Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Aikoinaan myös hurahdin seinänaapurin kanssa ja omat taulut ja kaikki hommattiin. Heitettiin kaikki päivät ja viimein koitti hetki jolloin heitin 180. Siihen se harrastus sitten hiipuikin ja tuli lopetettua huipulla. Harmi etten soveltanut samaa metodia myös osakesijoittamisessa😄

29 tykkäystä

Virossa tehdään isoja muutoksia verotuksesssa, Suomessa pientä hierontaa!

Viro on nytkin ollut taantumassa jo kaksi vuotta putkeen. Tänä vuonna bruttokansantuote on supistunut noin neljä prosenttia, ja supistuminen jatkuu myös ensi vuonna. Samanlaista kriisitunnelmaa Virossa ei kuitenkaan ole kuin Suomessa, sillä virolaiset ovat sopeutumisen mestareita.

Kriittisyys hintoja kohtaan saattaa kasvaa ensi vuonnakin, kun Viro nostaa heti vuoden alussa arvonlisäveronsa 20 prosentista 22 prosenttiin. Se näkyy heti myös vähittäishinnoissa.

Tallinna-turismi on nyt sinivalkoista – ”Liian vähän rahaa kuluttavat suomalaiset” kelpaavat taas | Kauppalehti

2 tykkäystä

Siitä ikävä laji, että omat sormet ei väärästä otteesta johtuen kestäneet heittää kuin aina vain hetken kerrallaan. Keskisormen sivu ensimmäisen nivelen kohdalta tunnin heittämisen jälkeen vereslihalla. Parhaat kierrokset 16-dartereita (2kpl), joskin siitä alkaakin olemaan jo melko kauan aikaa. Voiskai sitä taas käydä joskus heittämässä.

4 tykkäystä

Nyt on oikea aika mennä all-in Microsoft ja Apple.

8 tykkäystä

“to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful”

Morningstar antaa 766 kiinalaisosaketta sisältävälle iShares MSCI China ETF:lle (ICGA) tällaisia lukuja:

P/E-luku 9,44
Hinta/tasearvo 1,22
Hinta/Myynti 0,98
Hinta/Kassavirta 5,53
Osinkotuotto % 2,69

Joko uskaltaa kontrata muuta maailmaa ja sijoittaa Kiinaan?

2 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderes.fi-sisällön kehitysideat

Tuossahan se

E: Hmm, ei näköjään mene viimeisimpään lukemattomaan juu

3 tykkäystä

Isollahan tuo näköjään tuolla sivulla on :smiley: Pistetään aamun piikkiin.

1 tykkäys

Tässä yhdessä välissä oli kirjoittelua viskeistä,ehkä se on pyhäinhäväistystä mutta viski lantrattuna Pommacilla on ihan hyvää,raakaa viskiä ei tahdo saada alas millään.Ehkä tuo johtuu siitä että Pommacin raaka-ainetta kypsytellään tammitynnyrissä käsittääkseni,makunsa kullakin,ei saa tuomita.

3 tykkäystä

Viski on parasta juuri sellaisena kuin siitä itse tykkää. Toki ehkä vähän haaskausta lantrata hyviä viskejä, jos maku peittyy liialti. Makuasioissa voi aika vähän mielestäni tehdä väärin. Nautittavaksi ne on tarkoitettu. Itsekin juon ihan viskikolaa, vaikka viski itsestä parhaimmillaan onkin ihan sellaisenaan.

2 tykkäystä

Kenties Kiinan talouden tulevaisuus ketjun lukeminen on avuksi pohdintaan?

Aloita vaikka tästä @Sijoittaja-alokas viestistä Kiinan talouden tulevaisuus - #368 käyttäjältä Sijoittaja-alokas

Muistutuksena siis vain että tuo on liki diktatuuri ja yhden puolueen hallinnassa oleva maa. Oliko tästä jokin esimerkki sijoitusten kannalta hivenen meitä lähempänä? :crazy_face:

Toki voihan asiat mennä toiseenkin suuntaan, mutta Kiinaan sijoittaessa arvioisin tuota poliittista(*) ja geopoliittista riskiä. Tämä lienee syy miksi kyseistä markkinaa hinnoitellaan listaamillasi kertoimilla kaiketi?

(*) Kiinassahan on viime aikoina yksittäisten yritysten kohdalla tuo poliittinen riski realisoitunut hyvin ikävällä tavalla. Johtajia ja omistajia vain katoaa yhtäkkiä. Lisäksi puolue asettaa omia henkilöitään organisaatioihin ja vaikuttaisi ottavan hiljalleen valtaa myös yksityisen sektorin yrityksissä.

16 tykkäystä

Aivan. Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi, vaimitensenytoli

Tuotahan voisi jopa kokeilla.
Toistaiseksi on tullut lantrattua vain Ginger Alella. Kingsley Amisin mukaan muuten sen kanssa pitää ehdottomasti juoda bourbonia.

1 tykkäys

Eikö Venäjä opettanut, että poliittinen riski on otettava tosissaan? Kiinan kommunistinen puolue voi yllättää, jos ja kun joutuu globaaliin taloussotaan.

Ei nuo niin hyviä tunnuslukuja ole, etteikö olisi osakepoiminnalla runsaasti parempia tarjolla Helsingin pörssissä.

20 tykkäystä

Ilman riskiä ei ole tuottoa. Hesulista tuskin löytää vastaavilla kertoimilla vastaavaa kasvua. Syynsä niille kertoimille toki on.

Mielenkiintoinen kysymys on, miten tämä parviälyn vastaus tulisi ottaa. Vahvistaako tämä nyt vaan tuota alkuperäistä lainausta, eli täytyykö olla greedy kun jopa inden foorumi näyttää olevan fearfull? :thinking:

5 tykkäystä

Inderesin foorumin parviäly on enemmänkin mindful Kiinan osalta. :sunglasses:

Jos Aasiaan haluaa tunkea rahnuleitaan niin mielestäni Vietnam ja Intia ovat parempia kohteita.

23 tykkäystä

Kasvua Kiinasta? Tutustu ensin Kiinan talouden ongelmiin. Esim. uhka asuntokriisi → finanssikriisi. Jos luulet, että suuri riski automaattisesti tuo suuren tuoton, niin… Yksisilmäisiin sanontoihin ei kannata sijoitusstrategiaansa perustaa.

6 tykkäystä

Keskellä alaviistoon meneviä indeksejä pitää etsiä jotakin hauskaa mediasta.

Maailmalla taas naureskelevat meidän tavanomaiselle ilmastolle
Suomen paukkupakkasia kauhistellaan maailmalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
Meille tämä ei ole mikään tavattoman erikoinen keli.

Mitä mieltä YLEllä ollaan tänään?
Tulevaisuuden helleaallot tappavat jopa kuusikymppisiä työikäisiä Suomessakin | Tiede | Yle
Me kuollaan taas kaikki sadan vuoden sisällä 25 asteen helteisiin :smiley:

25 tykkäystä

Eikai tässä kukaan ole mistään sijoitusstrategiasta puhunut vaan nostanut kahvihuoneessa keskustelunaiheeksi kiinan osakemarkkinan arvostuksen. Pahoittelen jos tämä aihe on jokin tabu, en ollut sellaisesta tietoinen. Olen kyllä tutustunut Kiinaan siinä määrin kuin yksityissijoittajalle on avoimissa lähteissä tietoa tarjolla. Nostin asian esiin kahvihuoneessa enkä kiinan talous -ketjussa koska viesti ei tuottanut uutta tietoa vaan lähinnä halusin tiedustella mitä ajatuksia foorumilla on kiinaan sijoittamisesta.

Ihan samalla tavoin niille kiinalaisille yrityksille voi laskea liikevaihdon ja voiton kasvuprosentit kuin kotimaisille. Tencent esimerkiksi on kasvattanut liikevaihtoaan kaksinumeroisella luvulla 4 kvartaalia putkeen ja arvostetaan p/e 13 eli kyllä mielestäni voi sanoa että saatavilla on kasvua halvalla.

Kiinan talous on ongelmissa mutta tuliko se jollekin nyt ihan yllätyksenä? Kiinteistösektorin ongelmista on puhuttu jo useita vuosia. Ihmisoikeusrikkomuksista ja tiestä totalitarismiin samoin. Taiwaniin Kiina on uhannut hyökätä koko aikuisikäni ajan. Silti vielä 2022 ja 2023 alussa Kiina oli sijoituskohteena paljon esillä ja sinne virtasi länsirahastojen pääomia.

On kai Kiinasta kuulunut viime aikoina poikkeuksellisen paljon huonoja uutisia. Samalla ajattelen, ettei mikään muuta sentimenttiä kuten kurssikehitys. Ja Kiinan osalta tuo kehitys on ollut surkeaa.

Koska kaikki paha on leivottu kursseihin? Kuinka moninkertaiseksi kiinatekkien arvo nousee jos nämä riskit joskus hälvenevät? Minusta tätä on ihan relevanttia pohtia ja ajattelen vakavasti vähän pidemmän kiinaswingin avaamista jollain yksinumeroisella prosentilla salkusta.

Ps. Sijoittamalla hesuliin indeksitasolla sijoittaa melko isosti Kiinaan

18 tykkäystä

Kiinan väestö on supistumassa ja ikääntymässä, eli voi hyvällä syyllä kysyä kuinka paljon ja kauan sitä kasvua on tarjolla Kiinasta?

Ja mitä tulee yritysten toiminta ympäristöön alla lainaus Guardianin artikkelista:
“Now a wide range of foreign companies in China, from the cosmetics giant L’Oréal to Walt Disney and Dow Chemicals, all have party committees and display the hammer and sickle on their premises.”
How the state runs business in China | China | The Guardian

Mutta kuten jo yllä vastasin, voihan tuo mennä toisellakin tavalla. Xin johdolla tilanne on askel askeleelta kääntynyt huolestuttavampaan suuntaan monella eri tavalla. Ja nimenomaan yritysten mahdollisuus toimia kannattavasti on heikentynyt merkittävästi mielestäni.

EDIT: Yksi erittäin oleellinen asia sijoitusten kannalta @Niinpaljonturskaa on miettiä kuinka luotettavaa tietoa yrityksien raportit ovat? Kiina on mm. tehnyt länsimaisten tilintarkastusyhtiöiden toiminnasta mahdotonta maassa. Eli suhtautuisin vähintään jonkilaisella varauksella jopa yritysten taloudellisiin lukuihin Kiinalaisten yhtiöiden suhteen. Aiheesta on kirjoitettu kaikissa isoissa talousjulkaisuissa sivukaupalla artikkeleja viimeisen parin vuoden aikana. Suosittelen vahvasti tutustumaan niihin ennen sijoituspäätösten tekemistä.

15 tykkäystä

Hyviä ajatuksia ja olen myös miettinyt hieman samoja. Kiinan osuus pieni salkussa ja sekin em-indeksirahaston kautta. Vastaanotto sijoituskeskusteluissa on hyvin negatiivinen silloin kun hyvä aika sijoittaa voi olla käsillä. Kaikkihan tietää jo, että:

  • Kiinan talous on retuperällä, kiinteistökupla, velkapommit, etc.
  • Taiwanin tilanne
  • Poliittiset riskit harvinaisen koholla

Kannattaa silti pitää tuntosarvet esillä, Venäjällä realisoitu poliittinen riski, mutta silti niistä sijoituksista oli (ainakin sillä kertaa) aikaa realisoida sijoitukset. Itsellä oli siellä vajaa 5% salkusta, jonka sain myytyä ennen isompia romahduksia. Taisi jopa lopulta hieman plussalle jäädä Gazprom ja Venäjä ETF. Sijoituksena toki oli huono, koska hain fossiilisiin altistusta ja päättelin ostaa sitä halvalla Venäjältä. Turvalliset USA öljy-yhtiöt olisivat olleet loistava sijoitus kun taas itse menin melkein pääoman tuhoamisvaiheeseen. Onneksi markkina on joskus hidas muutostilanteissa.

3 tykkäystä