Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Nokian Renkaiden kohdalla osinkosekoilua. Trading view väittää täsmäytyspäivän olevan tänään 30.4. Sopivasti kurssi vaikuttaisi osinkodipiltä. Varsinkin kun Mandatum väittää sen olevan huomenna ( pörde kiinni). Nokian Renkaat väittää sen olevan 2.5.

Kaiken kukkuraksi Mandatum väittää, etten ole oikeutettu osinkoon niiltä 1700 lapulta jotka myin 29.4 ja ostin samana päivänä takaisin 1800 - kenelle ne osingot menevät :grinning:

@saku voi haastaa kuvan käytöstä oikeuteen, mutta laitan silti.
image

7 tykkäystä

Ei niitä mikään pidäkään… Esimakua varmaan ovat saaneet monet jotka tottuneet 0-korko aikaan… Veikkaan että monilla suuria ongelmia jos ei sitten paljon ylimääräistä.

Mutta ei dyykki sen pahempi ole ollut kuin täälläkään

2 tykkäystä

Ei mikään. En uskoisi, että tuo toimisi edes nykyisellä tasolla jos Ruotsi olisi euromaa. Toki en tiedä onko Ruotsin kiinteistö- ja asuntokupla muutenkaan erityisen toivottava lopputulos. Riippuen myös lainakannoista tuolla ajetaan asuntoloukkoihin, kun korot ovat nousseet. Lisäksi oma hauskuutensa Ruotsissa sekin, että pitkien lainojen marginaalit eivät ole kiinteitä. Pankki voi marginaaleja nostella.

Ja toki iloinen riski siitä, että kun asuntojen, joiden maksamiseen ihmisillä ei ole varaa, hinnat tippuvat, niin voit jäädä velkaiseksi, kun et ole ikinä sitä lainaa lyhentänyt. Ei ole riski, mitä itse haluaisin kantaa vuosikymmeniä. Ja käsittääkseni sama koskee suomalaisia ylipäätään, koska muistelen lukeneeni, että suomalaiset suosivat meidän omaa järjestelmäämme.

Mitä tulee varallisuuseroihin, niin Ruotsin varallisuus on paljon rikkaisiin keskittyneempää. En usko, että täysin johtuu siis asuntolainajärjestelmästä. Meilläkin ylimmällä tulodesiilillä olisi varmaan asuntolainojen lyhennysten jälkeen sijoittaa enemmän. Käsittääkseni olemme jääneet varallisuuden kasvussa myös niille maille, jotka operoivat normaaleilla lainamarkkinoilla, joissa lainat maksetaan takaisin.

1 tykkäys

Sit kun päälle otetaan käsittämätön vuokrasäätely niin aikamoinen soppa.

2 tykkäystä

Mielestäni tuossa tarkastelussa keskitytään liikaa yksityiskohtiin, logiikkaan ja faktoihin.

Osingot ovat ylivoimainen asia ja keskustelu omien osakkeiden ostoista ja investoinneista on harhaanjohtavaa.

23 tykkäystä

Tämä on yleisesti ottaen mielenkiintoinen teema.

Yhtiöt henkilöityvät herkästi toimitusjohtajiin, vaikka Suomessakin monessa tapauksessa on kyse tavallisesta palkkajohtajasta ilman merkittävää omistusta yhtiössä.

Kaikki hyvä kehitys, oli syy siihen yhtiössä tai sitten markkinassa (tai kilpailijoiden kompuroinnissa) luetaan toimarin ansioksi. Sama päin vastoin, mikä tekeekin toimarin työstä julman pahimmillaan.

Kova duuni vaikeassa paikassa.

Kuten Buffett on tokaissut, kun hyvä johto siirtyy huonoon yhtiöön, tuppaa huonon yhtiön maine jäämään. Johdon maine menee.

Sijoittajalle on tärkeää arvioida myös ympäristön vaikutusta.

Eikä toimari ole yksin. Organisaatio ja organisaatiokulttuuri vaikuttaa. Hallituksella on väliä lähtökohtaisesti. Ja tietysti tärkeimpänä: omistajat itse. Omistajat valitsevat hallituksen, joka taas valitsee ja vahtii toimaria.

8 tykkäystä

Eiköhän firman omia sivuja kannata katsoa. 2.5. täsmäytys eli irtosi jo.

En löytänyt irtoamispäivää Rinkuloiden sivuilta. Yleensä se ei irtoa ennen yhtiökokousta, mikä käy järkeen. Yhtiökokous on tänään.
Osingon irtoamispäivä on yleensä yhtiökokousta seuraava pankkipäivä. Käytännössä osinko irtoaa yhtiökokouspäivän ja sitä seuraavan päivän välisenä yönä klo 24. Jos ostaa osakkeen osingon irtoamisen jälkeen, ostaja ei ole oikeutettu osinkoon, vaikka osakkeen osto olisi ennen täsmäytyspäivää.

3 tykkäystä

KL:ssä juttua intialaisesta Kotak Mahindra pankista ja sen ongelmista tietojärjestelmien kanssa:

Paikallisen jättipankin it-riskien ja tietoturvan hallinnassa on havaittu kahtena peräkkäisenä vuotena puutteita. Tilannetta ei myöskään helpota se, että Kotak Mahindra Bankin ei ole onnistunut noudattamaan suunnitelmaa, jonka oli tarkoitus korjata tilanne.

Intian keskuspankki on luvannut harkita uusien tilien ja luottokorttien myöntämisen kiellon poistamista, jos Kotak Mahindra selviää ulkopuolisen tahon toteuttamasta auditoinnista.

Tänä vuonna on moni instituutio ja sijoittataho hehkuttanut Intiaa nousevana sijoituskohteena. Maan kulttuuri lienee hyvin korruptoitunut (mitä olen lukenut) - voi olla se kolikon toinen puoli.

3 tykkäystä

Tämäkin nousu oli sitten antivedätys…aina pitäisi porukoiden olla hereillä kun yllättäen alkaa kova nousu, olen itsekin jäänyt kerran housut kintuissa kiinni kun asuin Aasiassa ja siellä +5h talvisin ja laitoin koneen kiinni viinistä turtuneena ja salkku 6 pinnan nousussa kun kävin pitkäkseni ja herättyäni pörssi oli jo kiinni ja päivänoususta sulanut puolet ja merkkarianti-ilmoitus oli tullut Suomen aikaan viiden jälkeen iltapäivällä enkä ehtinyt siis kyytiin kuin vasta seuraavana aamuna, jolloin kevensin possaa…tämä nyt anekdoottina ja huomiona näihin koviin nousuihin ilman uutisia ja muistutukseksi itsellekin niihin liittyvistä vaaroista enkä siis omista ZignSec:iä.

Edit: täsmennyksenä…viestini varoitus koskee siis vain yrityksiä, joilla kassa on yllätysnousun hetkellä kireällä, jos jollekin olisi epäselvyyttä viestini sisällöstä.

Tässä on taas suorastaan epäilyttävän hyvältä vaikuttava Ruotsalaisyhtiö :thinking:. Mitähän pommeja tuohonkin on kätkeytynyt sisään, vaikka joitain ketjussa mainittu aiemmin, mutta nekin tämän osarin myötä voinee unohtaa. Liiketoiminta ala kyllä sellainen, etten ymmärrä mitään, mutta tunnuslukujen ja yhtiön kehityksen perusteella piti hankki seurantapositio. Lisäksi yhtiö on ollut Kempoweriakin huimempi kurssiraketti 2021 listautumisen jälkeen.

Eli Rinkuloiden IR vastasi juuri ja osingon irtoamispäivä on 1.5.

6 tykkäystä

epäilyttävän hyvältä vaikuttava Ruotsalaisyhtiö :thinking:

Nopealla vilkaisulla monet silmäätekevät ruotsalaiset fintwitterissä vaikuttivat olevan samaa mieltä, eikä vissiin ihan ilman perusteita. Sen vuoksi varmaan lukujen valossa näin halpa. Intellegon tilintarkastaja näytti myös juuri saaneen jonkin varoituksen, eikä ole ensimmäinen kerta tällä tarkastajalla :mouse_trap:

Juuri tuli tiedotteena:

“Yhtiökokous päätti, että osinkoa maksetaan 0,35 euroa osakkeelta. Osinko maksetaan 15.5.2024 osakkeenomistajille, jotka ovat osingonmaksun täsmäytyspäivänä 2.5.2024 rekisteröitynä Euroclear Finland Oy:n ylläpitämään Yhtiön osakasluetteloon.”

Jos osingonmaksu todellakin tehdään 2.5. osakasluettelon mukaan, ei tänään ostamalla enää ehdi mukaan. En ole vakuuttunut, että IR on nyt oikeassa, mikäli mennään tuolla täsmäytyspäivällä.

EDIT: Näemmä vappu onkin selvityspäivä, osinko ei ole irronnut.
EDIT2: Paitsi vappu ei ole selvityspäivä rahalla tehtäville kaupoille, jotenkin teknisesti osinko irtosi 30.4.

1 tykkäys

Ohessa IR:n vastaus

Hei ja kiitos tiedoista!

Olemme olleet jo joihinkin tahoihin yhteydessä ja jatkamme asian selvittelyä. Pyritään oikaisemaan nämä mahdollisimman pian.

Eli osingon oikea irtoamispäivä on 1.5. ja täsmäytyspäivä 2.5.

Terveisin,

Nokian Renkaiden IR

Voi olla toki että olet oikeassa, mutta tällä hetkellä IR:n tieto on tämä.

Edit: poistin nimen

Toisaalta voiko se edes irrota ennen yhtiökokousta, joka on lain mukaan päättävä elin ?

4 tykkäystä

Lisäsin painetta ja kysyin heidän IR:ltaan, voiko arkipyhä olla irtoamispäivä. Epäilen vahvasti. Vastausta odotellessa.:slightly_smiling_face:

Ei voi irrota ennen yhtiökokousta @Perttu_Hamalainen

Ja vastaus tuli IR:ltäkin, Euroclear vahvistanut prosessin, Nokian rinkuloiden kevätosingon irtoamispäivä 1.5 ja täsmäytys 2.5.

8 tykkäystä

En tiennyt mihin ketjuun kuuluisi niin kysäisen täällä.

Osaako joku minua viisaampi arvioida millainen vaikutus tällä voi olla markkinoihin (jos minkäänlainen)?

Eli ymmärtääkseni vakuuksien arvoista leikataan tästä päivästä alkaen. 100% leikkuri jos vakuus sisältää kryptotuotteita. Myös B1-B3 luokkien corporate bondeihin kohdistuu lisäleikkausta, toki paljon vähemmän.

Lähde: Nordnet

1 tykkäys

Tiedoksi tännekin, arkipyhä tosiaan voi olla nykyään selvityspäivä eli huomenna irtoaa Rinkulat, tänään pitää omistaa. Kiitos @Critter1 löydöstä.

8 tykkäystä

Aihetta on käsitelty foorumilla useaan otteeseen, mutta en nyt malta olla nostamatta tähän vielä kerran Inderesin mallisalkusta löytyvää esimerkkitapausta.

Qt:n TJ Varelius oli 2022 Suomen kaikkien eniten ansiotuloja tienannut ihminen! Tähän on helppo todeta, että TJ ei itse päätä bonusohjelmien kriteereitä ja TJ kuuluukin palkita hyvästä kehityksestä…

Jännästi kuitenkin välillä hyvävelikerhossa voidaan palkita myös, vaikka tavoitteisiin ei päästäisikään:

8 tykkäystä