Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Ei omien osakkeiden ostolla pyritä vaikuttamaan kurssiin. Sille on hyvin tiukat määritelmät kuinka paljon saa ostaa ja mihin aikaan

No tällä hetkellä käynnissä Nordean lisäksi: Apetit, Fondia, Viafin, Alexandria, Enento, Investors House, Loihde, Digital Workforce, Taaleri. (Pörssitiedotteista bongattuja.)

Useammalla firmalla tietty yhtiökokouksen antama valtuutus, mutta käytäntöön pääseviä paljon pienempi joukko…

4 tykkäystä

Kyllä mä sen tiedän, mutta muutaman helsinkiläisfirman johtoryhmille kannattaisi sen sijaan kertoa asiasta. Siellä ei ihan joka kioskissa tajuta, että pitkän ajan kurssinousu on seuraus fundamenttien paranemisesta, ei ostoaktiviteetistä.

Katsokaapa joskus huviksenne, että moniko yhtiö asettaa taloudellisiin tavoitteisiinsa osakekohtaisia kriteerejä. En äkkiseltään muista, että olisin nähnyt suomalaisfirman tavoittelevan EPS-kasvua, vaan aina vain liikevaihtoa tai EBITA:aa yms. Dilutoimalla saa kyllä minkä tahansa luvun kasvuun, mutta osakekohtaiset ovat ainoita, joiden pitäisi kiinnostaa.

6 tykkäystä

Eiköhän omistaja-arvon luonti ole jokaisen firman tavoite. Mikäli johdon näytöt ovat kuitenkin heikot ja keskitytään kannattamattomaan kasvuun odottaen satujen prinssin suudelmaa niin juoksisin hyvin nopeasti

2 tykkäystä

Joo niinpä. Nuo lonkerot ulottuvat todella pitkälle. Melkein sama kenen kollegan/mater.toimittajan/jne kanssa juttelee niin vaikeaa on.

1 tykkäys

Erinomaista pohdintaa Astrix! Koko viesti siis, mutta käytännön syistä lainasin vain lopun tänne kahvihuoneelle kehuakseni. :slight_smile: :coffee:

30 tykkäystä

Kenellä näistä ostot johtavat osakkeiden mitätöintiin eikä johdon palkitsemiseen ?

4 tykkäystä

Ja hyvä muistaa, että valtuutus ostaa osakkeita ei vielä tarkoita yhtikäs mitään. Kumileimaisin kyseessä, joka monessa firmassa mainitaan vain varmuuden vuoksi

1 tykkäys

Luulen, että tässä painaa Nokian varjo valtavasti.

Sijoitusosaaminen Suomessa edelleen on mitä on, enkä ole ihan varma tajutaanko useissa hallituksissakaan omien ostojen hyötyä. Ja jos tajutaankin, ajatellaan ettei vihaiset Osinkopuolueen kahisevat tuulipuvut ymmärrä. :smiley:

Toisaalta ei niitä kannata yliromantisoidakaan: ne ovat vain yksi tapa palauttaa pääomaa omistajille, kuten osingot.

Ne eivät luo tai tuhoa omistaja-arvoa, ne vain siirtävät sitä.

Omistajille ne ovat myös melkoisen verotehokkaita.

Ehkäpä Nordean rohkaiseva esimerkki muuttaa ajattelua omien ostojen ympärillä.

30 tykkäystä

Eiköhän tammiralli ala helmikuun puoliväliin mennessä :wink:

3 tykkäystä

Yhdistelmä osinkoa ja omien ostoa…
Valtuutusta oli vissiin joku jaardi kun tätä jatkunut, noh pitkään jo… :smile:




Mitäs herralla on salkussa, että nousi tänään 5,00%? :slight_smile: :+1:

t. nollatulos tänäänkin

2 tykkäystä

Eikös sanonta kuulu, että “ahneella on paskainen loppu” :joy:

1 tykkäys

Mä kerron teille miten Inderesillä voitte korjata tän tilanteen. Pörssiyhtiön listautuessa laiskat neuvonantajat copy pastee ne samat kuluneet materiaalit jokaiselle uudelle yhtiölle ja silloin sinne suomalaisen yhtiön mietittäväksi kopioituu sellainen erittäin haitallinen lause nimeltä osingonjakopolitiikka. Kun yhtiö joutuu määrittelemään itsellensä listautuessa osingonjakopolitiikan, niin voitonjaosta tulee väistämättä osinkokeskeistä. Suomalaisessa osakesuunnitelmataloudessa on kaikenlisäksi vielä niin, että kun osingonjakopolitiikka on kerran päätetty, niin sitä ei voi seuraavaan 5 vuoteen enää vaihtaa uskottavuussyistä.

Kun ne uudet yhtiöt varmaankin kyselee teiltä neuvoja listautumisesta ja sijoittajaviestinnästä, niin voisitte vinkata että firman kannattaisi vaihtaa sinne wordiin osinkopoliitikan tilalle sanan voitonjakopolitiikka ja samalla valistaa että nykyään trendikkäät jenkkiyhtiöt jakaa osinkojen sijaan omien osakkeiden ostoja. Tää osinkopelleily pitää katkaista jo IPO-vaiheessa, koska kun kerran jaat osinkoja niin olet ikuisesti osinkojen orja. Omien osakkeiden osto tarjoaa yritykselle huomattavasti enemmän joustoa voitonjaossa, koska omia osakkeita ei tarvitse väkisin ostaa joka ikinen vuosi.

60 tykkäystä

En ole osinkomies ja mä en edes kauheasti liioittele:
Mutta jos joku laskee osinkoa ihan perustelujenkin kera, että aikoo panostaa, vaikka investointeihin tai yritysostoihin hyvien argumenttien kera, niin pohdin kuitenkin sisimmässäni ainakin jonkin verran, onkohan tässä jotain silti vikana. :grimacing: :sweat_smile:

:pensive:

10 tykkäystä

Tulokset saapuneet. Tuliko osumia kahvihuoneen kisaajilla?

1 tykkäys

Suosikkini on varovainen mutta vakaa kasvavien osinkojen maksaminen yhdistettynä tilanteen mukaan joustaviin omien ostoihin. Mielestäni vakaa ja kasvava voitonjako tuo kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä; ei vaan roiskita kasvuinvestointeja minne sattuu jos ei ne oo hyvin perusteltuja.

1 tykkäys

Nokian rinkuloita vivulla ja ilman (98.6%)
Volvo Carsia (1.4%)

2 tykkäystä

Tämä ajatus johtaa loogisesti lähes väistämättä siihen, että omien osakkeiden ostot ajoittautuvat sellaiselle jaksolle, että osakkeen kurssitaso on keskimääräistä korkeampi. Ylimääräistä rahaa omien ostoihin jäisi yrityksellä vain syklin huipuissa.

Päinvastainen voitonjakopolitiikka on objektiivisesti fiksumpi. Vakaa ja kasvava määrä omien ostoja ja sitten jos noususyklissä kurssihuippujen aikana jää poikkeuksellisen paljon ylimääräistä rahaa, niin ne voi jakaa lisäosinkoina ulos.

17 tykkäystä

Minä en näistä paljoa ymmärrä. Oma käsitys on että huonolta näyttää kiinteistöjen hinnoille varsinkin alueilla missä neliöhinnat on korkeimpia. Nollakorkoaika täällä kotimaassa yhdistettynä asiantuntijoiden jatkuviin kommentteihin vielä ohjauskoron ollessa miinuksella että lyhin mahdollinen markkinakorko on se paras taitaa tulla maksuun… Toivottavasti pankit ja velalliset selviää.

3 tykkäystä