Pörssien suunta (Osa 3)

Viikon päästä iskee voimakas negatiivinen seasonality, hyvä tiedostaa onko this time different vai ei. Vielä sopivasti miltei kaikki usa-indeksit ath:ssa.

image

22 tykkäystä

Kiinnostava ison kuvan blogi Lombardilta

28 tykkäystä

Mielenkiintoinen Pod Cast koroista ja kuplista.

In this special episode of Behind the Memo , Howard Marks is joined by journalist and financial historian Edward Chancellor to discuss ideas from Howard’s recent memo, Easy Money, which was inspired by Edward’s latest book, The Price of Time: The Real Story of Interest . They explore the history of interest rates, the profound impact they’ve had on financial markets, and the potential dangers of keeping them too low.

https://www.oaktreecapital.com/insights/memo-podcast/behind-the-memo-easy-money

4 tykkäystä

Aika näyttää, että minkälaisiin lukemiin tämän pörssivuoden aikana päädytään. :point_down:

23 tykkäystä

Ilmeisesti Saksan toimistokiinteistöjen hinnat ovat 10% ja tällaiset toimitilat ovat hitaammin liikkuvaa omaisuusluokkaa nin tämänkin myötä ennustetaan lisää laskua tulevaisuudessa (?). Sitten taas erilaiset kiinteistöyhtiöt ovat pian tai jo ehkä ongelmissa, koska hinnat laskee eikä muuten markkinat juhline lähiaikoina siellä.

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner sanoi, että Saksa köyhtyy, koska se ei kykene luomaan uutta talouskasvua.

Saksassa nähdään taantuman riski korkeana, “yllätys”.

Teollisuus on ilmeisesti taantumassa eikä palveluillakaan lujaa mene. Kuluttajillakaan ei mene hirveän hyvin ja muistaaksnei Saksassa on pienipalkkaisten palkansaajien osuus iso ja monilla on muistaakseni parikin työpaikkaa. Toisaalta Saksa tukee jonkin verran pienipalkkaisia, mutta ihan mielenkiintoista, miten sekin vaikuttaa, jos pienituloiset ja autoteollisuudenkin työläiset joutuvat kuluttamaan vähemmän - näidenhän rahat menevät herkemmin kiertoon.

Onko Saksa menossa alaspäin sellaista vauhtia ja sellaista tahtia, että trendiä on vaikea kääntää. Energiakriisia ei auta asiaa ja eikä tiedä, mitä ongelmia Venäjä keksii Saksalle (heitto vian). Huolestuttavaa koko Euroopan kannalta, jos Saksa heikkenee varsinkaan, jos ei muut ota täällä selkeämmin roolia.

Saksa saattaa olla jähmeä jonkin sortin konservatiivis-korporatistinen mallin edustaja ja tietyt jähmeydet ovat sellaisia, mitä ei hetkessä muuteta, joka vaatii ehkä suurempaa uudistusta Saksalta.

(varoitus, teksti sisältää muutamia randomei hettoi, mitä en sellaisenaan päästäis faktavastaavana läpi :smiley: )

22 tykkäystä

Jatketaan muutamalla randomilla heitolla Saksasta, jotka perustuu opittuun, kuultuun ja koettuun. Näihin ei ole lähteitä.

Saksassa minimipalkka on käsittääkseni aika alhainen. Tämä on sitten auttanut teollisuutta. Nyt kuitenkin kaivattaisiin kuluttajien aktiivisuutta, joka ei onnistu, kun esim energian hinta on korkea ja se syö kuluttajien varoja. Ainakin näiden pienipalkkaisten.

Saksassa on myös käsittääkseni toteutettu aika konservatiivista talouslinjaa, mikä siis tarkoittaa, ettei investointeja tehdä velalla. Tämä on aiheuttanut sen, että koko yhteiskunta, etenkin maaseudulla on jäänyt kehityksessä jälkeen. Sen näkee ihan konkreettisesti esim pienenä valokuitupenetraationa, hitaina mobiiliverkkoina ja sitä kautta hyvin alhaisena digitaalisuuden tasona. Esim korttimaksu ei ole mahdollista kaikkialla.

Onkohan Saksasta tulossa kehitysmaa?

33 tykkäystä

Syykin on selvä, työtä tekevän väestön määrä laskee.

Working-age population expected to decrease by 4 to 6 million by 2035 - German Federal Statistical Office (destatis.de)

Vähemmän työntekijöitä=vähemmän kuluttajia=talous kutistuu.

6 tykkäystä

Huomenta!

Punaisenmeren konflikti on tuonut varjon inflaationäkymän ylle kuljetuskustannusten muodossa. Loin tänään makrokatsauksessa pikaisen katsauksen rahtihintojen kehitykseen laajalti seurattujen indeksien kautta. Kehitys on ollut niissä vaihtelevaa: FBX Global Container -indeksissä (mittaa 40-jalkaisen kontin kuljetuskustannuksia) on nähty viime kuukausina selvää nousua Indeksin mukaan kuljetuskustannukset ovat kaksinkertaistuneet viime vuoden lopusta, joten muutos on tuntuva. Sen sijaan raaka-aineiden merirahtihintoja mittaavassa Baltic Dry -indeksissä nähtiin jo marras-joulukuun vaihteessa hintapiikki, mutta sen jälkeen rahtihinnat ovat laskeneet (kuukaudessa -7,15 %). Vuodentakaiseen verrattuna tämäkin indeksi tosin on kolminkertaistunut, sillä lähellä 500:n tasoa olevat pohjat nähtiin vuosi sitten helmikuussa.

Verrattuna koronapandemiaan nähty hintojen nousu on FBX-indeksissä vain kolmannes, eikä tästä odoteta samanlaista tarjontashokkia maailmantalouteen - ellei Lähi-idän kriisi pahasti eskaloidu.

46 tykkäystä

Onko mitään käsitystä tai ennusteita miten noita merirahteja voisi korvata tilapäisesti, kaikkea ei tietysti voi korvata mutta kai osan merikonttikuljetuksista voi kuitenkin korvata, vaikka lentorahteina ja onhan niitä muitakin?

Ei varmastikkaan ihan yksinkertainen kysymys monta muuttujaa mm. rahdinmäärä on niin valtava ja esim. kaikkia ei oteta lentokoneeseen mm. turvallisuuden vuoksi mutta onko noista mitään arvioita miten tuota merirahtia voitaisiin korvata?

1 tykkäys

Varmasti lentorahdilla voisi osan korvata, mutta silloin kuljetuskustannukset vasta nousevatkin. Lentorahtien hinnat näyttävät nopealla etsinnällä olevan 5-10-kertaisia merirahtiin verrattuna. Toki kuljetusaika lyhenee lentorahdilla selvästi.

10 tykkäystä

Juna kulkee vaan. Esim. Nurminen tarjoaa “Trans-Kaspian reittiä” Kazakstanin kautta nyt kun Venäjän läpi ei pääse.

3 tykkäystä

Ei ole oikeaa korvaavaa vaihtoehtoa. Vuonna 2022 meritse kuljetettiin raaka-aineita (Dry bulk siis, jota tuo Baltic Dry ikäänkuin mittaa) noin 5200 Miljoonaa tonnia, Kontteja 2000 Mtonnia sekä öljyä 3000 Mtonnia. Lisäksi on vielä kemikaalit ja kaasut ja muu rahtiliikenne, joista tulee vielä noin 2000Mtonnia. (Lähde edelliselle: Review of Maritime Transport 2023 | UNCTAD). Tuollaisista voluumeista puhuttaessa vaihtoehtoa yksinkertaisesti ei ole (tai toki aina voi olla kuljettamatta, mutta esimerkiksi meillä olot olisivat kovin paljon ikävämmät). (Edit: lisätään vielä että kaikki ilmarahti on luokkaa 70Mton, eli puhutaan aivan eri mittakaavasta; Lähde: IATA: Record cargo volumes forecast for 2022 (airlogisticsinternational.com)).

Mutta tilanne ei ole aivan näin surkea. Merirahti on kuitenkin melko pieni osa monien tuotteiden hinnoissa. Eli oleellista on miettiä miten tuo merirahdin hinta vaikuttaa eri tuotteiden hintoihin ja sitä kautta sitten kuluttajan lompakkoon. Esimerkiksi US Bureau of Economic Analysis on arvioinut merirahdin vaikutuksen olevan 1.8% Yhdysvaltain GDP:stä ( Marine Economy Satellite Account, 2021 | U.S. Bureau of Economic Analysis (BEA)). Toki Yhdysvallat kenties vähemmän riippuvainen merirahdista kuin monet muut maat, mutta vaikea nähdä globaalilla tasolla merirahdin osuuden olevan huomattavasti korkeampi.

Mutta tämä ei silti tarkoita etteikö merirahti ole taloudelle välttämätön. Se on vain hyvin edullista ja siten suora vaikutus koko talouteen inflaatio mielessä taitaa jäädä vähäiseksi. Välillisesti sitten tilanne taitaa muuttua paljon mielenkiintoisemmaksi inflaation kannalta (eli jossain on raja kuljetusten kannattavuudelle ja siten voi pienentää globaalia taloutta. Fyysistä tuotteistahan 80% maailmankaupassa kulkee meritse (taitaa olla tonneissa, ei rahana).

17 tykkäystä

ei niitä merirahteja mitenkään isossa mittakaavassa korvata, ajetaan vaan pidempi reitti

26 tykkäystä

Itse rahdin hinnan nousun lisäksi tuo muutos tässä Taiwan - Hollanti reitin kasvaneessa kestossa, eli 8.5 päivää, tuo joitakin kerrannaisvaikutuksia.

Yksi sellainen kerrannaisvaikutus on sitoutuneen pääoman kustannus, jolla on isompi merkitys nyt kuin nollakorko-koronassa.

Toinen on satamajärjestelyt, ja jatkokuljetusten järjestelyt, mistä koituu lisäkustannuksia.

6 tykkäystä

Tähän väliin linkkaan tänne viikon Vartin. 25 minuutin jakso, koska torstaina ei ilmesty toista Varttia massiivisten tuloskausikiireiden takia. :smiley:

Pääaihe Vartissa on pohdiskelu, kauanko megateknojen voittokulku voi oikein jatkua? Mukana on myös huomioita Helsingin pörssin tuloskaudesta, europankeista (Nordea-sijoittajat hoi!) ja vähän inflaatiosta ja kannattavuuksista euroalueella.

NVIDIAn osake nousee pystysuoraan ja Ericssonin osake reagoi +8 % nousulla ihan normaalista yhteistyötiedotteesta NVIDIAn kanssa. Missä vaiheessa sykliä mennään, kuten Mäkinen retorisesti kysyy?

Äärimmäisen mielenkiintoisia huomioita GMO:lta. Yleensä SP500 indeksin TOP10 osaketta tuottaa heikommin, kuin muu indeksi. Syy on looginen: päästäkseen eliitti-indeksien kärkeen, pitää kasvaa isoksi ja osakkeen arvostuksen venyminen usein avittaa asiaa. Mutta suurta yhtiötä kohtaa vääjäämätön kasvun hidastuminen sekä arvostuksen normalisoituminen vastatuulena. Magnificent 7 on ollut tähän asti todellinen poikkeus, sillä viimeisen 10v aikana ne ovat hävinneet ryhmänä indeksille vain kerran, 2022.

Ylipäätään teknojen yliperformanssi finanssikriisin jälkeen on ollut huumaavaa. Ja nyt pienyhtiötkin jäävät jälkeen (oikea graafi). Näin on käynyt joko kriiseissä, tai kuplissa. Kumpikohan nyt on kyseessä…

Pörssillä on tapana antaa ja ottaa ylituottoja pois. Sama tyyli ei toimi ikuisesti. Onko Magnificent 7 poikkeus? Kehittyvät markkinat, energiasektori… Kaikki ovat antaneet lopulta ylituoton pois.

Mag7:lla on myös isot Kiina-riskit.

Nautinnollisia katseluhetkiä, videolla reilusti lisää käppyröitä! :smiley:

70 tykkäystä

Jos makrohommat kiinnostaa, mutta olet kiireinen, niin tsekkaa ainakin Mariannen ja Vepun jutut sekä nämä Makrovilkaisut

Tässäkin Vilkaisussa on 69 sivua, mutta kaikkea ei tarvitse katsoa ja toisaalta nuo kuvaajat sekä muut jutut ovat siellä hyvin selkeästi esillä tässä yhdessä “vilkaisussa”. Toki näitä löytää muualtakin sieltä täältä vähemmän selkeästi esitettyinä ja esimerkiksi tahallaan tietyllä tavalla kuvattuna, kun halutaan kirjoittaa CAPS LOCKILLA ÄXÄÄ:n BREAKING! :warning:

Vilkaisu on Premiumin takana. :gem:

14 tykkäystä

Kävin läpi S&P 500 kokonaistuotto indeksiä. Keskimäärin indeksin pisteluku on tuplautunut kuudessa ja puolessa vuodessa.

kuva

kuva

Uskoto S&P 500 tuottoindeksin saavuttavan 20 000 pisteen rajan ennen ja jälkeen 13.7.2028?Tällä hetkellä olemme pisteluvussa 10 887.
  • Ennen 13.7.2028
  • Jälkeen 13.7.2028
0 äänestäjää
1 tykkäys

Sinänsä onneksi Suezin kriisi on päällä tilanteessa, jossa kuluttajavetoinen kysyntä kestokulutushyödykkeille on heikkoa ja konttirahti historiallista keskiarvoa edullisempaa. Korona-ajan pullonkaulat toimitusketjuissa olivat seurausta ylikuumentuneesta kysynnästä ja pienetkin jumiutumiset ketjussa pahensivat ilmiötä entisestään.

Noin 70% normaalisti Suezin kautta kulkevasta konttiliikenteestä on ohjattu Afrikan ympäri. Kuljetusaika kasvaa keskimäärin 30%, mutta aluksi ehkä vielä vähän enemmän, sillä alukset joutuvat tekemään välitankkauksen Afrikan Eteläosassa, ja luonnollisesti siellä ei ole kapasiteettia tai infraa tällaiseen polttoainejakeluun. Lukemieni arvioiden perusteella noin 9% maailman merikonttikapasiteetista ”häviää” uudelleenreitityksen sitouttaessa kapasiteettia. Luku on merkittävä, mutta Maersk itse totesi viime viikon tilinpäätöksessään, että Punaisenmeren ongelmat eivät tule poistamaan konttirahtaajien ylikapasiteettiongelmaa. Rahtikustannukset eivät siis tule nousemaan taivaisiin ja tästä kriisistä ei oikeastaan hyödy juuri kukaan, vaikka öljyn kulutus tietysti jonkin verran kasvaa. Konttivarustamot vievät lisääntyneet kulunsa asiakkailleen ”force majeure” klausuulin perusteella, mutta siihen se jää. Koska kapasiteetista on ylitarjontaa, en myöskään usko yleiseen varastotasojen ryöpsähtämiseen ja hamstraamiseen, vaikka tietysti 30% kasvu kuljetusajassa sitouttaakin 30% enemmän varastoa merelle ja kasvattaa kriittisten tuotteiden varmuusvarastoja molemmissa päissä.

J.P Morganilla on arvioitu, että Punaisenmeren kriisi voisi nostaa core cpitä tämän vuoden alkupuoliskolla 0,3%.

”Overall, J.P. Morgan Research estimates the disruptions could add 0.7 percentage points to global core goods inflation, and 0.3 percentage points to overall core inflation, during the first half of 2024 if the recent jump in container shipping costs persists. However, much of this impact will likely not be felt until late in the first quarter or early in the second quarter. “If sustained, there could also be a hit to global industry on the downside. This reinforces our concerns that global industry is starting off 2024 weak and could struggle to post even a modest 1–2%ar (annual rate) gain in the first half of the year,” Szentivanyi added.”

Tässä linkki heidäm hyvään, asiaa käsittelevään artikkeliinsa:

29 tykkäystä

Tässä tuoreet inflaatioluvut. Ei tämä koronlaskuja odottavien mieliä piristä: pohjainflaatio pysyi 3,9 %:ssa vuodentakaisesta ja kiihtyi 0,4 %:iin kk-tasolla

EDIT. Erillisissä luvuissa näkyy reaalipalkkojen kasvu tammikuussa: se ylitti odotukset ja kasvu kiihtyy, positiivista kotitalouksille

65 tykkäystä

Lukuja lähemmin tarkastelemalla näkee, mistä negatiiviset yllätykset tulevat. Ainakin asuminen nousee yhtenä tekijänä: ainakin Bloombergilla odotettiin, että siinä hintojen nousu olisi 0,4 %, nyt toteutunut 0,6 %. Muutoinkin palvelujen hintojen nousu on sitkeää edelleen, 0,7 % kk-tasolla ja 5,4 % vuodentakaisesta. Tämä ei varmasti riitä vielä Powellille.

59 tykkäystä