Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Krhm, onkohan sähköliitossa mietitty tätä loppuun asti. Harva asia saa kansalaisia yhtä kuumaksi kuin sähkön hinnannousu jostain markkinaosapuolesta johtuen. Vielä kylmälle viikolle ajoitettu, huikeeta :smiley:

24 tykkäystä

Miksi EKP on olemassa jos ainoa tehtävä on peesata FEDiä? :upside_down_face:

17 tykkäystä

Jep :smiley: tarkoitus oli leikitellä stereotypioilla että mies sijoittaa ja nainen venailee luvattuja tuottoja (mun vaimoke on rahastosijoittanut vuosikymmenen maltillisesti jo ja tuotot mukavan 5 numeroisia)

Mutta se ei tiedä mitään forttumin vesivoimasta ja sen potentiaalista

18 tykkäystä

Näihin kannattaa laittaa linkit kun muuten ei pysty yhtään sanomaan mitä nuo tilastot on syönyt.

Tuo tilasto on siis viime vuoden Tammikuulta. Eli vuoden 2023 luku on arvio ei oikea tilasto. Pelialalla töissä näkee reaaliaikaisen tilanteen eikä mitään haaveiluja.
Jos googletat ”game industry layoffs” niin näen tusinoittain otsikkoja jossa kerrotaan viime vuoden olleen historiallisen huono ja tämä vuosi on ei ole alkanut kovin vahvasti.

Layoffs have unfortunately become a nearly nonstop occurrence in the video game industry over the past year. In 2023, over 10,000 workers at game studios lost their jobs, according to data from Game Industry Layoffs. In January 2024 alone, Kotaku reports that over 6,000 developers have already been laid off.

Lopetan väittelyn tähän kun tuntuu että kiellät realiteetit ja haluat poimia vain omaa valheellista narratiivia tukevia ennusteisiin perustuvia tilastoja.

5 tykkäystä

Juha Variksen “ylläpitämältä” tililtä bongattua:

2 tykkäystä

Nyt on pakko pyytää pärviäly apuun. Tämä asia on pyörinyt mielessäni pitkään, ja nyt olisi päätöksen aika. Avaan vähän ajatuksiani tänne, toivoen, että foorumilaiset ystävällisesti antaisi omat mielipiteensä.

Tämä asia koskee todennäköisesti monia kaltaisiani, eli reilu kolmekymppisiä asuntovelallisia. Monelle tähän on no-brainer vastaus, mutta minusta tuntuu, että se ei ole ehkä ihan niin selkeä.

Kysymys kuuluu: pistänkö ison osan salkusta lihoiksi ja maksaa asuntolaina pois?

Ensin taustatiedot. Ostettiin perheasunto pk-seudulla 2020 lopussa puolison kanssa puoliksi. Meillä oli ASP-säästöt hyvin kunnossa, joten nostettavasta asuntolainasta molempien osuudeksi tuli reilu kuusinumeroinen määrä euroja. Maksuaika 22 vuotta. Ei otettu lainasuojausta koska eihän niiden euro-korkojen olisi pitänyt lähitulevaisuudessa laskea kun max 2 %:n, koska muuten Vilénin sanoin “Italia olisi kanttuvei jne.”. Olen muuten edelleen hämmästynyt miten me ollaan Euroopassa saatu niin kovia inflaatiolukuja aikaiseksi yhtäkkiä, onko koronaelvytykset voinut tehdä niin ison vaikutukset jne. mutta nyt ei mennä siihen. Tykkäämme kodistamme, ei suunnitella muuttaa pois pitkään aikaan. Viime aikojen asuntomyyntien puolesta asunnon arvo on pikemmin pysynt samana ostohintaan nähden. Ei varallisuuden alennusta siis.

Korkojen noustua yllätävän nopeasti viime vuonna, siirryttiin vuoden alussa euribor 3 kk:hon. Sen lisäksi viime ja tänä vuonna on tehty reilusti ylimääräisiä lyhennyksiä, ja omalta osaltani maksettavaksi jäi nyt n. 40% lainasta. Tämä vastaa reilusti yli puolet salkustani. Olen siirttynyt tämän vuoden alussa n. 75% käteiseen, jotta ehdin pähkäillä tämän asian kanssa rauhassa vähintään reilun kuukauden. Omalta osaltani aion joka tapauksessa asuntolainani pois viimeistään 10 vuoden päästä, koska jo nyt lyhennykset pienenivät merkittästi, ja en näe järkevänä antaa korkojen vaan rullaa kun olis mahdollista vaan lopettaa maksamasta niitä.

Vaihtoehdot:

  1. Maksa laina pois, aloita rakentaaman uutta salkkua n. 30-40% kokoisella alkupääomalla. Sen jälkeen säästöt pääosin pörssiin joka kuukausi.
  2. Korkotili (itsellä OP). Korko euribor 3 kk -0,5% jos ylittää 50000 euroa, ja saa nostaa rahat milloin tahansa. Voitot tulee vuoden lopussa, josta maksetaan 30% lähdevero. Euribor 3 kk tällä hetkellä 4%, ja ekonomistien odotuksessa vuonna 2024 lopussa 3,5% ja 25 lopussa 3%. Lasketaan siis tämän vuoden tuotoksi verojen jälkeen n. 2%.
  3. Ei muutosta, osakepoiminta jatkuu

Monella on tähän selkeä vastaus, eli vaihtoehto 3. Onhan keskimääräisesti pörssien tuotto ollut paljon korkeampi kun mitä nykyinen euriborit on. Mutta kuunnelkaa pointtini.

Henk.koht. syyt:

  • Tunnen, että osakepoiminta, johon reilu kolme vuotta sitten rhydyin lähinnä harrastusmielessä, on ottanut haltuun ison osan ajastani ja mielentilastani. Kuukausi tosien perään säästöt meni salkkuun, joka paisui ja paisui. Samalla jopa päiväkohtaiset muutokset on alkanut muodostamaan melkein puolet nettopalkastani. Tähän asti en ole hirveästi antanut painoarvoa salkun lyhytaikaisiin muutoksiin, mutta varsinkin viime syksyllä huomasin, että isot miinuspäivät todellakin vaikuttavat psykkeeni, ja olen niinä iltoina ehkä äkäisempi. Tämä ei ole reilua puolisoani ja vajaa kaksi vuotias lapseni kohtaan, ja en pysty hallitsemaan tätä.
  • Minulla on selkeä bias häviön suremiseen vrt. voiton iloitsemiseen. Toisin sanoen, painaa mieleen enemmän 2%:n laskupäivä kuin 2%:n nousupäivä. Tämä korostuu entuudestaan kun salkun koko paisuu. Tiedän, että tässä ei ole järkeä, ja lopulta mitä merkitsee on pitkän ajan tuotot. Mutta ihmisen mieli on vaikea hallita. Esimerkiksi viime vuonna salkun tuotto oli reilu 13%, mutta tuntui melkein torjuntavoitolta, kun oli niin rasittava syksy henkisesti.
  • En tunne itseäni niin varmana osakepoimijana. Kyllä, seuraan omistamani yhtiöiden raportit Inderesilta (joka on minulle tärkeä ehto ostopäätöksen tekeminen, että löytyy seuranta), mutta omien mielipiteiden muodostamiseen tarvitsee enemmän osaamista ja itsensä kehittämistä, joka on jäänyt vähemmälle kun mitä toivoin, pääosin aikataulusyistä. Epävarmuus johtaa hätäisiin päätöksiin ja virheisiin, joka taas isompiin tappioihin salkun kasvaessa. Pienemmällä salkulla voin rauhallisemmin keskittyä tähän itsekehittämiseen, sen sijaan että käytän aikani pörssin päiväliikkeiden seurantaan.
    Näistä syistä salkun ns. downshiftaaminen hetkeksi olisi järkevä itselleni, eli vaihtoehto 1.

Taloudelliset syyt:

  • Tietenkin tähän päätöksen vaikuttaa isosti mitkä ovat korkotasot Euroopassa seuraavat 5-10 vuotta. Pakko myöntää, että kuten moni muukin, aluksi olin vahvasti transitory inflation campissa. En saanut millään päähäni mistä Eurooppa voi keksiä pitkään kaivetun yli 2%:n pysyvän inflaation näillä kasvulukuilla ja ikärakenteilla. Nyt en oikein tiedä mitä pitäisi ajatella tulevaisuudesta tämän osalta. Jenkeissä talous on edelleen kuumana, ja tämän vuodenkin bkt-kasvunäkymät yli 4%. Historiallisesti EKP:n ja FED:n korot syklisyydessään ei ole merkittävästi erottunut, ja Yhdysvallat ns. vetää muut reserve bankit perässään korkopäätöksien osalta. Maailman reserve currencyn eli dollarin hallitseminen on näköjään todella iso etu. Tämän perusteella, vaikka nyt nähdään inflaation hidastumista varsinkin Euroopassa, niin tuntuu, että menee pitkään ennen kun nähdään alle 2 %:n korot Euroopassakaan. Narratiivi tulee olemaan, että “halutaan varmuudella tappaa inflaation”. Myös kun katsoo EKP:n työkaluihin, niin nollakorkoaikana tuntui pitkään, että auttaako se nollakorko edes millään tähän inflaatioon, koska sehän makaa siinä nollan tuntumassa vaikka korot on ollut nollissa sen kymmenisen vuotta. Tilanne voi nyt olla toisinpäin, eli korkeat korot ei myöskään auta inflaation hillitsemiseen odotetun voimakkaasti. Mutta kun ei oikein ole muitakaan keinoja, niin nostetaan korot ja toivotaan parasta. Ja jos nämä EU:n pienet maat kuten Suomi jossa enemmin käytössä “pörssikorko” -asuntolainat, niin annetaan niiden kärsiä vähän, onhan ne rikasta porukkaa.
  • Korkoa korolle -efekti: niin, tämä sitten mene vaihtoehto 3:n eduksi. Nimittäin pörssin tuotot saa sijoittaa uudelleen ja saada niillekin tuottoja, ja toisaalta asuntolainan maksettava korko pienenee koko ajan säännöllisten lyhennysten syötyä lainan pääomaa.
  • Pörssin arvostustaso: Tämä on kullanarvoinen kysymys. Minkälaista keskiarvo-vuosituottoa voidaan odottaa pörssistä seuraavat 5-10 vuotta, jotta vaihtoehto 3 olisi houkuttelevampi. Tässä haluaisin tehdä henk.koht. reunaehdot selväksi, että aion jatkossakin sijoittaa pääosin Suomen pörssiin, ja miksei myös muiden maiden pörssiin jossa Inderesin kaltainen analyysitoiminta on valmiina ja itselleni luontevaa. Salkusta myös enintään 10-15% saa mennä indekseihin, koska where’s the fun in that. Toki jos joistain lyhytaikaisista syistä jonkun maan indeksi on poljettu maan tasalle niin mukaan vaan. Mutta en esim. tällä hetkellä näe todella houkuttelevaa arvostustasoa. Eli itselleni sopivana strategiana koen, että tarkoitus olisi osakepoimia pohjoismaisten, ja pääösin Suomen, pörssistä, ja saada muutaman prosentin lisätuottoa indeksin päälle.
    Tässä kohtaa pakko myöntää, että olen pähkäillyt tämän asian kanssa myös viime vuoden alussa. Lopussa jäin pörssissä ja kyllä saatiin sitä houkuttelevaa tuottoa, mutta olihan se veren, hien ja kyynelien takana. Pitää myös miettiä sitä return on brain damagea. Oliko ne tuotot oikeasti sen arvoista, että koko ajan sellaisella jännityksellä ja pallon päällä olemisen pakolla elettiin koko ajan? Tätä voi toki vähentää indekseihin sijoittamalla, mutta tuleeko ne tuotot sitten millä tavalla. Viime vuonna Suomesta niitä ei ole saatu.
  • Tämä koko asia voi myös kääntää päälaelleen: jos minulla ei olisi asuntolainaa, nostaisinko seuraavaksi 10 vuodeksi n. 60-70 nykyisen salkun kokoista sijoituslainaa euribor-koroilla? Nordnetin sijoitusluottokoroilla tämä on ihan varteenotettava kysymys. Rehellinen vastaukseni on tällä hetkellä: en (kai). On todella vähän asioita mitkä innostaa minua Suomen, Euroopan ja miltei koko maailman taloudellisessa kehityksessä. Protektionismi jyllää, markkinat on vinot ja kallistunut pieneen määrään yrityksiin, jonka pörssikehitystä tuntuu ajaavan yksi ja sama asia: tekoäly. On toistaiseksi epäselvää kuinka hyvin voidaan tehdä rahaa sen kanssa (paitsi jos olet Nvidia, toistaiseksi). No, ei nyt rönsyillä liikaa.
  • Viimeisenä pointtina vaihtoehto 2 tuntuu olevan tölkin polkimista. Huonot tuotot mutta saa lisäaikaa päätöksen tekoon minimaalisella korkotappiolla. Harkitsen tätä ainoastaan jos en millään pysty tekemään loppupäätöstä.

Kiitos kun luit tähän asti. Olisin mahdottoman kiitollinen jos jakaisit mielipiteitä tästä asiasta, jos tämä teksti on semmoisia herättänyt. t. en jaksa miettiä tätä asiaa enää

50 tykkäystä

Mun mielestä on ihan hyviä syitä vaihtoehdolle 1 eli laittaa salkku lihoiksi ja maksaa asuntolaina pois. Tulevaisuuden rahaa siinä ehkä häviää, mutta stressi vähenee ja eihän sitä tiedä vaikka eläisi pidempään.

Tuli mieleen Ben Felixin video Investing in Happiness, saataa olla ajankohtainen: https://youtu.be/iNZk-N6uDcg

7 tykkäystä

Onko kuukausittainen tulovirta millainen? Minusta haiskahtaa kuitenkin vahvasti siltä että kannattaisi harkita indeksisijoittamista korkosijoitusten tilalta. Tilannehan on erinomainen, reilusti nettopositiivinen varallisuus ihan käteisenkin muodossa, Helsingin arvostustasot eivät päätä huimaa. Mielenrauhaksi vaikka pieni lyhennys lainaan ja loput indeksiin. Mielenhallintaa kurssimuutoksiin (joko lopettamalla kyttääminen tai ”terästäytymällä”).

8 tykkäystä

Pitkällä aikavälillä (hajautetun) osakesalkun pitäisi kuitenkin tuottaa enemmän kuin euribor + joku kilpailukykyinen alle 1 % marginaali.

Siitä näkövinkkelistä kaiken asuntolainanlainan takaisinmaksu ei pelkkien lukujen valossa ole optimaalista.

Toisaalta lainasumma lienee hyvä olla sellainen, ettei se missään tilanteessa aiheuta isompaa stressiä tai epävarmuutta toimeentulosta. Jos aiheuttaa stressiä, niin maksaa pois. Ja jokainen toki lopulta tekee päätökset oman tilanteensa ja riskinsietokykynsä perusteella.

Sijoituksiin yksi vaihtoehto koko salkulle tai ainakin osalle on hyvin hajautetut indeksirahastot, jotka ainakin vähentää riskiä ja “varmuus” siitä että tuotot pitkällä aikavälillä ylittää korot kasvaa.

7 tykkäystä

Tuohon lisäyksenä vielä jutusta poimittua:

*”Sähköliitto: Lakot eivät aja voimaloiden tuotantoa alas

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Vänttikertoo STT:lle, että ensi viikolle ilmoitetut työnseisaukset eivät aja voimalaitosten sähköntuotantoa alas.

Lakot vaikuttavat tuotantoon vain siinä tapauksessa, jos laitoksiin tulee niiden aikana vikaantumisia, Väntti sanoo.”*

Eli sähkön tuotanto ei lakkaa ellei vikaantumisia tule. Ja niitähän ei tunnetusti tule :wink:

4 tykkäystä
14 tykkäystä

Nuo tuntemukset on tavallaan ihan normaalia että laskut aiheuttaa ahdistusta, “raha on paha” mutta välttämätön väline.
Mieti kultainen keskitie, jätä pääomaa myös osakesijoituksiin ja maksa asuntolainaa pois sen verran ettei korkojen heilahtelu haittaa tai tunnu miltään (helpommin sanottu kuin tehty) olet vielä parhaassa työiässä ja työtuloa kertyy varmasti sen verran että asuntolaina hoituu ajallaan pois.

Osakemarkkina kuitenkin antaa keskimäärin enemmän kuin mitä asuntolainankorko on.
Jos sulla on hyvä pysyvä työtulo ja olet terve niin anna varallisuuden kasvaa myös osakkeissa vaikkapa ihan perus Indeksirahastoissa hajauttaen eritoimialoille ja eripuolille maailmaa, asuntolaina tippuu hiljalleen pois pelistä.

Itse etsisin jonkin tällaisen keskitien käteisen ja velansuhteen ettei asia häiritse muuta elämää, rahasta puhuttaessa aina ääripäät on vaikeita monessakin suhteessa mutta mieti ja harkitse asiaa usealta kantilta ennen lopullista päätöstä.

3 tykkäystä

Tuohon laina-asiaan en muuten ota kantaa mutta nuorena usein unohtuu ettei ole kuolematon eli kannattaa katsoa että vakuutusturvaa on ainakin sen verran että kattaa huonompien aikojen uhkakuvia tapaturmasta kuolemaan asti,keskinäinen testamentti kannattaa myös tehdä ja edunvalvontavaltakirja,helpottaa elämää sen osalta joka joutuu hoitamaan asioita jos vammautuu/sairastuu ettei voi hoitaa asioitaan tai jopa kuolee.

4 tykkäystä

Taitaa sijoitusneuvonta olla palstan sääntöjen vastaista, eikä muutenkaan kukaan muu pysty tekemään näitä päätöksiä sinun puolestasi. Tässä muutama huomio päätöksentekosi tueksi:

  1. Halvan lainan maksaminen pois ylimääräisillä lyhennyksillä tai sijoituspääomalla ei ole lähes koskaan taloudellisesti rationaalista.
  2. Osakepoimintaa kannattaa lähtökohtaisesti harjoittaa vain jos nauttii siitä ja/tai on hyvä siinä. Helpoin tapa saada reilu tuotto pääomalle saavutetaan hyvin hajautetuilla kustannustehokkailla indeksirahastoilla.
  3. Osakkeiden jatkuva vilkuilu on täysin oma valinta. Kukaan ei pakota katsomaan sitä salkkua joka viikko tai edes joka vuosi.

Toivottavasti löydät sellaisen ratkaisun tuohon pulmaasi, jonka kanssa pystyt elämään :muscle:

64 tykkäystä

Tekstistä mielestäni paistaa vahvasti, että haluat maksaa asuntolainan pois, mutta tiedostat että se ei ole taloudellisesti järkevin vaihtoehto ja siksi epäröit. Elämässä ei kuitenkaan tarvitse aina maksimoida taloudellista hyötyä ja asuntolainan maksaminen pois on kuitenkin vielä sieltä rahankäytön järkevimmästä päästä. Mielestäni on täysin perusteltua maksaa asuntolaina pois, jos se vähentää stressiä ja parantaa elämänlaatua. Jotkut sietävät velkaa paremmin kuin toiset eikä kumpikaan puoli ole sen parempi kuin toinen (äärimmäisyyksiä lukuun ottamatta). Tärkeintä on tietää, mikä on itselle sopivaa ja että kykenee toimimaan sen mukaan miten itse tuntee parhaaksi.

24 tykkäystä

Jotenkin on kyllä hyvin vaikea arvioida tämänhetkistä markkinasentimenttiä lähitulevaisuudesta puhumattakaan. Sen verran kaksijakoiset tunnelmat. Viime vuoden lopulla alkanut ralli, joka veti mukaansa myös Helsingin, näyttää tammikuussa kääntyneen loivaksi alamäeksi useiden yhtiöiden kohdalla. Tämä ei kuitenkaan koske indeksejä, jotka ovat jatkaneet nousuaan vuodenvaihteen jälkeenkin ilmeisesti pääosin Magnificient 7 -yhtiöiden vetämänä - kuten viimeisen parin vuoden aikana muutenkin.

Mitä sitten on ISOSSA KUVASSA tammikuussa alkaneen alaspäin vievän korjausliikkeen takana? Varmasti Fedin korkoleikkausten siirtäminen sekä täällä kotimaassa erityisesti tuloskauden uutiset, joista voi päätellä reaalitalouden heikkouden näkyvän vasta nyt monien yritysten pehmeissä tuloksissa. Mutta onko tässä nyt takana jotain muutakin pelkoja? Ainakin konttihintojen nousu Punaisenmeren tilanteen johdosta on omiaan ruokkimaan pelkoja inflaation sitkeydestä. Myös Yhdysvalloista kerrotaan mm. kotitalouksien luottokorttivelkojen olevan tapissa. Toisaalta yli varojensa eläviä löytyy aina, oli suhdanne mikä hyvänsä.

Hyvä signaali on kuitenkin se, että teollisuus näyttää Euroopassakin hitaasti elpymisen merkkejä. Ehkäpä tämä kuitenkin tästä vielä kääntyy oikeasti kasvu-uralle?

4 tykkäystä

Tähän väliin voisi taas muistuttaa kaikille että ainakin OP:ssa pystyy tekemään ylimääräisten lyhennysten sijaan myös ennakkolyhennyksiä. Tämä tarkoittaa siis sitä että maksat tulevia lyhennyksiä ennakkoon, jolloin lyhennykset ovat tauolla siihen asti että kurot tämän eron kiinni ja maksat siihen asti vain korkoja. Tämä on oikeastaan kaikin puolin ylivertainen lyhennysmuoto ylimääräiseen verrattuna, koska saat täysin saman vaikutuksen, mutta saat samalla kaupan päälle joustoa talouteen. Itselläni esimerkiksi tiedossa että perheen tulot laskevat lähiaikoina joksikin aikaa, joten voin maksaa nyt ennakkolyhennyksiä jolloin olen edellä maksutahtia, pitää lyhennyksistä taukoa kun haluan ja tasata näin kassavirtaa.

11 tykkäystä

Tämä keskustelu (kts. alemmat kommentit kuin tuo hauska meemi jos X löytyy) @Mirko_Sampo_IR kanssa vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että lukemalla itse firmojen materiaaleja voi edelleen saada etua markkinalla. :smiley:

(Tai lukee ne edes tältä foorumilta, eikä väärää tietoa levittävistä Facebook-ryhmistä. :smiley: )

27 tykkäystä

Pakko kyllä kehua tätä lisäystä. Helpottaa todella paljon tulosliveä, kun voi itse seurata tulosta analyytikon johdolla ilman, että pitää itse scrollailla tms. Tekee tuloslivestä paljon nautinnollisemman ja hyödyllisemmän. :ok_hand:

17 tykkäystä

Ruuhkaa live linjoilla :grin:

24 tykkäystä