Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Pidin tuossa viime viikon lomaa, ja sen aikana pääsin lukemaan yhden kirjan, jonka lukemista olen odottanut jo puoli vuotta. Kokemus oli niin päätä huumaava, että haluan tänne kirjoitella tuosta jotain pientä, koska minulla ei oikein ketään muutakaan ole, kelle tästä voisin hehkuttaa. Luen ja kuuntelen vuodessa n. 15 - 30 kirjaa, ja tämä nousi heittämällä kärkipaikalle kaikista koskaan lukemistani/kuuntelemistani kirjoista. Tästä on jokaisella varmasti paljon saatavaa.

Kirja siis on The Chimp Paradox ja kirjoittajana Dr. Steve Peters.

Lyhykäisyydessään simpanssi paradoxilla tarkoitetaan jokaisen ihmisen tunnekeskusta, joka reagoi kaikkeen uuteen informaatioon aina nopeammin, on n. 5x voimakkaampi ja saa sen järjestyksessä aina ensimmäisenä. Aiheena muistuttaa mielettömän paljon Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow (joka on varmasti monelle täällä tuuttu). Pureutuu siis samalla tavalla ihmisten luonnosta peräisin olevan ja järkiperäisen ajattelun jatkuvaan taisteluun. Mikäli joku täällä on pitänyt Kahnemanin kirjasta, niin tämä on siitä (ainakin omasta mielestäni) huomattavasti parempi versio. Kirjaa ei taida valitettavasti löytyä suomennettuna, mutta teksti on melko helppoa vaikka Lontoota ei taitaisikaan loistavasti. Kirja on vielä sen sorttinen, että kaikki kappaleet kannattaa lukea hitaasti ja vähän käsitellä siinä puhuttua asiaa ennen seuraavaan aiheeseen hyppäämistä.

Itse löysin tämän kirjan The Diary of A CEO YouTube kanavan haastattelusta, jossa Steve Peters esittele tämän kirjan jatko osaa, joka on itsellä vielä lukematta. Steve on siis tunnettu eliitti urheilijoiden mentaalivalmennuksesta, mutta tämä kirja ei fokusoidu heihin millään tapaa. Tuo video kannattaa katsoa, sillä siinä avataan tämän simpanssi paradoxin logiikkaa jo aika hyvin, mikäli ei jaksa kirjaa jaksaa hankkimaan. Videolla Steve vaikuttaa fiksulta ja on oikein sympaattisen oloinen ihminen, jollaiselta varmasti monella on opittavaa.

Toivon sydämeni pohjasta, että mahdollisimman moni teistä kiinnostuu kirjasta :heart: Mikäli et ole lukijatyyppiä, tai ei muutoin nappaa, niin katso/kuuntele ainakin tuo YouTube pätkä joskus, sillä pääsee pitkälle. Voisin hyvin kirjoittaa tästä kirjoituksesta paljon pidemmänkin, mutta pidetään lyhyenä, että mahdollisimman monen haaviin osuisi :slight_smile: Lämmin suositus!

48 tykkäystä

Jestas, mutta nyt on @Wappie avannut sykähdyttävän ketjun. Todella mielenkiintoista lukea foorumikollegojen sosio-ekonomista historiaa, ja miten kukin on oman tarinansa kokenut. Hienoja kirjoituksia! Näistähän saisi vaikka kirjan.

Käykäähän lukemassa ja kirjoittelemassa.

24 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta kysyn oletko muodostanut mielipiteesi omasta käyttäjäkokemuksesta vaiko Teslan ympärillä vellovasta keskustelusta, raporteista, arvioista jne?

2 tykkäystä

Istuin ekaa kertaa taksi teslan kyydissä joskus vuonna -14 ja malli oli model s, sillon kiinnitin huomiota alustan käyttäytymiseen mukulakivillä ja sisämeluun maantiellä + natiseva sisusta.

Seuraavat kerrat pääsin teslan kyytiin 2020 luvulla ja käytännössä yksikään asia ei ollut hirveemmin muuttunut, saman tasoinen meno on Toyota Corollassa ja vanhemmissa skodan malleissa.

En muutenkaan kuuntele ikinä muiden mielipiteitä mistään koska jokaisella on omansa :smiley: joten ihan omaan kokemukseen perustuu tuo asia.

Ja tylsän autosta mun mielestä tekee se että on niin karsittu ja auton yksilöinti tilatessa käytännössä mahdotonta eli on muutamat sisusta ja ulkovärit jne.

Kiihtyvyys hyvä ja varmaan se käyttöliittymäkin on jees, mutta ei ole asioita johon kiinnitän huomiota.

9 tykkäystä

Onkohan foorumilla joku soveltuva keskusteluketju omien sijoitusten seurantaan ja salkun tilannepäivitykseen?
Jos on, mikä?

Ajattelin laittaa esille viikottaisen salkkutilanteen vs tavoite esim tähän tapaan:

1 tykkäys

@Pika-Sissi

Salkkujen tuotto-%

3 tykkäystä

image

126 tykkäystä

image
Eijumalauta :DDDD. Mut onneks heillä on hyvä perustelu tälle. Vai onko?

Noh…
image
Mut onneks Areena jatkaa Kiina-kytkösistä tunnetussa Tiktokissa. Iso peukku siitä!

80 tykkäystä

Kokemuksia OP:n osakesäästötilistä mobiilikäytössä?

Tiedän ettei ulkomaisten osakkeiden osto onnistu (missään käytössä). Haluaisinkin tietoa että onnistuuko OST:in käyttö op-mobiililla kutakuinkin samaan tapaan kuin osakkeiden kaupankäynti op:n AOT:in puolella, eli häviää Nordnetille selkeydessä ja toiminnallisuudessa, mutta onnistuu kuitenkin ilman suurempaa sirkusta?

Taustana että minulla on molempien palveluntarjoajien AOT:it käytössä, joten juuston avaaminen on helppoa kumpaankin. OP:ssa arkirahaliikenne, joten säästyisi tilinsiirroilta Nordnettiin.

Kaupankäynti on samaan tapaan kuin AOT:n puolella. OST näkymän Kehitys-välilehti ei vain näytä kehityskäyrää ollenkaan niin kuin OST:n vastaava ja myös välilehden Tuotot ja Tappiot näyttää koko osakesäästötilin aikaista kehitystä vs. OST:n vuosikohtaista kehitystä.

2 tykkäystä

“Hymyilin ääneen” :smiley: Mahtava ajattelutapa, otan heti käyttöön.

34 tykkäystä

Voihan Kauppalehti, taas ollaan “ajan tasalla”, pikauutinen: Wall Streetille ennakoidaan futuurien perusteella laskuavausta: S&P500 -0,1 %, Nasdaq -0,1 %, Dow Jones -0,2 %

Toki Kauppalehti on varsin johdonmukainen: Tässä iltapäiväpörssikatsaus: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/porssi-helsingin-porssin-nousu-hyytyi-mutta-tietoevry-porskuttaa-kilpailu-narastaa-eezya/27bc94c4-e4dc-476e-8665-28e1aaf8a4f3

“Wall Streetille odotetaan tänään varovaista avausta.”

14 tykkäystä

Näin monta vuotta Suomessa täytyy tehdä töitä, jotta eläke on yhtä suuri kuin ei päiväkään töissä ollut saa tukia | Talouselämä (talouselama.fi)

“Mediaanipalkkalaisen täytyy työskennellä 22,7 vuotta ennen kuin hänen kuukausieläkkeensä ylittää sen summan, joka töissä käymätön naapuri kuittaa tukina.”

Suomi on hyvä maa asua ja elää :sweat_smile:

61 tykkäystä

Kiitos @Mauri nostosta! Onpa mukava huomata kuinka hyvin ketju on otettu vastaan ja on heti nähty monia kiehtovia tarinoita erilaisista taustoista :slight_smile:

6 tykkäystä

Myönnän käyttäväni vastaavaa ajattelutapaa Red eye top picksejä peesaavan osakesäästötilini kanssa :sweat_smile:

Kuulostaa typerältä, mutta pääkopalle paljon paljon helpompaa.

5 tykkäystä

Mitä tästä opimme? Ei kannata olla mediaanituloinen :smiley:

Työeläkekeskustelu löytyy täältä Työeläkkeen kertymä - Yleinen - Osakesijoittaminen (inderes.fi)

En ole itse hirveän kateellinen tonnin kuukausituloille tai tuille, saati eläkkeille.

9 tykkäystä

Tsiisus tota Volvon menoa. Onhan siinä tietysti omaakin tötöilyä mukana, mutta en ollut hahmottanutkaan miten iso merkitys tolla Polestarilla kaiken kaikkiaan on. Ehdotin exälle (jolle annoin joitakin vuosia sitten auton), että myydään sun Volvo, otetaan koko summalla Volvo Caria 25.n tasolta, kuljet bussilla puoli vuotta ja sitten kurssinousun myötä saa loppuvuodesta uudemman Volvon! :sunglasses:
“Tääh, mitä nyt vit… taas…”

Noh, pääsen sitten syksyllä sanomaan että mitä minä…

12 tykkäystä
5 tykkäystä

Tänään on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä ja muistelevat ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin elämäntyötä (15.1.1929 - 4.4.1968). Hieno mies ja vieläpä kunnon häntäheikki :muscle: Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt viimeisessä puheessaan enteilevästi mainitsemalleen vuorenhuipulle eikä sinne ole päässeet muutkaan mutta hieman lähemmäksi tuota kuitenkin.

8 tykkäystä

Sain vihdoin katsottua viime yön NFL-matsit, ja olipahan taas. Detroit Lions kaivoi ilahduttavasti ensimmäisen playoff-voittonsa 32 vuoteen ja vieläpä melkoisessa ottelussa. Vastassa LA Rams, jonka pelinrakentajana toimi 12 kautta Detroitissa pelannut seuralegenda Matthew Stafford. Voitto tuli vieläpä mahdollisimman niukasti yhden pisteen erolla 23-24.

Tällaisten upeiden tarinoiden lisäksi on kuitenkin mahtavaa, että maailmassa on jotain mihin voi aina luottaa, kuten se, että Dallas Cowboys sulaa pleijareissa, oli takana kuinka hyvä kausi tahansa.

11 tykkäystä