Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Eiköhän noilla nostoilla ala hoiva-alalle syntyä uutta rakennettavaa🙂 Titanium kiittää.

Mestarien lounge on äkkiseltään hyvältä ja helpolta kuulostava ratkaisu, mutta toisaalta myös aika moniongelmainen. Jokaiselle yhtiöketjulle nyt ei omaa lounge-versiota varmaan edes mietitä, mutta oletettavasti lounge-ketjujen tarve olisi enemmän kuin yksi. Muuten “loungen kahvihuoneesta”, missä aihe on vapaa, tulisi ilmoitustaulu, jossa olisi kahdeksan perusteellista keskustelua pyörimässä samaan aikaan. Ei ehkä käytännöllisin tapa.

Valikoiduissa aihepiireissä ja yhtiöketjuissa, missä ns. tarve loungelle olisi suurempi keskustelun laadun näkökulmasta, tulee varmaankin satunnaisempien käyttäjien sitoutuneisuus tarkasteluun. Jos sijoittamisen aloittanut henkilö ei koe pääsevänsä millään tavalla mukaan keskusteluun ja kokee osallistumisen tärkeäksi, vetäytyykö hän hiljalleen Inderesin palvelusta kokonaan pois? Tähän tarkempia vastauksia taitaa olla vaan Ruoholahden näyttöpäätteillä. Olettaisin kuitenkin, että esim. Nokia-ketju tai politiikkaketju tuo jonkin verran liikennettä, joka ainakin vähenisi muutoksen seurauksena. Satunnaisen foorumille kirjoittelevan asiakkaan arvoa euromääräisesti on vaikea arvata. Eroja käyttäjien välillä on varmasti paljon, mutta tulosjulkkarissa on varmaankin vaikea perustella väkimäärän vähenemistä pelkästään sillä, että “onpahan keskitaso viesteille noussut kun kevyemmät kirjoittelijat ovat poistuneet”. Taitavakaan kirjoittaja ei tuo määräänsä enempää rahojaan Inderesille, vaikka tuokin laadukkailla kirjoituksillaan muutoin lisäarvoa mihin satunnainen selailija ei välttämättä pysty.

Samasta asiasta kahdessa eri paikassa keskustelu voi myös vaikuttaa käyttäjäkokemukseen, kun puhutaan kuitenkin yhdestä foorumista. Keskustelu voisi äkkiä karata siihen, että satunnaisempien käyttäjien kysymyksiin tulee vastaus “tästä puhuttiin jo loungessa päivämäärällä xyz” ja keskustelu tavallisella puolella päättyy siihen. Tällöin satunnaisemman käyttäjän pohdinnat ja vuorovaikutus taitavampien kirjoittajien kanssa vähenisivät, joka voi vaikuttaa yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Nämä nyt on vähän arvailun puolella, mutta mielestäni ihan relevantteja asioita.

Liian pitkä merkkivaatimus toisaalta hidastaa tiedonkulkua. Jos tarkoitus on vain jakaa tiedote foorumille, tuntuu väkinäiseltä kirjoittaa jotakin omaa pohdintaa kylkeen jos ei ole mitään annettavaa. Parisataa merkkiä voisi vielä olla ihan mukiinmenevä, mutta varmasti lisäisi perinteisiä “merkit täyteen nönnönnöö”-päätteitä.

Ehkä omasta mielestäni Pörssin suunta-ketju olisi sopivin lounge-ketju sisällön ja aiheen puolesta tai vaihtoehtoisesti jokin uusi konsepti, mitä tämänkin viestin kirjoitusaikana on tuotu esiin :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Äskeisessä viestissäni oli taas vähän kieli poskessa, mutta pohditaan vielä vähän vakavammin (tai no, miten sen ottaa). Kaikkien aikojen tykkäyspörssin kärkikaksikko on tunnetusti henkilökuntaan kuuluva tandemi Alokas ja Verneri, joille foorumi on sydämen asia, mutta joilla on myös ihan sopimukseen kirjattuja velvollisuuksia foorumilla. Heidän jälkeen tulee seitsemän foorumilaista, ns Magnificent Seven:

OldFeki
Timontti
Jarnis
Pohjolan Eka
Lexus
DayTraderXL
SijoitusSeppo

Heistä yksi on viime aikoina lopettanut, toinen semilopettanut, kaksi muuta pohtinut ihan viime viikkoina kirjoittamisen mielekkyyttä, yksi pohtinut samaa aiemmin, yhdellä syväpanostus selvästi vähentynyt. Syitä voi tietysti olla monia eikä kukaan ole tietenkään tilivelvollinen aktiivisuudestaan, kaikki ovat vapaaehtoisesti tuoneet paljon sisältöä. Kuitenkin kolme seitsemästä on viimeisten parin kuukauden aikana ihan eksplisiittisesti maininnut olevansa vähän väsähtämässä syistä, jotka vähän liittyvät Ekan aiempaan viestiin. Se on aika paljon.

Voisiko heitä ja monia muita kirjoituksiinsa paljon panostavia jotenkin piristää? Eräs helppo ratkaisu olisi, että Inderesin henkilökunta alkaisi kirjoitella tänne hieman enemmän kuin sen ihan pakollisen minimin. Ruoholahden tornissa on retkibussillinen sijoittamisen ammattilaisia jotka kirjoittavat tänne virka-aikoina seuraamiinsa yhtiöihin liittyen jokusen viestin kuukaudessa, jotkut vielä vähemmän. Jotkut työntekijät eivät kirjoita tänne käytännössä lainkaan. Heillä olisi paljon annnettavaa kaikenlaisiin ketjuihin, kuten psykologia, kirja-arviot ja niin edelleen. Miksi niin paljon on Vernerin harteilla? Kinnusella oli aikoinaan upeat jorinat, ne tauonneet. Missä on seuraavan sukupolven kinnuset, tekemässä vähän enemmänkin kuin sen minimin, ehkä joskus jopa vapaa-ajalla, viikonloppuöinä, serkun häissä vessatauolla äkillisen inspiraation iskiessä? Missä intohimo? Alokasleijonana numero 11 mä joskus jopa vähän häpeän.

109 tykkäystä

Korjattu sanonta Tietoevryyn sijoittaneille sopivammaksi!

17 tykkäystä

Se on juuri näin, että tällaiset muistutukset ovat aika hyödyttämiä, jos liputuksista huolimatta moderaattori toteaa, että viesti on foorumin sääntöjen mukainen ja siis tuo lisäarvoa keskusteluun. Edes yhden rivin chattiviestejä on turha liputtaa, jos niissä ei ole asiattomuuksia, koska moderointi on … vaihtelevaa. Asiattomuudet kyllä siivotaan, mutta laatua ei tunnu valvovan kukaan.

Puhumattakaan, että taisin saada joskus liputtamisesta jotain ylläpidolta jotain noottiakin, että olen liputtanut joskus “liikaa” näitä yhden rivin jänkkäyksiä tyyliin “juupas on ja merkit täyteen”. Kyllä se aika lailla siihen sitten taisi se liputtaminen omalta osaltani jäädä. Nähtävästi ei muidenkaan jäsenten liputukset saa aikaan mitään muutosta moderoinnin tasossa.

Tämä kuuluisi varmaan liputuskeskusteluun eikä kahvihuoneen hyvää pössistä saastuttamaan :slight_smile:

8 tykkäystä

Taidan laittaa tämän viestin tänne kahvihuoneeseen, vaikka löytyi sellainen ketju, kuin “Sähkön hinnan nousu ja sijoituspäätökset”, mutta se ketju on ollut hieman… noh, kuollut jo jonkin aikaa ja en halunnut kaivaa sitä ylös tarpeettomasti :man_zombie:. Tästä huolimatta tänäkin talvena on sähkön hinta ollut paitsi otsikoissa, ihmisten mielissä, ei vähiten Perjantaina 5.1.2024, jolloin hinta kohosi yli 2 euroon /kWh ja päivän keskihintakin oli yli euro/kWh.

Itselläni vaihtui Syyskuussa 2023 kiinteähintainen 5,25 s/kWh sopimus pörssisähköön. Uskoin, että tämä voi olla hieman kalliimpaa näin talviaikaan, mutta olin oikeastaan yllättynyt, kuinka vähän tällä oli vaikutusta. Taustatietoina, että kyseessä on 134m2 omakotitalo kaukolämmöllä ja käytössä on myös ILP. Alla hieman laskentaa:

Aiemmin sain laskun joka toinen kuukausi, josta johtuvat nuo tyhjät kohdat. en lähtenyt keskiarvoistamaan niitä kuukausille, vaan pidin ne kuten ne on maksettu. Esim. Helmikuu 2023 hinta sisältää siis Tammi- ja Helmikuun kulutuksen. Tästä johtuu tuon keskihintakäppyrän siksakki myös. Hintaan on sisällytetyt myös sähkön siirto ja verot, eli ne ovat maksettuja hintoja. Tästä voikin sitten nähdä, kuinka kiinteät maksut nostavat keskihintaa niinä kuukausina, joina kulutus on pienempi. Siirto, kiinteät maksut ja verot itse asiassa yli tuplaavat sähkön kokonaishinnan, ainakin minun kulutuksella, joka oli viime vuonna 6058 kWh.

Viime vuodesta on siis Syyskuusta 2/3 ja Q4/2023 eletty pörssisähkön kanssa ja tähän mennessä tulos ei ole hullumpi. Keskiarvo on noussu esim. Viime helmikuuhun verrattuna 3,01s/kWh (vrt. Joulukuu 2023). Odotan, että tämä jatkuu vielä tuonne Maaliskuun loppuvaiheille, jonka jälkeen keskihinta luultavasti laskee, kun lämmitystarve maassa vähenee ja sähkön tarve ja siitä johtuva nousupaine pienenee.

Vuosi Kuukausi Kulutus kWh Hinta € Keskiarvo s/kWh 12kk keskiarvo
2023 1 682,19
2 604,66 169,09 13,14
3 602,96
4 439,22 144,97 13,91
5 423,89
6 411,95 132,21 15,82
7 419,86
8 435,66 136,74 15,98
9 347 55,59 16,02
10 533 83,03 15,58
11 546 89,66 16,42
12 612 98,84 16,15 15,02

kuva

Ainakin tällä kokemuksella pörssisähkö ei ole ollut huono kokemus. Katson tilannetta sitten Syksyllä, kun on menty 12kk pörssisähköllä ja pystyn näkemään koko vuoden vaikutuksen. :blush:

6 tykkäystä

Ulkopuolisen silmin listautuminen pörssiin tuhosi Inderesin kulttuurin. Ennen listautumista otettiin valtava määrä uusia yhtiöasiakkaita jolloin paine per analyytikko kasvoi mielettömäksi, kun piti vielä olla aktiivinen foorumilla ja kehitellä mielenkiintoista sisältöä sijoittajille. Tämä kuitenkin kestettiin, koska omistajilla oli vahva yrittäjämentaliteetti ja fokus oli vahvasti analyysissä ja yhteisössä.

Listautumisen jälkeen pystyttiin ottamaan lisää junioreita työkuormaa helpottamaan, mutta heitä ei enää samalla tavalla kyetä motivoimaan, vaan Inderes on juniorianalyytikolle kauttakulkuna toimiva työpaikka muiden pankkien joukossa. Myöskään Inderesin omistajien ei tarvitse enää nähdä samanlaista yli-inhimillistä yrittäjämaista vaivannäköä, kun hillotolppa on jo saavutettu. He ovat toki tämän leppoisamman työ-elämä -tasapainon selvästi ansainneet aiemmalla tekemisellään.

Samanaikaisesti Inderesin fokus on siirtynyt vahvasti pois yhteisöstä ja analyysitoiminnasta kohti IR, webcast, ja ESG-palveluita. Analyysitoiminta on stagnatoitunut ja rutinosoitunut, eikä toiminnan kehittyminen näy millään tavalla ulospäin. Yleisesti kaikenlainen kehitystoiminta ja luova toiminta on vähentynyt ja hidastunut. Vaikuttaa että kaikki asiat menevät nykyään jonkinlaisen komitean kautta konsensuspäätettäväksi, koska Goljatilla on lähtökohtaisesti muutoksissa enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Kirjoitan tämän rujon viestin, koska välitän.

Kaikella rakkaudella Suomen johtavalle analyysi- & keskustelualustalle,

P1

107 tykkäystä

Olen jossain määrin varmaan aktiivisemmasta päästä foorumilla (luen paljon, kirjoitan vähemmän) enkä minäkään tarkemmin tiedä, mitä kaikkea yhtiöketjuihin saa suoltaa. Nokiaketjusta päätellen mitä vain, vaikka uskoisin, että sieltä lähtee eniten tavaraa myös poistoon.

En oikein ole huomannut, että yhtiöketjuissa olisi jotain suurempaa laatuvaatimusta. Viesti lähtee yleensä sen takia, ettei enää liity yhtiöön tai sitten kysellään syytä nousulle tai laskulle. Laatuvaatimus on omiin silmiin pitkälti se, ettei liian paljon mene offtopicin puolelle. Toki omat liputukseni voi laskea yhden käsin sormilla ja nekin kaikki varmaan offtopicin takia lähteneet.

Toisaalta puhtaasti laatu ja pituuskaan ei korreloi. Yhtiöketjuissa esitetään mielestäni monesti ihan hyviä kysymyksiä liittyen yhtiön lukuihin osareiden yhteydessä ja joskus vastaukset ovat avaavia, vaikka lyhyitä. Parhaimmillaan itsellekin johonkin kysymykseen siitä, mitä joku oikaisu yhtiön luvuissa on käytännössä, on vastannut ihan yhtiön IR-puolelta joku, kun tietoa ei yksioikoisesti ole raportista saanut. Monesti kun on rapsaa lukenut, on joku jo ennen itseä ehtinyt kysymyksen esittää ja vastauskin löytyy suoraan. Kyllä nuokin palvelevat tiedonsaannissa merkittävästi. Samaten joskus ihan järkeviä uutisia, jotka liittyvät yhtiöön tulee esiin yhtiöketjuissa. Yhtiöt ovat globaaleja, joten välillä ulkomailla uutisoidaan jotain, millä on merkittävästi vaikutusta yhtiöön ilman, että meidän talousmedia on hereillä. Noita menee monesti muuten helposti ohi.

Toki sitten, jos analysoidaan yhtiötä kokonaisuutena, mitään kovin järkevää analyysiä ei saa aikaiseksi 100 merkin mittaan. Näiden laadukkaampien tekstien hukkuminen viestimassaan tietyissä ketjuissa on toki jokseenkin harmittavaa. En vastustaisi jos näitä viestejä voisi positiivisesti liputtaa ketjuissa ja näitä pääsisi jotenkin järkevästi selaamaan. Nuo ovat kuitenkin vähän ajattomampia sisällöltään, eikä näiden osalta ole niin väliä, vaikka viesti olisi kuukauden vanha. Eli ketjuista saisi vaikka filtteröityä “parempia” viestejä, jotka perustuisivat joko puhtaasti tykkäyksiin tai sitten näitä nostettaisiin muuten. Se, että laadukkaasti kirjoitettu viesti saisi vähän pidempään näkyvyyttä, vaikka sen jälkeen tulisikin yleistä sanahelinää voisi myös olla kirjoittajalle palkitsevampaa.

14 tykkäystä

Ihan hyvin on foorumia pystyneet jotkut muokkaamaan mieleisekseen. Tänään jopa kaffehuoneelta on piilotettu 1 viesti. Yhtiöketjuun kirjoitan enää todella harvoin. Tyyliin jos on virtaa tehdä jotain pidempää tutkielmaa sopimushankkijoiden kannattavuuksista vrt Incap niin sellaisen juuri uskaltaa läntätä Incap-ketjuun.

5 tykkäystä

Helposti tästä johtuen palstasta tulee sisäsiittoinen. Jos vain samanmieliset kirjoittelevat, tai kohteliaisuus syistä ei kyseenalaisteta kaverin kirjoituksia.

Hyvässä pitkässä tekstissä saattaa olla selviä asiavirheitä, tai jotain josta olet eri mieltä vaikka muuten pidät tekstiä loistavana.

9 tykkäystä

Asetuksia voi muuttaa helposti lennosta, joten kokeiltiin nostaa minimimerkkimäärä viestissä 50:een (ei iso muutos, aiemmin 20. Kuten todettu pituus ja laatu ei aina korreloi). Mutta sen sijaan ketjun avausviesti nostettiin 500 merkkiin.

Valitettavasti ketjukohtaisesti nätä ei kuitenkaan voi muokata. :S

Laitoin aktiivisuudesta myös jälleen palautetta analyysitiimille. :smiley:

56 tykkäystä

Olipas hyvä kirjoitus. Varastitko tämän meikäläisen pöytälaatikosta ja parantelit sitä?

Tässä oli paljon asioita, joita olen makustellut tässä viime kesästä alkaen. En ole kuitenkaan mitään kirjoittanut, koska hain aikanaan Inderesille töihin (valitsivat pätevämmän, osaavamman ja paremman ehdokkaan) ja kettu, happamuus ja pihlajanmarjat. Mielestäni olen kuitenkin aiemmilla teoillani ja puheillani osoittanut, että välitän Inderesistä ja sen yhteisöstä, joten avaan nyt suuni.

Mielestäni Inderesillä on käynyt samalla tavalla kuin monilla suosituilla tubettajilla. Ensin ollaan nuoria, janotaan menestystä, tehdään töitä kovalla tahdilla ja omalla persoonalla ja löydetään oma nurkka internetistä. Lopulta inhohimo ja osaaminen johtavat sen oman nurkan kasvuun.

Kun nuoresta pyrkijästä tulee menestyjä, tapahtuu monia luonnollisia asioita. Tubettaja miettii, mitkä ovat ydintoimintoja ja mitkä hän voi tehokkuuden nimissä jättää freelancereiden murheeksi (editointi esimerkiksi). Näin työstä katoaa väkisin hieman omaa persoonaa.

Menestyksen myötä tubettajan muut vastuut kasvavat. Hänellä on talo, vaimo ja lapsia, joiden kanssa hän haluaa viettää aikaa. Näin aikaa ei riitä samalla tavalla tubettajan omalle yhteisölle ja yleisölle.

Jos miettii Inderesin alkuvuosia, jokainen työntekijä laittoi persoonansa peliin. Sellaista on vaikeaa monistaa ja rekrytoida taloon.

Samaan aikaan yhtiö jää jälkeen, jos sen sormi ei ole koko ajan yhteisönsä pulssilla. Kun ei tiedetä, mistä puhutaan ja miten, niin on vaikeampi luoda sisältöä, joka puhuttaa ja uppoaa kuluttajiin.

Mietitäänpä esimerkiksi Vernerin ja Petrin kakun syönti liveä. Videohan oli ihan hömelö noin ideana, mutta se herätti paljon keskustelua ja tuotti mielihyvää.

Kun yhteisöllä ei ole yhteisiä puheenaiheita, ei synny yhteisiä myyttejä ja rituaaleja. Silloin yhteinen kulttuuri katoaa.

Ennen yhteisö on opettanut uusille jäsenilleen säännöt ja uuden jäsenen on muita imitoimalla ollut helppoa oppia ja mukautua. Mielestäni chattimaisten kirjoitusten liittyy tähän kulttuurin heikentymiseen.

Jos vielä foorumin profeetat kuten @Pohjolan_Eka katoaa niin alamäki jyrkentyy.

En tiedä, onko muilla ollut samankaltaisia fiiliksiä.

Edit: no voi persikka. Eka ehti selittämään saman asian jo paljon paremmin.

71 tykkäystä

Halkaise erotus ja osta 375, jotta saat kivan epätasaluvun 2345 :slight_smile:

1 tykkäys

Tästä aiheesta pitäisi erottaa kaksi eri aihetta, jotta saa järkevän keskustelun:

  1. Valtion verotulot, eli bonusten verottaminen
  2. Kilpailun vääristyminen bonusten vuoksi

En ota kantaa ensimmäiseen kohtaan, mutta otan kantaa numeroon 2.

Kyseessähän tulee esimerkiksi tapaukset, että saat esimerkiksi isosta OP-pankin asuntolainasta bonuksia, joilla kuittaat suuren osan vakuutusmaksuista. Tämähän on millä tahansa mittarilla kilpailun vääristämistä, sillä se jättää sinulle hyvin vähän järkeviä vaihtoehtoja, että mistä kannattaa ottaa vakuutukset. Tässä mielessä bonusjärjestelmää tulisi muuttaa, joko siten että bonukset maksetaan suoraa rahana, jolloin kuluttajalle jäisi paremmin valinnanvaraa vakuutusyhtiön valintaan. Toinen vaihtoehto on, että bonukset tulisi käyttää yhtiöstä, josta ne ovat saavutettu → pankin bonukset käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusbonukset vakuutuksiin.

15 tykkäystä

Oliko tässä huolena perinnön puolittuminen tosirakkauden vielä löytyessä?

7 tykkäystä

Mulla pitäisi olla vähäkuluisia indeksirahastoja ja etf:iä, mikä olisi varmasti järkevämpää pitkässä juoksussa tuottojen kannalta.

Mut rakastan osakepoimintaa ja maksan siitä sen hinnan, että käytän paljon aikaa sijoitusasioiden tutkimiseen ja sen, että häviän indeksille. :smiley:

16 tykkäystä

Näitä voi tietty olla myös rinnakkain poimintojen ohella, itseä lohduttaa kattella indeksien tuottoa silloin kun muut mörnii :smiley:

3 tykkäystä

Ainakaan kirjoitusoikeutta ei kannata sitoa foorumin määrittelemään luottamustasoon. Se sorsisi näitä arvostettuja esseeistejä, jotka käyvät kolme kertaa vuodessa tiputtamassa Finlandia-mittaluokan pakinan kadotakseen taas luottamustason pohjien abykseen hiomaan seuraavaa mestariteosta. Puolestaan liikaa äänivaltaa saisivat kaltaiseni, joiden tie Mestariksi on kivetty keveillä onelinereillä, stokkasammakoilla ja veliosakkeiden ja -indeksien ostoilmoituksilla.

Edit: kas, mestari-tittelini näyttääkin hävinneen kritisoituani foorumin luottamustasoalgoritmia :grinning:

48 tykkäystä

Sivuhuomiona tämän päivän keskustelu kuvaa mun mielestä hyvin myös sitä, miten pidän nykyistä foorumirakennetta aika ongelmallisena - tälläinen valtava kahvihuoneketju missä viestit vaihtelevat mummotinderistä hyvään keskusteluun inderesin tulevaisuudesta johtaa siihen, että keskustelu hautautuu.

Sitten itse aiheeseen, eli foorumien tulevaisuuteen Itse, vastoin kuin P1 ja eräät muut, olen pitänyt foorumin moderaatiopolitiikkaa jo pitkään liian tiukkana mikä on mielestäni näivettänyt keskustelupalstan. On hyvin masentavaa käyttää aikaa pitkäänkin viestiin, joka poistetaan tai siirretään kuolemaan kahvihuoneeseen koska jonkun mielestä se toisti aiemmin kysymyksen tai ei pysynyt täysin aiheessa. Tämä kun tapahtuu muutaman kerran, motivaatio osallistua laskee nopeasti nollaan. Toki monissa näistä viesteistä ei välttämättä löydy lisäarvoa, mutta mitä siitä? Lopputulokseksi ollaan saatu foorumi joka tuntuu pikkuhiljaa näivettyvän pienen ryhmän käyttämäksi alustaksi.

10 tykkäystä

Tiedotteesta lyhyt referaatti tai omat tuntemukset tiedotteen aiheesta saavat varmasti vähän pidemmänkin merkkitavoitteen täyteen - jos ei ole siihen rahkeita niin kannattaako sitä tiedotetta yksin postailla, kaikki yhtiötä seuraavat ovat varmaankin kuitenkin tilanneet yhtiön kaikki tiedotteet IR sivuilta sähköpostiinsa. Ei tuo siis ilman lisähöystettä oleellisesti arvoa postata pelkkä linkki tiedotteeseen.

6 tykkäystä