Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Ol3 taas ongelmia… Huolto venyy🤣

9 tykkäystä

Loistavaa, että viat ja puutteet huomataan. Olisi katastrofi meille kaikille, jos ne jäisivät piiloon.

6 tykkäystä

Retkeltä palatessa aina ensin varustehuolto, sitten vasta henkilökohtainen huolto. Motivoi laittamaan kamat kuntoon, kun pääsee vasta sen jälkeen itse suihkuun.

11 tykkäystä

Puuh…vielä pitäis väkertää vähän tarjouslaskentaa… Toisaalta, ehkä poikaa ei haittaa jos iskä laittaa täällä omin päin muutaman palasen…:grin:

Ps. Ootteko huomannu ettei oo mitään ruokaa minkä kanssa Sandels ei kävisi?

kuva

21 tykkäystä

Tämän foorumin kontekstissa ehdottomasti hesulisijoittajat ovat “sopulimaisempia”. Eihän täällä ainakaan aktiivisesti kerro treidaavan kuin muutama nimimerkki, ja kaikilla tuntuu olevan oma strategia (niinkuin kuuluu ollakin).

Loppupeleissä tulos ratkaisee, hilloa tänne on tultu tekemään. Ei ole olemassa sellaista kuin “väärin tienattu”.

8 tykkäystä

On venynyt jo niin paljon että ovat venyttäneet jo alkamispäivääkin. Oli meinaan maaliskuun toinen kun alkoi :laughing::laughing::laughing::wink:

2 tykkäystä

Ihminen on vahvasti laumaeläin eikä laumakäyttäymistä voi välttää muuten kuin eristäytymällä, valistamalla itseään tai olemalla vahvasti poikkeuksellinen luonne. Tätä laumakäyttäytymistä näkee kaikilla elämän osa-alueilla ja se on oikeastaan järkyttävää miten vahvoja niistä ilmiöistä muodostuu.

Esimerkiksi jokainen kohtaamani sopuli väittää kivenkovaan että hiilarit ovat ihmiselle huono juttu ja pitäisi syödä enemmän protskuja. Samaan aikaan jos katsotaan vaikkapa FinRavinto 2017 -tutkimusta, niin suomalaisten pitäisi kasvattaa hiilareiden syöntiä runsaasti ja vähentää protskujen ja erityisesti punaisen lihan syöntiä.

Mikäli altistut jatkuvasti väitteelle että hiilarit, rokotteet ja nato-jäsenyys ovat huono homma, niin keskivertoihminen alkaa myötäillä laumaa ja todennäköisesti ottaa nämä mielipiteet tiedostamatta omakseen. Harva ihminen osaa oikeasti johtaa omat mielipiteensä faktoista ja syvistä totuuksista.

32 tykkäystä

Ei edes vaadi ruokaa, hyvä vaihtoehto vaikka grillatessa.

4 tykkäystä

Ovi sopulielämästä pois on mahdollista aukaista, jos tiedostaa ihmisen syvällä olevan sopulointitarpeen. Olipa kyseessä sijoittaminen tai mikä muu elämän osa-alue.

4 tykkäystä

Eiköhän hiilareita syödä aivan liikaa, kaikenlaista höttö paskaa siis. Marjoja, kasviksia ja hedelmiä pitäisi lisätä runsaasti ja oikea lihakaan tuskin ongelma on vaan prosessoidut tuotteet… leikkeleet,makkarat etc.

Noihin muihin väittämiin ei uskalla ottaa kantaa ettei joku eristäytynyt, itsensä valistanut tai muuten spesiaali tapaus tule pahoittamaan mieltänsä. :grinning:

20 tykkäystä

Tässä linkkaamassasi jutussahan ei edes sanota että pitäisi vähentää proteiinin syöntiä. :face_with_raised_eyebrow: Siellä sanotaan aiheesta näin

Proteiinin saanti on pääosin riittävää tai runsasta.

Sen sijaan sanotaan että punaista ja prosessoitua lihaa syödään liikaa.

Hiilareistakin sanotaan suoraan vain tämä.

Hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.

Eli ranskanleipää vaan lisää niin saadaan tarvittavat hiilarit. :smiley:

7 tykkäystä

Niin, siis käytännössä pitäisi vähentää proteiinipitoisia lihatuotteita ja korvata ne hiilaripitoisilla kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla. Tämä on henkisesti monelle vaikea paikka, koska liha maistuu hyvältä ja siksi on helppo keksiä tapoja kusettaa itseään, että lihasta saatavat protskut (ja rasva) onkin hyvä juttu, jotta ei tarvitsisi syödä lanttua, kaalia yms. kasviksia :smiley:


@Rokka ja @Denny vois vilkaista tätä kuvaa. Hiilareita ei todellakaan syödä Suomessa riittävästi!

@kabu


Suomessa on valtavasti ihmisiä jotka eivät suostu syömään edes lämmintä ruokaa ilman lihaa. Niin hulluksi ja epäterveelliseksi on tämä 2000-luvun länsimainen ruokavalio mennyt.

22 tykkäystä

Ei. Ei proteiinipitoisia lihatuotteita pitäisi korvata hiilaripitoisilla kasviksilla, vaan muilla proteiinilähteillä kuten pavut, palkokasvit, herneet jne. Ja hyvin toimii :slightly_smiling_face:

Kyllä ihmiset hiilareita saa tarpeeksi, mutta kuituja vain hyvin harva.

21 tykkäystä

Kyllä perse ainakin alkaa toimimaan tuolla.

Minä olen koko aikuisikäni syönyt terveellisesti, mutta salaatit ja vihannekset ovat aina olleet vähän ongelma, ne ovat liian ravintoköyhiä ja olen muutenkin liian laiska valmistaakseni salaatti/vihannesruokia. Marjoja kaadan rahkamössöön ihan päivittäin, mutta joku porkkana tai salaatti, niin miksi ja mihin sitä oikein laittaisi. Jostain salaatinlehdestä leivän päällä ei tule hullua hurskaammaksi.

1 tykkäys

ENERGIA

Keskimääräinen saanti
1756 kcal/vrk (naiset) 2260 kcal/vrk (miehet)

RASVA

Keskimääräinen saanti
75 g/vrk (naiset) 97 g/vrk (miehet)

Saantisuosituksen mukaisesti
68 % (naiset) 65 % (miehet)

Yli suosituksen yläraja
32 % (naiset) 35 % (miehet)

HIILARIT

Keskimääräinen saanti
177 g/vrk (naiset) 219 g/vrk (miehet)

Saantisuosituksen mukaisesti
31 % (naiset) 27 % (miehet)

Alle suosituksen yläraja
69 % (naiset) 73 % (miehet)

PROTEIINIT

Keskimääräinen saanti
73 g/vrk (naiset) 98 g/vrk (miehet)

Saantisuosituksen mukaisesti
85 % (naiset) 77 % (miehet)

Yli suosituksen yläraja
0 %* (naiset) 0 %* (miehet)

*Proteiinia sai alle suosituksen alarajan (15 E%) noin 19 % miehistä ja 15 % naisista 65–74 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Laitoin vain nämä, koska nämä luvut ja tiedot ovat mielenkiintoisia. :slight_smile:


Toki yksilökohtaisia eroja on valtavasti jne. Tässä keskustelussa puhutaan toki yleisellä tasolla, mutta ihan viihdemielessä; itselläni oli proteiinia jossain vaiheessa ainakin noin 275g, hiilareita yli 600g ja rasvaa 115g - jonkin aikaa kalorit pyörivät noin 5000kcalissa. Sitten huippu-uimari Phelpsillä oli 8000 - 10 000 kcal/vrk ja on niitä muitakin ääritapauksia. Eikä tosiaan ääritapaukset ja muut vastaavat kuulukaan tähän keskusteluun, mutta kunhan vain toin taas viihdettä keskusteluun. :smiley:


Aika hyvin pärjää sillä, että on itselleen rehellinen ja menee ihan perusopeilla. Toki tilanteen ja ominaisuuksien mukaan pitää soveltaa esim. 50-kiloisella 2 kertaa viikossa uivalla toimistorouvalla on vähän erilainen ja painoitukset ruokavalio kuin 90-kiloisella 10 kertaa viikossa treenaavalla crossfittarilla. Kuitenkin ihan perusjutuilla ja -tiedoilla pääsee pitkälle varsinkin, jos on “tavallinen ihminen” eikä ole phelps tai jokin muu “poikkeustapaus”, toki tavitsekin soveltavat sekä painottavat sen mukaan, mitä on, miten elää, miten urheilee etc.

Tämän linkin “etusivulla” oli hyvin asioita tiivistetty:

Ehkä kaikki kulttimaiset ruokavaliot ja erikoisuuden tavoittelut sekä foliohattutiedekunnan ruokavaliot ovat harvemmin optimaallisia. Herkutella on varsin ok sopivissa määrin, mutta aika pienetkin lapsetkin tietävät ettei karkkien, sipsien, roskaruokien ahtaaminen isoissa määrin ole hyvä juttu.

Kyllä kai selvästi suurin osa ihmisistä aika hyvin tietää pääpiirteittäin, miten voi syödä aika terveellisesti - toki aina kaikenlaisia poikkeuksia on, kuten aina ja kaikessa. Kai se terveellisen elämäntavan toteuttaminen on se hankala juttu useille. :slight_smile:

Viihdyttävä ja kiinnostava aihehan tämä on. :slight_smile:

28 tykkäystä

En suosittele terveellisen ruokavalion noudattamisessa hirveän kovalla silmällä tuijottamaan suosituksia (THL:n ravitsemussuositus), jossa mm. punaisen lihan määrän suositukseen vähentävästi vaikuttaa sen tuottamisen ilmastovaikutukset. Harva punaista lihaa syö oikeasti terveyden kannalta liikaa, mutta valinta kohdistuu liian usein todella rasvaisiin lihoihin, jonka vuoksi päästään ongelmaan nimeltä rasva. Lisäksi yksilön tarpeet keikauttavat suositukset pahasti metsään, varsinkin todella paljon kuluttavien kohdalla.

2 tykkäystä

Tämähän se yleensä on se looginen seuraava askel näissä keskusteluissa, että kielletään kansallisen asiantuntijalaitoksen auktoriteetti :smiley:

Kävelee viis minuuttia tuolla kaduilla, niin näkee miten rumaa ja läskiä kansaa siellä liikkuu. Kolmasosa keski-ikäisistä on läskejä. Ruokakaupassa on isojen karkkihyllyjen lisäksi vielä irtokarkkihyllyt, vaikka karkit ovat kansanterveydellisesti vaarallisempia kuin tupakka. Jos tämä olisi aito hyvinvointivaltio, niin valtio joko nostaisi ruuan alvia reilusti tai määräisi mitä kansalainen saa syödä. Tilanne ei todellakaan ole hallinnassa ja pahenee vuosi vuodelta.

Mutta hei, ainakin saadaan riittävästi protskuja kun jätetään “höttöhiilarit” veke ruokavaliosta :grin:

23 tykkäystä

Ruoan alvin nosto toimisi todennäköisesti toivettasi vastaan ja ohjaisi kulutusta epäterveellisempään suuntaan. Epäterveellinen ja lihottava safka tulee usein halvemmaksi. Liikalihavuus on enemmän pienituloisten ja vähävaraisten ongelma kuin hyvin taloudellisesti pärjäävien.

2 tykkäystä

Nyt sekoitat korrelaation ja kausaation. Paremman elämänhallintataidon omaavista ihmisistä tulee hyvätuloisia ja he pitävät huolta terveydestään, kun taas huonomman elämäntaidon hallitsevilla menee päinvastoin. Kyse ei ole aidosta taloudellisesta valinnasta koska ruoka on Suomessa aidosti halpaa suhteessa tuloihin. Paljonko keräkaali maksaa? Joku 1,5 € kilo? Ei lanttu tai nauriskaan mahdottoman hintaista ole, puhumattakaan riisistä jota saa parhaimmillaan eurolla kilon. Maito, piimä, ruisleipä. Mikä siinä ruuassa muka maksaa?

Tietysti ruokakauppaan saa kulumaan kaiken rahan halutessaan, jos ei ole minkäänlaisia elämänhallintataitoja :man_shrugging:

23 tykkäystä

Mun mielestä kaikki alta 200cm ja 100kg saisi syödä vain vauvojen soseita, kuten kokonsa puolesta ovat. Jää lihat ja höttöhiilarit meille aikuisille.

Hyvää yötä!

40 tykkäystä