Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Kyllä se siitä :+1: Omasta kokemuksestani voin sanoa, että virkamiesruotsin suullinen koe jännitti etukäteen aika paljon enemmän kuin kirjallinen. Turhaan kuitenkin jännitin.

6 tykkäystä

En sitten tiedä mitä itse kukin pitää pitkänä historiana, mutta tuo yleinen käsitys ja väite siitä, että ruotsalaiset ovat “vanhan rahan” turvin meitä rikkaampia ei taida ihan pitää vettä.

19 tykkäystä

Oliko tuo siihen hakemaasi työtehtävään vai jotain kouluhommia?

2 tykkäystä

Kouluhommia mutta olisi ruotsin kielen osaamisesta työn kannalta hyötyä. Siksi tähän panostanut ihan kunnolla. Huomenna pitäisi saada tietää työhommista. Aika raskas 4 viikkoa kestänyt rekryprosessi ollut :face_with_spiral_eyes:

13 tykkäystä

Tuon käyrän alkupisteessä tapahtui vain yksi merkittävä muutos maiden talouksissa joka aiheutti ja käynnisti eriytymisprosessin, kuten käyräkin todistaa, miksihän se on tabu eikä siitä saa julkisesti puhua.
Kuin syvälle konkurssiin suomen pitää ajautua, että varsinaisesta ongelman kokonaan aiheuttaneesta asiasta saa edes puhua kriittisesti julkisesti.

1 tykkäys

Tämä sykli etenee nopeasti…

20 tykkäystä

Lasketaankohan tuossa samalla tavalla esim. eläkevaroja? Suomellahan ne taitaa olla ikään kuin valtion taskussa, kun monessa muussa maassa ne on suoraan kansalaisten rahaa.

Sen lisäksi Ruotsissa on ollut, ehkä on edelleenkin, melkoinen kiinteistökupla…

Lopputulema tuskin hirväesti poikkeaa. Onhan Ruotsi rikkaampi maa, vaikka epäilen onko keskiverto ruotsalaisen ja suomalaisen välillä suurempia eroja. Ruotsissa on enemmän todella rikkaita, jotka myös hilaavat keskiarvoa ylös.

16 tykkäystä

Sen ainakin huomaa että meillä ei kenelläkään ole rahaa sijoittaa valtion obligaatioihin emmekä kykene rahoittamaan pörssiyhtiöiden anteja tai listautumisia ilman ankkurisijoittajia. Korkeamman tulotason palkansaajilla ensimmäinen vaihtoehto on osakesijoittamisen sijaan asuntosijoittaminen. Jos sitten sattuukin yrittämisellä rikastumaan niin enkelirahoituksen sijasta avataan tappiollinen ravintola valtavan ylikilpailun keskelle tai tappiollinen “luksushotelli” johonkin kuolevaan pikkukuntaan. Meillä ei kansakunnan tasolla vaan hanskata noita rahajuttuja sitten ollenkaan :man_shrugging:

45 tykkäystä

Kesällä 2021 jokin radiokanava järjesti leikkimielisen gallupin kysymyksestä ”ottaisitko miljoonan heti vai 5k kuussa loppuikäsi ajan”. Kysymystä nostettiin lähetyksessä päivän mittaan, äänestys taisi olla nettisivulla. 92% otti 5k. Myöhemmin syksyllä toinen radiokanava toteutti vastaavan, olikohan 78% jotka ottivat 5k. Olisi kiinnostavaa kuulla, millainen tulos Ruotsissa tulisi. Paljon parempi tietenkin.

Vaikka nuo gallupit eivät tietenkään olleet mitenkään tarkkoja, kyllä ne jostain kertovat. Olisiko niin että Suomen peruskoulussa ja kotona ei opeteta sellaista ajattelua, josta olisi oikeasti hyötyä elämässä? Muistan kun joskus reilu vuosikymmen sitten A-studiossa oli neljä kovan luokan poliitikkoa keskustelemassa euromaiden velkaantumisesta. Aluksi toimittaja kysyi yllättäen, paljonko arvioitte euromailla olevan yhteensä valtionvelkaa. Kolme ensimmäistä kieltäytyivät kategorisesti vastaamasta, vaikka toimittaja maanitteli veikkaamaan. Mauri Pekkarinen tiesi vastauksen, hänellähän on ensyklopedinen muisti.

Kun kuulin kysymyksen, eläydyin siihen että nyt on 30 sekuntia aikaa muodostaa arvio. Suomen väkiluku 5 miljoonaa, velkaa vaikka sata miljardia, euromaiden väkiluku… en tiedä, ei aikaa hieroa yhtään, sanotaan 500 miljoonaa ihan siksi että 100x on kiva, aika loppuu, sanotaan että Suomella euroissa keskimääräinen velkaantuminen, 100x100 on 10k miljardia, heitetään se. Taisi jopa osua melko lähelle, mutta tärkeintä on että on jonkinlainen hahmotuskyky, jolla hankalan kysymyksen voi pilkkoa palasiin, arvioida niitä päässä ja laskea niillä peruslaskutoimituksia.

Koulussa voisi olla sellaisia tehtäviä kuin ”arvioi montako muurahaista maapallolla on”. Sen sijaan kysymys muotoillaan niin, että annetaan lusikalla maan pinta-ala ja muurahaisten tiheys per neliökilsa, näpyttele laskimeen. Ei opeta minkäänlaista ajattelua.

62 tykkäystä

Minä puolestani en osta näkemystäsi tuon käppyrän perusteella. Käppyrä alkaa varsin sopivasti vuodesta 2000, jolloin Nokia ja Sonera olivat kuplansa huipulla. Nokia pyyhki tuohon aikaan lattiaa ruotsalaisten Ericssonilla ja se varmasti näkyi tilastoissa: Nokian osuus Suomen kansantaloudesta oli aivan järkyttävän suuri.

Ruotsissa on perustettu ja kasvatettu maailmanluokan yrityksiä (Aga, Alfa Laval ja Asea noin A.sta aloittaen) enemmän ja ennen kaikkea aiemmin kuin Suomessa. Suomi toimi Ruotsin työvoimareservinäkin 60- ja 70-luvuilla, koska siellä oli enemmän menestyvää teollisuutta. En millään jaksa uskoa, että yli vuosisadan etumatka olisi todellisuudessa kaventunut noin pieneksi vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Kuten @Verneri_Pulkkinen tuossa sonoi, tuskin medelsvenssonin ja mattimeikäläisen välinen ero on suuren suuri, mutta siellä ylimmässä 0,001 prosentissa on. Osa ruotsalaisista omistajista on tietysti muuttanut muualle, kuten Rausingit (Tetra Pak) ja heidän omaisuutensa ei näy Ruotsin tilastoissa. Mutta aivan varmasti yhteydet ja suhteet on kunnossa, eli kun hyvä idea kaipaa riskirahoitusta, niin myös ulkoruotsalainen raha on mukana.

8 tykkäystä

Hetkinen, kumpi tässä on oikea vastaus?

5 k€ tuottoa kuussa on tuottoa 60 k€ vuodessa ilman riskiä.
Vertailun vuoksi jos sijoitat miljoona euroa riskittömällä korolla 3,5%, saat vain 35 k€ vuodessa.
Osakemarkkinoiden tuotto ei ole tässä tapauksessa vertailukelpoinen, koska se sisältää riskiä, toisin kuin 5 k€ tuotto kuukaudessa.

25 tykkäystä

Naurahdin tuosta ravintola/luksushotellihommasta. Tuli mieleen viimeisimpänä Kuru resort.
Mitenkö suuren tulotason henkilöillä se, että hankitaan käyttötarkoitukseen (tai käyttötarkoitukseton) täysin ylimitoitettu auto/vene/vaimo/mies tai mikä vaan juttu? Eikö nekin rahat olisi hyvä laittaa poikimaan ja ajaa normaalimpaa välinettä, autoesimerkkinä vaikkapa Volvoa? Itse tekisin näin. Tosin en tiedä tekisinkö enää sitten, kun miljoonia. Nyt on helppo huudella.

4 tykkäystä

On siinä inflaatioriski. 5000€/kk verottomana tekisi yhteensä miljoonan 16.5 vuodessa mutta jos olisi keskimäärin 2.5% inflaatio niin tuon ajan jälkeen nimellinen 5000€ olisi inflaatiokorjattuna enää ~3300€. Toki jos inflaatiota ei olisi tai olisi peräti deflaatiota niin tilanne eri.

4 tykkäystä

Ja sinulla on lisäksi se miljoona. Ja vähän merkkejä päälle.

Lisäys. Tuo on sitä paitsi ikäspesifi kysymys. Minulle olisi täysin no-brainer ottaa se milli, koska viikatemies tulee kylään ennen kuin viiden tonnin kuukausitulot tekisivät miljoonan korkoineen.

21 tykkäystä

Ihan samalla tavalla se ‘inflaatioriski’ kohtelee sun valtion obligaatiosijoituksia, jos laitat sen miltsin vaikkapa 30 vuotiseen valtion velkalappuun kiinni.

Toki, mutta et pysty sijoittamaan sitä miljoonaa todennäköisesti ikinä noin hyvällä riskittömällä tuotolla. Jos elät riittävän pitkään ja laitat vaikkapa tuon ylimääräisen 25 k€ vuosituoton osakemarkkinoille joka vuosi, niin ennen pitkää korkoa korolle efekti todennäköisesti johtaa siihen että olet varakkaampi kuin ottamalla suoraan miljoonan. Kysymys ei mielestäni ole ihan niin yksioikoinen kuin saattaisi puhtaan osakesijoittajan näkökulmasta ajatella :smiley:

2 tykkäystä

Vaikka oletettaisiin että inflaatio on vuosikymmenien ajan 0% tai miinuksella, eikä kätösessäsi olevasta miljoonasta ole sinulle minkäänlaista iloa tai tuottoa tiedossa, lienee sanomattakin selvää ettei yli 90 %:lla radiota kuuntelevista boomereista ole elinvuosia jäljellä enemmän kuin 17, mikä on minimi että tuota kuukausimaksua kannattaisi taloudellisesti taitavan henkilön edes harkita.

Kai tämä riippuu ihan millä tuota diskonttaa ?

Vuodessa 60 000e, jonka kasvu on nolla. Jos tuon diskonttaa 6%, niin vastaa miljoonaa. Jos odotat saavasi tuottoa yli tuon ei kannata, alle niin kannattaa ottaa ko. annuiteetti. Ite ottaisin varmaan loppuelämän riskittömän 60k. :thinking:

3 tykkäystä

Näitä saisi kyllä olla enemmän. Opettaa hyvin estimoimaan ja miettimään mitä kautta ratkaisua voi hakea. Itse tykkään esimerkiksi kysymyksestä (jostain kirjasta poimittu ja toki muokattu): Montako pianonvirittäjää on Kuopiossa? :smiley:

3 tykkäystä

Mutta enhän minä laittaisi tuota miljoonaa valtion obligaatioihin. Alkuperäinen kysymyshän ei edes ollut että onko olemassa 6% riskitöntä tuottoa (varsinkaan verojen kanssa) vaan ottaisitko mieluummin miljoonan heti vai 5000€/kk. Minä ottaisin varmaan miljoonan heti ja sijoittaisin valtaosan pörssiin ja loput omiin bisneksiin sekä itseni ja lähipiirin hyvinvointiin yms. :relieved:

6 tykkäystä

Jep. Kirjastostakin yleensä löytyy ohut läpyskä:
Krauss, Lawrence: Oleta pyöreä lehmä

“Assume the cow is a sphere.” So begins this lively, irreverent, and informative look at everything from the physics of boiling water to cutting-edge research at the observable limits of the universe. Rich with anecdotes and accessible examples, Fear of Physics nimbly ranges over the tools and thought behind the world of modern physics, taking the mystery out of what is essentially a very human intellectual endeavour.

1 tykkäys