Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Täällä näyttää mittari vieläkin -30 astetta :cold_face:. Lämpimin päivä taisi olla keskiviikko, -27 :sweat_smile:. Hyvin on MLP jaksanut lämmittää. Silloin tällöin on kaveriksi ottanut sähkövastusta. 1-2kw avustus on piisannut. Takassa on ollut tulet päivittäin. Vähän helpottaa pumpun lämmitystaakkaa. Onneksi mitään pakkasvahinkoja ei ole tullut.

Ja kun ei ole ollut ulkohommiin asiaa niin on ollut myös aikaa pohtia sijoitusjuttuja :sweat_smile:. Tulevaisuuden strategiaa. Alkaa tuntumaan että Suomiosakkeissa on riittävästi rahaa kiinni ja seuraavat peliliikkeet on ulkomaille. REIT-Sektori on alkanut kiinnostamaan ja siihen syventyminen on aloitettu foorumin REIT-ketjusta. Sielä on hivenen vajaa 2000 viestiä luettavaksi ensihätään. Hyvän matkaa olen sitä nyt lukenut ja yhtiöitä napsinut seurantalistalle.

Huomenna lauhtuu pakkaset. Alle -10 jo lupailevat. Huomenna hiihdetään!

14 tykkäystä

Moni loppuvuodesta asuntokauppoja tehnyt odottaa varmastikin maksetun varainsiirtoveron osalta verohallinnon palautuksia.

Onkohan kenelläkään parempaa tietoa noiden palautusten aikataulusta? Omassa tapauksessani kyse on useammasta tuhannesta eurosta.

Eilisestä sähkön hintapiikistä selvisin kuivin jaloin vaikka keittelin kahvit kalleimpana tuntina.Koko vuorokauden kulutus 4,87 kWh,harmittavasti joutui Seatin reppanaa pitämään ylimääräistä johdon nokassa ja lataamaan akkua kun yllättäen päätti ettei halua tehdä yhteistyötä pakkasessa.Tarkoitus oli päästä 3 kWh:n kieppeillle mutta epäonnistuin tuon aamun autoepisodin johdosta.Kyllä nestekiertoinen lattialämmitys ja käyttövesi puulla hoidettuna näytti taas kyntensä.

2 tykkäystä

Hyvä! Minulla kaukolämmössä vesikiertoisella lattialämmöllä. Tosin tuo asunto oli eilen tyhjä😊 Sähkosopimus 5,89c/kWh.

Täällä mökillä polttelin eilen kuution puuta ja tukena talven sähkösoppari 6kk 9,79c/kWh.

Sijoitukset persiillään, mutta säästäminen onnistuu :joy:

Autoa en ole viikkoon käynnistänny, mutta Lynx on pelannu. Jos sitä tuossa saunan jälkeen kävisi lähibaarissa olusella ja tankhaisi samalla.

25 tykkäystä

Aloitin tässä alkuvuonna uuden harrastuksen, jossa seuraan yksityiskohtaisesti oman talouden kulurakennetta. Ruokakaupan osalta päätin seurata myös erillisinä riveinä virvoitus- ja alkoholijuomien ostoa, joka aiheutti pienen pohdiskelun siitä miten toteutan pullonpanttien seuraamisen.

Aluksi ajattelin, että laitan pantillisten juomien osalta hinnat exceliin suoraan pantittomana. Tarkemman pohdiskelun jälkeen totesin kuitenkin, että tämä ei kyllä ole oikea tapa, koska pullo voi jäädä palauttamatta ja laskelmat vääristyvät. Seuraavana vaihtoehtona tuli mieleen laskea pullopantit tulopuolelle. Tämäkään ei kuitenkaan mielestäni ole oikea vaihtoehto niiden pullojen osalta jotka olen itse ostanut, koska eihän se mitään tuloa ole vaan rahanpalautus (kavereiden ostamat pullot, jotka palautan aion laskea tuloksi).

Kolmantena pohdin vaihtoehtoa, jossa yksinkertaisesti laskisin maksamiseen käytetyt pullopantit alennuksena ja kohdistaisin alennuksen ruoalle ja juomille laskemalla mikä niiden prosentuaalinen osuus kauppalaskusta on. Tämäkään vaihtoehto ei tuntunut hyvältä ja lopulta päätin, että alan tilastoimaan vielä erikseen maksettuja pullopantteja, josta vähennän sitten saadut palautustuotot. Lisäksi, jos pullopantit ovat kuukauden lopussa plussan puolella eli olen palauttanut enemmän kuin ostanut kirjaan ne sen kuukauden osalta tuloksi ja kirjaan pullopantit nollaan. Hieman ongelmia kuukausittaiseen seurantaan aiheuttaa ns. varastoon jääneet pullot eli ne jota en ole vielä palauttanut, mutta ajattelin että lasken sitten kuukauden lopussa varastopullojen pantit ja kirjaan niiden pantin palautukset etupeltoon, jotta saan pantit kohdistettua oikealle kuukaudelle.

Löysinkö kaikista helpoimman kirjaustavan tähän ongelmaan? En usko, mutta nopeasti tarkasteltuna se taitaa olla kaikista tarkin. Lisäksi loppuhuomautuksena, että tämä on ehkä hieman kieliposkessa tehty pohdiskelu, jonka vaikutus lopputulokseen on euroja ehkä kymppejä, mutta itse nautin tällaisista pohdinnoista ja pääsipähän ainakin hyödyntämään kauppiksen kustannuslaskennan-kursseilta tuttuja oppeja.

3 tykkäystä

Kiitos mainoksesta, toivottavasti saat provikat! Osakkeenomistajan tukiosto tehty Juipin suosituksesta. :smiling_face: :handshake:t3:

1 tykkäys


Jakotukki ja toimilaitteet.

Vuokrakämppä oli päässyt viilenemään ja huomasin että vuokralainen (entinen) ilmeisesti kesällä repinyt toimilaitteet irti. Nyt on takaisin mutta kahdessa kara tuntuu olevan jumissa.

Riittääkö että toimilaitteet on painettu takaisin… Hoitaako termostaatti loput vai täytyykö noita toimilaitteita pyörittää tai vastaavaa…? Onko niissä säätöjä? Ei tietoa onko edellinen vuokralainen pyörittänyt niitä.

Uskaltaako karaa napauttaa esim vasaralla kevyesti?
Ruuvarin kannalla koitin painaa niin kaksi karaa on toimilaitteen alla jumissa (ei liiku)

Jos on jollakin tietoutta. Tietty soittelen isännöitsijälle jos en saa pelittään. Ei ole tarvinnut olla aikaisemmin lattialämmityksen kanssa tekemisissä.

1 tykkäys

En ole koskaan pitänyt osinkoja syynä sijoittaa yritykseen mutta niitäkin on osunut matkan varrella useampikin…tässä osinkolistaukseni pahnan pohjimmaiset…kärkisijoillakaan en ole rikastunut.
Lauantaikevennys täältä pimeyden ytimestä (tuo keltaisella raamitettu minua ihmetytti mutta googlauksella viittasi Evliin).

Edit: Laitetaan nyt vielä listan kärki, niin se on sitten siinä ja osinkosalkku avattuna (kertoo aika paljon osinkojen osuudesta salkussani kun 2013-2023 listauksessa Okmetic, jota omistin 1½ vuotta ostotarjoukseen, on listalla kolmantena):

6 tykkäystä

Mitäköhän osaa tarkoitat karalla? Mutta pitäisi toimia kun saa napsautettua/kierrettyä toimilaitteen tukevasti paikalleen, eikä vaadi sen enempää säätöjä tai muutakaan. Tärkeää toki on että oikean huoneen toimilaite menee saman huoneen lämmityspiiriin, joten toivottavasti ne on jotenkin merkittynä.

2 tykkäystä

Kunnon tulisija!
Kuutiosta puuta lähtee kuitenki pari megawattiuntia hönkää.

Kyllä meinaan tulee lämpöä😁

7 tykkäystä

Eipä noissa ole merkintöjä🤣

Siis toimilaitteen alla on metallinen piikki/kara jonka tulisi painamalla liikkua. Yksi on niin jumissa että on pohjassa.

Tuossa siis kara: ei oma mutta vastaava

2 tykkäystä

Jumittuneet venttiilit on vaihtotavaraa.

Oikean toimilaitteen saa yhdistettyä oikeaan venttiiliin esim. asettamalla termostaateilta pyynnit ääriasentoihin ja tekemällä salapoliisityötä. Tämä toki edellyttää huonekohtaiset termostaatit… :unamused:

3 tykkäystä

Siitä karasta voi ottaa kiinni pihdeillä ja varovasti koittaa “nytkyttää”. Tai joskus koputtelu auttaa myös. Jos toimilaitteet on pois niin helposti jumittuu karat. Tai kesän jälkeen sama ongelma kun ei toimilaite säännöllisesti liikuta karaa.

Tämä jumppa on meillä joka syksyinen homma kun kesän aikana jumiutuu kun ei lämpöjä paljon tarvi :sweat_smile:

1 tykkäys

Eikö nuo “jumiudu” toiseen ääriasentoon lämmittämis vaiheessa, eli jos termostaatti antaa lämmityskäskyä, niin piikki jumiutuu ulos. Ja jos taas käskyä ei tule, piikki liikkuu vapaasti? Voin muistaa pahasti väärinkin.

Nuo kannattaa selvittää ettei olohuoneen termari ohjaa makuuhuone 1 lämmitystä ja makuuhuone 1 termari taas MH2 jne. jolloin lämmöt menee ihan miten sattuu. Toki maallikolle voi olla vaikea rasti.

Hei,

@Tunturisusi jos löytyy kumivasaraa, niin kannattaa sillä ensin kokeilla ennen kuin lekaan vaihtaa. :slight_smile:

Tosiaan joko kiristetty kiinni tai sitten kara jumissa, vilkaisin tuosta nopeasti visuaalisen avustus videon jelppimään asian ratkaisussa. @Jussi5 jo tuohon jumittumiseen liittyen kirjasikin ne pari perus neuvoa.

3 tykkäystä

Suurin osa venttiileistä toimii niin että on kiinni kun kara on painettu alas. Se toimilaite jaksaa painaa sen kyllä alas. Kun lämpöä tarvitaan niin toimilaite nousee karan päältä pois ja karan pitäisi nousta joko jousen tai virtauksen avulla ylös.

1 tykkäys

Tipahdin jo vähän itse kärryiltä miten ongelman lopulta ratkaisit. Ajattelisin kuitenkin kirjanpidon niin, että kirjata kustannuserän niinä mitä ne todellisuudessa on. Eli ainakin itse käyttäisin pullonpanteille kahta tiliä, tulo- ja kulutili. Eli esimerkiksi “Maksetut pullonpantit”, “Tuotot: pullonpalautus”. Tästähän sitten halutessaan näkee myös sen, jos eivät mene tasan. Omana rivinään kuitenkin käsittelisin, sillä ei se pantti ole varsinaisesti siihen limppariin kohdistuva kustannus.

No Lapin lissää ehkä vähäsen. Ehkäpä korkeintaan, jos sekään, heittokuutio lähempänä totuutta. Tuota vanhaakin polttopuuta sen verran paljon, että 3 eri uunia veti aika huolella. Mökki, sauna ja takkatupa siinä tuli lämmiteltyä kun nauttii itekseen laatuajasta. Sama rallihan tässä on tietenkin tänäänkin menossa :joy:

1 tykkäys

Pääasia että on valkea päällä!!

Ne merkinnät ei sitten välttämättä ole laitettu ”MH” tyylisesti isolla näkyvimmälle paikalle. Nuo asentajat (ainakin useimmiten) merkkaavat johonkin sinne esim. tyylillä 1, 2, 3… ja ne on otettu suoraan lattialämmityksen piirikartasta. Se voi olla esim. toimilaitteen piuhassa todella pienellä (ihan sen pienen sähkölootan sisälle yltävässä johdon osassakin / liputettu oranssilla teipillä jonkun kirkkaan yksilön päähänpistosta) ja vaikka putkessa.

Tutkisin erittäin tarkasti, koska näin saisit katsottua siitä piirikartasta parissa minuutissa nuo kuntoon. Sekin tietty oma asiansa, että onko sinulla missä se ja mistä joudut vaatiessa pyytämään XD Usein jätetään jakotukkien kanssa, on annettu muiden asunnon / talon paperien kanssa tai löytyy sähköpostista.

1 tykkäys