Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Lääkärin ei kuitenkaan tarvitse olla rikoskumppani tässä potilaan itsevahingoittamisessa. Tuolla logiikallahan koko lääkkeiden reseptijärjestelmä olisi turha jos lääkäri ei voi käyttää ammattitaitoaan ja harkintaansa pohtiessaan mikä lääkehoito olisi potilaan kannalta parasta.
Potilaalla on aina oikeus kieltäytyä lääkärin tarjoamasta hoidosta (pl. M1). Lääkärin ei ole pakko suostua potilaan vaatimuksiin, aivan kuten potilaan ei ole pakko suostua lääkärin suosituksiin.

22 tykkäystä

Eihän tuossa lue eikä tuon voi mitenkään tulkita tarkoittavan sitä että potilas saa päättää mitä lääkkeitä hän saa, vaan tuo koskee ennemmin vain oikeutta olla ottamasta hoitoa vastaan, lukuunottamatta pakkohoitoa?

7 tykkäystä

Lääkäri on hoitosuhteessa ammattilainen ja päättää aina lääkehoidon määräämisestä eikä potilas voi vaatia jotain tiettyä hoitoa jos on peruste olla sitä antamatta. Potilas saa kieltäytyä hoidosta vaikka kieltäytymisestä olisi hänelle haittaa mutta potilas ei voi vaatimalla saada haitallista hoitoa.

T. 10 vuotta näissä hommissa.

Edit: ja vaikka potilas vaatimalla vaatisi jotain haitallista ja saisi haittoja, lääkäri on aina vastuussa. Aika surkea palveluammatti jos joutuisi käskyjä noudattamaan ja ottamaan vielä rangaistukset näistä päätöksistä.

Edit2: mutta mielestäni lääkärin pitää pystyä nielemään ylpeys ja yhdessä potilaan kanssa suunnittelemaan hoito, vaikka potilas olisi googlettanut hän aivan hyvin voi olla oikeassa, hyvin usein onkin.

23 tykkäystä

Nyt ollaan asian ytimessä, mutta suhde ei tosiaankaan ole noin tasavertainen. Meidän järjestelmässä lääkäri määrää hoidon ja potilas joko hyväksyy tai hylkää lääkärin päätöksen. Seuraukset lääkärille potilaan tahdon vastaisen päätöksen tekemisestä ovat lähtökohtaisesti mitättömät, kun taas potilaalle sillä voi olla merkitykselliset vaikutukset. Tämä peliteoreettinen neuvottelulähtökohta hoitoon antaa jo lähtökohtaisesti lääkärille huomattavan valta-aseman kun tehdään päätöksiä potilaan oikeudesta määrätä itsestään ja omista toimistaan (itsemääräämisoikeus). Lääkäri on nykyjärjestelmässä hoitosuhteessa lähtökohtaisesti de facto vallankäyttäjä ja valtaapitäviä sietääkin saada kritisoida. Jos tulkitaan itsemääräämisoikeutta laajasti, niin potilaalla pitäisi kuitenkin olla lopullinen valta päättää itsestään ja omista toimistaan ja lääkärin pitäisi toimia palvelijana potilaalle.

3 tykkäystä

Olet sinällään oikeassa, mutta katsottuna sitä vastaanottopöydän toiselta puolelta tilanne näyttää toisenlaiselta: potilas toivoo/vaatii hoitoa jolla on potentaalinen riski jopa katastrofaalisiin haittavaikutuksiin ja joka lääketieteellisestä näkökulmasta ei ole perusteltu. Potilas sanoo että “joo joo, mutta se on minun kehoni, minä saan päättää”.
Kuulostaa aika no brainerilta lääkärin kannalta eikö? No näinhän se on, tässä toivomasi hoito.

Katastrofaalinen riski realisoituu ja potilas saa vakavan haitan tai pahimmillaan menehtyy hoidon vuoksi. Tämä on ennenkaikkea henkilökohtainen katastrofi lääkärille eettiseltä kannalta mutta hyvänä kakkosena tulee vastuukysymys. Voit perustella potilaalle, tämän omaisille tai lakimiehelle että “no mutta potilas tätä halusi” mutta lopulta, mikäli hoito oli perusteeton tai virheellinen, kantaa lääkäri siitä lopullisen vastuun ja saa sanktion.

Lääkäri ei voi ulkoistaa vastuuta tekemistään päätöksistä potilaalle tai kellekään muulle. Toki kärsijänä huonoista päätöksistä, oli se sitten hoitaminen tai hoitamatta jättäminen, on aina potilas, mutta lääkäri tulee sitten hyvänä kakkosena.

edit. Ymmärrän hyvin pointtisi ja monista lääkäreistä on tullut vauhkoja vaikka uni- tai vahvempien kipulääkkeiden määräämisen suhteen haittojen tai väärinkäytön pelossa niin, että varmasti ihan adekvaattejakin tapauksia jää hoitamatta. Esim erikoissairaanhoidon polilla potilaan kanssa yhteisymmärryksessä ja seurannassa aloitettuja “kovia” lääkityksiä on myöhemmin perusterveydenhuollossa jätetty uusimatta koska “eihän tämmöisiä lääkkeitä voi käyttää”.

22 tykkäystä

Niinhän siinä kävi, että S&P 500 -indeksi sulki tänään perjantaina viidentuhannen pisteen rajan yläpuolelle ihka ensimmäisen kerran. Edellistä vastaavanlaista virstanpylvään ylittämistä juhlistettiin huhtikuussa 2021, jota tunnelmoin jakamalla ajatuksiani alla olevan viestin tavoin. Viestini ensimmäisessä lauseessa on vahva viittaus korona-pandemiaan, joka onneksi tänä päivänä ei isossa kuvassa enää ole esteenä normaalin elämän elämiselle. Toki yhteisöllisyyttä kaivataan tänäkin päivänä - erityisesti Ukrainan tilanteen osalta. Ehkä tuokin pahuus joskus päättyy, kuten teki korona-pandemiakin.

Huhtikuuta 2021 edeltävä tasatonnien puhkominen koitti heinäkuussa 2019, jolloin mentiin läpi kolmentuhannen pisteen rajasta. 2000 pinnan rajapyykki oltiin rikottu elokuussa 2014 ja tuhannen pisteen läpi ponkaistiin ensimmäisen kerran tammikuussa 1998. Laittakaa luvut ja ajankohdat muistiin, jos aikomuksissa on joskus osallistua “Haluatko miljonääriksi?” -ohjelman kuvauksiin.

“See you soon in 5000!” No - miltei kolme vuotta siinä meni ja kylläpähän mahtuu kaikenlaista tähän väliin. Ja myönnettäköön, että kyllähän tuo “soon” sisälsi huumorin siemenen. Itse koen olleeni riittävän rohkea laskumarkkinassa lapioituani euroja sisään markkinalle se kuuluisa ämpäri vieressäni ja yököttävä pala kurkussani. Uskon, että myös moni muu foorumilainen on toiminut samoin. Onnea kaikille meille.

Kun katselen piirrostani, niin moni asia on muuttunut. Mutta onneksi moni asia on pysynytkin, kuten esimerkiksi @Verneri_Pulkkinen ja fantastinen Vernerin Vartti. Myös @Sauli_Vilen ja @Juha_Kinnunen ovat yhä matkassa mukana. @Masse:a on ikävä ja lisäksi myös muutamat muutkin kuvassa esiintyvät hahmot ovat vähentäneet kirjoitteluaan. Inderesin Foorumi tuotteena kuitenkin on pysynyt ja se on itselleni tärkeää. Myös uusia hienoja kirjoittelijoita on tullut mukaan Foorumille. Tuohon kuvahahmotelmani syntyhetken aikaan mm. @Sijoittaja-alokas taisi olla vielä Foorumi-Alokas, sillä puuttui vielä kuvasta. Arvioin myös itse kehittyneeni merkittävästi sijoittajana valtaisasti näiden tasatuhansien rajojen puhkomisten välillä ja olenkin pyrkinyt tekemään parhaani jakaessani tietoa ja informaatiota Foorumin eri sopukoihin.

En lähtenyt piirtämään uutta juhlallista kuvaa tämän tasatonnin ylittämisen hetkellä, sillä viisas pääsee vähemmällä ja pyytää hahmotelmaa tekoälyltä. Hän (tekoäly) oli halukas yhteistyöhön ja piirsi kuvan juhlistamme. Onhan meillä siinä bakkanaalit. :clinking_glasses:

Pyysin myös toista kuvaa ja ajattelin, että tekoäly voisi tunnelmoida jo ennakkoon kuudentuhannen pisteen rajaa ja kertoa, että missä itse olen silloin. Kuva on kiva, mutta graafisen tuotoksen laatinut artisti vaikutti olleen hivenen juopunut viidentuhannen pisteen ylityksen aiheuttaneesta mielihyvästä ja perjantai-illasta johtuen ja osa sisällöstä meni ehkä hieman överiksi. Jos näin kuitenkin käy, niin en pane vastaan. Järjestän juhlat ja kutsun teidät kaikki mukaan. :champagne:

See you soon (?) in 6000! :rocket:

Kiitos, kun olet matkassa mukana. :heart:

Yours,
KuHa

91 tykkäystä

Tän vois oikeasti ratkoa aika kivuttomasti jollain vastuuvapauslausekeprosessilla, missä lääkäri ilmoittaa vastustavansa hoitoa sen vaarallisuuden vuoksi ja potilas erikseen vapauttaa lääkärin vastuussa allekirjoittamalla lippulappuja. Meillä on jo nyt niin byrokraattiset prosessit, että mitä todellista haittaa olisi lisätä vielä yksi turha lomake johonkin kohtaan :smiley:

Lopulta tässäkin on kyse klassisesta valinnasta kahden aatteen välillä: Antaa ihmisten toimia vapaasti miten he haluavat tai sitten ottaa itselle autoritäärisen oikeuden hallita heidän elämäänsä ns. heidän omaksi hyväkseen. Tähän dikonomiaan tiivistyy valtaosa maailman ideologisista kysymyksistä. Vasemmistolaisuuteen kuuluu halu päättää muiden asioista ja oikeistolaisuuteen vapaus toimia. Äh, meni politiikan puolelle, joten varmaan pitää jatkaa jossain muualla…

6 tykkäystä

Eipä niillä juuri vastuuta ole muutenkaan, tullut nähtyä monenmoista hoitovirhettä ja tuollahan nuo jatkaa hommia. Pariviikkoa sitten porisin vanhemman erikoislääkärin kanssa hoitovirheistä alalla niin hän totesi heti ” Valitettavan moni nuori lähtee tälle alalle, yleisesti rahan takia. Ikävä juttu on se ettei suurimmasta osasta ole tähän hommaan ja pääsyvaatimuksia pitäisi koventaa”.

6 tykkäystä

Meillähän on jo vapaus valita. Yksityiseltä saa jo nykyään pyydettyä lähes mitä tahtoo ja vahvemmat hoidot järjestyvät jos niitä pyytää. Julkisen hoidon taas pitääkin olla kokonaistaloudellisesti järkevää. Niin tylsää kuin se onkin, on kokonaistaloudellisesti järkevää hoitoa valtaosaan vaivoista burana, lepo ja liikunta. Ei opiaatit tai ketamiini vaikka ne varmasti iloisempia asiakkaita ja lyhyellä tähtäimellä tehokkaampaa hoitoa varmasti tuottaisivatkin.

6 tykkäystä

Toivotan porukoille hyvää lohikäärmeen vuotta…suurimmalle osalle teistä tuo ei varmaan sano mitään (/tai evvk) mutta ehkäpä täällä on jaska jokusia, jotka tietävät mistä on kysymys…vähän kuin horoskooppi-tyyppejä, hörhöjä siis tarkkaan ottaen eli siis meille hörhöille näihin kuviin, parempaa alkanutta vuotta!

25 tykkäystä

@Jukka_Lepikko tviittasi viissatasen menosta. :point_down: :fire:

Cinqueciento GIFs - Get the best GIF on GIPHY

30 tykkäystä

ai että…

38 tykkäystä

Lääkäreiden kunniaksi vielä täytyy sanoa, että nykyinen työterveyslääkärini on oikein hyvä, joutunut käymään hänellä aika säännöllisesti nyt jo vuoden ajan.

On myös paljon muita positiivisia kohtaamisia terveydenhuollon kanssa.

2 tykkäystä

Näin uskon sen olevan. Vain poliitikot voivat tehdä niin typeriä päätöksiä, millä terveydenhuoltojärjestelmämme on pilattu. Otetaan esimerkki. Monien, liian monien joukosta.

Kun hoidin edesmenneen äitini viimeisten vuosien ajan hänen asioitaan, niin olipa taas kerran suurehkossa kaupungissa asiaa sairaalaan. No aika oli varattu, joten ei muuta kun odottelemaan vuoroa. Jono oli tutussa paikassa hirveä, niin kuin aina. Vaan kuinka ollakaan, niin äitini aika sattui kuitenkin olemaan toisessa, remontoidussa siivessä. Että sinne sitten köpöttelemään. Ovessa luki päihdehoito, mutta vanhus oli siis ohjattu sinne, koska siellä normipuolella oli se hirmuinen ruuhka. Kuten aina. Vaan päihdepuolella oli ihan tyhjä käytävä. Noin 10 huoneessa sipsakat neitokaiset viilasivat kynsiään ja rupattelivat iloisesti ovet auki, kun ei siellä ollut kerrassaan ketään hoidettavaa. Siinä kun lääkärin luo pääsyä odottelimme puolisen tuntia, niin ilmestyi ihme, yksi asiakas (1 kpl). Eivät huomanneet laittaa heti ovea kiinni, niin kuulin pienen osan jutustelussa, jossa elämän kolhima nuorukainen vinkui, että jossain toisessa paikassa lääkäri ei ollut suostunut antamaan hänelle jotain, vaikka maailma on niin kovin paha. No varmaan on ihan hyvä, että tulee toinen mielipide siihen, että tarvitseeko huumeriippuvainen sitä, mitä hän haluaa, mitä nyt sitten olikaan.

Mutta vaatii suoranaista lahjakkuutta sotkea koko järjestelmä niin, että yhdessä paikassa on aivan tolkuton ja iänkaikkinen jono, ja toisessa pohjimmiltaan ihan samaa osaamista tarjoavassa paikassa ei ole ketään hoidettavaa. Matkaa paikoilla oli yhden välioven verran. Vaaditaan varmaankin tuotantotalouden diplomi-insinööri diktaattoriksi sekä vuosikymmenten komiteatyö tekemään sellainen äärimmäisen radikaali päätös, että lääkäreitä ja hoitajia voitaisiin ehkä mahdollisesti kenties saman sairaalan sisällä laittaa tekemään töitä sinne, missä töille on tarvetta, eikä pitää tyhjän panttina siellä, missä ei ole potilaita. Ihan radikaali ajatus. Ei tule onnistumaan minun elinaikanani.

29 tykkäystä

Eläkesuunnitelma on taputeltu. Entäs teillä?

Eikö huolta, vaikka jotakin sattuisi. Kaikkea on ajateltu.

Myös loppusijoituspaikka löytyy. :ok_hand:

11 tykkäystä

Ilmoittautuuko @WanhaRadio sipsakoiden neitien diktaattoriksi? Muuten on vaarana että hyvinvointialueet eivät saa kerättyä kovinkaan korkeaotsaista komiteaa tai taitavia insinöörejä kunnallisella palkalla tätä pyörittämään.

1 tykkäys

Moni maallikosta ”hoitovirheeltä” näyttävä voi olla ihan hyväksyttävää ns lääketieteellistä virhettä. Etenkin kajoavassa toiminnassa otetaan jo lähtökohtaisesti suuret komplikaatioriskit. Aika hankalaa olisi lääketiede jos komplikaatio tai virhe olisi heti peruste uran päättämiselle. Suurimmalle osalle ihmisistä myös moraalinen ja henkinen vastuu on painava.

4 tykkäystä

Eilen oli analyytikon urani toistaiseksi merkittävin päivä (tai ainakin yksi niistä hahah :smile:), kun selvisi mun ja @Petri_Gostowski veto siitä, että ylittääkö Lindexin EBIT 2023 vuoden 2021 tason. Ja sehän meni aika kevyesti yli ja peli oli jo aika selvä Q3:lla​:sunglasses: Otettiin veto loppukesästä 2022, kun olin ollut Inderesillä puolisen vuotta ja aika hiljattain sen jälkeen kun oltiin saatu sopimus analyysista Stockan kanssa tehtyä. Siinä mielessä tämä oli erityisen merkittävä, että kun aloitin Inderesillä Stocka oli salkussa isoimmalla painolla ja talon sisällä löytyi aika vahvaa epäilyä yhtiötä sekä tuloksen kestävyyttä kohtaan. Panoksena oli vain lounas, mutta henkisesti tämä on sitäkin suurempi voitto :smile:

103 tykkäystä

Oikaisin vähän viestiäsi, kun näin siinä mielestäni asiavirheen. :cowboy_hat_face:

34 tykkäystä