Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Täytyy kehua niitä analyytikoita, jotka jakavat foorumille laajasti lisäinformaatiota; esim @Sauli_Vilen ja @Antti_Viljakainen :+1: . Usein tulee foorumilla vastaan, kun ovat jakaneet jonkun ulkomaalaisen kilpailijan tai analyysiyhtiön dataa mikä kuvaa miten vaihtoehtoisten sijoitusten tai sellumarkkinan nähdään kehittyvän tms. Avaa näkemystä yhtiöiden omien tiedotteiden ulkopuolelle.

Sitten on näitä vähän tuoreempia kavereita (OK, nämäkin taitavat olla määritelmän mukaan jo vahoja partoja), kuten @Rauli_Juva @Antti_Luiro @Thomas_Westerholm jotka käyvät foorumilla kirjoittamassa seuraamistaan yhtiöistä, eikä kommunikaatio ole vain kvartaalittainen yhtiöpäivitys :+1: . Siellä ihan oikeasti reaaliaikaisesti avataan foorumilla miten Stockmannin yrityssaneeraus etenee, mitä mieltä ollaan Qt:n johdon palkitsemisesta tai omia näkemyksiä miten Rapalan strategiaa pitäisi toteuttaa.

Ihan kaikkia ketjuja ei tule seurattua, että piiloon voi jäädä jotain timanttisia analyysejä ja vääntöjä.
Mutta esimerkiksi nimeltä mainitsematon Suomen omistetuin osake, Suomen suurin pankki on ilmeisesti Vernerin seurannassa :thinking:? Aiemmin yhtiö ei ollut Inderesin seurannassa. mutta nykyään on. Kai se on vähän kuin Sampo, että “boring is good” ja “no news is good news”?

Joku post it-lappujen myyjä lähti mukaan henkilöstövuokraukseen ja teki uusia isoja strategisia linjauksia. Onneksi alokas sentään kävi copy pasteamassa linkin tuoreeseen päivitykseen. Kävin haukkumassa päivityksen pari viikkoa sitten, mutta sen jälkeen ei ole ketjuun tullut viestin viestiä keneltäkään :man_shrugging:

Analyytikot ovat omien yhtiöidensä ammattilaisia. Olisi se kiva, kun kävisivät vähän useamminkin sivistämässä meitä muita tai muuten heittämässä vähän persoonaa kehiin foorumilla :slight_smile:

29 tykkäystä

Kyllä foorumilla on mielestäni epäsuorasti vahva vaikutus Inden liiketoimintaan sijoittamisen kulttuurin rakentamisen kautta. Pitää kuitenkin muistaa missä mittakaavassa on niiden muuttujien määrä jotka vaikuttaa firmojen tekemiseen ja tulokseen. Sitten on liiketoiminnan auki laskeminen tunnuslukujen ja kaavojen kautta. Kokonaisuudesta saa halutessaan niin rakettitiedettä että se karkottaa kaikki “normaalit” ihmiset vaikka kiinnostusta oman talouden hoitoon olisikin.

Tuli itseasiassa vierailtua eilen Inden konttorilla paikallisen osakesäästäjien yhdistyksen kanssa. Vaikea nähdä että olisi tullut lähdettyä jos Inderes ei olisi viestinnässään niin kansantajuinen kuin on. Antin ja Verden esitys kiteytti paikan päälläkin jälleen kerran maailman asioita helposti ymmärrettävään muotoon. Ja mikä jaksaa itseä viehättää, on se hieno tasapaino siinä että uskalletaan ottaa kantaa ja kuitenkin todeta että mukaan mahtuu epävarmuutta.

Foorumin keskustelun tason laskusta on näköjään mainittu. Se ei ole pelkästään huono asia. Jos se on seuraamus siitä että yhä useampi uskaltaa rakentaa ja tuoda esiin mielipiteitään taloudesta niin näen sen pitkällä aikavälillä hyvänä asiana. Mitä suurempi osa yhteiskunnasta tuntee olevansa osallinen ja toimiva osa talouden kehitystä niin kyllä se auttaa kasvattamaan sukupolvea joka haluaa antaa palautetta myös yhtiöiden suuntaan. Pitää muistaa että iso osa foorumilaisista on kuitenkin omistajan roolissa. Impaktia pitäisi pystyä antamaan myös alhaalta ylös päin. Vaikea nähdä että talouskeskustelun ja ajattelun yleistyminen ja ehkä myös arkistuminen olisi Indelle huono asia.

Yhteiskunnan arvo on tuotteissa ja palveluissa joita se pystyy tuottamaan. Ei omaisuudessa jota se omistaa. Laaja-alainen ja yhteiskunnan äänellä puhuva sijoitusfoorumi tukee sitä että jokainen saa äänensä kuuluviin. Pitää kuitenkin muistaa että analyysipuoli tuo sen syvyyden sijoittamiseen. Foorumi tuo laajuutta. Ainakin itse tulee monesti luettua tietyn yhtiön keskusteluketjua ison kurssiliikkeen jälkeen. Usein keskustelu on jossain epärelevantissa asiassa liiketoiminnan mittakaavaan suhteutettuna. Se on itselleni usein merkki siitä että maailma jatkaa rataansa ja voin jatkaa oman suuntani mukaisesti. Mutta on mukava lukea kuitenkin mitä muut sillä hetkellä ajattelevat. Silloin tuntee paremmin olevansa osa omistajaporukkaa, eikä se ole pitemmän päälle ollenkaan huono juttu. Sijoittaminen ja varallisuuden kasvattaminen vakaassa yhteiskunnassa on kuitenkin pitkä peli.

Ja mielestäni kaikki edellä mainitsemani tukee yhteiskunnan vakautta, alentaa riskejä, pidentää aikahorisontteja sekä osallistaa ja ehkä jopa vähän kehittää ihmisiä. Tuli vähän romanttinen teksti, taitaa olla vieläkin fiiliksissä toimistovierailusta kun pieni Indefani olen ollut jo useamman vuoden. Mutta kyllä foorumilla on paikkansa. Omakin kirjoittelu on jäänyt vähälle kun uutta asiatietoa ei oikeastaan pysty antamaan mihinkään ja muukin fokus on pakosta tällä hetkellä muualla kuin osakevalinnoissa. Mutta kulttuurin rakentajana foorumi on ihan ehdoton juttu. Joka yhteisöön mahtuu kaikenlaisia persoonallisuuksia.

31 tykkäystä

Ai minkälainen päivä? Paremminkin voisi mennä, kun 1:30 sain ensimmäiset laatat syliini.

Taisi alkaa siitä pitkä viikonloppu, pitäkää Hesulin pörssi pystyssä :sweat_smile:

94 tykkäystä

Punaisen Jaffan täyteistä viikonloppua koko perheelle! :cup_with_straw:

5 tykkäystä

Saksassa sama meno kuin härmässä eli leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

5 tykkäystä

Tämä! ja samaahan tuossa yllä oikeastaan toteaa:

Eli tämän foorumin arvo ainakin itselleni on ollut ennenkaikkea kaikki se oppi mitä täällä olen saanut Inderesin henkilökunnan kirjoituksista (analyytikot sekä muut). Bonuksena sitä oppia saa tämän lisäksi todella monilta ihan normaaleilta foorumin jäseniltä.

Ja nyt kun miettii tuoreempia analyytikoita ja uskallusta alkaa kirjoittaa tänne (mielestäni he kyllä tekevät sitä ihan hyvin, kenties isossa joukossa vaatisi erittäin voimakasta persoonaa tullakseen näkyväksi ja se ei taas välttämättä ole ihan hyvä), niin näkisin tämän oppimisnäkökulman painottamisen olevan se oleellinen. Ja tätä näkökulmaa kun miettii foorumin taustaltaan hyvin laajan käyttäjäkunnan kautta, mielestäni on ilmeistä että tarvitaan hyvin erilaista materiaalia oppimiseen/kehitymiseen. Eli toisille voi periaatteelliset perusteet olla tarpeen ja toiset kaipaavat aivan siellä syvimmässä päädyssä olevaa viimeisimpiin menetelmiin liittyvää tietoa → ammattilaistenkin erilaiset taustat mahdollistavat kullekin foorumilaisella suuremman todennäköisyyden löytää yhteisiä kiinnekohtia (asioiden läpikäynti analogioiden kautta esimerkiksi)

Ehkä yksi uusille henkilökunnan jäsenille vahvasti suositeltava (en ole pakottamisen ystävä) ketju luettavaksi on Sosioekonominen tausta ja sijoittaminen. Tuolta hahmottaa selkeästi miten erilaisilla taustoilla täällä löytyy väkeä.

Ja ainakin omalta osaltani joudun toteamaan tietojeni olevan monilta osin puutteellisia kun vertaa kaikkeen siihen oppiin mitä henkilökunnalla todennäköisesti löytyy (esim. ne rahoituksen opinnot analyytikoilla).

Itse omalla osaamisen erikoisalueellani koen nykyisin hedelmällisimmäksi keskustelut nimenomaan itseoppineiden tai aloittelijoiden kanssa, koska yhteisen teoreettisen rakenteen puute pakottaa itsekin tarkastelemaan mitä sitä oikeasti tietää omasta alastaan - haastavaa, mutta opettavaista.

Edit: Puhumattakaan @Sijoittaja-alokas alokkaan haastattelu ketju on myös erittäin suositeltavaa luettavaa henkilökunnalle.

Toinen asia mikä tuli vielä mieleen, niin onko mahdollista että foorumin melko suuri kirjoitusten määrä voi aiheuttaa pientä tuskaa uusille henkilöille? Oletteko pohtineet LLM-pohjaisten työkalujen käyttöä luomaan tiivisteitä ketjuista? Voisi olla avuksi foorumilaisillekin?

10 tykkäystä

Torstai Kalle on vaarallinen paikka kysy vaikka @Atte_Riikola :lta

79 tykkäystä

Vielä pakko palata kommentoimaan että itsellä sama vasta klo 04.00. Ehkä yksi syy miksi ajatusten jäsentely kirjoittamalla ei aina onnistu niin hyvin kuin toivosi omalta osalta.

2 tykkäystä

Suositus: googlaa ‘riisi ruokamyrkytys’ ja kauhistu :grimacing:

Riisin uudelleen lämmittämistä ei suositella. Jos niin kuitenkin tekee, niin nähdäkseni riisi kannattaa ainakin jäähdyttää ja kuumentaa nopeasti ja minimoida/eliminoida aika, jolloin se on huoneen- tai kädenlämpöistä.

11 tykkäystä

Kiitos vaan ystävällisistä sanoistasi @Vanerihands ja en pahastu, vaikken tullutkaan valituksi salkunhoitajaksesi, tosin minulla on muutama mielenkiintoinen veivausidea koskien nykyistä salkkuasi :slight_smile: Masokistisella mielenkiinnolla odotan, milloin jyrkänteeltä alas ajava Tokmanni-rekka ilmestyy taas meemiketjuun :slight_smile:

12 tykkäystä

All in Teslaan? #CramerEfekti

6 tykkäystä

Olisi tosiaan ollut mielenkiintoista, mitä olisit tehnyt Seligson-salkulleni.

Oli vaikea valita kahta, kun foorumilla on satoja käyttäjiä, jotka soveltuisivat tehtävään. Siksi nostin käyttäjiä, jotka saavat mielestäni liian vähän kiitosta foorumilta.

@Sijoittaja-alokas hienosti otsikoi kysymykset, niin voin laittaa suoran linkin kohtaan missä valitsin salkunhoitajia.

3 tykkäystä

Oli pakko itsekin kuunnella Teslan sijoittajapuhelu, kieltämättä viihdyttävää…

Mutta samalla huolestuttavaa. Ai että Muskin pitää saada neljäsosa firman osakkeista, jotta hän on oikea paimen tekoälylle? Jokainen Teslan auto on robotti ja laskentatehon lähde?

Ikään kuin Teslan Gigafactoreissa valmistettaisiin Optimus-terminaattoriarmeijaa, johon Elonilla pitäisi olla kontrolli? :smiley: Mikä dystopia tuo on?

Kuten eräs kollegani veisteli aiheesta Alienia mukaillen, “In Tesla no one can hear you scream”.

49 tykkäystä

… foorumille kaivataan kunnollista PÖHINÄÄ! :rocket::moneybag::money_mouth_face:

37 tykkäystä

Eikös se näin vähän jo ole? Kaikkiin Tesloihin mahdollisuus saada FSD mikä kuljettaa paikasta A paikkaan B ilman kuskin ajamista. FSD on toki vielä vaiheessa eikä lähellekään pysty täydellisesti tuota suorittamaan. Ja jokaisesta ajetusta kilometristä saadaan lisää ajo dataa, mitä tarvitaan kehittääkseen uusinta end to end 12 versiota.

1 tykkäys

Pitääkö olla huolissaan, kun on kerrankin samaa mieltä Cramerin kanssa? :grimacing:

4 tykkäystä

Täällä on ollut viime päivinä ensiluokkaista keskustelua Inderesin toiminnasta ja yhtiön mahdollisesta “pulskistumisesta” erityisesti analyysin ja foorumitouhun suhteen. Laitan hieman omaakin lusikkaa soppaan.

Tämä on hämmentänyt hieman myös minua. Takavuosina tuntui, että monet analyytikoista olivat foorumikirjoittelijoita siinä missä kuka tahansa meistä. He kirjoittelivat paitsi omien seurantayhtiöiden ketjuihin, niin jonkin verran myös muihin ketjuihin. Omia kiinnostuksen kohteita seuraten. Ei ehkä niin paljon mietitty, että miltä se oma teksti tai ajattelu muiden mielestä näyttää, tai onko se nyt ihan kaikkien modernien analyytikko-standardien mukainen. Kunhan rupateltiin rupattelemisen ilosta.

Nyt minulle on käynyt samoin kuin monille muillekin, enkä enää tunne nimen tai naaman perusteella lähellekään kaikkia analyytikkoja. Ja kulutan Inderesin palveluja kuitenkin kokolailla paljon päivittäin. En tiedä heidän ajattelutapojaan, analyysiprosessejaan tai intohimon kohteitaan. Ei sillä, että kaikkien pitäisi kertoa itsestään kaikki, mutta jos ainoa yhteys minun ja analyytikon välillä on kliininen ja vakioitu analyysi, niin etäiseksi jäädään. Sielu puuttuu.

Ymmärrän, että analyytikot on nykyään helposti tikun nokassa. Ruoskitaan vääristä sanomisista ja haastetaan jokaisesta sivulauseesta. Heität jonkun pieruvitsin kahvihuoneelle, niin Kauppalehti menee ja tekee siitä pian uutisen. Tai jos menet julkisesti myöntämään viehtymyksesi kryptovaluuttoihin tai tekniseen analyysin, niin viimeistään silloin sinut muilutetaan (hyvähenkisesti, mutta kuitenkin) foorumi-loungen takapihalla.

Kaiken tämänkin uhalla analyytkoiden kannattaisi olla aika aktiivisia foorumilla ja miksei myös esim. Twitterissä. Nämä alustat ovat samalla fantastisia paikkoja harjoitella argumentointia, kirjoittamista, näkemyksen selkeää esittämistä, kritiikin sietämistä tai fanipalvonnan kohteena olemista. Sitten kun se Kauppalehti kutsuu antamaan kommentit Nokian kansituolien uudelleen järjestelystä, niin ei tunnu osinkopappojen seuraavan päivän haukut miltään, kun on alle ottanut pari vuotta lempeää karhunpainia foorumikaverien kanssa.

Katsokaan nyt vaikka jotain Riikolan Attea, joka laitettiin heti analyysin syvään päähän, muilutettiin Remedy-ketjussa ja nyt mies painaa Kallen tupakkapaikalta ihan sujuvasti live-kommentit Maikkarin Kymppiuutisiin.

Kaikille ei tietenkään tällainen atteriikolamainen perehdytys sovi, mutta liian varovaiseksikaan ei kannatta alkaa. Tekemällä oppii, epäonnistuminen on lahja ja mitä näitä taas oli.

Olisi mielenkiintoista kuulla analyytikoilta itseltään, että miksi kynä foorumin puolella ei sauhua? Johtuuko se kritiikin pelosta? Kiireestä? Siitä, että aina toistuu ne samat tyhmät kysymykset, joihin on vastattu jo monta kertaa ja joihin muut foorumistit voivat vastata? Vai eikö foorumilla hengailusta koeta saatavan mitään merkittävää hyötyä ns. ydintyön tekemiseen?

En omistajana itsekään kannata sitä, että analyytikolle maksetaan X tuhatta euroa kuukaudessa pelkästä keskustelupalstoilla pyörimisestä. Mutta parhaimmillaan oman persoonan peliin laittaminen foorumin kaltaisilla alustoilla näkyy uskoakseni ennemmin tai myöhemmin myös yhtiön liiketoiminnassa ja sen luvuissa.

Tästä tuli vielä mieleen Juhalle sellainen vinkki, että voisiko joriseminen onnistua matalammalla kynnyksellä jos sen tekisikin mikrofoniin?

Kirjoittaminen on vaikeaa. Varsinkin ajatuksia herättävän, uusia oivalluksia tarjoavan ja laadukkaan tekstin kirjoittaminen. En uskalla edes arvata, että kuinka paljon Juha on käyttänyt aikaa joidenkin syväluotaavien jorinoiden kirjoittamiseen.

Jos ensi kerralla tekisitkin itseäsi kiinnostavasta aiheesta vain muistiinpanot ja menisit sen jälkeen podikoppiin vapaavalintaisen kaverin kanssa. Katselisit sitä suttupaperia ja pohtisit asioita ääneen. Kyselisit kaverilta, että kun sinulla on tällainen ajatus, niin onko siinä kaverin mielestä mitään järkeä. Sen jälkeen sättisit itseäsi siitä, että miten noin epäloogiseen johtopäätökseen oikein onnistuitkaan tulemaan. Tai kukaties saisit jonkin mahtavan uuden oivallukset ääneen ajatellessasi.

Olen joskus Juhalle niitä Jari Sarasvuo -tyyppisiä monologejakin suositellut ja Koposen Olli nyt näyttää jo sille tielle lähteneen. Jorinat toden totta voisi toimia monologina, mutta miksei myös kaverin kanssa juteltuna. Niin tai näin, säästäisit varmasti ison tuntimäärän jos tarkan tekstin tuottamisen sijaan kertoisitkin asiat meille puheen muodossa. Tai ehkä et kertoisi, vaan ajattelisit vain ääneen. Sopivasti valmistelemattomina, sopivasti sinne tänne eksyen.

Rohkeasti vain uusia konsepteja testailemaan!

74 tykkäystä

Joseph Carlsonin Youtube-videon innoittamana kysyisin kahvitauon aikana: Missä Hesulin yhtiössä oheiset kriteerit täyttyvät mielestänne parhaiten? :smile:

9 tykkäystä

Enentossa täyttyy mielestäni aika moni noista, jos nyt ihan kirjaimellista monopolia ei vaadita ja tyydytään varsin maltilliseen orgaaniseen kasvuun. Täysin noiden kriteereiden mukainen yhtiöhän on muutenkin satuolento :slight_smile:

2 tykkäystä

Harvia osuu kyllä aika hyvin jokaiseen hyvään ja välttää jokaisen pahan kohdan listatuista.

Olen varmasti tässä asiassa oikeassa, koska Harvia on niin houkutteleva sijoituskohde, että mallisalkku myi Harviaa tänään :thinking:

11 tykkäystä