Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Mistäköhän tuon siivoamisen edes aloittaisi…

This too shall pass….

55 tykkäystä

Vaatimattomat n. 40-50 viestiä poistettu 24 tunnin sisään. :cowboy_hat_face:

But Wait Theres More GIF - But Wait Theres More - Discover & Share GIFs

21 tykkäystä

23 tykkäystä

Jatkoa ketjulle Inderesin kahvihuone (Osa 4):

Numberphileltä tullut 10v odotuksen jälkeen lisää “1+2+3+4…= - 1/12” videoita (vaikka nämä on vieläkin vähän hokkuspokkusta):

1 tykkäys

Joo voi helvetti, ite heitin ton lottokommentin vittuuntuneena edellisen kommentoijan vaatimukseen välittömästä koko yhtiön myynnistä ja muutenkin huonosta keskustelusta, alentaen tasoa tietysti entisestään :grin:

Onneksi siivouspartio kävi kylässä sittemmin.

3 tykkäystä

Kiitos @Passi loistavasta katsauksesta Qt-ketjussa!

Seuratkaa kaveria myös X:ssä jos sitä Elon Muskin alustaa vielä käytätte.

29 tykkäystä

Aikamoista tuo Amazonin menestys ja miksei myös Walmartin:

7 tykkäystä

Sijoituskeskustelussa tuodaan usein esille sitä, miten kaikkien ihmisten tulisi sijoittaa ja sijoittamattomuutta käsitellään lähinnä varallisuuden näkökulmasta (ei jää säästöön sijoitettavaa, pitää maksaa kulutusluotot pois ensin, jne.), mutta keskustelussa pitäisi mielestäni nostaa esille myös se, että sijoittaminen ei ihan oikeasti ole kaikkia varten.

Annan esimerkkinä seitsemänkymppisen äitini, joka innostui minun tuotoistani kuplan huipulla 2021 ja halusi mukaan. Sen verran sain häntä ohjeistettua, että indeksiä indeksiä ja niinpä hän laittoi pienen summan Nordnetin Suomi ja Ruotsi indeksiin. Yhtään uutta rahaa hän ei ole tuon kerran jälkeen laittanut, neuvoni menevät suoraan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Sanomattakin siis lienee selvää, että tappiollahan tämä positio on. Nyt kun vihdoin ehkä? alkaisi näkyä orastavia toipumisen merkkejä, Nordnet meni joitain kuukausia sitten vaihtamaan kirjautumisen kaksivaiheiseksi ja äitini havahtui tähän asiaan viime viikolla.
Hän ei nyt enää osaa kirjautua sisään, eikä suostu edes kuuntelemaan, kun yritin selittää kuinka QR koodi toimii. Aikoo nyt siis ottaa Nordnettiin yhteyttä ja vaatia rahojaan siirrettäväksi pois. En lähtenyt ottamaan tähän kantaa, koska ei ole minun asiani tehdä päätöksiä hänen puolestaan, mutta eihän tästä hänen 3 vuoden sijoituskokeilustaan mitään hyötyä ollut kenellekään. Jos henkilöllä ei ole minkäänlaista kiinnostusta opetella edes indeksisijoittamiseen tarvittavia periaatteita, tietoteknisessä osaamisessa on haasteita ja mahdollisesti muutaman vuoden päästä muistikin alkaa prakaamaan, niin ties minkälaista vahinkoa saat pörssissä aikaan.

32 tykkäystä

Hänelle olisi varmasti sopinut paremmin oman pankin maailmanlaajuinen indeksirahasto maltillisella ja automaattisella kuukausisäästämisellä.

16 tykkäystä

Ehkä salainen Occamin partaveitsi pienyhtiöiden kohdalla voisi olla, että kun konkretian sijaan kuvaillaan työpöytää, kyseessä on kuuluisan kansanfilosofin sanoin “vaaran paikka”. :thinking: :smile:

8 tykkäystä

Näinpä, mutta nimenomaan tuo kuukausisäästämisen periaatteen ymmärtäminen on ollut aivan mahdotonta.
Olen useaan kertaan yrittänyt selittää tätä auki, mutta saanut vaan kehotuksen lopettaa oma kuukausisäästämiseni “ennenkuin menetät kaiken”.

4 tykkäystä

If you live in Lincoln, drive a Lincoln and look like Lincoln…you propably are Lincoln (Abraham, Martin and John | Marvin Gaye).

»”SCA:ta hinnoitellaan Rolls Roycena, kun todellisuudessa se on Volvo.”

Näin lataa tutkimusyhtiönä ja shorttaajana tunnetun Viceroyn perustaja Fraser Perring videoyhteyden välityksellä kotoaan Englannin Lincolnista.

Tammikuun lopulla pahamaineinen Viceroy iski ruotsalaisen metsäjätin Svenska Cellulosan eli SCA:n kimppuun.«

Metsään menijöille artikkeli löytyy Kauppalehdestä (KL Digi, tilaajille).

Omaan korvaani 70-vuotiaana säästäminen kuulostaa oudolta. Mihin hän säästää?

Jos ylimääräistä tuossakin vaiheessa on niin ei muuta kuin raha kiertoon ja lapselle vaikka viikkorahaa :grinning:

Ajattelin tätä itsekin. Keskimäärin eläkkeet ovat 70-vuotiailla melko kehnot ja pörssi ei ole paras paikka laittaa rahaa sivuun yllättäviä menoja varten. Lisäksi 80-90 vuoden ikä ei ole enää parasta aikaa missään suhteessa.

Itseäni vähän yököttää lapset, jotka alkavat hyöriä vanhempiensa rahojen kimpussa.

24 tykkäystä

Jos hänellä olisi parin vuoden ajan jauhanut maailmaindeksi kuukausisäästöllä olisi hän reilusti plussalla. Mikään ei muuta sentimenttiä niin kuin osakekurssit.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen maksumuurin takana oleva artikkeli Kauppalehdessä aktivistishorttaajasta eli laativat näitä sijoittajia pelottavia shorttiraportteja: Tuhoisaa jälkeä useissa yhtiöissä tehnyt shorttaaja löysi uuden kohteen läheltä – ”Katsomme myös suomalaisyhtiöitä”, hän kertoo KL:n haastattelussa | Kauppalehti

Ovat siis iskeneet silmänsä ruotsalaisiin osakkeisiin, mutta ehkä kiinnostaa nämä kommentit, mitä tulee suomalaisiin osakkeisiin:, äänessä siis Viceroyn Frazer Perring, ovat ottaneet silmätikukseen ruotsalaisen metsäjätin eli SCA:n:

Myös SCA:n suomalaisverrokki Stora Enso otti vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä alkaen metsäomaisuutensa arvostamisessa käyttöön markkinatransaktioihin perustuvan hinnoittelun. Metsäomaisuuden arvo pomppasi kymmeniä prosentteja. Kaikkiaan yhtiöllä on metsää lähes saman verran kuin SCA:lla.

Onko myös Stora Enso Perringin mielestä ylihinnoiteltu?

”Sen yliarvostukseen minulla ei ole erityistä kantaa. Uskon, että koko markkina tarvitsee korjausta. Eivät vain yksittäiset yhtiöt vaan yleiset oletukset.”

Yhtiöiden ja niiden johdon lisäksi Perringin hampaisiin ovat joutuneet yhtenään myös yhtiöitä seuraavat analyytikot, jotka eivät säästy suorasanaiselta kritiikiltä. Hänen mielestään Pohjoismaissa analyytikot näyttävät uskovan paljon herkemmin yhtiöiden johtoa kuin millään muilla markkinoilla.

Perring kertoo Viceroyn silmäilleen myös suomalaisia yhtiöitä.

”Katsomme ajoittain myös niitä, mutta meidän kannaltamme kyse on oikeasta riski-tuotto-suhteesta. Sellaista ei ole löytynyt. Suomalaiset eivät liioittele ihan samalla tavalla kuin ruotsalaiset.”

Vielä meidän @Antti_Viljakainen helpottava kommentti:

Analyysitalo Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen kertoo lukeneensa Viceroyn raportin.

Viljakaisen mukaan metsän tasearvolla on lopulta iso merkitys vain silloin, jos koko yhtiötä hinnoitellaan sen mukaan. Viljakaisen mukaan ainakaan Inderes ei näin Stora Enson kohdalla tee.

17 tykkäystä

image

Vois tietty kuvitella että CEO positiossa osaisit kunnolla lausua englantia. :smiley:

L ↔ R vielä ymmärrän kun se on ilmeisesti hankala

1 tykkäys

Itse olen työn puolesta ollut sen verran paljon tekemisissä kiinalaisten kollegoiden ja alihankkijoiden kanssa, että korvat on viritetty aika hyvin chinglishin ymmärtämiselle eikä itsellä jäänyt tuosta haastattelusta mitään ymmärtämättä. Sanoisin, että tuo toimari on omassa otannassa helposti parhaassa kymmenyksessä, jossa kuitenkin kaikki ovat kansainvälisen liiketoiminnan parissa työskenteleviä ammattilaisia. :smiley:

18 tykkäystä

Aivan tyypillinen aksentti, hyvin tuota ymmärtää kun on vähän kuullut vastaavia ennen joskin voi olla haastavaa jos ei ole. Muistan itselläni olleen joskus aikoinaan hankaluuksia ymmärtää vaikka vahvalla kiinalaisella tai intialaisella aksentilla puhuvia mutta kun olin ollut vähän aikaa tekemisissä niin hyvä kun ei ko. aksentit tarttuneet minuunkin. :smiley:

9 tykkäystä

Tässä pitää ajatella että ohjelman yleisö / kaikki sijoittajat ei välttämättä ymmärrä alan termistöä myöskään. Katsoin noita tekstityksiä (ei automaattinen), niin ei ollut nekään ihan mennyt nappiin. En tiedä oliko joku oma automatiikka vai tekstittäjä arvaillut sanoja. :smiley:

Aika sinnikäs saa olla virittäessään Nordnetit ja kuukausisäästöt henkilölle (vaikka olisikin oma äiti), jos asenne on luokkaa “ennen kuin menetät kaiken” osakkeisiin liittyen. Ja ikää vieläpä sen verran, ettei tiedä säästetäänkö edes vuosia. Jäljempänä mainitut oman pankin tuotteet olisivat varmasti olleet helpompi ratkaisu.

1 tykkäys