Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Mutta Kyttälä on Sorin poliisin lähellä. En oikein pääse tästä yli.

Mutta muutama päivä sitten velloneeseen keskusteluun haluaisin lisätä nipotuksen: yhtiön omistamat omat osakkeet eivät ole sen taseessa.

8 § (30.12.2015/1620)
Omat ja emoyrityksen osakkeet ja osuudet
Osakeyhtiölaissa tarkoitettua yhtiön omaa osaketta ei saa merkitä taseeseen eikä ulkomaisen tytäryrityksen omistamaa omaa tai suomalaisen emoyrityksen osaketta konsernitaseeseen. Taseeseen ei saa merkitä myöskään osuuskuntalaissa tarkoitettua osuuskunnan omaa osuutta ja osaketta osuuskunnassa ja sen emoyhteisössä.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971336

Tämä siis kansallisessa FAS-tilinpäätöksessä. IFRS-tekstiä minulla ei ole mutta käsittääkseni sääntö on siellä sama: oma osake ei ole taseeseen merkittävää omaisuutta.

Molemmissa tilinpäätöskäytänteissä omien osakkeiden hankinta vähentää omaa pääomaa, aivan kuten osinko. Ero on käsittääkseni, että IFRS:ssä tämä vähennys esitetään omana eränään oman pääoman alla, kun taas FAS:ssa vähennys jää muiden erien sisälle.

3 tykkäystä

En tajunnut tätä ennen kuin hesari sen selitti. Mielestäni aika paljon pitää yrittää, että tuo muuttuu ss symboliksi.

4 tykkäystä

Ei voi tosiaan Adidasta syyttää yrityksen puutteesta. Paitaan kun lätkästään 44 numero, niin eipä siinä tarvitse edes silmiään siristää. Adidaksen pelkona on tietysti aivan aiheellisesti se, että joku tahvo tosiaan ottaa sen 44 numeroksi ja soppa on valmis. Ainoa oikea veto Adidakselta vetää kyseinen muotokieli pois markkinoilta.

1 tykkäys

Pöhkö Pahkasian lihaksi tullut maailma.

Kohta joku tilaa pelipaidan numerolla 88 ja taas saa HS aiheen pöyristyä.

3 tykkäystä

Auttakaas nyt vähän, kun itsellä lyö tyhjää. Jos pitäisi löytää Helsingin, Tukholman tai Köpiksen pörssistä paperi tai pari, jota voisi nyt ostaa ja pitää koskematta 25-30 vuotta, niin mihin kannattaisi tutustua? Kävi mielessä Investor AB, mutta siinäkin tällä hetkellä P/B tuntuu kalliilta. Onko sillä sitten merkitystä pitkässä juoksussa, en tiedä.
Joku XACT Norden olisi sinänsä kiinnostava, mutta Novo Nordiskin osuus on yli 20%.

Siirrettäköön muualle, jos ei kuulu tähän ketjuun. Ajattelin, että täällä olisi osuvimmat keskustelijat pienelle välikysymykselle.

Lisää löylyä osingot vs omat osakkeet keskusteluun. eQ:n iso pomo ei suostu ostamaan omia osakkeita koska on kätevämpää maksaa verot osingoista ja omien osakkeiden ostamisessa olisi ollut riskinä, että kurssi nousee liikaa (?!?). Kun näin vähällä järjellä johdetaan jopa varainhoitoyhtiöitä, niin onko ihme ettei kukaan Suomessa tee omien ostoja.

Nyt kerron teille sen oikean syyn. eQ:n neljä suurinta omistajaa ei maksa osingoista veroa, koska Suomessa on osinkomyönteinen verotus suuromistajille. Sen pituinen se.

94 tykkäystä

Verojen maksu nyt on tuollainen työtä tekevän kansanluokan juttu. :smiley:

73 tykkäystä

Lisäksi vähemmistöosinkolaki tarkoittaa että jos yksikin neljästä suurimmasta omistajasta haluaa osinkoja, niin osingot on PAKKO jakaa. Perkeleen osinkopuolue :weary:

kuva

32 tykkäystä

Olemme ajamassa tähän lakimuutosta, jossa jos yksikin osake (=ääni) haluaa osinkoja maksettavan, on yhtiön niitä taloudellista tilaa tai muiden omistajien halua katsomatta maksettava. Sen lisäksi on taattava mahdollisuus nopeasti järjestettäville ylimääräisille yhtiökokouksille, mikäli yhdelläkin omistajalla herää himo lisäosinkoon vaikka heinäkuussa niin ei ole osinkojen maksu pelkän tyypillisesti keväisen yhtiökokouksen päätöksen varassa.

60 tykkäystä

Oikeesti teidän pitäis alkaa tarjota edullisia listautumispalveluita mikroyhtiöille heti kun @Mikael_Rautanen kyllästyy tohon IR-softan rakentamisen hypeemiseen.

Jos te ette tuo mikroyhtiöitä (eli uusia Inderes-asiakkaita) pörssiin, niin sitä ei tuu kukaan muukaan tekemään, koska pörssin rahastusikkuna on nyt kiinni eikä perinteisiä investointipankkiireja kiinnosta pörssin ekosysteemin elinvoimaisuus tai pienet yhtiöasiakkaat. Myytte listautujalle samalla Inderesin palvelut pariksi vuodeksi ja isot etusivun mainokset listautuvalle mikroyritykselle, niin ei sinne mitään boomereita tarvita ankkurisijoittajiksi kuten 90-luvulla, vaan homma hoituu nykyään nettiaikana ihan hyvin yksityissijoittajien rahalla.

29 tykkäystä

Aah puhuin me muodossa osinkopuolueesta, mutta juu Inderes voisi tehdä noin.

Minulla sekoittuu aina puolueen puheenjohtajan rooli sekä työroolini täällä keskenään pitkin päivää…

39 tykkäystä

Tuossa pykälässä sanotaan, että vähemmistöosingosta voidaan määrätä toisin yhtiöjärjestyksessä.

Ison vaihdon pörssiyhtiössä osingolla ei tosiaan ole niin isoa merkitystä, mutta listaamattomissa osinko (ja vähemmistöosinko) on paljon merkittävämpi tekijä kun osakkeiden myynti on hankalaa. Toki listaamatonkin yhtiö voi ostaa omia osakkeita, mutta varainsirtovero ja osakkeen hinnoittelun hankaluus tekee siitä vähemmän houkuttelevaa.

1 tykkäys

Osinkopuolue on soluttautunut kaikkiin pörssisektorin johtaviin tehtäviin eikä jäsenyyttä oikeastaan voikaan erottaa muista työtehtävistä. Muistan vielä hähmäisesti ajan kun Inderes hämäsi sijoittajia puhumalla omien ostoista ja kasvusta, mutta heti kun listauduitte niin osinkopuolue kaappasi agendan ja Inderesistä tehtiinkin perinteinen osinkolinko. Itsellä ei kotona ole ikkunoissa kahvoja että ne saisi avattua ja joudun muutenkin toimimaan näin nimimerkin takaa oman turvallisuuteni vuoksi, koska ikinä ei tiedä että kuka vastaan tuleva ihminen onkin salaa osinkopuolueen jäsen. :fearful:

kuva

Ajattelinkin olevani eräänlainen Inderesin foorumin Aleksei Navalnyi, joka on jatkuvasti piikkinä osinkopuolueen lihassa :cowboy_hat_face:

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen edellyttää pääsääntöisesti vähintään 2/3 määräenemmistön kannatusta osakkeenomistajilta. Ei sitä oikeutta vähemmistöosinkoon noin vain poisteta…

22 tykkäystä

Yksi lapsista kuollut Viertolan kouluampumisessa. Hiljaseks vetää…

Ei vaan voi ymmärtää, miten tommosta tapahtuu. 12-vuotias ampuu käsiaseella samanikäisiä.

37 tykkäystä

Toisaalta nyt asian tietää niin selvä ss-tunnushan tuo. Ovat Adidaksella natseja kaikki. :wink:

Kun asiaa ajattelee paljon, niin alkaa varmasti näkemään natsisymboleita kaikkialla. Se tässä taitaa olla se ongelma Saksan osalta.

4 tykkäystä

Päivä vetää mielen mustaksi ja opettajainhuoneessa meno oli melko apea kun sana levisi henkilöstön keskuudessa. Oppilaille ei asiasta puhuttu mitään Vantaan ulkopuolissessa koulussa elleivät itse luokissa tuoneet asiaa esille, mutta huomenna asia kysytyttänee ainakin osaa oppilaista.

Näkemykseni on, että asiaa ei pidä hieroa lasten naamaan, mutta jos lapset haluavat puhua asiasta ( ja olisihan se muutenkin tervettä kysyä jälkikasvultaan aina silloin tällöin “Onko jotain mielen päällä.”) niin tärkeä on puhua faktoilla ja luoda lapsille turvallisuuden tunne. Kouluun meno voi huomenna osaa jännittää, mutta silloin voi muistuttaa lapsia siitä, että koulu on edelleen turvallinen paikka ja koulun henkilökunta tekee kaikkensa, jotta se olisi sitä joka päivä.

Nyt on tärkeää tehdä perinpohjainen selvitys siitä, miksi koulu ei tänään ollut turvallinen paikka kaikille Vantaalla. Kuinka 12-vuotias sai aseen haltuunsa ja kuinka 12-vuotias on tippunut niin pahasti yhteiskunnan raoista ettei ole huomattu tämän pahaa oloa/pystytty tekemään asialle riittävästi tämän estämiseksi.

45 tykkäystä

Koulujen muuttuessa aina vaan isommiksi yksiköiksi ei ole edes mahdollista että koulu olisi kaikille turvallinen paikka. Valvova silmä ei yllä kaikkialle ja hieman pienemmissäkin yksiköissä on ollut ongelmia. En halua mennä tähän tarkemmin mutta tiedän kohtuullisen hyvin mistä puhun.

21 tykkäystä

Indeksi rahastot olisivat helpoin tapa varsinkin 25-30 vuoden pidolle

4 tykkäystä

Yksittäisestä paperista ei tiedä onko koko firmaa olemassa enää tuolloin. Jos et halua koko indeksiin sijoittaa, niin esim. Nordic top 30?

Edit: ja onhan noissa usein kärki kapea, mutta sille ei voi mitään. Jos noita parhaita/kalliimpia älttelee, niin missaa helposti tuototkin.

Edit2: oho en huomannut missä ketjussa oltiin

Nuorten mielenterveysongelmat ovat viime vuosina pahentuneet, eikä tilanne tule paranemaan. Tällä hetkelläkin esim. etsivää nuorisotyötä vähennetään ja muuta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä joudutaan siihen kohdistettujen leikkausten takia vähentämään. Onneksi aseiden saaminen on Suomessa lapsille vaikeaa, joten näitä tapauksia ei ole hirveästi nähty.

7 tykkäystä