Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Olisiko digieuro miten houkutteleva edes tavan kansalaiselle? Ajattelisin nyt mututuntumalla että en vaivautuisi erillistä tiliä edes hankkimaan vaikka sen “maksimiraja” olisi mitä. Artikkeli ei ainakaan tarjonnut isoa porkkanaa.

Rahan siirron nopeus / vähemmät kulut, ei erityisemmin kiinnosta kun en siirtele rahaa ulkomaille tjsp. Enkä usko että kauppoihinkaan tulee mitää “maksutapaetua” vaikka digieurolla olisi pienemmät kulut kuin Visa/Mastercard. Toki olisihan se kiva kansallisylpeyden mielessä että vähemmän rahaa valuisi jenkkien maksufirmoille…

Keskuspankin digivaluutta voi myös monelle tuntua hieman dystooppiselta, jos EU:lle tulee kiusaus sanktioida tai ohjailla digirahan käyttöä poikkeusoloissa.

Ja extrapoloisin että jos itseäni ei kiinnosta, niin on myös paljon ihmisiä jotka ovat laiskempia ja eivät tee asialle mitään ellei ole isompi porkkana tarjolla.

10 tykkäystä

Jos sinne saisi suoraan EKP:n talletuskoron, niin voisihan se kiinnostaa ihmisiä. Itse en kyllä ole digieurosta kovin huolissani pankkeihin sijoittavana, koska EKP kyllä varmasti tietää kuinka riippuvainen Euroopan talous on pankkijärjestelmästä ja sen tarjoamasta rahoituksesta.

Jos talletuksia virtaisi suurissa määrin ulos, heikentäisi se mahdollisesti pankkien kykyä rahoittaa kun yksi varainhankinnan kanava heikentyisi. Siksi jotenkin uumoilisin, että digieurossa olisi katto, jolloin vaikutukset jäisivät pieniksi.

Suoraan sanoen koko projektin hyödyt tuntuvat ehkä vähän kyseenalaisilta. Tai itse en ainakaan näe isoja hyötyjä Euroopan kaltaisella kuitenkin kehittyneellä talousalueella, joissa kansalaisilla pitäisi olla hyvä pääsy pankkijärjestelmään muutenkin.

6 tykkäystä

Sillä voi maksaa kuten käteisellä vaikka internet olis kuollut, kunhan maksupääte ja puhelin tms yhdistyy NFC:llä.

4 tykkäystä

Nordean pääekonomistin mielenkiintoinen nosto :slight_smile:

5 tykkäystä

Voisiko joku keksiä voimalan joka käyttää pakkasta ja loska-paskaa energiana? Musk? Olisi käyttöä tänne pohjolaan.

22 tykkäystä

Viikon Epistola -palkinnon saa… @_TeemuHinkula. :point_down: :muscle: :+1:

9 tykkäystä

Tietäähän ihmiset tämän kätevän ominaisuuden etusivun omien seurattavien osakkeiden seurantapaneelissa, että laittamalla hiiren muutamaksi sekunniksi seuraavan tapahtuman päälle näkee mikä se on (ellei toki jo ole nyt intuitiivisesti tähän vuoden aikaan selvää että se on tietysti tilinpäätöstiedote :stuck_out_tongue: ).

Helppo tapa pysyä perille milloin omat firmat raportoi. En muista varmaksi näkyiköhän osingotkin tuossa, onhan nekin “tapahtumia”… :smiley:

28 tykkäystä

DNA yllätti minut viime vuonna laajakaistasopimuksen kanssa.
Soittivat että vanhan sopimuksen kausi umpeutuu ja pitäisi tehdä uusi sopimus.
Ehdin jo miettiä, että inflaatio on sen verran laukannut, että kuinkakohan paljon korottavat hintoja…

“Haluatko saman laajakaistanopeuden halvemmalla, vai samalla hinnalla tuplanopeuden jatkossa?” :partying_face: :+1:

3 tykkäystä

Minut DNA yllätti nostamalla hintaa 5 € / kk ja pitämällä nopeuden samana :smirk:

11 tykkäystä

Keihinkö tähän oikein viitataan!?!?!

21 tykkäystä

Digieuron tähtäin taitaa olla käteisen käytön vähentäminen ja näinollen harmaan talouden kitkeminen. Kun näinkin vahvasti pankkisektorin hallussa ollut alue halutaan käytännössä valtiollistaa, on enemmän kuin varmaa ettei se pysty samaan palveluun kuin huomattavasti ketterämpi yksityinen sektori.

En näe miksi tavan henkilö haluaisi että oma varallisuus on kahdessa eri sijainnissa. En näe miten tavan henkilö luottaisi älypuhelimeen enemmän kuin pankkikortiin tai jopa käteiseen.

Esimerkiksi mobilepay on kätevä kahden henkilön välisissä pienissä maksuissa, mutta ei kai kukaan halua sinne erikseen tallettaa käteistä. Paypal on loistava pieniin ostoihin, mutta vaikka omaakin talletus mahdollisuuden, niin tuskin kukaan sitä haluaa tehdä.

Suomeen tämä on kaikinpuolin täysin arvoton viritys. Ehkä jotkin itä-euroopan maat saattaisivat tästä periaatteessa hyötyä, mutta olisiko siellä sitten halua luopua käteisen käytöstä.

Kaikenlainen erikseen talletus tappaa idean tehokkaasti. Suoraan pankkitiliin liitettynä mahdollisesti elinkelpoinen.

14 tykkäystä

Winter Man GIF by Inderes

32 tykkäystä

Itse asiassa ihan samaa mieltä. En löydä yhtään syytä miksi haluaisin siirtyä digieuroon. Ihan heti kättelyssä pitäisi olla aivan sairaan hyvät käyttöliittymät ja toimivat “lompakot” yms. Ei tarvitse kuin pieni vika koko järjestelmässä ja ihmiset lopettavat käyttämästä järjestelmää. Vanhempi väestö ei varmasti tuollaiseen lähtisi mukaan. Ja jotta tuosta tulisi sellainen että sitä viitsisi käyttää pitäisi sen olla noin miljoona kertaa parempi kuin nykyiset digitaaliset pankkipalvelut. Jonkunhan tuotakin on kehiteltävä joten kait tuohon menee aivan järjettömän paljon rahaa, jota tietty EU haluaa lisää molokin kitaansa.

4 tykkäystä

Asiani menee pahasti ketjun otsikosta ohi. Liputtakaa tai siirtäkää jos haluatte.

On täysin selvää, että vanhempaa tai edes keski-ikäistä väestöä ei digieuro hankkeeseen saada mukaan. Itsekkin olen vannoutunut käteisen tai kortin käyttäjä eikä aikomuksena ole näistä mihinkään uuteen vaihtaa. Mielestäni maksutapahtumia saisi jopa hidastaa.

Mutta jos on yhtään viimeaikoina seurannut sivusilmällä nuorison käytöstä maksamisessa, on tullut huomanneeksi että lähimaksuun on käytetty kännykkää, älykelloa ja onpa tainnut vilahtaa jopa sormuksia.

Digieuron läpilyönti varteenotettavana maksuvälineenä tulee vaatimaan vähintään yhden sukupolven vaihtumisen.

5 tykkäystä

image

@Tomi_Valkeajarvi, onko tää sun toteuttama? :smiley:

Mä en kyl toivu noin iloisena.

11 tykkäystä

Kylläpä vain. :beers: Aamulla, kun epäilee elämän päättyvän voi hymy olla tiukassa, mutta yleensä iltaa kohden viimeistään voi alkaa jo hymyilemään. :sunglasses:

12 tykkäystä

Olisiko jo aika panna Inderes-olut?

Mauksi vähän Hesulin pörden karvautta ja vahvuutta voisi olla vernerimäisesti reilu seitsemän (osinko)prosenttia. Tölkin kylkeen tarkka ja hienostunut analyysi tölkin sisällöstä. Sisältöanalyysi kruunataan tarjoilusuosituksella, joka on useimpien olutsieppojen mielestä ihan päin helvettiä.

85 tykkäystä

Tässä on kyseessä Hesuli-yhtiöiden aiheuttamasta keväisestä osinkokrapulasta toipuminen ottamalla hieman “hapanta”. Iloa lisää vielä odotettavat kvartaali- ja kuukausiosinkotulvat. Eipä haittaa osakkeiden kurssipudotukset, koska osingot tulevat osakkeiden lukumäärän mukaan.

2 tykkäystä

Skippaa vaan analyysit ja menee tsekkaamaan sen osinkoprosentin (eikä todellakaan mene tsekkaamaan miltä tulevaisuus tai menneisyys näyttää, ne vaan hämää turhaan):

Asiasta toiseen; On ollut kiehtovaa kuunnella nordnetin rahapodia alusta asti, löysin sen vasta viime vuonna. Päässyt jaksoon 190 ja juuri on korona iskenyt päälle. Erittäin kiehtovaa peilata sitä alkutouhua ja miten lankulla/lankulta olivat alkuvaiheessa.

28 tykkäystä

YIT antoi tänään vähän tiedotteita, ja korjaustiedotteita.
(En mene yhtiöketjuun rääpimään, kun en yhtiön tilannetta juuri tunne).

image

Mutta ihan näin sivullisena sitä pohtii, että onkohan yhtiön laskentatoimessa kaikki kunnossa. :thinking: 1,5 Mrd sinne tänne. Onkohan noi luvut aiemmilta neljänneksiltä varmasti oikein?

18 tykkäystä