Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Mun eka kokemus kuusnepasta on tää:

Tämä elitismi oli joskus ihan parhautta:

13 tykkäystä

Itsellä taas tämä:

Oman C64:n sain tosin vasta melko myöhään, joten tilanne täytyi ala-asteiän alkupuolella paikata “muuttamalla” luokkakaverin kotiin muutamaksi vuodeksi pelailemaan.

6 tykkäystä

“Ei liene vaikea arvata, missä tämä peli on kehitelty, mutta pitääkö tämän Suomen todella olla aina niin kovasti tätä Euroopan pikku-Amerikkaa.”

Ihana ummehtunut 1980-luku! Kaipaan sinua aina, mutta en halua kokea elämää kanssasi uudelleen.

7 tykkäystä

Harvoin annan mitään julkisia ennustuksia mutta nyt veikkaan että hesuli lähtee kovaan nousuun kevättä kohden. Syynä on joka vuotinen osinkokiima ja saa tällä kertaa extra kierroksia alentuneista arvostuksista ja osittain kohonneista osingoista. Tähän päälle sotketaan optimismia korkojen laskusta ja inflaation taittumisesta.
Katsotaan kolmen kuukauden päästä olinko oikeassa.

58 tykkäystä

Sopii kyllä hyvin. :point_up: Tervankeittäjä on kyllä erimieltä tästä mutta toivotaan nyt ettei tule maailmanloppua ja varaudutaan siihenkin koska toivo on huono strategia.

8 tykkäystä

Puuttuu tosiaan vaihtoehto: “Äänestän tyhjää”. :grin:

2 tykkäystä

@Heikki_Keskivali on tehnyt hyvän tviittiketjun ilmaisista tietolähteistä sijoittamisessa. Aika paljon tuli itselle uusia “lähteitä” vastaan. :slight_smile:

12 tykkäystä

Hyvin liikkeelle lähteneen lauantaiaamun vastapainoksi on hyvä laittaa henkistä vastapalloa omiin seesteisiin ajatuksiin.

Siispä aloin lukea Inderesin Panostaja-analyysia. Siinä yhtiötä arvioidaan osien summa -laskelman kautta. @Juha_Kinnunen lätkäisee osien summaan 17%:n arvonalennuksen perustelulla: “Käytämme Panostajalle 17 %:n sijoitusyhtiöalennusta, mikä on yhtiön vaisulla track-recordilla ja korkealla yleisellä epävarmuudella mielestämme perusteltua.”

Tämän klausuulin inoittamana menin Panostajan sijoittasivujen sijoituslaskuriin. Siellä valitsin viimeisen 15 vuoden jakson ja vertailuindeksinä painorajoitettu OMX Helsinki. Yhtiöiden menestystähän pitää arvioida pitkällä aikavälillä yli erilaisten syklien. Eli 15v on jo aika hyvä elämänmakuinen pätkä.

Voi masennusten masennus.

Jos olisit sijoittanut Panostajaan 17.2.2009 olisi osakkeesi nyt -56%. Panostaja on maksanut vuosien varrella osinkoa tottakai eli jos huomioidaan osingot, niin kokonaistuottosi olisi 15 vuoden hodlauksella -5%. Samassa ajassa OMXH CAP on noussut +175%.

On erittäin kohteliaasti sanottu, että tälle tamperelaiselle sijoitusyhtiölle kuuluu antaa 17%:n alennus osien summaan “vaisulla track recordilla”. Käytännössä yhtiö on ollut arvon tuhoaja nimellisessä kokonaistuotossa, reaaliarvon kehityksestä puhumattakaan.

Nyt Panostajan markkina-arvo onkin jo valunut lähes yhtiön nettokassan tasolle. Sanoisin, että hinta indikoi sijoittajien luottamusta menneeseen ja siitä johdettuihin tulevaisuuden odotuksiin.

Buffetin neuvo muistaakseni oli, että hyvän yhtiön kurssin tuijottelun sijaan pistä läppäri kiinni ja palaa sen sijaan vuosien päästä ihailemaan johdon hyvää työtä ja omaa vaurastumista. Tällä neuvolla, jos Raha-aasi olisi sijoittanut Panostajaan 17.2.2009, ottaisin kalsarikännin hienosta osakepoiminnastani. Lauantain edetessä kohti iltaa raapustaisin ehkä postikortin pääkonttorille. Kysyisin retorisesti, että mitä siellä johtoryhmässä ja hallituksessa on touhuttu viimeiset 15 (viisitoista!) vuotta.

28 tykkäystä

Tämähän on kuin ranskalainen taideleffa vs. Hollywoodin Marvel-tauhka. Kaikille on selvää kumpi on kunnianhimoisempi projekti ja kumpi saa kriitikoilta kehut sekä pystit. Silti lippuluukuilla nähdään mikä oikeasti uppoaa yleisöön.

6 tykkäystä

En nyt viitsi yhtiöketjua spammata, mutta jotta nyt ei liikaa tule AW2/Remedylle lunta tupaan, niin meemintekijän näkökulmasta lopulta tuo eilen ilmoitettu myyntimäärä lienee ihan ok ja pelihän on mitä mainioin jos sentyylisestä tykkää, eikä varsinaisesta kaupallisesta flopistakaan voi kuitenkaan puhua huomioiden pelimyynnin rajoitukset (fyysisen puuttuminen, ei Steamissa). Lienee todennäköistä, että peli kattaa tänä vuonna kulunsa ja alkaa siitä eteenpäin puksuttamaan jonkinnäköistä ROI:ta.

Myyntiluvut olivat aika lailla linjassa Aten 9/23 laajan raportin ennusteiden kanssa, mutta hyvät kriitikkoarvioit 10/23 julkaisun yhteydessä nostinevat odotuksia pelimyynnille. Siksi lienee eilen monelle, itseni mukaanlukien, ensireaktio myyntiluvuista jonkinasteisen pettymyksen puolelle menevä ja itselle meemin tekeminen siihen mitä paras coping-mekanismi :smiley:

7 tykkäystä

Masentavaahan tuo on tosiaan, siitä ei pääse mihinkään.

Pitää kuitenkin sen verran kommentoida, ettei tuo sijoitusyhtiöalennus pohjaudu Panostajan osakekurssin kehitykseen, vaan ns. fundamenttien kehitykseen. Käytännössä silloin katsotaan oman pääoman kehitystä ja lisätään siihen osingot, niin saadaan kuva siitä, miten Panostajan oma sijoitustoiminta on luonut omistaja-arvoa. Tarkemmat laskelmat löytyy laajasta raportista, mutta eihän viime vuodet tälläkään mittarilla ole putkeen mennyt. Sillä, onko sijoittajat 15 vuotta sitten maksaneet liikaa Panostajan osakkeesta, ei pitäisi olla tässä vertailussa merkitystä.

13 tykkäystä

Kuin osakeanti, mutta kevyemmällä byrokratialla! :wink:

Toi perustuu siihen että ei voi vastustaa ilman että antaa vastaehdotusta tuossa asiakohdassa. :slight_smile: Yhtiön vastaavalta saa heidän kannan tähän, mut tää on mun käsitys :slight_smile:

3 tykkäystä

Osinkopuoluelaisten kevätkiima - siinä jäävät hirvet ja sammakot toiseksi. Pölhexissä on pian ostopainetta kuin Tokmannin ovien saranoissa ilmaisten ämpärien jakopäivinä.

Kristallipallo on kyllä sumea tämän vuoden osalta, mutta jollei mörniminen kohta lopu, niin sitten se varmaan jatkuu. Mainitsemiasi positiivisia ajureita on kyllä nähtävissä.

12 tykkäystä

Väittäisin toisaalta, että pitkässä seurannassa (esim. tämä 15 vuotta) sijoitusyhtiön suoriutuminen ja fundamentit kulkevat jokseenkin samansuuntaisesti osakekurssin kehityksen kanssa.

Vertailuindeksit ovat siitä hyviä, että yhtiölle jää todistustaakka alisuoriutumiselle. OMXH CAP on Panostajan itse tarjoama indeksi laskurissaan.

Mutta onneksi Raha-aasi ei ole sijoittanut Panostajaan vuonna 2009 vaan tammikuussa 2024. Ei siis kalsarikännejä eikä postikorttia konttorille.

Hyvä analyysiraporttisi varoittaa nojaamasta liikaa nykyiseen tasearvoon (noin 0,8 P/B). Panostajan nettokassa = lähellä markkina-arvo eli voi olla toisaalta kokeilemisen väärtti. Aika näyttää. Toivottavasti johtoryhmän ja hallituksen näytöt tulee lähitulevaisuudessa eikä vasta 15 vuoden päästä😀.

1 tykkäys

Tarvitaanko enää Jallua, Rattoa tahi Urkkia kun heppi heilahtaa koilliseen kun osinkokiima pukkaa painetta yksisilmäiseen? :face_with_peeking_eye: ja liput liehuen… :triangular_flag_on_post:

7 tykkäystä

Linkataanpas tämä tännekin, jos herättäisi keskustelua.

Nimitystoimikunnan esitystä voi omankin käsitykseni mukaan vastustaa vain tekemällä vastaesityksen. Muutenhan ei ole vaihtoehtoja mistä äänestää. Tuossa pitäisikin mielestäni olla yhtenä vaihtoehtona ‘Teen vastaesityksen’.

Sitä ihan tosissani ihmettelen, että mitä eroa on annetuilla vaihtoehdoilla ‘Pidättäydyn äänestämästä’ ja ‘En äänestä’.

2 tykkäystä

Vähän samoja ajatuksia ollut itsellä (= yrittänyt kytätä aallonpohjaa), että laittaisin pientä pesämunaa kotimaiseen pörssiin.
Mutta vähän silti arveluttaa nuo riskeistä varoittelut, vaikka sijoittajaa niillä koitetaan tietysti suojella… :thinking:

46 tykkäystä

Toistenen itseäni, mutta avainhenkilöiden myynteihin näkökulma: Osakkeet on myytävä, jos haluaa ostaa ne vakuutuskuoreen.

4 tykkäystä