektroniikka ja Tekninen kauppa. Boreon ensisijainen tavoite on kestävä pitkän aikavälin tuloskasvu. Yhtiön liiketoimintamallina on kannattavien ja korkeaa pääoman tuottoa tekevien yrittäjämäisten yhtiöiden hankinta ja niiden pitkäaikainen omistaminen. Yhtiön liiketoimintamallissa keskitytään sen yhtiöiden kassavirtojen uudelleensijoittaminen korkeilla odotetuilla pääoman tuottotasoilla konserniyhtiöihin tai yritysostoihin.

Kari kanssa on todella mukava viestitellä; kohtelias ja ystävällinen kaveri. :slight_smile:

Boreo on yhtiö, joka luo arvoa omistamalla, hankkimalla ja kehittämällä B2B-liiketoimintoja Pohjois-Euroopassa.

1. Kerro sadalla sanalla, kuka sinä olet.

Sadan sanan kuvaus jää nyt piippuun, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi; olen kolmen alle 10-vuotiaan lapsen isä, elämäntapaurheilija ja intohimoinen firman/liiketoiminnan rakentaja.

2. Kerro kolme asiaa, mitä harvempi sinusta tietää.

Olen suurelle yleisölle sen verta tuntematon ja tässä haastattelussa tulee jo riittävästi uutta asiaa, joten jätetään lisäpaljastukset seuraaviin kertoihin :blush:

3. Kertoisitko meille työurastasi?

Urallani voisi sanoa olleen kolme vaihetta; investointipankkitoiminta/johdon konsultointi 2010–2016, pääomasijoittaminen 2017–2020 ja sarjayhdistelijän rakentaminen v. 2020 alkaen. Ensimmäinen pätkä keskittyi pitkälti metsä- ja energiateollisuuteen. Enimmäkseen yrityskauppojen muodossa, joissa yhtiöt vaihtoivat omistajaa korporaatioilta yrittäjille. Lisäksi tuli tehtyä oman pääoman ehtoisia ja velkapuolen rahoitusjärjestelyjä. Pääomasijoitustoiminta puolestaan oli luonteeltaan operatiivista turnaround-toimintaa, jolloin tuli tutuksi tase/kassavirta & toimintamallit haastavissa tilanteissa. Operatiivisesti vastasin kohdeyhtiöiden rahoituksesta. Onnistuneita yritys- ja rahoitusjärjestelyitä on tullut tehtyä vuosien varrella noin 60-70 kpl. Ei-maaliin menneitä onkin sitten tuhansia.

Noin 15-vuoden aikana on tullut tehtyä paljon töitä, nähtyä paljon maailmaa ja hypättyä pelkäämättömästi uusiin haasteisiin. Onnekas olen ollut siinä, että olen löytänyt erinomaiset esimiehet, jotka ovat antaneet luottamusta varhaisessa vaiheessa ja panostaneet kehittymiseeni. Parin työvuoden jälkeen esimieheni laittoi minut takaisin koulun penkille parantamaan sijoitusalan osaamista. Saksassa työskennellessä sain vastuulleni UK:n ja Pohjoismaiden toimintojen rakentamisen. Boreoon, tai silloiseen Yleiselektroniikkaan, pääomistaja otti minut pystymetsästä pörssiyhtiön johtoon.

Yrittäjämäinen toiminta, yhtiöiden rakentaminen ja teollisuus ovat olleet yhteisiä nimittäjiä urallani. Jo ensimmäisinä vuosina tykästyin yrittäjien kanssa touhuamiseen ja uskon, että tämä teema tulee säilymään mukana tekemisessä pitkälle tulevaisuuteen.

4. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Perhe ja urheilu ovat ykkösasiat elämässäni työelämän lisäksi. Vapaa-aika kuluu vahvasti perheen parissa, lasten harrastuksien ohjaamana.

Urheilupuolella jalkapalloura loppui A-junnuissa useampaan polvileikkaukseen. Sittemmin 20-vuotta on tullut keskityttyä kestävyysurheiluun, ja jatkettua vanhoja lajeja, joita polvet vielä kestävät (golf jne). Nykyään aika kuluu enimmäkseen hiihtäen, maastopyöräillen ja juosten. Harjoitustunteja tullee viikossa keskimäärin jonnekin 5-10 tunnin väliin, jolloin ehtii hyvin sosialisoida kavereiden kanssa. Vaihtoehtoisesti tuulettaa päätä ja orientoitua ajankohtaisiin elämän haasteisiin tai sitten rauhoittua kuuntelemaan äänikirjoja / podcasteja. Kirjojen lukemiselle en aikaa löydä, kirjoja tuleekin sitten kuunneltua hyvinkin 1 tai 2 kuukauteen.

5. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tavallisia arkipäiviä on melko vähän - reissuja on viikoittain, jne. Mutta päivä, jolloin olen kotona + toimistolla Vantaalla näyttänee kutakuinkin seuraavalta: herään 6–7 väliin, aloitan päivän joko urheillen tai töitä tehden. Vien lapsista keskimmäisen tarhaan, menen konttorille 8-10 aikaan. Toimistolla olen normaalisti 18-20 väliin tai jos lapsilla on harrastuksia niin priorisoin niitä, ja jatkan tarpeen mukaan töitä treenien lomassa / niiden jälkeen. Menen nukkumaan 10-11 aikaan ellei työt viet illalla mukanaan tai ei ole iltamenoja.

6. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Keskittynyt (siis omistusten lukumäärällä mitattuna), nykyään jo melko rationaalinen, mutta en edelleenkään lähellekään yhtä rationaalinen kuin Boreossa!

7. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen 90-luvulla kaverin kanssa, mutta ensimmäisestä osakeostosta ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Ensimmäisiä varsinaisia sijoituksia tein 2010-luvun alussa. Silloin salkkuun valikoitui yhtiöitä, jotka kiinnostivat erinäisistä syistä, ja joita koin ymmärtäväni. Ensimmäisistä 5–10 osakkeesta jäljellä taitaa olla enää Metsä Boardia. Kiinnostuin sijoittamisesta kuitenkin vasta Boreossa aloittaessani, ja sittemmin on kohdalle sattunut muutamia hyviä onnistumisia, ja joukko aika isoja hutejakin. Jälkikasvulle sijoitan myös, enemmän indeksien kautta kuin henkilökohtaisesti.

8. Millainen salkku sinulla on sisällöltään ja mitkä ovat kolme yhtiötä, jotka luulevat pysyvän salkussa pisimpään (Boreota et saa mainita)?

Salkustani löytyy suoria osakesijoituksia + muutamia indeksejä. Salkku on tällä hetkellä pieni ja yhtiöitä on tusinan verran. Yksittäisiä osakkeita kiinnostavampi lienee salkun taustalla oleva ajatus tietyistä kategorioista, joita ovat: i) korkean pääoman tuoton kasvuyhtiöt (mm. Revenio, QT), ii) metsäteollisuus-firmat, koska tunnen sektorin hyvin ja tämä on kategoriassa ’rakkaudesta lajiin’ (mm. UPM, Metsä Board, Valmet), iii) sarjayhdistelijät (Lifco, muut myyty erinäisistä syistä pois), ja iv) työhistoriani tms kautta tuntemani yhtiöt (mm. Mutares ja UB, joista tosin ensimmäisen osakkeet kaikki juuri möin pois sijoitustarinan muututtua). Pitkäaikaisimpina sijoituksina näistä näkisin metsäteollisuusyhtiöt – uskon vahvasti alan pitkän aikavälin kilpailukykyyn ja sitä tukeviin trendeihin. Toivottavasti suomalaiset yhtiöt onnistuvat hyödyntämään näitä trendejä.

9. Millainen osakepoimintaprosessi sinulla on?

Kiinnostun yhtiöstä, seuraan ja ostan kun tulee hyvä paikka :smiley: Aikaa/kiinnostusta ei löydy detaljeihin analyyseihin, vaan käytän muutamia hassuja mittareita lukujen osalta (samat mitä Boreossa), muodostan jonkun näkemyksen omistajista/johdosta, ja yritän ostaa järkevällä arvostuksella. Liiketoiminta-analyysi tavalla tai toisella nojautuen siihen missä teollisuuksissa itse olen tavalla tai toisella mukana.

10. Miltä tuntuu olla Boreon toimitusjohtajana? Mikä on Boreon henkilökunnassa parasta?

Ensisijainen tunne on kiitollisuus. En koskaan ajatellut päätyväni tällaiseen rooliin, saatikka ole pitänyt pörssiyhtiön tj-roolia tavoittelemisen arvoisena. Edelleenkään itse tj-positio ei ole se, joka itseäni motivoi vaan koen syvää yhteyttä Boreon pitkäaikaisen omistamisen liiketoimintamalliin sekä yhtiön toiminnan filosofiaan. Se on ollut erityisen hienoa, että on saanut olla hyvinkin paljon vaikuttamassa siihen miltä Boreo tänään näyttää, ja millainen yhtiö mahdollisesti tulevaisuudessa on.

Meidän (emo + yhtiöt) ihmisissä ilman muuta parasta on suuresti läpihenkivä yrittäjyys/omistajuus ja erittäin kyvykkään porukan ’jalat maassa’ -asenne / nöyryys. Vaikkakin moni on kokenut paljon, niin porukassa on hyvä asenne perustekemiseen. Meillä on pelissä mukana joukko mahtavia yrittäjiä, ja osaavia kokeneita ja nuoria henkilöitä – tästä sekoituksesta pidän erityisesti. Kokeneemmilla tieteenharjoittajilta oppii paljon, ja toisaalta nuorten kasvattaminen isompiin saappaisiin on yksi hienoimpia juttuja koko kuviossa. Kyvykkään laajan avainhenkilöporukan kokoon saaminen on ollutkin mielestäni viimeisen 4-vuoden suurin saavutus, ja jos onnistumme motivoimaan tätä porukkaa, niin se tulee kantamaan pitkälle.

11. Omistat yhteensä 42138 kappaletta Boreon osakkeita eli paljon (osake 25,5 euroa, 25.11.) , miten se vaikuttaa siihen, miten johdat ja katsot yhtiötä?

Ajattelen osakeomistusta yhtiössä ylipäätään siten, että näen sen sitoutumista vahvistavana tekijänä. Omistus ja rahalliset insentiivit eivät ole itselleni Boreossa merkittävin asia, vaan se että tässä on mahdollisuus rakentaa hyvän porukan kanssa jotain hienoa ja kestävää. Osakeomistuksella on toki itselleni iso merkitys, varsinkin kun kyseessä on erittäin merkittävä osa varallisuudestani. Lähtiessäni tälle reissulle minulle oli tärkeää omistaa yhtiötä, jota lähdin rakentamaan. Sittemmin omistuksen painoarvo on omassa mielessäni pienentynyt, vaikka toivonkin kykeneväni kasvattamaan omistusta yhtiössä. Mielestäni tällaista yrittäjyyden kanssa hyvin läheisesti tekemisissä olevaa yhtiötä ei voi johtaa, ellei itsellä olisi myös merkittävästi pelissä.

Omistukseni vahvistaa yhtiöön sitoutumista, laittaa ajattelemaan yhtiön rahoja omina rahoinani, ja ylipäätään vahvistaa sitä, että teen kaikkeni yhtiön pärjäämiseksi.

12. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi toimitusjohtajana ja millä osa-alueella sinulla olis eniten kehitettävää toimarina?

Top 3 mielestäni: kokonaisvaltainen liiketoimintamallin osaaminen (M&A, rahoitus, liiketoiminnan kehitys, operaativinen osaaminen), empaattisuus/välittäminen, sitoutuminen/omistajuus.

Kehitettävää riittää kaikilla osa-alueilla, ja suhtaudun omiin kykyihini nöyrästi – oppimisen paloa ei passaa päästää loppumaan. Johtajana pitäisi olla entistä johdonmukaisempi ja kärsivällisempi. Tuppaan olemaan kärsimätön, jos koen ettei asiat mene kuten niiden ajattelen menevän / jos asioita ei nopeasti ymmärretä, tai jos asioita ei toteuteta sillä omistautumisella mitä itse odotan.

13. Mitkä ovat Boreon kolme suurinta tekijää, jotka vie yhtiötä eteenpäin lähivuosina ja miksi? Mitkä ovat lähivuosina Boreon kaksi suurinta uhkaa?

Eteenpäinvievinä tekijöinä näen seuraavat:

  1. Johdossa on porukka, jolla on kyky johtaa yhtiötä menestyksekkäästi pitkälle – tämä porukka osaa pelikirjan, tietää missä täytyy onnistua ja mitä onnistuminen vaatii.
  2. Suomessa meillä on hyvä asema ja uskon, että pystymme kasvamaan arvoa luovasti merkittävästi kotimarkkinalla.
  3. Meillä on hyvä yhtiöportfolio alla, jonka pohjalta on hyvä rakentaa konsernia eteenpäin.

Uhkina puolestaan:

  1. Epäonnistuminen Boreon filosofian jalkauttamisessa. Tämän tyyppinen yhtiö ei pitkässä juoksussa pärjää, ellei filosofia jalkaudu riittävällä tasolla konsernilaajuisesti.
  2. Puskista tulevat rakenteelliset asiat, jotka vaikuttavat yhtiöön tuloksentekokykyyn merkittävästi ennen kuin skaalaa on ehditty rakentamaan merkittävästi. Venäjän tapahtumat tällainen esimerkki. Toki jo tässä hetkessä yksittäiset markkina-, asiakas-, ja päämieskeskittymät ovat meille jo vähemmän merkityksellisiä.

14. Millainen työnantaja sinusta Boreo on työntekijöilleen? Miten Boreo huolehtii työntekijöistään?

Tässä on ensinnäkin hyvä huomioida, että Boreo koostuu +20:stä suhteellisen itsenäisesti toimivista yhtiöistä. Henkilöstön huolenpito on yksi asioista, jota edellytämme yhtiöidemme toimitusjohtajilta, ja tätä varmistetaan muun muassa toimitusjohtajia kouluttamalla ja henkilöstömittareiden tuomisella avainhenkilöiden palkitsemiseen.

Isolla pensselillä maalaten näkisin, että Boreo ja sen yhtiöt, ovat välittäviä ja mahdollisuuksia tarjoavia työnantajia. Priorisoimme vahvasti sisäisiä promootioita, panostamme henkilöiden kehitykseen ja meillä on jo suhteellisen lyhyeltä ajalta todella paljon esimerkkejä siitä, miten henkilöt ovat ottaneet uusia roolia yhtiöiden sisällä ja konserniyhtiöiden välillä.

15. Boreon liikevaihto on ollut yksi pettymyksen aiheista sijoittajille sekä kurssin hyvin reipas lasku tänä vuonna. Toki talouden isot kuviot ovat olleet osasyynä tähän, mutta kai yhtiössännekin on jotain vikaa? Jos on, niin missä ja miten olette ottaneet niistä “virheistä” opiksi?

On yhtiöissä parannettavaa tottakai. Näkisin, että suurimpana syynä siihen miksi luvut eivät ole kehittyneet optimaalisesti on se, että portfolion laatu (mm. ennustettavuus, teollinen ja maantieteellinen hajautus) ei vielä ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. Kuten aiemmin foorumilla kommentoin, niin tätä problematiikkaa on ratkottu mm. päivitetyn liiketoimintafilosofian tuomisella johtamiseen (kannattavuus + pääoman tuotto) sekä tekemällä päätöksiä ’ei riittävän hyvien toimintojen’ lakkauttamiseksi. Mm. SANY-toimintojen lopetus Suomessa ja Ruotsissa, Yleiselektroniikassa ja Machineryssä tehdyt toimenpiteet näistä esimerkkeinä. Johtamisessa on päästy erittäin paljon eteenpäin muutamien vuosien aikana. Tänä päivänä Boreon kassavirtojen laatu on jo merkittävästi paremmalla tasolla kuin muutama vuosi takaperin, ja liiketoiminnoilla on mielestäni hyvä orgaaninen kasvupotentiaali.

16. Foorumiviestistäsi lainattua “Ennustettavan ja korkealaatuisen sarjahdistelijän ottaa aikaa.” Koska Boreo on suunnilleen tuollainen sarjayhdistelijä? Toinen ja vielä tärkeämpi kysymys, miten juuri Boreo onnistuu kasvamaan orgaanisesti sekä epäorgaanisesti että myös hyvillä kannattavuuksin? Teillä on kuitenkin vastassa rajallinen hinnoitteluvoima, yritysostoissa voi tapahtua kalliita epäonnistumisia jne.

Laadun osalta olemme mielestäni jo kohtuullisella/hyvällä tasolla ja kurinalaisesti kuin toteutamme pelikirjaamme, niin laatu paranee päivä päivältä. Uskon, että muutamien vuosien päästä voimme olla jo erinomaisessa tilanteessa.
Liiketoimintamalli ja pelikirja toimii, viimeisten vuosien +20% kumulatiiviset tuloskasvulukemat ovat hyviä vaikka kannattavuus – ja pääoman tuottoprofiili ei olekaan kehittynyt optimaalisesti. Nykyinen liiketoimintaportfolio antaa pohjan orgaaniselle kasvulle ja sitä pystyy parantamaan pääomaa allokoimalla hyvän kasvupotentiaalin & korkean pääoman tuoton yhtiöihin. Yritysostoihin – kuten kaikkeen muuhunkin liiketoimintaan – liittyy toki riskinsä, mutta yritysostot ovat yksi meidän avainprosesseistamme, jossa olemme ammattilaisia.

17. Ulkomailla on valtavasti hyvin pärjänneitä “valmiita” sarjayhdistelijöitä jo naapurimaassa Ruotsissa, miksi valita juuri Boreo salkkuunsa, joka on osakekurssinsa puolesta laskutrendissä (YTD n. -30% 25.11.)?

Lienee parempi, etten Boreon osakkeen arvostusta kommentoi, mutta kannattaa toki pohdintaa tehdessä vilkaista esim Indereksen raporteista Boreon ja verrokkien arvostuskertoimia. Yleisellä tasolla todettakoon, että kympin hujakoilla olevat tuloskertoimet eivät ole mielestäni korkeita laadukkaille kassavirroille :wink:

Tiedämme mitä teemme ja en näe mitään syytä miksemme onnistuisi yhtä hyvin kuin naapurit: Luvut ovat vielä huonompia kuin ’suurimmilla ja kauneimmilla’, siitä ei pääse mihinkään. Luotto on kuitenkin kova, että kannattavuus ja pääoman tuotto tulee ajan kanssa paranemaan. Nykykokoluokasta kasvun + hyvien tuottojen tekemisen näkisin kenties vähemmän riskisenä kuin jaardiluokan firman kasvattamisen M&A-vauhtia merkittävästi kiihdyttäen.

18. Olen Boreon osakkeenomistaja ja olen vakuuttunut sinusta toimitusjohtajana, mutta johtoryhmä ja hallitus on hiukan jäänyt itselleni vieraaksi, jotka ovat tosin aika hyvin sitoutunut osakeomistuksillaan, kertoisitko näistä kahdesta porukasta lisää olennaisimmilta osin?

Meillä on loistoporukka sekä hallituksessa että johtoryhmässä. Pääomistaja Simonilla on tottakai merkittävä rooli hallituksen puheenjohtajana ja oma yhteistyöni hänen kanssa on erittäin tiivistä. Hallituksessa on muutoinkin erittäin kokenut, taustoiltaan hyvin monialainen ryhmä, joka tuntee yhtiön toiminnan hyvin, ja jotka ovat olleet suureksi avuksi yhtiön kehitykselle.

Kuten jo aiemmin yllä kommentoin, johtoryhmä on sitoutunut porukka, joiden osaamiset ovat hyvin linjassa yhtiön liiketoimintamallin kanssa ja tukevat toisiaan. Tämä ’jalat maassa’ -asenteella toimiva ryhmä jakaa yhteisen näkemyksen yhtiön filosofiasta ja kykenee viemään yhtiön pitkälle. Nautimme yhdessä olosta ja koen, että mahdollisuus olla mukana rakentamassa menestyksekästä yhtiötä motivoi meitä kaikkia.

19. Missä Boreo on viiden vuoden päästä?

En tiedä…:smiley:
Toivon, että olemme kurinalaisesti toteuttaneet pelikirjaamme, ja että ’Boreo Way’ on juurtunut entistä vahvemmin organisaatioon. Näin jos on käynyt, niin firma on merkittävästi kookkaampi, kansainvälisempi, entistä laadukkaampi ja se on erinomainen koti sekä sen omistamille yhtiöille että sen henkilöstölle.
Jos toteutamme asioita strategisten tavoitteiden mukaisesti, niin silloin yhtiö on tuplat suurempi 5-vuoden päästä.

20. Kari, nyt voit vapaasti kertoa terveisesi tämän ketjun lukijoille, sana on vapaa!

Foorumi on opettanut minulle paljon, ja se on itselleni ollut erinomainen oppimisen lähde – kiitokset Inderekselle ja aktiivisille foorumilaisille tästä!

Jos foorumilaisilla on kiinnostusta ymmärtää paremmin Boreon sielunmaailmaa, niin laittakaa vaan kysymyksiä tulemaan niin pyrin/pyrimme – aikarajoitteet ja rajalliset resurssit huomioiden – aktiivisesti osallistumaan keskusteluun. Ylipäätään Boreon pitkänjuoksun arvioinnissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen millä periaatteilla yhtiötä rakennamme ja kuinka nämä periaatteet ajan kanssa konvertoituvat taloudelliseksi ja muilla mittareilla mitattavaksi suoriutumiseksi.


Kiitos vakuuttavista vastauksista Kari!

Se huvitti hieman, kun olen pohtinut itsekseni Karin olevan “jalat maassa” -tyyppi ja muutamaan otteeseen hän mainitsikin haastattelussa tämän asenteen puhuessaan hallituksesta, johtoryhmästä ja työntekijöistä.

Boreo on vakuuttanut mut johdollaan, strategiallaan ja sillä, miten pitkäjänteisen päämäärätietoisesti rakennetaan kannattavaa kasvua. Perustaa on rakennettu huolella pätevällä joukolla, mutta yhtiön “uusi” matka on tavallaan vasta alussa…

Lukekaa laaja rapsa lähti, sitten suosittelen lukemaan Karin ajatuksia ja vierailemaan yhtiön sivuilla jne. :slight_smile:

Kiitoksia kaikille ja mukavaa viikonloppua!

P.S. Olen kipeä eikä mua näe tänään varmaan pahemmin Foorumilla, pahoittelen mahdollisia virheitä. Nyt lepäämään.

119 tykkäystä