Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tässä se konkretisoituu, sota on helvettiä ja kukaan ei ole turvassa.

3 tykkäystä

Voisikohan tämän bugin varjolla vielä perua muutamat kaupat kuluneelta vuodelta. Kai sitä piensijoittajaa voi vähän jeesata.

3 tykkäystä

Nyt on muuten jotain isompaa hämminkiä joka näkyy maailman uutisissakin koska jos ei saada edes huutaria pystyyn niin ei ole pelkästä buutista kyse.

Raketteja ei tule ostettua, laitan 100€ Ukrainaan :firecracker::fireworks:

47 tykkäystä

Kauppalehti sentään kunnostautui ja laittoi etusivulle ilmoituksen: “Häiriö: Teknisten ongelmien vuoksi pörssi-indeksit eivät päivity”.

Nordnet ei luonnollisesti ilmoitellut mitään siitä, miksi ainakin kauppojen päivittyminen loppui ennen klo 18.00 ja loppuhuutokauppakaan ei koskaan sulkeutunut.

Porukka kun nyt ilmoittelee noita tämän vuoden tuottoprosentteja, niin voi olla pienen pientä heittoa niissä, koska ei ole tietoa milloin indeksien ja kurssien päivittyminen tyssäsi oman salkun osalta.

Disclaimerina vielä, että esimerkiksi itsellä toteutui klo 18 jälkeen yksi kauppa useampaa senttiä halvemmalla hinnalla kuin nuo Nordnetin päivän alimmat hinnat näyttävät.

9 tykkäystä

Huutari eli pörssikin tosiaan on edelleen auki nordnetin mukaan? Esim. Nordeassa mulle tuli osuma klo 18.17 auki olleeseen pilkkiin ja nyt huutaritasot on reilusti senkin alle mutta eivät kohtaa. Toi mun pilkkiosumakin on alle sen mitä nordnet näyttää päivän alimmaksi.

Varmasti osalle tuli pieni paniikki päälle kun tasot eivät toimineet ja on tehty laitaan lyöntejä varmuuden takaamiseksi. Erikoinen tilanne tosiaan kun verojututkin tulee tähän hetkeen juuri tärkeinä.

Meklarille voi tietysti aina soittaa, jos jotakin tärkeää(omasta mielestä) meneillään.

Päivitys: nyt saivat tuon loppuhuutokaupan suljettua, niin näkee oikeat lopetuskurssit :slight_smile:

2 tykkäystä

Onko normaalia, että kahvihuone heittää parisataa viestiä taaksepäin vähän väliä ja saa odotella ja painella takaisin-nappia? Perkeleellinen ominaisuus käy hermostoon. Vähän vanhemmalla ipadilla lainelautailen.

4 tykkäystä

Veikkaan että sulla osuu sormi aivan tuonne vasempaan yläkulmaan kun pitelet laitteesta kiinni, iPhonella sama ärsytys joka nettisivulla ja äpissä

Edit: itseasiassa koko yläpalkki (missä kello yms) iPhonen näytöllä aiheuttaa tuon hyppäyksen.

Se tulee tilanteessa, jossa rullaan pisteeseen jossa pitäisi ladata lisää viestejä. Välillä pomppaa historiaan. Turhan usein. Tässä on leveät reunat ja kellorivi ei lähelläkään sormia. Kiitoksia haarukoinnista kuitennii

4 tykkäystä

Nordnetillä on ihan hyviä indeksirahastoja, mutta en näihin prosentteihin luota ihan täysin, esimerkiks joulukuun alussa salkun ytd oli -0,46%, mutta silti reilu 300 euroa plussalla. Ja tälläki hetkellä näyttää noin 4% liian pientä tuottoa.


avasin nodnet tilin heinäkuussa, niin siks ytd näyttää vaan siitä eteepäin.
edit: Jos joku tietää miten saa ite korjattua nii voi kertoo, mut ytd korjaantuu ens viikolla, mutta koko tuottoprosentti pysynee väärin siitäkin eteepäin. Rahamäärä on siis oikein ja tuotto euroissa on oikein. Prosentit vaa pielessä.

2 tykkäystä

Löytyykö joltain jemmasta kuvaa sijoittajan taitotasosta?

Alkuinnostuksessa taidot yliarvioidaan, jonka jälkeen huomataan ettei osata “mitään” tästä sitten tasaista oppimiskäyrää ylöspäin.

1 tykkäys

Googlaa “dunning-kruger effect”.

6 tykkäystä

Voi kun Nalle olisi vielä tehnyt yhden hallituksen puheenjohtaja -keikan Nordean, Sammon ja UPM:n jälkeen ja käynyt maksimoimassa omistaja-arvon Nokiassa. Siinä samassa olisi kirjoitettu Suomen talouden kannalta kirjan viimeinen luku loppuun.

1 tykkäys

Markkina-arvot (UPM ym.) on kehittynyt maltillisesti, varsinkin viime vuosina.

Mutta jos pääsee jakamaan varakkaan yhtiön omaisuutta, osia ja osien summia, niin se ei palvele loputtomiin.

1 tykkäys

Veikkaan että olet lisännyt rahaa tuon aloituksen jälkeen? Ytd% on twr eli time weighted return. Jokaiselle päivälle lasketaan tuotto sen hetkiselle pääomalle. Eli jos olet lisännyt uutta pääomaa laskun jälkeen ja sen jälkeen salkku nousee takaisin nolliin olet euromääräisesti voitolla vaikka twr näyttää nollaa%.

32 tykkäystä

Nordnetin käppyrä ottaa huomioon salkkuun lisätyt uudet pääomat aina siitä hetkestä alkaen kun ne sinne tulee ja siitä johtuu tuo ero eurojen ja prosenttejen välillä.

Yksinkertainen esimerkki: Salkussa on 10 000 EUR ja se laskee päivän aikana 1%, tämän jälkeen salkun arvo on 9 900 EUR. Seuraavana päivänä lisäät salkkuun toiset 10 000 EUR, jolloin sen arvo on 19 900 EUR, minkä jälkeen se nousee 1%. Nousun jälkeen salkun arvo on 20 099 EUR eli 99 EUR tuottoa, mutta prosentuaalinen muutos menee nordnetin laskutavalla 0% → -1% → -0,01%.

Edit. Jaha @KalleH ehti täpärästi ensin. Enpä muuten tiennyt, että tuolle laskutavalle on oma nimikin. Joka päivä oppii jotain uutta.

30 tykkäystä

Luulen, että tästä Vernerin tekstistä voi olla jotain apua. :slight_smile:

Nordnetin tuottograafi (muilla pankeilla lienee samankaltaisia) ottaa huomioon esimerkiksi osingot, kurssimuutokset sekä maksut. Sen sijaan se eliminoi talletusten ja nostojen vaikutukset. Se ei tietysti huomioi veroja, mutta toimii tyydyttävänä indikaattorina siitä mitä salkkusi on milläkin aikavälillä tuottanut. Otetaan taas esimerkki. Alla on nimeltä mainitsemattoman sijoittajan tuottograafi vuosina 2013-2017 eli viiden vuoden ajanjaksolta. Pisteluku lähtee aina sadasta valitusta ajanjaksosta riippumatta.

17 tykkäystä

Nyt pörssivuoden tultua päätökseen voisi esittää kaffehuoneelle pienen ajatusleikin. Aiemmin tänä vuonna paljon keskustelua herätti Todd Combsin ja Warren Buffettin testistä sijoituskohteita “screenatessa”, joka kuului seuraavasti:

Combs goes to Buffett’s house on many Saturdays to talk, and here’s a litmus test they frequently use. Warren asks “How many names in the S&P are going to be 15x earnings in the next 12 months? How many are going to earn more in five years (using a 90% confidence interval), and how many will compound at 7% (using a 50% confidence interval)?”

(Linkki: https://twitter.com/MohnishPabrai/status/1629994792686960640?lang=fi)

Testi herätti luonnollisesti paljon keskustelua, ja konsensus tuntui olevan se, että tuolla testillä haetaan rajallisella downsidellä varustettuja 10+%:n vuosituottoja (n. 6,6 % tulostuotto + ~3,5 % tuloskasvu). Jenkkilän isoille firmoille tuo on hyvinkin relevantti testi: tuloskasvu on normaalia, mutta laadukas kasvu on usein hyvin kallista. Mites homma toimisi Helsingissä?

Testin kohta #1 on Helsingissä tyypillisesti selvää pässinlihaa, reunapörssin sykliset firmat kun tuppaavat olemaan halpoja. 2024e P/E 15:n alle jää Inden ennusteiden mukaan 14 large cappia, ja niukasti rajapyykin missaavat vielä UPM, Neste ja Huhtamäki (kukin 15,1). Toisin kuin jenkeissä, meidän “kalliit” large capitkaan eivät ole niin tähtitieteellisissä hinnoissa kuin jenkkilässä, joten ostettavaahaan on ihan pilvin pimein!

  • Mukana pelissä: Sanoma, Kesko, Renkaat, Outokumpu, Kemira, Valmet, Mandatum, Metso, Cargotec, Fortum, Konecranes, Nokia, Tietoevry, Nordea.

Kohta #2 vaatii korkeamman EPSin viiden vuoden päähän 90 prosentin varmuudella. Tässä kohdassa heitetään välittömästi pois vuodesta toiseen floppaavat paskayhtiöt Nokia ja Fortum, syklisyyden huippu eli Outokumpu, sekä tehdasinvestointejaan selvittelevä Nokian Renkaat. Koska jäljellä olevista vain Nordealla on mitään intressejä omien osakkeiden ostoon, niin absoluuttisen tuloksen kasvua vaaditaan lähes kaikilta. Ei tule olemaan helppoa monille, mutta pidetään nyt loput mukana.

  • Mukana pelissä: Sanoma, Kesko, Kemira, Valmet, Mandatum, Metso, Cargotec, Konecranes, Tietoevry, Nordea.

Mutta mites pointti #3? Vähintään 50 % varmuus siitä, että EPS kasvaa 7 % vuodessa vuosina 2024-28? Siitä sitten poimimaan omat suosikit tähän peliin omien tulosennusteiden mukaisesti. Kun katsoo, millainen nippu syklisiä osakkeita tuossa joukossa on jäljellä, niin en usko monenkaan löytävän pitkää listaa testin läpäiseviä osakkeita.

Helsingistäkin löytyy onneksi paljon muutakin kuin large capit, mutta on kovin sääli, miten yksipuolista yritysjoukkoa isosta päästä löytyy. Paljon tylsän harmaata syklisyyttä, vähän kasvuhalukkuutta ja aivan helvetisti liikaa osinkoja kasvuinvestointien sijaan. Ehkä tuo testin kohdassa 1 todettu edullisuus on siinä mielessä perusteltuakin.

29 tykkäystä

Todennäköisesti ohjelmisto sen verran vanha, että alkaa tulla yhteensopivuusongelmia. Itse silloin tällöin edelleen käyttelen 4 sukupolven iPadia (todella 4 sukupolven, ei ole typo :sweat_smile:) ja nykyään jo aika monella nettisivulla käydessä sivu ei enää toimi kunnolla tai ei enää edes aukea. Ehkä pitäisi jo vihdoin eläköittää se dinosaurus iPad.

1 tykkäys