Salkkujen tuotto-%

Moi kaikki! Pistän nyt pystyyn tällaisen ketjun, missä saa asialliseen sävyyn jaella oman salkun tuottoprosentteja halutessaan, samalla ehkä iloja ja suruja vuodelta tai muulta aikaväliltä. Itselle tuli idea siitä, että kaikki ketkä haluavat esim. minun matkaani seurata toimitusjohtajan pestissä salkun tuoton välityksellä, voivat tehdä sen täällä. Toivoisin, että kun puhutaan tuotoista, niin puhutaan asialliseen sävyyn, mielellään prosenttiyksiköissä, eikä euroissa :slight_smile:
Päivitän Medifilmin salkun tilannetta tänne tilikauden päättyessä (eli jossain kesäkuun paikkeilla), ja myöhemmin kalenterivuoden lopussa.
Johannes S. CEO Medifilm Oy, ts. nuori osakesijoittaja varustettuna suurella intohimolla ja halulla auttaa muita sekä myötä- että vastoinkäymisissä :slight_smile:

8 tykkäystä

Tuossa on salkun tuottohistoria koko siltä ajalta (eli vajaa 2 vuotta) kun se on pitänyt majaansa nykyisellä välittäjällä.
Nokiat on naulattu kiinteäksi osaksi salkkua joulukuusta 2017 lähtien, ja siellä saavatkin pysyä vielä useita vuosia.
Tuottoihin tässä matkalla on vaikuttaneet paljon myös lyhytaikaisemmat, spekulatiiviset sijoitukset, joita ovat olleet mm. Nokian ja DAX-indeksin johdannaiset (sekä long että short) , Boeing, Realty Income corporation, Patriot One, Remedy, Qt Group, Tesla, jne.

Pelailuviettiä on pörssissä ollut yli 15 vuotta, eikä siitä tunnu pääsevän eroon, vaikka Nokia onkin lyönyt jo kaikki salkussa pysymisen ennätykset. Sen kortin olen päättänyt katsoa sijoituscasena loppuun asti, tuomioita onnistumisesta tai epäonnistumisesta jaellaan toivottavasti joskus 2024-2025 tietämillä.

kuva

6 tykkäystä

Todella komeita lukuja @Pika-Sissi, ja hommahan on vasta alkutaipaleella, etenkin Nokian kanssa! :wink:

1 tykkäys

YTD koska aloitin 2.1.2019.
Salkun sisältö: Kamux, Verkkokauppa, Digia, Tieto, Fortum, Nordea, Suomen ja Tanskan Superrahastot.

5 tykkäystä

Komeita lukemia sullakin @G.J_Joe! :wink:

1 tykkäys

Tää on hieno peli, kun kaikki näyttää voittavan - ja reilusti!!! Masse-setä menee vuodesta toiseen Indexillä. Pelaamalla tai antamalla kaiken vaan olla ja aina about sama tulos. Mr. Indexiä on vaan keskivertokarviksen niin pirun vaikea voittaa :cold_face::cold_face:

Mutta: Rahaa setä ei enää tarvitse, mutta jännittävästä peliviihteestä pitää välillä ihan maksaakin, eiks vain :wink:

Vihe kaikkille rahan tarvitsijoille: Tehkää Sissin kanssa 100k diili eli Sisille 100k päivähoitoon 2v. ajaksi niin keväällä 2021 voitte laittaa 200k voiton puoliksi!

Masse-setä, kaikille hyvä mieli ja tarvitseville vähän myös massea :briefcase::briefcase::briefcase:

6 tykkäystä

mulla on niin surkee pankki, että en saa tuottoa siitä ulos?! mutta sanotaan, että viimeaikoin on mennyt kyllä mukavasti kun aloitin 2017 lopussa firman taseen sijoittamista nollasta. kuitenkin oli sellainen johtaja tason tienesti ainakin plussalla.

Hyvästä suorituksesta vastaa erityisesti Talenom ja QT, veivaukset, etenkin joulukuussa kannatti olla ostolaidalla ja näitä hedelmiä on kotiutettu alku vuodesta.

henk koht tilillä ei juhlita niinkään, mutta kokonaisuus ihan hyvä!

2 tykkäystä

Mukavaa kesäpäivää kaikille foorumilaisille! Lupasin tässä kesäkuun alussa postata Medifilmin salkun kehityksestä tähän ketjuun, ja avaan samalla vähän kuluneella tilikaudella (1.6.2018-31.5.2019) osakemarkkinoiden ja MF:n salkun kehitystä. Vertailuindeksinä käytetään OMXHGI-indeksiä, mutta lopussa verrataan tuottoja OMXH25GI-indeksin tuottoihin, koska sijoitan lähes yksinomaan OMXH25-listan yhtiöihin :slight_smile:

 • Tilikausi on ollut pitkälti hyvin hankala, matkalla nähtiin joulukuun osakemarkkinan korjausliike, siitä myös tosin kova korjausliike ylöspäin tammi-helmikuussa ja nyt taas tilanne on vähän hankaloitunut mm. kauppasodan eskaloitumisen takia. Valitettavasti tämän erittäin huonon salkun kehittyksen tällä aikavälillä selittää Outokummun epäonnistunut sijoitus heinä-toukokuun ajalta (ks. Sijoitusvirheet-ketju). Myös esimerkiksi Nordean kehitys on on ollut tällä aikavälillä suuri pettymys, kun h.hintaan 8,63€ ostetut osuudet jouduttiin myymään karvaalla tappiolla ulos, ja kokonaiskehitys myös alun perin ostettujen Nordean osakkeiden kanssa on ollut heikkoa, ja voitolle jäätiin juuri ja juuri:

  OMXH25GI-indeksin kehitys vastaavalla aikavälillä:
 • Mutta sitten: On valoisiakin puolia onneksi. Todella raa’an vuoden 2018 jälkeen, tilanne hiukan parani, ja vuoden 2019 kurssikehitys tähän asti on ollut paljon enemmän siedettävää. Tällä hetkellä ollaan hiukan indeksiä jäljessä, mutta mielestäni vain rimaa hipoen, ja oman näkemykseni mukaan aika on nykyisen salkun omistuksien puolella:

  OMXH25GI-indeksin kehitys vastaavalla aikavälillä:
 • Muista ketjuista löytyy jonkun verran insightia siihen, mitä kaikkea olen salkkuun ostanut (ja milloin), mutta tälla hetkellä salkun yhtiöiden painot näyttävät tältä:
 • Näistä luonnollisesti etenkin Stora Ensoa ja Nokian Renkaita on lyöty nyt toukokuun aikana laitaan kovalla kädellä, mutta Nokiassa sitä vastoin ainakin onnistuttiin välttämään kaikista pahin pudotus, verraten siihen, että treidaaminen aloitettiin silloin, kun osakkeella oli hintaa n. 5,29€, ja myös pienellä painolla pohjaonginta onnistui arvosta 4,28€, mikä ei ollut hirveän hyvin osuttu, verrattuna siihen, että pohjat löytyivät paljon alempaa, mutta suunta kuitenkin oli todella oikea, ja varsinkin kun sitä vertaa siihen, että nämä Nokiat korvasivat Nordean osakkeet, jotka myytiin hintaan 6,77€, kun nyt Nordean osake treidasi päätöskurssiin 6,34€ perjantaina. Valitettavasti tämä Nordean heikko kehitys on myös hinnoiteltu Sammon osakkeeseen, joka johtaa siihen, että Sammon kurssikehitys on ollut huomattavasti heikompaa kuin mitä itse olen odottanut, vaikka fundapuoli ei ole mielestäni muuttunut mitenkään merkittävästi negatiiviseksi verrattuna osakkeen nykyiseen hintaan. Wärtsilän myyntiä olen suunnitellut jo pitkään, ja toteutan sen varmaankin piakkoin, johtuen konepajojen negatiivisten kurssiajureiden kasvusta viimeisien kuukausien aikana, mutta tämä on nykyisen tilikauden huolia :slight_smile: Myös Outokummun osakkeet lähtivät lopulta laitaan karmealla n. -45% tappiolla hintaan 3,07€, mutta siinäkin onneksi vältettiin kaikista pahimmat haavat putoavasta puukosta, kun Outokummun myynnistä saadulla rahalla ostettiin lisää Sampoa. Myös kaksi mainintaa (omia näkemyksiä!) minun on pakko tehdä, minkä pitäisi tukea omaa näkemystäni siitä, että indeksin “voittamiseen” tai ainakin sen vauhdissa pysymiseen on mahdollisuus myös loppuvuonna.
 1. Mielestäni sekä Nokian, että Sammon osakkeiden arvostustaso korjaantuu ajan kanssa, koska tämänhetkiset kurssitasot eivät ole mielestäni validisti perusteltavissa verrattuna koko muun Helsingin pörssin arvostustasoihin. Molemmat ovat tämän vuoksi myös edustettuina todella isolla painolla Medifilmin salkussa.
 2. Tällä hetkellä on mielestäni täsmälleen yksi osake, jonka paino OMXHGI-, OMXH25GI-, yms. -indekseissä todella suuri, ja joka on mielestäni räikeästi ylihinnoiteltu. Tämä osake on KONE:n osake. Jos ja kun tässä osakkeessa mahdollisesti tapahtuu korjausliike, ja näkemykseni (ja samalla myös Erkin näkemys) on oikea, niin myös indeksin arvostus korjaantuu väistämättä hiukan alaspäin, johtuen KONE:n painosta Helsingin indekseissä.
 • Kuitenkin kaikista tärkein on vielä kunnossa, eli se, että indeksiä johdetaan pitkällä aikavälillä (vuodesta 2009 alkaen siis). Räikeästi pyöristäen, Medifilmin salkku on vuosittain tuottanut n. 2% vertailuindeksiä paremmin:
 • Summa summarum: Sammolta ja Nokialta odotan hyvää kehitystä loppuvuonna vaikeasta makrosta huolimatta, vastaavasti syklisten osakkeiden hinnat pysyvät paineessa, ja jokaisen osakkeen kohdalla yksitellen pitää vielä tehdä vähän pohdintaa myös fundapuolen kehityksestä. Outokummun sijoitus oli valitettavasti yksi iso virhe, mutta lopulta onnistuttiin vähän välttämäänkin haavoja. KONE:n osakkeen arvostuksen korjaantumista alaspäin odotan ja toivon, koska sen paino indekseissä on suuri, ja sen nykyinen arvostus ei mielestäni ole millään mittareilla oikeutettua. Jännittävä loppuvuosi 2019 tulee varmasti :slight_smile:
  Mukavaa kesää kaikille foorumilaisille! :blush:
  Johannes S. CEO, Medifilm Oy
4 tykkäystä

Käsittääkseni Vilenin Sampoon liittyvä osien summa -laskelma oli: ”36-40€ Nordean kurssista riippuen”. Nyt kun Nordea alhaalla ja lyhyen aikavälin näkymät ovat hyvin epävarmat, on lienee nykyinen hinnoittelu ’toistaiseksi perusteltu’.

Tsemppiä loppuvuoteen itse kullekin ja mukavaa kesän alkua :sunny::sunny:

2 tykkäystä

Tuo on @Aston_Livingstone täysin totta, mutta itse luotan tässä sijoituscasessa enemmän sekä DDM-laskelman ulosantamaan arvoon, ja noiden osien kombinaatioon, joka oikeuttaa suhteellisen selkeän preemion osien summaan, josta myös @Sauli_Vilen on puhunut :slight_smile: Myös jos ja kun Sammon omistusosuutta Nordeassa lasketaan, niin silloin se vaikuttaa lievästi positiivisesti, jos laskettelu lyhyellä aikavälillä jatkuu, ja pääomavaatimusten pienentymisen kautta mahdollisuudet esim. yritysjärjestelyrintamalla paranevat.

2 tykkäystä

Toivotaan, toivotaan näin. Muistahan kuitenkin Masse-sedän sijoitusoppaan 5. ohje eli Vaiettu Mr. Index (sille on muuten oma kyssärikin Inden ketjussa): se on inhottava kaveri ja sen voi oikeasti löydä vain todelliset pro-miehet ja päiväanekauppiaat. Mutta meille karviksille “sijoittaminen on viihdettä, mistä pitää välillä …”.

Masse-setä, FA, tekipä mitä tahansa, niin tulos on sedälle aina about Mr. Index

1 tykkäys

Mr. Indexin kanssa toimimiseen on yksi erinomainen sääntö: Ole nöyrä. Sen voittaminen tai edes sen vauhdissa pysyminen vaatii todella paljon työtä ja itsekuria, mutta ei onneksi ole täysin mahdotonta. Mr. Index voi olla joskus todella oikukas, mutta sen edessä ei saa raivostua tai menettää toivoaan, muuten et varmasti tarkastelujaksollasi pääse lähellekkään Mr. Indexin tuottoja. Sijoittaminen on minullekkin intohimo, joten tietenkin pyrin parhaani mukaan pysymään Mr. Indexin vauhdissa tai jopa sen voittamaan, mutta kaiken kaikkiaan sisältö on tärkeintä, pääsen toteuttamaan itseäni parhaalla mahdollisella tavalla, parhaassa mahdollisessa ympäristössä.
Johannes, aina nöyrä Mr. Indexin edessä, ja intohimo toiminnassa aina mukana

1 tykkäys

Ok, selvästikkin OP näytti väärää lukemaa tuossa molemmissa kohdissa tuossa MF:n salkun tuotoissa ja indeksin tuotoissa, tässä oikeat numerot:
Kuluneen vuoden 2019 tilanne tilikauden vaihteessa:


Kuluneen tilikauden tilanne:

Toistan vielä itseäni: Kulunut tilikausi oli vaikea, mutta 2019 tilanne on huomattavasti parempi :slight_smile:
Johannes S. CEO, Medifilm Oy


Nyt kyllä valehtelematta seuraavaa suuntaa salkun kehitykselle määrää Nokian Q2 ja se, että jatkuuko indeksien nousu vielä kuinka pitkään. Käteispossa alkaa olla sen verran iso, että jos indeksi painuu, niin alkaa olla hyvät assetit loppuvuodelle. KONE:n laskua vielä odotellaan, Wärtsilän myynti oli lähtökohtaisesti hyvä liike, ja varmaankin yksi syy salkun hyvälle kehitykselle indeksiä vastaan :slight_smile: Vaikka lähtökohtaisesti nyt tämän syksyn vielä kuumottelee enemmän YO-kirjoitukset kuin indeksin kehitys, niin olisihan todella kiva saada hyvä tulos ulos tältä vuodelta.
Johannes S. CEO, Medifilm Oy

3 tykkäystä

En ollutkaan aikoihin katsonut salkkuni kokonaiskehitystä, joten kirjauduin pitkästä aikaa Nordnettiin katsomaan tilannetta ketjun innoittamana ja muutenkin. Tältä näyttää 1v graafi

Pakko myöntää, että olen vuoden ajanjaksolta (32,9%) ja varsinkin YTD (36,9%) hyvin tyytyväinen. Positiiviseen kehitykseen on vaikuttanut ylivoimaisesti eniten Admicom ja Talenom. Sampo, Vincit ja varsinkin Efecte ovat jarruttaneet kehitystä.

Vaikka tyytyväinen saa olla jos on syytä, on tarkasteltava ajanjakso hyvin lyhyt. Sitten, ilman Admicomin poikkeuksellisen erinomaista kehitystä ei olisi tuotto tätä luokkaa. Toisaalta jos Admicomin arvostustaso ei pidäkään näkyisi sekin tällä hetkellä negatiivisesti salkun kokonaiskehityksessä. Tällä hetkellä tosin luotto on kova yhtiöön (katotaan tilanne uudestaan osarin jälkeen huomenna). Myös Nokian ja Efecten kehitys taitaa näytellä melko suurta roolia lähitulevaisuudessa salkussa, yleisen markkinakehityksen lisäksi.

Tässä vaiheessa täytyy varoa omalla kohdalla tietynlaista vauhtisokeutta ja omien taitojen yliarviointia. Tähän asti kaikki on mennyt hyvin, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa, varsinkaan oikein. Pidin Juipin ylläolevasta kommentista, missä hän mainitsi

Toivon (ja uskon), etten itsekään pelkää. Tässä on omalla sijoitusuralla vielä täysin näkemättä jyrkät laskut sekä globaalit taloustaantumat. Niitä tulee, jos aikoo vastaisuudessakin sijoittaa. Toivottavasti tulee myös mahdollisesti niiden jälkeen nousujakin. Mutta joo, mielummin menisin näiden epävarmojen aikojen läpi laadukkaiden ja/tai omistaja-arvoa luovien yhtiöiden kyydissä.


Ainiin, tuossa Nordnetin tuottograafissa, se ottaa huomioon mm. osingot, mutta ei esim veroja. Se ei myöskään huomio käsittääkseni talletuksia, olenko tässä asiassa oikeassa? En haluaisi valehdella tänne epärealistisia tuottoja.

3 tykkäystä

Disclaimer, sanon tämän nyt vielä, vaikka laitoinkin vertailtavaksi OMXH25GI indeksin (koska onhan se nyt kivannäköinen kun oma salkku on lyönyt sen kyseisellä aikavälillä, ja muutenkin näyttää vähän osviittaa mihin suuntaan markkinat mennyt), niin en kuitenkaan priorisoi indeksin voittamista, ts en pidä sitä minään sijoitusuran “tavoitteena”, vaikka poiminkin osakkeita. Tottakai voisin lyödä kaikki rahat indeksirahastoon ja aloittaa kk säästämisen jättäen osakepoiminnan, kaikki tutkimuksetkin sanovat ettei oddsit ole puolellani indeksin biittaamisessa pitkässä juoksussa, mutta silloin kyl katoaisi yksi intohimo elämästä. Ja mielummin menen vaikeidenkin aikojen läpi yhtiöiden kyydissä, mitkä tunnen, vaikka se tietäisikin pitkässä juoksussa indeksille häviämistä. Pidän myös Pyysingin ajattelutavasta, että oman salkun kehitys on tärkeintä, eikä niinkään indeksin voittaminen. Mielestäni tämä asia oli hyvä ottaa esille nyt, kuin sitten kun esittelee oman salkun kehitystä, joka on hävinnyt 10-0 indeksille. Eikä sitä koskaan tiedä, vaikka siirtyisinkin joskus tyystin indeksisijoittajaksi.

7 tykkäystä

Yhden vuoden salkunkehityksellä ei ole juuri mitään merkitystä. Näyttäähän tuo itselläkin olevan reilut 30 pinnaa plussalla tänä vuonna, mutta varsinkin keskitetyssä salkussa heitot voivat olla suuria

3 tykkäystä

Ota pienellä huumorilla: Jos olet voittanut indeksin tuoton kokonaisuudessaan sijoittajaurasi aikana (ts. jos olet salkun perustamisesta alkaen lasketulla tuotolla tuottanut paremmin kuin vertailuindeksi), niin voit missä tahansa vaiheessa bailouttaa indeksirahastoihin, ja silloin varmasti lyöt indeksin myös pitkässä juoksussa :wink:

4 tykkäystä

Mutta vakavasti ottaen: Todella komeat tuottolukemat, ja epäilen, että vaikeampien aikojen läpi selviät hienosti :relieved: Ja arvostan asennetta todella paljon, tärkeintä on loppupeleissä nimenomaan omien tavoitteiden saavuttaminen, ei pelkästään indeksin voittaminen. Itsellä henk.koht tavoitteena joskus saavuttaa 1 MEUR suuruinen kassa, mutta tähän voi mennä todella monta vuottakin vielä.

4 tykkäystä

Juh, tuo yo kommenttini oli lähinnä tuommoinen ‘vastuuvapautuslauseke’ :wink: tiedän, että yhden vuoden kehitykselle ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Käsittääkseni tänne kuitenkin päivitellään lähinnä lyhyen aikavälin kehitystä? Minulla ei ainakaan ole antaa teille vielä 20 vuoden tuottokäppyrää. Välillä päivitellään hyvää kehitystä tänne ja välillä ehkä taas huonompaa. @Johannes_Sippola sinulla on edessä kunnianhimoinen, mutta täysin saavutettavissa oleva tavoite. Kunnianhimoa täytyy olla elämässä. Pidetään täysillä peukkuja että onnistut tavoitteessasi. :+1:

5 tykkäystä