Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Kaveri vinkkas just Suomi.fi palvelussa olevasta testamentin teosta. 200€. Voisin kuvitella ihan toimivaksi.

3 tykkäystä

En tiedä jouksevatko mereen, mutta esim. vesivoimalaitoksen padon päältä loikkivat. En nähnyt loikkia, vaan lopputuloksen. Siinä nuori kesähessu oppi työn makuun, kun lapioi lumilapiolla tuhansia mätäneviä sopulin/myyrän raatoja jätesäkkeihin.

7 tykkäystä

On täysin mahdollista määrätä testamentissaan omaisuuden jakamisestaa haluamallaan tavalla, esinekohtaisesti tai itse määritellyissä kokonaisuuksissa (kuten vaikka tietyn arvo-osuustilin tai osakesäästösopimuksen sisältö). Tietysti jos pesässä on paljon velkaa suhteessa likvideihin varoihin, ja testamentissa siirretään nimenomaan tietty rajattu omaisuus esinekohtaisesti (eikä siis tietyssä rahamäärässä) voi jollekin testamentin saajalle lopulta siirtyvä omaisuus jäädä suhteessa paljon pienemmäksi kuin testaattori on alunperin ajatellut.

Suosittelen myös kiinnittämään erityisesti huomioita siihen, että testamentti on niin selkeä, että siitä käy täysin ulkopuolisellekin se mitä olet tarkoittanut (ja mahdollisesti miksi). Testamentit tapaavat olevan hyvin harvasanaisia ja kun edesmennyt ei enää ole tavoitettavissa auttamaan selvittämään mahdollisia kysymyksiä voi sinällänsä selväsanaisenkin paperin todellinen tarkoitus jälkikäteen olla epäselvä. Paras tapa varautua tähän ennakolta on tietenkin ottaa testamenttiin määräys toimeenpanijasta, jonka tehtäväksi siis tulee jakaa testamentattu omaisuus testamenttaajan jälkeen, ja pitää huoli, että toimeenpanija on hyvin selvillä siitä kuinka omaisuus on haluttu jaettavan.

Lisäksi kun nuorena laatii testamenttia kannattaa myös oman sen hetkisen omaisuuden lisäksi harkita, että onko jotain toiveita sellaisen omaisuuden varalle, jonka itse olisi saanut perintönä, sekä lähi-sukulaisille omaisuutta testamentatessa, että haluaako heidän puolisoillaan (tai mahdollisilla tulevilla sellaisilla) olevan avio-oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen.

6 tykkäystä

69 tykkäystä

Sijoitan hesulin pörssiin - siispä en tule tarvitsemaan testamenttia.

-kirjailija nönnönnöö, Viisas Pörssi, 3. Painos

Kaikki yli 9,700pts. hesulin pörssissä on ansaitsematonta arvonnousua.

-ikivihreä sijoitusviisaus

40 tykkäystä

Tässä kun ollaan itse syytettyjen penkissä, niin ohessa linkki vastaukseeni Titanium ketjussa. Tosiaan osakkeen kurssilaskusta ylivoimaisesti isoin osa selittyy tulosennusteiden laskulla, mikä on siis täysin fundaperusteista. Kannattaa muistaa, että markkina on monessa kohtaa yllättävän tehokas ja monessa tapauksessa kurssi reagoi fundamenttien muutoksiin analyytikkoa nopeammin :slightly_smiling_face:

17 tykkäystä

Joo tuo on tärkeä lause löytyä testamentista. :slight_smile:

Täytyy kyllä laittaa mietintään tuo ammattilaisen tekemä myös tai vähintään omatekemän testamentin pätevyyden tarkistuttaminen vois tulla tarpeeseen. Ei sijoittajan elämä saa olla parista satasesta kiinni.

2 tykkäystä

Mä olen ostanut taannoin Vita Nova -verkkatakin, koska se oli mielestäni hieno:

(Kuva: Nousun verkkosivut). Toki valmistaja oli laatumerkki Nousu, jonka tuotteita olen ostanut muutenkin paljon.

Pirkka-vaatteita voisin käyttää, jos niissä olisi jotain ominaisuuksia, jotka innostaisivat ostoksille. Nyt ne jäivät uupumaan.

Noissa Pirkka-lenkkareissa/sukissa/paidoissa ei kyse kuitenkaan käsittääkseni ole mistään kaupallisessa mielessä vakavasti otettavasta tuotelanseerauksesta, vaan K-Supermarkettien kampiksesta. Näyttää toimivan, koska keskustelua syntyi täälläkin.

3 tykkäystä

Tässäkö syy Helsingin pörssin mörnimiselle? Ulkomaiset osakkeet (pl. Ruotsi) ovat vielä Inderesin saavuttamattomissa! :open_mouth:

1 tykkäys

Testamenttia tehdessä kannattaa miettiä myös verotusta Suomen kohtuuttoman perintöveron takia. Ei välttämättä kannata testamenttaa 85-vuotiaalle sisarelle, vaan suoraa hänen lapsilleen jne. Ja 20ke on verotonta perintöä kenelle tahansa.

osakkeita ei kannata realisoida itse verojen takia. Ja jos pankki realisoi osakkeet, niin kulut voivat olla suolaisia. Ainakin Nordea olisi veloittanut n.200euroa kuolinpesän osakkeiden myynnistä (yhtä suomalaista osaketta n. 15ke arvosta). OST kanssa tämä voi tietysti olla haastavaa, osakkeita kun ei voi suoraan siirtää toiseen salkkuun.

7 tykkäystä

Noita sukkia vois jopa pitää. Eikö se oo niissä muutenkin nykyään muotia pitää kaikenlaisia hassuja sukkia :smiley: ja jos omistaa paljon keskon osakkeita niin samahan se on sillon omistajana mainostaa omaa yritystä :slight_smile:

2 tykkäystä

Mutta ei sanaakaan osinkoprosentista koko haastattelussa :thinking:

2 tykkäystä

Verneri menee ensi viikolla Inderesin hallituksen pakeille viemään terveisiä foorumilta. Koitin vähän selvitellä, minkä verran hallituksen jäsenet viettävät aikaa täällä ah niin tärkeään yhteisöön tutustuen. Omilla nimillä löysin vain puheenjohtajan, ja hänkin lukee foorumia vain pari tuntia vuodessa ja kirjoittaa vähän yli yhden viestin per vuosi. Voi toki olla, että joku hallituksen jäsen on nimimerkin takaa lueskellut paljonkin, ken tietää.

Asian selvittämiseksi tässä olisi hallituslaisille ja miksei myös henkilökunnalle ja foorumilaisillekin pieni tietokilpailu. Jokaisesta oikeasta vastauksesta 1 p. Jos kysytään montaa asiaa, 50-80% oikein antaa 0,5 p. Päätelmät tuloksista karkeasti:

0-4 p: Ei ole käynyt juuri lainkaan.
4,5-8 p: Satunnainen kävijä viime vuosina.
8,5-12 p: Semiaktiivinen.
12,5-16 p: Aktiivi.
16,5-20 p: Pro.

Huom: pisterajoja säädetty hieman löysemmiksi alkuperäisistä.

Kysymykset:

  1. Alkulämmittely: Nimeä vähintään kolme sellaista foorumilaista, jotka eivät ole Inderesin palkkalistoilla.

  2. Kenen lempinimi on P1? Kuka muusikko-kuulapää on niittänyt mainetta esimerkiksi termien bumtsibum ja ränta på ränta ympärillä? Entä kenen aatelisarvo on Olohuoneen oraakkeli?

  3. Kuvaile, mikä on ”osinkopuolue”, kuka on sen ”johtaja”, ja mihin sijoitusaiheiseen teemaan tämä leukailu liittyy.

  4. Minkä kahden ketjun arvioisit foorumilaisten mielestä olevan kaikkein arvostetuimmat? Mainitse lisäksi ketju, jonka maine on aavistuksen kyseenalainen ja joka on lukossa viikonloppuisin.

  5. Nokia-ketju kuuluu foorumin peruskallioon. Kuka naurava naama on ketjun kantava voima?

  6. Kuka on teknisen analyysin kantava voima?

  7. Kuka oli foorumin pandemiaseurannan kantava voima sen ensimmäisenä vuonna?

  8. Heikki Keskiväli, Jukka Lepikkö ja Mikko Mäkinen ovat kaikki tunnettuja sijoittajia viimeistään Alokas haastattelee -sarjaan pääsyn myötä. Yksi heistä kirjoittaa aktiivisesti foorumille. Kuka hän on, ja mihin kahteen ketjuun hän pääasiassa kirjoittaa?

  9. Mikä ketju vetäytyi suuren kohun saattelemana yksityiseksi ja miksi?

  10. Missä ketjussa on ollut foorumin historian suurin hype? Mainitse lisäksi jokin mörnijäketju, joka on aina ollut ihan kuollut.

  11. Mihin yhtiöön liittyi varsinkin vuonna 2022 lokoileva sammakko ja karhuileva Rauli?

  12. Mikä oli Alokkaan ikonisin veliosake?

  13. Kuka foorumilainen on epäinhimillisen nopea jakamaan tietoa yhtiöiden osavuosituloksista?

  14. Mistä kahdesta IPOsta foorumilaiset riehaantuivat eniten historiallisena vuonna 2021?

  15. Mainitse ainakin pari asiaa, joista foorumilaiset ovat Inderesiä viime aikoina kritisoineet.

  16. Missä arvostetussa firmassa Eki oli pitkään ja jääräpäisesti myy-suosituksella ja lopulta oikeassa?

  17. Kenen foorumilaisen aforismina oli: ”Sijoittaminen on harrastus, josta voi joskus vähän maksaakin”?

  18. Mikä Inderesin mallisalkun uusi yhtiö kymmenkertaistui vain 1,5 vuodessa, ja milloin tämä tapahtui?

  19. Arvostettuja foorumilaisia pyydetään laittamaan seuraavat neljä asiaa järjestykseen mieluisimmasta epämieluisimpaan. Mikä on todennäköisin lopputulos, kun asiat ovat a) osingot, b) omien ostot, c) ESG, d) oivalliset investoinnit?

  20. Missä yhteydessä legendaarinen termi kusetusmarkkina sai alkunsa?

Vastaukset (itsearviointi, älä huijaa).
  1. Runsaasti valinnanvaraa.

  2. Pohjolan Eka, SijoitusSeppo ja Timontti.

  3. Kyseessä on kuvitteellinen liike, jonka mielestä tärkein yhtiökriteeri on lähiaikojen osinko. Tällä parodioidaan sellaisia suomalaissijoittajia, jotka antavat osinkotuotolle suuren painoarvon. ”Johtajana” on Verneri, jälleen humoristisesti, koska hän suhtautuu kriittisesti osinkoihin.

  4. Alokas haastattelee ja Pörssien suunta. Kyseenalainen ketju on Politiikkanurkkaus.

  5. Lexus.

  6. DayTraderXL.

  7. OldFeki.

  8. Jukka Lepikkö, ketjuina Tesla ja Pörssien suunta.

  9. Voxtur, syynä aktiivisten, yhtiöön sijoittaneiden henkilöiden hermostuminen liputuskäytäntöihin. (Myös karhuilu ketjussa hyväksytään syyksi.)

  10. Suurin hype yksiselitteisesti Haarumilla. Mörnijöihin kelpaa moni, L&T tms.

  11. Stockmann (nykyinen Lindex).

  12. Hyzon.

  13. KuHa.

  14. Inderes ja Modulight.

  15. Tähän kelpaa moni. Esimerkiksi henkilökunnan passiivisuus foorumilla, sieluton korporaatiokehitys, uusien sivujen logiikka ja ulkoasu jne.

  16. Kone

  17. Masse.

  18. Qt, keväästä 2020 syksyyn 2021.

  19. dbac.

  20. Kyseisen termin lanseerasi syyskuun alussa vuonna 2022 Inderesin YouTube-kanavan kommenttiosiossa nimimerkki El Capitan, jonka myöhemmät edesottamukset ovat jääneet arvailujen varaan.

101 tykkäystä

Oon huomannut, että harvemmin voi laittaa liikaa ruuveja. Pitänee paikkansa myös punkun kanssa.

1 tykkäys

Semi-aktiivisen ja aktiivisen rajalla riippuen, miten herra lehtori olisi tentin arvioinut. Hieman hävettää, että näinkin aktiivisesti käyttää harmaata massaansa foorumipo***n muistamiseen.

E: Muutoksen jälkeen aktiivisen ja ammattilaisen rajalla :face_exhaling:

2 tykkäystä

Kuvassa aktiivinen Hapzu taistelee Suomipörssin pohjavirtausta vastaan.

Hyvää lauantaita kaikille aktiivisuustasosta riippumatta :wave:

(Saatan kyllä kirjoitella tänne vielä yöllä jotain, kaapissa on pari olutta ja vähän viskiä, modet huom.)

Edit:aktiivisuustaso korjattu :ok_hand:

29 tykkäystä

Aika pahoja! Yksi meni väärin kun Modulight ei tullut mieleen. :sob:

4 tykkäystä

Tuo pistehaarukointi on ehkä liian tiukka etenkin aktiivin alarajan 16 p osalta. Lisäksi nimen pitäisi ehkä olla aktiivinen veteraani tai muuta, koska vaikka olisi ollut viimeiset pari vuotta hyvinkin aktiivinen, moni historiakysymys voi olla paha. Säädän jossain vaiheessa palautteiden perusteella.

Edit: säädetty. @Virtuaali ja @Hapzu aktiiveja päivitetyssä haarukoinnissa:

0-4 p: Ei ole käynyt juuri lainkaan.
4,5-8 p: Satunnainen kävijä viime vuosina.
8,5-12 p: Semiaktiivinen.
12,5-16 p: Aktiivi.
16,5-20 p: Pro.

17 tykkäystä

“Epäonneksi kävi kuitenkin niin, että sain silloiselta firman CFO:lta melko negatiiviseksi tulkitsemaani tietoa saman päivän aikana. Tietoa, joka ei ollut yleisesti markkinoilla tiedossa tai mielestäni osakkeen hinnassa”

En tiedä/muista tästä tapauksesta sen enempää kuin nämä tämän hetken kirjoitukset, mutta onko CFO tehnyt tässä sisäpiiritiedon levittämistä tai hyödyntäjältä sisäpiiritiedon lainvastaista hyödyntämistä?
Onko CFO niin iso herra, että kuuluu sisäpiiriin?
Varmaankin vastaava tieto julkistettiin yleisesti pian tuon saannin jälkeen, koska seuraajat eivät ehtineet myydä.

5 tykkäystä

CFO varmasti kuuluu sisäpiiriin eikä saisi (ja siis tuskin onkaan) sisäpiiritietoa levittää, eikä sen kuullut saisi sitä käyttää hyödykseen.

Tieto on ehkä mielummin ollut tyyliin: Rekkojen silmätunnistuskameroiden jälkiasennusmarkkinoiden koko ei olekaan 1500MSEK (eli vanha kunnon TAM) ja SEYEn osuus 70% vuonna 2024 vaan CFOn mielestä TAM 200MSEK ja SEYE osuus mahdollisimman korkea. Jolloin foorumin excelit olisi menneet uusiksi vaikkei mitään sisäpiiri tietoa ollutkaan.

Ja voi olla että timontti on jälkikäteen laajemmallakkin yleisölle kertonut mitä tuolloin selvisi, sitä voi varmaan SEYEn ketjusta tai Xstä käydä vakoilemassa.

3 tykkäystä