Inderesin kahvihuone (Osa 8)

No kappas, sattuipa sopivasti. Täällähän puhutaan osingoista ja ajattelin tulla mainostamaan kyselyäni tänne. Oikeasti :smiley: En ole käynyt täällä kaffetuvan puolella pitkään aikaan ja just on keskustelut aiheesta.

Käykäähän vastaamassa kyselyyni tuolla OSINKO-KETJUSSA. Kiinnostaa niin kovasti.

1 tykkäys

Kyllä noita listaamiasi sietääkin verottaa vaan näiden verotettavien tuotteiden kohdentaminen on vaikeata. Itse ainakin pidän esimerkiksi jogurttia suhteellisen terveellisenä tuotteena. No sehän sisältää suhteellisen paljon kuitenkin rasvaa eli rasvavero rankaisee tätä, mutta ei se mitään otan sitten kevyt version - enpä voikkaan kun se sisältää nelinkertaisen määrän sokeria perusversioon nähden - sokerivero rankaisee. Tämä sama pätee hyvin moneen tuotteeseen josta on olemassa ns. Kevytversio". Kumpi sitten on terveellisempi näistä kahdesta niin olisi sitä mieltä että se missä on vähempi sokeria.

Juu olet näin tarkemmin miettien oikeassa. Toki tulevia takaisinostojakin voi diskontata ja pelkkiä takaisinostoja (nettona positiivisia) tekevällä firmalla on yhtä lailla nykyarvo perustuen tuleviin odotettuihin takaisinostoihin.

Laajemmin voitonjako määrittää lopulta arvon.

2 tykkäystä

Ongelma ratkeaa (ainakin osittain) rajaamalla julkiset palvelut vain Suomen kansalaisten käyttöön.

2 tykkäystä

Osinkopuoluelaisten salainen käsitervehdys paljastui. :grimacing: Tällä tervehdyksellä puoluelaiset ovat voineet tunnistaa toisensa kahviloissa, kirjastoissa ja shampanjaillallisilla.

:ok_hand: = O niin kuin Osinko. :eye: = Pelisilmä eli OP eli OsinkoPuolue. Osinkopuolue tekee töitä kovasti, että eräs finanssikonserni luovuttaa lyhenteen sinne minne se kuuluu.

51 tykkäystä

Taitaa olla tuulipukuisten paperikäsien aiheuttama dippi. Mulle ainakin kelpaa liki 10% osinko, 15% ROE ja näkemys siitä että korot jää pariin pinnaan jatkossa. Ei voi olla tältä pohjalta huono sijoitus, joten loogisesti myyjinä ei voi olla kukaan joka oikeasti tietää mitä tekee. Kohta korjataan ylöspäin kun hätäisimmät on ravisteltu kyydistä.

19 tykkäystä

Jäin miettimään boldattua totemusta, onko enemmän Suomen eduksi sijoittaa kotimaahan vai ulkomaille?

Kaikki pölhexiin virtaavat pääomat ovat hyvästä, nostavat kotimaisten yritysten arvostusta, pörssin houkuttelevuutta jne. Mutta tässä tilanteessa raha kiertää kotimaisessa ekosysteemissä ellei sijoituskohde tee tiliään ulkomailta. Toisaalta ulkomaankauppaakin tekevän firman tuotto valuu joka tapauksessa suomalaiseen yritykseen, kunnes mahdollinen ulkomainen omistus siirtää sitä omaan taskuunsa.

Sen sijaan ulkomaille sijoittaminen (huom. kannattavasti) antaa ulkkareiden tehdä innovaatiot, työt ja riskinoton, myydä tuotteitaan omassa kotimaassaan (ynnä muualla Suomen ulkopuolella), ja sitten jakaa työnsä hedelmistä myös suomalaisille omistajille → lopulliset tuotot siirtyy kotimaan kiertoon.

Tästä pohdinnasta ei tullut äkkiseltään valmista, mahtaisiko joku taloustieteilijä olla löytänyt vastausta kysymykseen? Ja jatkopohdintana: seurataanko pääomien siirtymistä valtion tasolla mitenkään, löytyykö jostain Suomen vaihtotaseen kaltaista lukua siitä, miten yritysten tuotonmaksut summautuvat tänne ja pois täältä?

4 tykkäystä

Viime vuonna on lattariöljystä tullut hyvät tienestit. Mietin vero-optimoinnin kannalta että kun kerran ei-verosopimusvaltiosta tulevat osingot menevät ansiotuloverotuksella, esim kolumbialainen osinkokone Ecopetrolhan olisi ideaali sellaiselle, jonka ansiotulot jäävät alemmille progressioportaille. (ei suositus, en itse omista)

Todella hyvää settiä taas Markulta. Lukusuositus tälle.

Alla muutama poiminta johtopäätöksistä.

The range of annualized outcomes does narrow as the time horizon lengthens, but valuation changes still explain the vast majority of the remaining 40-year return variability. In addition, when we consider terminal wealth after compounding, the effect of valuation changes is very large. Our takeaway is that the stock market never really loses its voting machine property when considering long horizons meaningful for most investors (5 to 40 years in our tests).

The estimated real total return of the U.S. stock market (based on rolling yearly returns) in the absence of valuation changes between Apr-1952 and Jun-2023 is 5.64%, compared to the realized 6.79%. In general, the fair estimate of the real U.S. stock market return in the absence of valuation changes is closer to 5.5% than the often-cited 6.5% to 7%.

Overall, the fundamental return of the second half was only about 0.5 percentage points lower compared to the first half, which is a surprisingly small difference given the close to 1.5-fold difference in valuations. The market seems to have priced real fundamental returns efficiently.

it seems unlikely that there would be a constant average valuation towards which the CAPE would revert. Instead, if long-term valuations experience a gravitational pull, they may converge toward a prevailing level where a reasonable real fundamental return can be sustained.

7 tykkäystä

Witted

Minä
image

E: Ja heti kun rekisteröidyin niin puskettiin palaveri samalle ajankohdalle :woozy_face:

Never fails

11 tykkäystä

Tämmöiset päivitykset saisi jäädä tekemättä🤣 ero semmoinen että ei mitään virkaa… Tietty jos haluaa viestiä että analysoitu on yhtiötä ylipäätänsä…

25 tykkäystä

Monesti miettinyt samaa, yleensähän kansankapitalismilla ajatellaan juuri sitä, että omistetaan kotimaisia yrityksiä.

Mutta eikö tuolloin tule ottaneeksi samaa riskiä mitä kantaa muutenkin ? Valtio-omistajan/eläkeyhtiön tms. tapauksessa omistetut yhtiöt kärsii samaan aikaan kuin verotulot ja taloudellinen tilanne heikkenee. Yksityishenkilö voi pahimmillaan olla samassa firmassa töissä mitä omistaa, jolloin vähän kuin tuplaa riskinsä. Riskimielessä ulkomaille sijoittaminen olisi fiksumpaa ?

Toisaalta jos rahoituksen saanti olisi esteenä kotimarkkinayritysten kehittymiselle, niin sitten tuo voisi olla järkevää. Mutta onko näin ? Suomi on kuitenkin kehittynyt länsimaa ja pääoma liikkuu vapaasti. Ennemmin näkisin että valtion sekaantuminen etenkin pienempiin yhtiöihin voisi häiritä markkinaa, ja rahoitusta saisi ideat, jotka eivät muuten sitä saisi, jolloin pääomat ei kohdentuisi tehokkaasti.

Yksi oikeastikin hyvä juttu kylläkin voisi olla kotimaiset ankkuriomistajat - ehkä yrityksiä ei niin äkkiä ostettaisi pois, tai ne voisivat kehittyä “pidemmälle”, jos sellaisia olisi nykyistä enemmän.

3 tykkäystä

Maksutaseen pitäisi seurata noita:

Ultraoptimaalinen ja taloudellis-isänmaallinen tilanne olisi antaa ulkomaalaisten omistaa kaikkia niitä yhtiöitä, joiden omistaja-arvon luominen on olematonta (esim. Nokia) tai kasvu on jopa tuhonnut arvoa (esim. Duell). Jos mahdollista, tällaisia tulisi myydä vielä ylihintaan ulkomaalaisille. Sen sijaan suomalaisten rahat pitäisi maata arvoa luovissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yhtiöissä varallisuuden kasvun maksimoimiseksi. :stuck_out_tongue:

Tämä taitaa olla vaihtotaseen alla:

Vai olikohan nuo sijoitukset rahoitustaseessa… No joka tapauksessa (pitäisi kerrata nämä :smiley: ) tuo ylläoleva kommentti on paikkaansa pitävä mitä pitäisi tehdä kotimaisen talouden vahvistamiseksi. :smiley:

7 tykkäystä

Ei tämä nyt niin erikoinen tilanne ole. Monestihan sekä tavoitehinta että suositus jää paikalleen. Arvokkain tieto on tosiaan tuo, että yritystä on käyty läpi, ja todettu, etteipä juuri aihetta muutoksiin.

1 tykkäys

Juurikin näin :+1:

Rahoitustaseesta, joka on osa maksutasetta:

Siellähän on sitten myös arvonmuutokset, joten varallisuusaseman parantuminen yo. taseessa ei edellytä osingonjakoa (anteeksi osinkopuolue :slightly_frowning_face:)

2 tykkäystä

Kriitikot ovat jalat maassa pitäviä itsenäisiä ajattelijoita. Positiivisia näkemyksiä kirjoittavat taas hyväuskoisia bulleroita, jotka ovat rakastuneet osakkeeseen ja yrittävät varmaankin vain puhua kurssia ylöspäin :stuck_out_tongue_winking_eye:

Oikeastihan tuo menee yleisen sentimentin mukaisesti. Välillä härät dominoivat ja välillä taas karhut…

34 tykkäystä

Väärin tykätty? :heart: :metal:

Ehkä syynä voi olla myös se, että viesti on liian pitkä eikä jaksa oikein syventyä.

Sama juttu. Jouduin väkisin vääntämään lauseen lisää :grinning:

1 tykkäys

Yksi sana: karhumarkkina.

Merkit täyteen… :smiley: Merkit täyteen vielä uudelleen… :smiley:

22 tykkäystä

Oho, oma fiilis on ollut että ilmiö on juuri toisin päin. Mutta eipä tässä kovin aktiivisesti ole kerennyt lukemaankaan…

1 tykkäys

Haha, taida olla malliesimerkki perus tuulipuku bullerosta koska tämä oli kirjaimellisesti 100% se mitä mietin eilen :sweat_smile::sob:

Pitää tuoda ilmi oma typeryys jotta joukkolynkkaus estää toiminnan.

E: toiselta foorumilta luin hyvän kieliposkessa heitetyn kommentin.

You buy Small cap value if you want to be right
And you buy Large cap growth if you want returns

18 tykkäystä