Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Nyt huoltotyöt ohi, kertokaa jos huomaatte outouksia! :pray:

11 tykkäystä

Lasketaanko mandariinit ja klementiinit tähän kärsivään appelsiinialaan? On jo kaksi kertaa kuukauden sisään tullut lähikaupasta huonoja mandariineja. #ruokakriisi

1 tykkäys

Osinkoketjussa keskustellaan osinkodippien ostamisesta ja niiden ajoittamisesta. Siinä yksi outous.

15 tykkäystä

@ove_vapaalla ja tviitti SaaS-firmoista, tviitti ei auennut, niin otin kuvakaappauksen. :slight_smile:

https://twitter.com/ove_vapaalla/status/1766422606171775478

3 tykkäystä

Onnea että sinulla on vielä mahdollisuutta vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja keventää työtaakkaa. Nykyisestä hallituksesta kun ei koskaan tiedä vaikka seuraavaksi säätäisivät lain jossa lyhennetty työviikko kielletään.

2 tykkäystä

Muiden käyttäjien seuranta ei toimi mielestäni:


1 tykkäys

Kahvihuoneella ei ole taaskaan hetkeen juteltu kahvinkeittämisestä, niin miten ihmiset annostelevat kahvin purujen ja veden suhteen?

Omassa lähipiirissä on paljon vääräuskoisia jotka keittävät kahvia laittamalla vaikka aina 1:1 puruja ja vettä - eli 4 mitallista puruja ja 4 kuppia kahvia tai sitten 8 ja 8.

Omasta mielestäni taas purujen suhde veteen pitäisi laskea jatkuvasti, koska kun veden määrää lisätään, se saa “kahvia” (tai vaikka kofeiinia) myös aiemmista puruista, joten absoluuttinen kofeiinin määrä kasvaa.

Eli jos 2 mitallista puruja ja 2 kupillista vettä tuottaisi sopivaa kahvia, jonka kofeiini pitoisuus olisi 1 määrä / kuppi, eli yhteensä 2 kofeiinia. Jos purut pidettäisiin kahdessa ja vesi nostettaisiin 4:ään, absoluuttisen kofeiinin määrä nousisi 3:een, mutta kupillisessa olisi enään 3/4 osaa eikä 1 kofeiinia.

Jotta 4 kupilliseen saataisiin tuo tarvittava 1 (tai 1/4 osa) kofeiinia lisää, pitäisi puruja lisätä vain n. 1/3. Tällöin 4 kupilliseen vettä tarvittaisiin vajaa 3 mitallista puruja - 6 kupillista varten ehkä n. 4 jne…

Eli miten kaffehuonelaiseet keittävät parhaat kahvinsa?

10 tykkäystä

Christa N’dur on kirjoittanut jutun Amerikan Alokkaasta eli Jim Cramerista. :slight_smile:

Sijoittaminen älykkäästi vaatii monipuolisen työkalupakin, johon kuuluu mentaalisia strategioita ja tutkimusmenetelmiä, jotka on suunniteltu takaamaan johdonmukainen menestys. Yksikään sijoittaja ei voi onnistua joka kerta, mutta hyvin suunniteltuje sijoitusstrategioiden avulla voi tehdä älykkäitä päätöksiä säännöllisesti ja saavuttaa parhaat mahdolliset tuotot sijoitusmatkalla.

1 tykkäys

Juuri näin. Aika vähän pääsen tätä toteuttamaan, kun kotona keitän vain itselleni ja töissä joku muu keittää, mutta sen kerran kun olen isomman satsin laittanu tulille niin muistelisin, että laitan sellasen 6 mitallista menee 8 kuppiin. Sellasella 4-5 paahtoasteella olevaa perus Löfbergsiä tulee hyvää sillä.

Aiheeseen etäisesti liittyen, mitenkä olisikaan maailma parempi paikka (ainakin henkilökohtaisesta näkökulmasta), jos Audi olisi 2010-luvulla tehnyt samaa diesel-farkkujensa kanssa…

6 tykkäystä

Silloin kun vialä suodatinkahvia keittelin, punnitsin purut ja laitoin 7 grammaa vesiyksikköä kohti. Jauheita ei pitäisi koskaan mltata vetomitalla.

Nykyään automaatin säädän jauhatuksen ja annostelun osalta niin, että tuplaespresso tulee n. 30 sekunnissa. Ei hajua mitä määrää se vastaa

2 tykkäystä

Kahvi ei myöskään pilaannu kylmänä kunhan siihen ei lisää maitoa. Maito tai kerma lisää käymisprosessia mutta senkin voi juoda varauksella seuraavana päivänä.
Keitin itse liikaa kahvia eilen. Tänään lämmitin mikrossa ja lisäsin kermaa, hyvää oli.
Itse inhoan haaleaa kahvia termarista yli kaiken. Joko täysin kuumaa ja tuoretta tai sitten vaikka kylmänä. Haaleaksi mennyt kahvi on no-go.

5 tykkäystä

Riippuu millä teen.

Aeropressillä teen 21g puruja 250g vettä. Aeropressikahvit on vain todella usvaisia aamuja varten.

Mutteripannuun menee 11g puruja ja mitä sitä vettä nyt säiliöön mahtuu 80g? Valmista juomaa valmistuu n. 67.4grammaa.

Suodatin kahvia en ole tänä vuonna edes keittänyt.

Ja Segafredo Pausa tai Kaffa Roasteryn Herra Korppi. Olen yksinkertainen mies.

8 tykkäystä

Mutteripannu (tai mokkapannu) on mitä loistavin keksintö. Itse juon kahvia kupillisen päivässä ja mokkapannun hankkimisen jälkeen olen arvioinut että kulutan 2/3 vähempi kahvinpuruja. Ennen meni 3-4 mitallista jotta sai keitettyä minimimäärän ja nyt 1-1½. Pienikin kahvipaketti kestää tosi pitkään.

3 tykkäystä

Huomenna tulee kaksi vuotta Massen viimeisestä viestistä.

Minulla oli koko ala-asteen sama opettaja. Kun tuli kuudennen luokan kevätjuhla ja sen päätteeksi kokoonnuttiin vielä kerran omaan luokkaan vanhemmat mukana, opettaja sai sanotuksi, että parhaiten jää mieleen hyvät hetket niiden oppilaiden kanssa, joiden kanssa oli joskus tosi vaikeaa. Ehkä tämä kuvaa Massea, kaikessa rosoisuudessaan mieleenjäävä persoona.

100 tykkäystä

This is the way.

Löfbergin kahvit ovat mainioita. Esim. Kharisma tai Magnifika.

3 tykkäystä

Amatöörit tarvitsevat mitan. Jos olet joka aamu keittänyt kahvit samalla tavalla niin kyllä sen määrän vain tietää.
Sama juttu muutenkin keittiössä kun kokkaa.

10 tykkäystä

Kotona on Philipsin vanha keitin jossa suodatin osa on punnitseva ei tarvitse mittaa. Sen verran on tullut kaadeltua pussista, että silmä kertoo määrän yleisimmillä määrille.
Mökillä sitten hieman valjailla mitallisilla 1:1.

Oikeasti laadukkaat tuotteet palstalla paljon kehutaan Moccamasteria ja sen kestävyyttä, mutta minun makuun sillä ei saa niin hyvää kahvia, kuin esimerkiksi nykyisellä Philipsin tai edellisellä Braunin peruskeittimellä. Töissä aikoinaan tuli juotua kolmen erilaisen Moccamasterin kahvia vuosia.

Mitä muita suosikki keittimiä kahvihuonelaisilla on?

2 tykkäystä

@Masse oli jo ennen minun kyselyäni vähentänyt palstalle kirjoittelua. Hän ei ollut silloin kovinkaan iloinen, kun valtaosa viesteistä liputettiin ja poistettiin.

Toivottavasti hänellä on muorinsa kanssa kaikki hyvin. Viihdyttävä palsta-persoona :heart:

32 tykkäystä

Punnitsen kahvini. 7g/kuppi. Useimmin keitän 6 kupin pannuja ja kunhan vain on jotain väliltä 40-42g papuja niin riittävän tarkka.

Ja tietysti kun vasta jauhetusta kahvista kyse niin nimenomaan jauhamattomat pavut punnitaan ja laitetaan tyhjään kahvimyllyyn. Näin ei tule juhettua ylimääräistä ja keittimeen menevä kahvi on aina juuri jauhettua.

Ja kyllä kun tarjouksesta saa halvalla ostan myös valmiiksi jauhettuja. Näistä valtaosa menee työpaikan kahvihuoneelle, mutta ne jotka jäävät kotikäyttöön menevät edelleen vaa’an kautta suodatinsuppiloon.

3 tykkäystä

Tämä on täysin totta, ja itsekin päässyt läheltä todistamaan. Olin ennen töissä alallaan hyvämaineisessa firmassa, minkä kertomisesta koin ylpeyttä, ja kannoin firman takkia ylpeydellä. Töissä oli hyvä ryhmähenki ja työ tuntui merkitykselliseltä.

Sitten tuli covid19 ja alkoi täysi sekoilu. Ensin ilmoitettiin, että irtisanomisia ei tule, ja henkilöstö jaetaan kahteen ryhmään, jotka työskentelevät vuoroviikoin ja ”tällä estettäisi covidin leviäminen ryhmästä toiseen”. Ei kerrottu mitään tietoa, miten tämä toteutetaan ja miten palkanmaksu jne. Noh ennen kuin tätä päästiin edes aloittamaan, koottiin porukka kasaan ja toimitusjohtaja kertoi toimipisteemme toimihenkilöistä irtisanottavan 60% ja lähes kaikki työsuhde-edut lopetetaan. ”Kahvinkin saatte jatkossa ostaa itse”. Ihan ylimitoitettu ja paniikissa tehty liike.

Mites tässä kävikään? Töistä saatiin tehtyä vain aivan kriittisimmät ja loput jäi henkilöstövajeesta johtuen tekemättä. Henkilöstö oli todella stressaantunutta ja tunnelma töissä oli kuin painekattila ja välillä osalla läikkyikin yli kollegalle rähjäämisen muodossa. Asiakastyytyväisyys romahti.

Eipä mennyt kauaa, kun parhaat tekijät nostivat kytkintä ja lähtivät kilpailijoille töihin. Nyt kyseinen firma rekrytoi jatkuvasti toimihenkilöitä, mutta tuntuu saavan lähinnä ”jämät” tai koulusta vastavalmistuneet jotka käyvät kokeilemassa ja toteavat, ettei tämä ole heidän juttunsa. Kokeneet tekijät tietävät jo firman maineen ja välttävät sitä kuin ruttoa.

17 tykkäystä