Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Foorumin tasokeskustelusta itseä suht tuoreena jäsenenä jäi vähän vaivaamaan yksittäiset vaatimukset tason nostamisesta. Minusta Inderesin foorumi on kiitettävän siisti ja asiapitoinen, ja huumorikin on sallittua. Ymmärrän kyllä, että esimerkiksi yhtiöiden viralliset ketjut eivät ole sopiva paikka mm. kurssiliikkeiden ihmettelyille, mutta pitäisikö siellä siis joidenkin mielestä kirjoittaa jotain pelkästään datan tukemia “hallitustason” esseitä? Pitäisikö olla vaan hiljaa ja kirjoittamatta mitään ellei siihen pysty? Oma näkemykseni on se, että foorumeilla roikkuminen ylipäätään on vähän vääränlaista ajankäyttöä jos riman noin korkealle asettaa odotusten suhteen.

Omaan työhöni kuuluu tekstin ja pitkienkin artikkelien tuotto ja jäisi kyllä keskusteluihin osallistuminen täysin, mikäli samaan pitäisi vielä pystyä tässä sijoitusharrastuksessa.

No, tämä on minun kaksisenttinen tästä teemasta. Toki jokainen saa olla toistakin mieltä.

45 tykkäystä

Kotimaahan ja ulkomaille meni Kempin potti. Toivottavasti likvideetti lisääntyy ja päälista kutsuu.

Moi 18–30 v sijoittajat pääkaupunkiseudulla!

Kaverini kirjoittaa tällä hetkellä opinnäytetyötä nuorten sijoituskäyttäytymisestä pääkaupunkiseudulla.

Olisi loistavaa, jos ehdit vastata muutamaan nopeaan kysymykseen, Kiitos!

4 tykkäystä

Se on just näin - Olemme harvinaisen taitavia selittämään asiat henkilökohtaisen biaksen kautta. Ai että Pääomistajan ~100 miljoonan myynnit positiivinen juttu? :melting_face: OK.

5 tykkäystä

Ja sijoitetaan leikkirahaa oman rahan puutteessa kl-virtuaalisalkkuun :sweat_smile:

1 tykkäys

No ei kai kukaan kuvittele että tuommoista tehtäisiin pelkästään filantropia mielessä.

1 tykkäys

Lukematta juttua haluan kuitenkin korostaa että Woltin(ja vastaavien) ansiosta näille kuljettajille on avautunut mahdollisuus työntekoon. Nämä kevytyrittäjät eivät ole korvanneet kenenkään työpaikkaa vaan on aidosti luotu täysin uusi markkina joka nyt työllistää tuhansia ja tuhansia ihmisiä. Raskaalla sääntelyllä häviäisi nämäkin työt mitä ihmiset ihan vapaasti haluvat tehdä ja jonka palveluista sadat tuhannet Suomalaiset nauttivat. Tämän lisäksi kerrannaisvaikutukset ravintoloille lisääntyneenä myyntinä.

50 tykkäystä

Hymähdin.

2 tykkäystä

Suurimman osan ravintoloisijoiden mielestä koko wolt pitäisi varmaan räjäyttää, koska woltin osuuden takia myynti on tappiollista, mutta sitä on pakko harjoittaa. Lisääntyneen myynnin takia ravintolat saavat kuitenkin vipuvartta tavaran toimittajien suuntaan, ajaen heidätkin taloudelliseen ahdinkoon. Lopulta jäljelle jää vain Noho, sekin sen takia että talousjohtaja kävi koronakuopassa kaikki laskut kammalla käpi ja tajusi ettei joka raflassa kannata olla omaa 2000e eurosport-lisenssiä.

Ja onhan tuo “woltin kevytyrittäjyys malli” vähintään kyseenalainen, oli hyödyt sitten yhteiskunnalle ja kuluttajille mikä tahansa.

image

13 tykkäystä

Huomasitko, että mulla on Goforea niin AOT:lle kuin OST:llä. :wink:

Eli kyllä sitä ihan kohtalaisesti on. :slight_smile:

3 tykkäystä

Miksi on pakko olla Woltissa jos se on tappiollista? En usko alkuunkaan että mikään firma tekee tappiollista bisnestä pitemmän aikaa.
Woltissa olevia hinnastoja vertaamalla ravintolan omiin hinnastoihin huomaa että tuo Woltin osuus on siirretty lähes täysimääräisenä asiakkaan maksettavaksi. Samalla säästyy kuluissa mitä asiakkaasta muodostuu hänen syödessä paikan päällä.(siivous, vuokra etc).

Tässä mäkkärin perus tuote eli Bic Mac ateria joka on Woltissaki. suosittu hintaan 13.15e.


Tässä sama tuote mäkkärin oman sovelluksen kautta samasta ravintolasta 9.65e ja ostosta saa vielä bonuksia.

Eroa hinnassa 40%. Eli tappiolla menee!

28 tykkäystä

Joskus kauan sitten tuota eroa ei saanut olla… mutta sitä kierrettiin kaiken maailman kikoilla ja ilmeisesti nykyään se on OK.

6 tykkäystä

Ei saanut olla oli tasan sen aika että saatiin asiakkaille mielikuva että Woltista tilaaminen ei ole sen kallimpaa kun paikan päällä.
Sen jälkeen tullut lisäksi 0.99e palvelumaksu.

11 tykkäystä

En ole vuosiin käyttänyt wolttia, joten en edes tiennyt tälläisestä mahdollisuudesta (että on eriävät hinnat).

Eihän koko liiketoiminta välttämättä olisi tappiollista vaan vain woltin kautta tapahtuva. Mutta se pieni pizzakebabbila saattaisi nähdä wolt myynnin vain pakollisena markkinointikustannuksena ja sitten aterioiden väliin laitetaan omat alennuskupongit joita voi hyödyntää jos tilaa suoraan heidän kauttaan.

Mutta varmasti nykyinen malli maistuu ravintoloille paremmin (jos on kaikille mahdollista pelata hintojen kanssa, eikä esim. mäkkäri ole woltin ostama sisäänheittotuote), toivotaan että saa venkslattua myös kuskeille paremmat luontaisedut, vaikka jotkut niilläkin vissiin takoo kovia tuloja.

PS. tuohon tappiollisuuteen vielä, woltin komissiot ovat ilmeisesti ainakin aiemmin olleet 20% luokkaa, joten se vetää myyntikatteetkin fastfoodissa negatiiviseksi (ilman noita mahdollisia wolt-hinnankorotuksia) ja muutoinkin siitä jäävä kate tuskin kattaa aiheutuneet kiinteät kustannukset - varsinkin jos suuri osa myynnistä on näiden kautta tapahtuvaa. Koitan alle piilottaa nohon TJn kommentteja aiheesta (youtube linkkejä):

Työntekijät ovat ymmärtääkseni yrittäjiä ja heillä on yrittäjän vastuu. Voivathan he pitää vaikka minkälaisia lomia, saattaa kuulua vaikka minkälainen turva. Yrittäjä valitsee itselleen sen minkä kokee järkeväksi, se on taas sitä yrittäjän vapautta. Eri asia sitten pitäisikö yrittäjyyttä jotenkin rajoittaa Suomessa. Ehkä vain tietynlaiset yritykset holhottaisiin sallituiksi. Meillä on koko tukku yrittäjiä, jotka raahaavat vielä kourallista työntekijöitä mukanaan. Homma ei ole pitkään aikaan ollut kannattavaa. Kuka heidän puoliaan pitää ja mitä eroa tässä on.

Niin kauan kun ollaan aikuisia, niin pidän tuota sopimusteknisenä asiana. Jos joku suostuu yrittämään alihinnalla, se on valitettavaa, mutta en näe siinä mitään ihmeellistä.

6 tykkäystä

Minusta tämä on aivan täysin väärä mielikuva Woltista ja siellä olevista ravintoloista. Olen tehnyt Woltin kautta 300+ tilausta ja noin 100 Foodoran kautta. Kertaakaan ei ole tullut mitään lippulappusia koska ei normaali ravintola saa omasta kuljetuksesta millään kilpailukykyistä suhteessa Wolttiin.
Tähän työpaikalleni Helsingin keskustan kulmilta voi nyt tilata 798 ravintolasta joista vain 86 myy kebabia. Woltin saavutus on tuoda kuljetus mahdolliseksi kaikille ravintoloille kun aikaisemmin se on ollut mahdollista vain jos joku sukulainen ajaa pimeästi keikkaa.

8 tykkäystä

Keskeneräinen oikeustaistelu näyttää toistaiseksi siihen suuntaan, että tuossa täyttyy työsuhteen määritelmä. Minun mielestä se on ihan selvää ja toivon hartaasti, että seuraavassa etapissa ollaan samaa mieltä. Tottakai voivat pitää palkatonta lomaa niin paljon kuin sielu sietää. Se on hieman eri asia.

Nollatuntisoppareiden yleistyminen on muutenkin huolestuttavaa. Wolt vie tuon ihan eri tasolle “kevytyrittäjyys”- pelleilyn avulla. Kuvaa hyvin tätä valvonnan ja toimenpiteiden hitautta, että tuollaisen asian vatvomiseen menee vuosikaudet. Olisi pitänyt lyödä stoppi tuolle heti kun se alkoi. Noh, oikeaan suuntaan mennään kuitenkin.

2 tykkäystä

Suurin osa läheteistä kyselyiden mukaan haluaa pysyä yrittäjinä ja jonoa kuskeiksi riittää vaikka kuinka. Älytöntä että näiden ihmisten valinnanvapautta ja itsemääräämisoikeutta ei arvosteta yhtään.

54 tykkäystä

Juuri näin. Jos se tienisti on älyttömän pieni,niin nostan hattua, että valitsevat tämän korvausten sijaan. Ketään tähän työhön ei pakoteta. Ei edes työvoimatoimistosta. Ei yrittäjäksi voi ketään pakottaa.

”Kolmentuhannen euron palkan eteen täytyykin tehdä noin 120 tuntia kuussa, eli noin 30 tuntia viikossa.

– Voin itse valita työaikani ja voin tehdä esimerkiksi 10 päivää putkeen töitä ja pitää 10 päivää vapaata, hän avaa”

Erään kuskin kertomaa. Kuulostaa kyllä sellaiselta vääryydeltä, että kyllä tähän täytyy sivullisten puuttua🙄

34 tykkäystä


Tässä on tullut vähän vakavammin sijoiteltua nyt noin 20v. Tuota tuottokäyrää kun katsoo niin tuntuu hassulta, että alkuvuosina meni yöunet siitä, kun Perlos oli miinuksella.

50 tykkäystä