Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Nuo kirjoittamasi havainnot, vaikka vetosit “random” kommentointiin, on käsittääkseni ihan oikeita.

Saksassa tehtiin tietoinen poliittinen valinta 2000-luvun alussa kilpailukyvyn palauttamiseksi suitsimalla palkkojen nousua.

Ottamatta kantaa oliko tämä oikein tai väärin, seurauksena oli viennin menestyminen ja tämän hedelmien ensisijainen tippuminen vientifirmojen omistajille. Samalla keskivertosaksalaisen tulokehitys on ollut heikompaa. Tämä näkyy vaikkapa eriarvoisuusindeksissä:

Maan talouden peruspilarit ovat kirjaimellisesti olleet kotimaisten palkkojen mataluus, venäläinen halpa kaasu ja muun maailman himo ostaa saksalaisia tuotteita.

Nyt käytännössä jokainen noista on vastatuulessa. Heikot palkat johtavat heikkoon kotimaiseen kysyntään, mikä ei suojele maailmantalouden taantumissa. Kaasu ei ole enää halpaa. Muun maailman himo saksalaisiin autoihin vaihtelee Teslan ja kiinalaisten rynnistäessä apajille.

Huolimatta saksalaisten säästämisestä 2000-luvulla rahoja ei ole investoitu kotimaan infraan, kuten totesit heikosta netistä yms. oireista vaan ne on sijoitettu ulkomaille (rahat on aina pakko tunkea johonin) kuten Espanjaan ja Italiaan. Saksan sijoitukset ovat tuottaneet tappioita! :smiley:

Suosittelen lämpimästi kaikkia lukemaan lyhyt teos Michael Pettisiltä ja Matthew Kleinilta: Trade Wars are Class Wars missä näitä asioita käsitellään Saksan, Kiinan ja Yhdysvaltain ja koko muunkin maailman vinkkelistä.

Koska tämä on kahvihuone, totean vielä hieman kieliposkessa henkilökohtaisen mielipiteeni, mihin suuren poliittisen ajattelijan Seppo Rädyn kommentit ovat vaikuttaneet, että Saksan yhdistyminen 1870-luvulla taisi lopulta olla Euroopan historian surkeimpia käänteitä ja paluu 1806 rajoihin voisi olla harkinnan arvoinen ratkaisu. Hegelkin kirjoitti silloin historiaan loppuneen. Ainakin Saksan poliittinen kehitys olisi voinut loppua siihen. :smiley:

Lisäys: huonon talouspolitiikan ja sen typeryyden levittämisen euron kautta koko Eurooppaan lisäksi Saksa on demografinen aikapommi. Maan väestönkasvu loppui käytännössä 70-luvulla. Mediaani-ikä on 47. Valtaisa maahanmuutto kohtaa yhä isompaa vastatuulta ja ruokkii äärinaineksia. Mutta jos muutto loppuu, väkiluku romahtaa sitäkin nopeammin. Jos väestö on (talous-)valtaa, niin Saksa on oikea tyhjiö keskellä muutenkin harmaantuvaa Eurooppaa 2100-luvulla.

46 tykkäystä

Laji on historiallisesti täysin korealaisten dominoima, mutta Serral sementoi asemaansa historian parhaana. Serral taisi aloittaa nöyrästi ja kun ensimmäisenä ei-korealaisena voitti mestaruuden, niin taisi sitten voittaa kyseisenä vuonna kaikki ei-korealaiset turnaukset.

Korealaiset kun vielä tuppaavat olemaan aika pirun hyviä niissä peleissä, joissa kilpailevat. Iso asia, vaikka sinänsä suurelle yleisölle tuntematon kaveri.

13 tykkäystä

Jaahas että tälläinenkin älynväläys on Helsingin hullujen toimesta jossain välissä kehitetty. Taas yksi syy lisää välttää Pk-seudulle menemistä kuin ruttoa :hugs::tada:.

5 tykkäystä

Luulit pääseväsi pakoon! Ei auta PK-seudun välttely. :grin:

kuva

2 tykkäystä

Kiitos näistä konsensusennusteista @Antti_Jarvenpaa , vastaan tänne kahvihuoneeseen, koska liittyy asiaan joka jo oli minulla kielen päällä. Voisiko ajatella, että Inderesin henkilökunta käyttäisi paljon nykyistä enemmän näitä Blommasta löytyviä ennusteita yhteisön hyväksi. Toki analyytikot niitä varmasti hyödyntävät analyyseissaan ja kaipa noissakin joku tekijänoikeusrajoite on, mutta harva yksityissijoittaja taitaa kuitenkaan Blomman vuosimaksuja maksaa eli mahdollisuuksien mukaan toivoisi näkyviin myös näitä materiaaleja. Esimerkiksi “piilossa” olevat shorttipositiot itseäni kiinnostavat, niistä usein löytyy selitys erikoisiin kurssireaktioihin. Ping vielä @Verneri_Pulkkinen

Äh, aina unohdan lainata kommenttia, jotta näkyy mistä on kyse eli siis Antin jakamista konsensusennusteista Tokmanni-ketjussa on kyse :slight_smile:

14 tykkäystä

Laitetaas tänne, niin tavoittaa enemmän väkeä. Rahastojen/ETF:ien myynnistä ja FIFO-periaattesta poikkeamisesta siis kyse. Missä pankeissa/välittäjillä tämä onnistuu? Onnistuuko tämä missään ETF:ien osalta?


Sijoitusrahasto-osuudet - vero.fi

3 tykkäystä

Ihme, ettei tähän epätasa-arvoon ole kukaan puuttunut? Miksi toisella on etuajo-oikeus suhteessa toiseen? Suomi on kuin onkin epätasa-arvoinen yhteiskunta…lopettakaa autoilu välittömästi, jollette pysty luopumaan kolmioista tai stop-merkeistä ja siirtykää polkupyöriin / potkukelkkaan ja huopatossuihin (kumipohjalla ettei potku sudi).

1 tykkäys

Pölhölä on kyllä hieno paikka, firma ilmoittaa hyvän tuloksen niin kohteliaasti saa sitä lähes heti halvemmalla salkkuun :joy:


:heart::heart:

image

6 tykkäystä

Ah mutta se ei riitä, pitää olla analyytikkojen kristallipallosta katsottuja ennusteita parempi. Lisäksi tulevaisuuden ohjeistus voi jäädä odotuksista ja myös suolata arvostusta.

1 tykkäys

Jos tuo laskuperustekorkokanta -himmeli kirjoitettaisiin englanniksi lisäyksellä "Nvidia AI adjusted discount base interest rate " niin veikkaan että koko rahoitusjärjestelmä kaatuisi sisäänvyöryvän €$ tulvan alla.

14 tykkäystä

Karhusta karhuun, eli siinä ei muutosta.

2bears Two Bears GIF - 2Bears Two Bears 1Cave - Discover & Share GIFs

9 tykkäystä

37,5%

Inspiroivaa havaita :smiling_face_with_three_hearts:, että Inderesin mallisalkun osakkeista 6/16 (37,5%) on tänään tehtyjen kauppojen jälkeen OMX25 indeksin osakkeita.

Mielestäni on kannatettava kehityssuunta, että mallisalkkuun valitaan suurivaihtoisia osakkeita, jolloin mallisalkun valinnat eivät aiheuta “Inderes-efektiä”, kuten pienien yhtiöiden kohdalla saattaa olla riskinä. Toisaalta on hienoa, että mallisalkun valinnat saattavat antaa signaalin indeksisijoittamisen suuntaan, sillä indeksisijoittaminen on varmasti hyvin monelle kannattavampi vaihtoehto kuin osakepoiminta.

Kiitos inspiroivasta kehityskulusta Inderesin mallisalkkutiimille! Super cool! :slight_smile: :chart_with_upwards_trend:

5 tykkäystä

Kumpikohan se nyt sitten on se 40v parempi puoli. Koen itsekin olevani 40v paremmalla puolella :smiley:

11 tykkäystä

Seligsonin rahastoissa ainakin voi valita minkä ostoerän myy.

3 tykkäystä

Jotenkin markkinareaktioita lyhyellä tähtäimellä on siksi niin paha lähteä ennakoimaan. Reaktio voi olla ihan mitä vain. Mutta käsittääkseni paremmat mahdollisuudet aukeavat, jos jaksaa keskittyä 10 sekunnin sijaan 1 minuutin ajan tietoon. Case Mandatum: Et ole kovin syvällä yhtiössä, mutta tsekkaa Inderesin edellispäivän kommentista, mihin kannattaa kiinnittää tuloksessa huomiota ja vertaa mikä on suosituksen suunta (osta, lisää, vähennä, myy). Katso tulosjulkistuksesta, että olennaisin osasto on kunnossa ja jopa ylittää ennusteen → osta laskeneeseen hintaan. En usko että tuolla strategialla mokaa niin pahasti kuin on tullut tehtyä aiempina vuosina fomottaessa tai pelkkään markkinareaktioon reagoidessa. Mutta koska osakemarkkinoista on kyse, otan vastaan nöyrästi myös sen mahdollisuuden, että markkinat ovatkin oikeassa ja otan tästäkin ostoksesta vastaan tukkapöllyn.

3 tykkäystä

Tai osinkopuolue on ottanut vallan mallisalkkutiimissä. Nestehän tarjoaa ”kilpailukykyistä osinkotuottoa”. :drooling_face:

12 tykkäystä

Viime päivien kahvihuone keskustelun perusteella foorumilla on jonkun verran lääkäreitä. Minua on pitkään jo ihmetyttänyt TRT demonisointi ja tänään siitä oli ihan Ylelläkin juttua. Varmaan vähän epäkiitollinen aihe puhua julkisella foorumilla asiasta mutta olisi kiva kuulla lääkärin - ja miksei muidenkin - mielipide aiheesta.

Yleinen ilmapiiri tuntuu olevan kovin negatiivinen TRT osalta. MT lääkkeitä kuitenkin jaetaan kuin karkkia penkkaripäivänä. Disclaimer: En itse ole TRT potilas mutta harkinnassa jos ja kun ikä ja terveys sen vaatii. Useampi tuttu on ja järjestään vain hyvin kokemuksia kaikilla :thinking:

E: Toki vähän epäilyttävää jos 25v jannu tulee kyselemään TRT. Itse puhun kuitenkin siinä ~40v korvilla olevista miehistä.

12 tykkäystä

Minusta se ei taas ole lainkaan inspiroivaa tai cool. Indeksisalkun kehitystä voi seurata vaikka Seligsonin OMXH25 ETF:stä. Jos jätetään osakevalinta pois, niin käytännössä mallisalkun olisi yritettävä voittaa indeksi pelkästään ajoittamisella.

Inderes-efektissäkään en näe ongelmaa kaupankäyntisääntöjen ansiosta, sillä työntekijät saavat ostaa vasta Mallisalkun jälkeen. Aika nopeasti markkina muutenkin korjaa hetkelliset ylilyönnit.

Sama pätee oikeastaan toiveisiin mallisalkusta, joka seuraisi automaattisesti kaikkia Inderesin suosituksia. Sen voi laskea ihan ilman oikeaa rahaakin, joten mitä hyötyä siitä edes olisi tehdä mallisalkkua?

Inderesin koko liiketoiminta-ajatus perustuu osakepoimintaan ja yksittäisiin osakkeisiin sijoittamiseen. Aika hankala myydä IR-palveluita, jos Inderes samaan aikaan pyrkii saamaan ihmiset indeksisijoittajiksi. Saa olla melko lipevä myyntitykki, jos saa yhtiöasiakkaan ostamaan tilausanalyysia sen jälkeen kun on kertonut kaikkien analyysien olevan oikeasti Martin Paasin diashow aiheesta “kuukausisäästäminen kustannustehokkaisiin índeksirahastoihin”.

Maailma on täynnä materiaalia indeksisijoittamisesta, joten eikö internetiin mahdu yksi toimija, joka tuottaa sisältöä osakepoiminnasta kiinnostuneille?

Tuntuu, että keskustelu mallisalkusta on lähtenyt viimeaikoina ihan vanttuusta, ottaen huomioon sen olevan lähinnä viihdettä ja markkinointia. Kinnunen taisikin todeta, että ehkä se johtuu markkinatilanteesta eikä erilaisella 2v träkillä näitä keskusteluja tarvitsisi käydä. Annetaan tiimin toteuttaa näkemystään ja seurataan itse. Mikään ei estä ottamasta erilaista näkemystä omalla salkullaan. Tuotot sitten puhuvat puolestaan ja kertovat kuka on kingi.

33 tykkäystä

Mallisalkku on siirtynyt peesaamaan mutuilujani Neste -ketjussa. Näin se maailma muuttuu! :sunglasses:

Lisäys mielessä, mutta käteinen vähissä :thinking:

7 tykkäystä

Eiköhän pölhex ennakoi Venäjän invaasiota Suomeen. Siltä tämä vaikuttaa. Mutta odota vain ku nasse alkaa korjata alaspäin, sitten se on menoa hesulissa tupla vivulla kohti kaivon pohjaa.

16 tykkäystä