Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Eipä tule ammutuksi raksupoksuja. Hullumpaa rahan tuhlausta on vaikea keksiä röökin vetämisen lisäksi. Se, että ostaa laadukkaita juhlajuomia ei liene yhtään viisaampaa mutta jotain luxusta on hyvä olla elämässä.

12 tykkäystä

Olen muuten aina kirjoittanut tämän päivän haastateltavan nimimerkin väärin, yksi “la” on puuttunut välistä.
:grimacing:

Severus Snape Always Gif GIFs | Tenor

Haastattelussakin olin kirjoittanut hänen nimimerkkinsä joka kerta värin, kunnes eräs yksi terävä foorumilainen huomasi virheeni. Kiitos hänelle! :pray: :blush:

7 tykkäystä

Nyt on mainostettava poikkeavaa foorumistia: @karhulalainen . Kokenut sijoittaja. Lukekaa hänen ketjujaan. Harvinainen, meidän foorumille piiloutunut mahdollisuus tutustua nouseviin jenkkiteknoihin eli tulevaisuuden voittajayhtiöihin.

Alokkaan haastattelussa hän on avannut poikkeuksellisen avoimesti tapaansa tutustua yhtiöihin.

38 tykkäystä

Areenasta löytyy kiinnostuneille Nallen tarinoita. Näkyy olevan eilen (28.12.2023) julkaistu jakso.

25 tykkäystä

Kolme sijoittajaa paljastaa osake- ja etf-tärppinsä ensi vuodelle. :point_down:

Juttu on maksumuurin takana, mutta alla muutamat nostot. :point_down:

Jukka Lepikkö

Sijoittaja ja Traders’ Club -videosarjasta tuttu Jukka Lepikkö uskoo teknologiasektorin pärjäävän jälleen hyvin ensi vuonnakin, mutta hän nostaa mielenkiintoisempina potentiaalisina nousijoina esille kaksi sijoittajien tänä vuonna hyljeksimää toimialaa: cleantechin ja autovalmistajat.

Lepikkö lähestyisi sijoitusteemaa (cleantech) etf:n kautta. Hänen mielestään etenkin aurinkoenergiayhtiöt ovat kiinnostavia. Yhtiöistä Lepikön potentiaalisia poimintoja voisivat olla Enphase Energy ja First Solar. Lepikön omat poiminnat autoyhtiöiden joukosta ovat Volvo Cars ja BMW.

Birgitta Lindholm

T&B Capitalin partneri Birgitta Lindholmilla on ensi vuodelle yksi osakepoiminta Suomesta ja yksi ulkomailta. Lisäksi hänellä on kaksi sektori-etf-ideaa.

Lindholm ja hänen yhtiökumppaninsa Tuire Mickelsson ovat hehkuttaneet tanskalaista lääkeyhtiö Novo Nordiskia jo vuosien ajan, ja osake on tämän vuoden nosteesta huolimatta edelleen erittäin kiinnostava Lindholmin mielestä. Hänen toinen poimintansa on kotimaisen pörssin tuore suuryhtiö Mandatum, joka irrotettiin vakuuttamiseen keskittyvästä Sammosta syys–lokakuun vaihteessa. Lindholmin muut kaksi poimintaa ensi vuodelle ovat etf-rahastoja. Toinen näistä keskittyy tekoälyyn ja toinen kyberturvaan.

Hannu Angervuo

Vuosikymmenien salkunhoitajauran tehnyt Hannu Angervuo keskittyy edelleen seurannassa suomalaisyhtiöihin. Näiden näkymissä ei edelleen ole hurraamista, joten hän valitsisi nyt osakkeita, joissa riski on verrattain rajallinen. Poiminnoiksi valikoituvat konepaja Valmet ja energiayhtiö Neste.

Yhtiön fundamenttien ja arvostuksen ohella Angervuo näkee Valmetin ympärillä muita potentiaalisia kurssiajureita. Paasikivien Oras Invest on tankannut Valmetia viime vuosina. Oras irrotti muutama vuosi sitten runsaasti pääomia, kun Tikkurila myytiin Yhdysvaltoihin. Nyt myös toinen iso omistus Uponor lähti myyntiin sveitsiläiselle GF:lle. Angervuo odottaa Paasikivien laittavan Uponorista saatuja rahoja Valmetiin.

Nesteen kurssi on pudonnut vuoden 2021 alun 60 eurosta runsaaseen 30 euroon.

”Energiaosakkeet ovat heiluneet hirveästi. Nesteen kurssikehitys on kiinni ulkomaisista sijoittajista. Jos ulkomaiset myyvät, eivät suomalaiset jaksa itse ostaa sitä ylös. Neste on halpa, ja kaikki suosittelevat sitä. Tulos ei ole tippunut kolmen vuoden takaisesta juuri ollenkaan”, Angervuo perustelee positiivista suhtautumistaan Nesteen osakkeeseen.

Vaihtelevia odotuksia ensi vuodelle

Hannu Angervuo odottaa, että taloussuhdanne ei vielä ensi vuonna tue Helsingin pörssin virkoamista. Euroopan ja Kiinan tärkeät vientimarkkinat ovat vaisussa vireessä, ja pörssissä voidaan nähdä jopa kolmas perättäinen laskuvuosi. Angervuo odottaa myös, että pörssistä lähtee lisää yhtiöitä. Hän veikkaa, että 3–6 yhtiötä ostetaan pois kotipörssistä ensi vuonna.

Jukka Lepikkö uskoo, että Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin suuryhtiöt voivat yltää analyytikoiden ennustamaan 10 prosentin tuloskasvuun. Eri toimialoilla kiertänyt talouden heikkous kääntyy Lepikön arvioissa nousuun, mitä pidemmälle vuotta mennään. Samalla osakkeet saavat tukea korkojen laskusta. Tällöin pörssinousu voi hyvin jatkua.

Birgitta Lindholm odottaa, että loppuvuoden nousurallin jälkeen ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä markkinoilla nähdään hengähdystauko. Helmi–maaliskuu on ollut viime vuosina pörsseissä hapanta aikaa, ja tämä voi hyvin toistua nyt. Korkojen odotettu lasku koetaan positiivisena, mutta se myös hermostuttaa sijoittajia Lindholmin mukaan. Tämä värinä voi sysätä markkinaa hetkellisesti alaspäin.

13 tykkäystä

Ei ollu haastattelija käyny @Mirko_Sampo_IR preppaustunnilla, särähti vähän korvaan:

2 tykkäystä

Helppo olla samaa mieltä tämän päivän haastateltavasta.

Itse asiassa olen seurannut hänen Planetlabs kirjoittelujaan jo pidempään ja tänään siellä oli todella hyvä kirjoitus miten muut sijoittajat näkevät yhtiön. Siis tavallaan yhtiötä kohtaan kritiikkiä. Ja kenties jotain jota voisi tulkita positiiviseksikin.

Luin tuon Planet Labs postauksen ennen @Sijoittaja-alokas haastattelu ketjua ja ajattelin että ketjun kantava voima kaipaisi tosiaan pientä mainostusta. No sitten täällä kahvihuoneessa selvisikin että asia onkin jo kunnossa! Eli kiitos jälleen kerran mainiosta haastateltavasta!

Ja jälleen kerran itse haastattelu tarjosi paljon hyviä ajatuksia ja auttoi selkeyttämään omaa lähestymistä tätä sijoitusharrastusta kohtaan. Kiitokset @karhulalainen ajatuksiesi jakamisesta haastattelussa sekä noissa seuraamissasi yhtiössä. Luen mielelläni tekstejäsi, mutten osaa tuoda niihin mitään sisältöä kun en ole edes tehnyt sijoitusta näihin yhtiöihin. Nyt Planet labsin osalta tuo haastattelusi avasi itselleni hyvin millaisella kulmalla lähteä mukaan yhtiöön.

15 tykkäystä
3 tykkäystä

Nyt mennään isolla porukalla viikottain Lidliin. :smiley:

Menee hetki ku heitetään kymmenien ruokaostokset hihnalle.

13 tykkäystä

Lidl oli kyllä freshi kauppa suomalaisessa elintarvikekentässä ennen tätä hiton bonusäppiä. Miksi niitä alennuksia ei vaan voi saada suoraan hintoihin ja unohtaa tälläinen pelleily.

Jokapaikkaan pitäisi nykyään olla oma appi. Jos jotain hyvää kiinalainen keskusjohtoisuus on saanut aikaiseksi, niin Wechat jolla onnistuu käytännössä kaikki.

WeChat miniohjelmat ovat WeChat-sovelluksen sisällä toimivia ohjelmia, joiden avulla voidaan toteuttaa lähes kaikenlaisia toimintoja, kuten verkkokauppoja, pelejä, navigointia ja vaikkapa suomalaista veroneuvontaa.

36 tykkäystä

Nyt tuo appit tulevat vanhojen kanta-asiakaskorttien tilalle mikä ei ole kyllä parannus. Kortithan voi kuitenkin lisäillä halutessaan puhelimen mobiilimaksun kylkeen, jolloin niitä on helpompi käyttää kuin yksittäisiä appeja.

Mutta suomalaiset ovat bonuskansaa. Mikäs sen mukavampaa kuin tienata käymällä kaupassa!

E: Siis ylipäätään, ei Lidlissä.

3 tykkäystä

WeChat on keskitettynä konseptina aika hyvä versus länsimaailman appi-per-palvelu viidakko.
Valitettavasti käyttäjäseurannassa WeChat menee myös nextille levelille. Kovan luokan monitorointia ja sensuuria on tarjolla, niin Kiinanmaalla mutta osittain myös ulkomaisissa versioissa.

Lähes Orwellimaisissa mitoissa oleva Kiinan tarkkailu ei miellytä, joten WeChattiä en tule ikinänsä lataamaan omaan luuriini.

17 tykkäystä

Joo en minäkään. Lähinnä vain hain kulmaa, että yksi superaplikaatio tai aplikaatioiden karsiminen olisi hyvä kuluttajan kannalta. Ketään ei palvele jokaista kodinkonettakin varten oleva oma äppi. Viimeisimpänä olisi pitänyt ladata äppi hammasharjaa varten :neutral_face:

10 tykkäystä

Se että jokin appi on saatavilla ei tarkoita että se pitää asentaa. Se hammasharja toimii ihan normaalisti ilman sovellusta, kuten muutkin kodinkoneet.

4 tykkäystä

Aina voi kuitenkin pohtia, että kenelle se tuo mitään lisäarvoa :grinning: Aika väkisin keksittyjä juttuja osa noista appseista. Varsinkin kun niiden tuki ei ole välttämättä kovinkaan pitkä.

Kodinkoneillakin voisi olla jokin avoin rajapinta mille voi kuka tahansa tehdä appinsa sen sijaan, että pitäisi asentaa n+1 appia. Ehkä Threadin ja Matterin kaltaiset asiat joskus parantavat tätä tilannetta. Esimerkkinä esim. lämpöpumppujen etäohjaus voisi toimia suoraan omasta verkosta ilman valmistajan pilveä jne.

2 tykkäystä

S-ryhmällä on toimiva bonus kun sen saa rahana. Mutta miten ihmeessä ne ei saa niitä S-mobiilin tarjouksia mukaan siihen korttiin. Kassalla joku laittaa hihnalle juuston ja kassa sanoo asiakkaalle, että tämä on S-mobiilissa tarjouksessa. Sitten siinä aletaan porukalla etsimään sitä sieltä sovelluksesta, kunhan ensin muistetaan sovelluksen salasana. On kyllä niin jäykkä systeemi kuin olla ja voi.

62 tykkäystä

Siis tämä on todella raivostuttavaa :upside_down_face: Sitten kun se hoksataan vasta kun on maksettu ja argh :triumph:

4 tykkäystä
  1. Taitava opportunisti
  2. Kiusallinen kysymys Sampo-Leonian yhdistymisen merkitys hänen vaurastumiseensa
  3. Kiusallinen kysymys isänmaallisuus
  4. On omaksunut aristokraattisen identiteetin, ja viihtyy selvästi roolissaan
  5. Puhuu järkevästä sosiaslisesta turvaverkosta, mutta ei järkevästä ahneudesta
  6. Ei ymmärrä että käyttää järjestelmää hyväkseen omiin tarpeisiinsa, kuten jotkut käyttää sosiaaliturvaa saadakseen vapaa-aika. Molemmat hyväksikäyttöä tuossa välissä olevia ihmisiä hyväkseen, vaikka ovatkin eri päissä järjestelmää.
  7. On muuttanut puheissaan käsitystä onnen merkityksestä
8 tykkäystä

Onks tässä joku ajatusvirhe? Oon ymmärtänyt että OST:lle saa vaan kotimaisia osakkeita :face_with_spiral_eyes: Mistä saan samat häxit?

1 tykkäys

Osakesäästötilille menee kaikenmaalaiset osakkeet. Mutta muiden instrumenttien suhteen (esim. ETF:t) OST ei taivu.

5 tykkäystä