Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Olisi tosiaan ollut mielenkiintoista, mitä olisit tehnyt Seligson-salkulleni.

Oli vaikea valita kahta, kun foorumilla on satoja käyttäjiä, jotka soveltuisivat tehtävään. Siksi nostin käyttäjiä, jotka saavat mielestäni liian vähän kiitosta foorumilta.

@Sijoittaja-alokas hienosti otsikoi kysymykset, niin voin laittaa suoran linkin kohtaan missä valitsin salkunhoitajia.

3 tykkäystä

Oli pakko itsekin kuunnella Teslan sijoittajapuhelu, kieltämättä viihdyttävää…

Mutta samalla huolestuttavaa. Ai että Muskin pitää saada neljäsosa firman osakkeista, jotta hän on oikea paimen tekoälylle? Jokainen Teslan auto on robotti ja laskentatehon lähde?

Ikään kuin Teslan Gigafactoreissa valmistettaisiin Optimus-terminaattoriarmeijaa, johon Elonilla pitäisi olla kontrolli? :smiley: Mikä dystopia tuo on?

Kuten eräs kollegani veisteli aiheesta Alienia mukaillen, “In Tesla no one can hear you scream”.

49 tykkäystä

… foorumille kaivataan kunnollista PÖHINÄÄ! :rocket::moneybag::money_mouth_face:

37 tykkäystä

Eikös se näin vähän jo ole? Kaikkiin Tesloihin mahdollisuus saada FSD mikä kuljettaa paikasta A paikkaan B ilman kuskin ajamista. FSD on toki vielä vaiheessa eikä lähellekään pysty täydellisesti tuota suorittamaan. Ja jokaisesta ajetusta kilometristä saadaan lisää ajo dataa, mitä tarvitaan kehittääkseen uusinta end to end 12 versiota.

1 tykkäys

Pitääkö olla huolissaan, kun on kerrankin samaa mieltä Cramerin kanssa? :grimacing:

4 tykkäystä

Täällä on ollut viime päivinä ensiluokkaista keskustelua Inderesin toiminnasta ja yhtiön mahdollisesta “pulskistumisesta” erityisesti analyysin ja foorumitouhun suhteen. Laitan hieman omaakin lusikkaa soppaan.

Tämä on hämmentänyt hieman myös minua. Takavuosina tuntui, että monet analyytikoista olivat foorumikirjoittelijoita siinä missä kuka tahansa meistä. He kirjoittelivat paitsi omien seurantayhtiöiden ketjuihin, niin jonkin verran myös muihin ketjuihin. Omia kiinnostuksen kohteita seuraten. Ei ehkä niin paljon mietitty, että miltä se oma teksti tai ajattelu muiden mielestä näyttää, tai onko se nyt ihan kaikkien modernien analyytikko-standardien mukainen. Kunhan rupateltiin rupattelemisen ilosta.

Nyt minulle on käynyt samoin kuin monille muillekin, enkä enää tunne nimen tai naaman perusteella lähellekään kaikkia analyytikkoja. Ja kulutan Inderesin palveluja kuitenkin kokolailla paljon päivittäin. En tiedä heidän ajattelutapojaan, analyysiprosessejaan tai intohimon kohteitaan. Ei sillä, että kaikkien pitäisi kertoa itsestään kaikki, mutta jos ainoa yhteys minun ja analyytikon välillä on kliininen ja vakioitu analyysi, niin etäiseksi jäädään. Sielu puuttuu.

Ymmärrän, että analyytikot on nykyään helposti tikun nokassa. Ruoskitaan vääristä sanomisista ja haastetaan jokaisesta sivulauseesta. Heität jonkun pieruvitsin kahvihuoneelle, niin Kauppalehti menee ja tekee siitä pian uutisen. Tai jos menet julkisesti myöntämään viehtymyksesi kryptovaluuttoihin tai tekniseen analyysin, niin viimeistään silloin sinut muilutetaan (hyvähenkisesti, mutta kuitenkin) foorumi-loungen takapihalla.

Kaiken tämänkin uhalla analyytkoiden kannattaisi olla aika aktiivisia foorumilla ja miksei myös esim. Twitterissä. Nämä alustat ovat samalla fantastisia paikkoja harjoitella argumentointia, kirjoittamista, näkemyksen selkeää esittämistä, kritiikin sietämistä tai fanipalvonnan kohteena olemista. Sitten kun se Kauppalehti kutsuu antamaan kommentit Nokian kansituolien uudelleen järjestelystä, niin ei tunnu osinkopappojen seuraavan päivän haukut miltään, kun on alle ottanut pari vuotta lempeää karhunpainia foorumikaverien kanssa.

Katsokaan nyt vaikka jotain Riikolan Attea, joka laitettiin heti analyysin syvään päähän, muilutettiin Remedy-ketjussa ja nyt mies painaa Kallen tupakkapaikalta ihan sujuvasti live-kommentit Maikkarin Kymppiuutisiin.

Kaikille ei tietenkään tällainen atteriikolamainen perehdytys sovi, mutta liian varovaiseksikaan ei kannatta alkaa. Tekemällä oppii, epäonnistuminen on lahja ja mitä näitä taas oli.

Olisi mielenkiintoista kuulla analyytikoilta itseltään, että miksi kynä foorumin puolella ei sauhua? Johtuuko se kritiikin pelosta? Kiireestä? Siitä, että aina toistuu ne samat tyhmät kysymykset, joihin on vastattu jo monta kertaa ja joihin muut foorumistit voivat vastata? Vai eikö foorumilla hengailusta koeta saatavan mitään merkittävää hyötyä ns. ydintyön tekemiseen?

En omistajana itsekään kannata sitä, että analyytikolle maksetaan X tuhatta euroa kuukaudessa pelkästä keskustelupalstoilla pyörimisestä. Mutta parhaimmillaan oman persoonan peliin laittaminen foorumin kaltaisilla alustoilla näkyy uskoakseni ennemmin tai myöhemmin myös yhtiön liiketoiminnassa ja sen luvuissa.

Tästä tuli vielä mieleen Juhalle sellainen vinkki, että voisiko joriseminen onnistua matalammalla kynnyksellä jos sen tekisikin mikrofoniin?

Kirjoittaminen on vaikeaa. Varsinkin ajatuksia herättävän, uusia oivalluksia tarjoavan ja laadukkaan tekstin kirjoittaminen. En uskalla edes arvata, että kuinka paljon Juha on käyttänyt aikaa joidenkin syväluotaavien jorinoiden kirjoittamiseen.

Jos ensi kerralla tekisitkin itseäsi kiinnostavasta aiheesta vain muistiinpanot ja menisit sen jälkeen podikoppiin vapaavalintaisen kaverin kanssa. Katselisit sitä suttupaperia ja pohtisit asioita ääneen. Kyselisit kaverilta, että kun sinulla on tällainen ajatus, niin onko siinä kaverin mielestä mitään järkeä. Sen jälkeen sättisit itseäsi siitä, että miten noin epäloogiseen johtopäätökseen oikein onnistuitkaan tulemaan. Tai kukaties saisit jonkin mahtavan uuden oivallukset ääneen ajatellessasi.

Olen joskus Juhalle niitä Jari Sarasvuo -tyyppisiä monologejakin suositellut ja Koposen Olli nyt näyttää jo sille tielle lähteneen. Jorinat toden totta voisi toimia monologina, mutta miksei myös kaverin kanssa juteltuna. Niin tai näin, säästäisit varmasti ison tuntimäärän jos tarkan tekstin tuottamisen sijaan kertoisitkin asiat meille puheen muodossa. Tai ehkä et kertoisi, vaan ajattelisit vain ääneen. Sopivasti valmistelemattomina, sopivasti sinne tänne eksyen.

Rohkeasti vain uusia konsepteja testailemaan!

74 tykkäystä

Joseph Carlsonin Youtube-videon innoittamana kysyisin kahvitauon aikana: Missä Hesulin yhtiössä oheiset kriteerit täyttyvät mielestänne parhaiten? :smile:

9 tykkäystä

Enentossa täyttyy mielestäni aika moni noista, jos nyt ihan kirjaimellista monopolia ei vaadita ja tyydytään varsin maltilliseen orgaaniseen kasvuun. Täysin noiden kriteereiden mukainen yhtiöhän on muutenkin satuolento :slight_smile:

2 tykkäystä

Harvia osuu kyllä aika hyvin jokaiseen hyvään ja välttää jokaisen pahan kohdan listatuista.

Olen varmasti tässä asiassa oikeassa, koska Harvia on niin houkutteleva sijoituskohde, että mallisalkku myi Harviaa tänään :thinking:

11 tykkäystä

Maksoin naapurin rouvalle 15 kg:n perunasäkistä äsken 5 €,sama naapuri hankkii kananmunia 30 kpl kennoissa ja otetaan samalla itselle,paras kate noissa tulee sellaisista isoista munista joissa tuplakeltuaiset kaikissa ,on ruokaisia.Eipä tuossa jää perunalle hintaa kuin reippaat 33 senttiä kilolle,kananmunat saisi lähes samaan hintaan kaupasta mutta eipä tarvi niin usein raahata ja jos sattuu saamaan noita tuplakeltuaisella olevia niin silloin oikein hyvillä mielin,ne ilmeisesti jollain läpivalaisu konstilla erotellaan.Meille yleensä otetaan pari kennoa ja sillä melkein mennään seuraavaan toimitukseen asti,vähän riippuu naapurista miten tilaa,niille kun tulee varmaan se 10 kennoa kerralla kun suurperhe.Säästöä se on pienikin säästö.

3 tykkäystä

Mietin ihan samaa mutta sellaisella kulmalla että kun @Juha_Kinnunen seuraavan kerran ajaa autolla Helsinki Seinäjoki väliä hän voisi siinä jorista ilman kiirettä tai sen tarkemmin aihettakaan.

2 tykkäystä

Lidlissä myynnissä Rommirusina jäätelöä litran pakkauksessa. Huhu mikä viikko :exploding_head:

13 tykkäystä

Usein puhutaan tästä vaalikoneistosta. Osaako joku valaista mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa ilmiselvän mainostamisen lisäksi?

Laitetaan vaikka kahvihuoneelle kun ei nyt oikeastaan liity Presidentinvaalit ketjuun enkä halua koskea politiikkaketjuun. :smiley:

1 tykkäys

Nyt olis aika edullisia autoja tarjolla GoMoren leasing-sopimuksella :laughing:
Voi olla, että tulee perässä pahoitteleva viesti, joka ilmoittaa hinnoittelussa olleen pienen virheen.

28 tykkäystä

Vaalikoneisto on se joka suunnittelee kampanjat, esiintymiset, mainokset, julisteet, ehdokkaan näköiset blow-up dollit etc.

Mitä isompi (tai alueellista painoarvoa omaava köhkusta) puolue, sitä parempi ja kokeneempi koneisto takana.

Esim. kunnallisvaaleissa vaalikoneisto on yleensä puoluetoverit + vapaaehtoiset ja ehkä 1 alalla toimiva kaveri yrittää suunnitella ja ostaa hyvän radiospotin tms. jos ei ole jonkin puolueen silmäätekevä.

En ole pro mutta näin näkisin asian.

Pieni ikuistus tänne. Veli-Matti Mattilan viimeinen kvartaali-info Elisassa. Kaikkiaan yli 80 tilaisuutta näissä merkeissä. Paikalla Pasilassa poikkeuksellisesti käytännössä kaikki suomalaisanalyytikot (plus meikä) sekä Elisan henkilöstöä.

Inderesin osalta muistettiin Veli-Mattia tietysti kangaskassilla ja kuohuvalla. Toimistolta matkaan lähti myös Inderes-lippis.

Paikan päällä analyytikoilla loppukaneeteissa toiveena, että jossain kohtaa Veli-Matti lähtisi muistelmien tielle.

65 tykkäystä

Pitäisi varmaan jotain Suomen tehdä? Kun kevät ja kesä koittaa niin lisää luvassa…

Venäjä lisää kierroksia. FSB on julkaissut useilla alustoilla tiedon, että itäraja on FSB:n puolelta auki. Itäraja | Norjalaislehti: FSB mainostaa Suomen rajan olevan auki Venäjän puolelta. Osassa ilmoituksia FSB kertoo, että Suomen puolelta raja on kiinni.

FSB kerää tulijoita mm. Pietariin ja siirtää heidät sitten avustajien - Venäjällä hallinto toimii yhdessä rikollisten kanssa - kuljettamana lähelle Suomen rajaa.

1 tykkäys

Mikähän vihje tuossa Jack Welch kirjassa on Veli-Matille?

Jack oli aikoinaan yritysmaailman sankari, mutta ehkäpä nykyään painottuu näkemys armottomasta EPS-miehestä joka jätti jälkeensa savijaloila seisovan konglomeraatin joka meinasi kipata finanssikriisissä. :smiley:

21 tykkäystä

High barriers to entry … hmmm. mitkä ne todelliset vallihaudat Harvialla on ? Itselleni ei tule mieleen, joten siksi kysyn.

Heh, mielenkiintoinen kirjavalinta kyllä. Toivon mukaan tuossa haluttiin piirtää yhtäläisyysmerkkejä Welchin ja Veli-Matin välillä siltä osin, miten molempien yrityksen tekivät kovaa tulosta ja nostivat osakekurssejaan vahvoina vuosina. Eikä niin, että Mattila olisi tehnyt niitä huonoja ratkaisuja (kuten Welch) jotka syöksevät yrityksen alamäkeen sitten vasta myöhemmin :smiley:

2 tykkäystä