Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Luulisi, että Pörssiraamattuun haetaan lisää kuunteluoikeuksia, kun on noin suosittu.

Aikamoinen pettymys sekin että yhä vaan kuvaa osakkeisiin sijoittamisesta ylläpidetään “veikkaamisena”. Heti ensimmäisessä kappaleessa… En lukenut pidemmälle.

14 tykkäystä

Oli kyllä kieltämättä mitäänsanomaton juttu. Minut kannetaan Helsingin pörssistä ulos vain arkussa, toki osakeomistukseni jäävät siinäkin tapauksessa elämään🙂. On ikävää, että julkkissijoittajatkin hyytyvät, kun Hesuli mörnii muutaman vuoden. Valittajien kuoron johtajuuden kyllä ansaitsee Varman toimitusjohtaja Risto Murto, häntä ei onneksi tässä jutussa haastateltu🙂.

Varovaisuuteen olisi kannattanut kehottaa vuonna 2021, kun kurssit raketoivat ja irtosivat fundamenteistaan, silloin näitä soraääniä ei liiemmilte kuulunut, taisi @Verneri_Pulkkinen satunnaisesti tämänkin puolen ottaa esiin aamuvarteissaan. En myöskään muista, että silloin olisi puhuttu ulkomaille hajauttamisesta ainakaan näin voimakkain äänenpainoin, taidettiin pitää jenkkiosakkeita jopa kalliina.

Olen monessa yhteydessä sanonut, että osakemarkkinoilla kannattaa olla optimisti, jos pelkää joka rasahdusta ja odottaa maailmanloppua, kulta on harkinnanarvoinen sijoituskohde.

Suomi on taantumassa, mutta se ei ole ennenkään ollut pysyvä olotila, talouden veturit maailmalla vetävät aikanaan Suomenkin suosta. Ainakin EKP:n on laskettava korkoja ennen pitkää, mahdollisesti jo kesäkuussa. Ukrainan sota loppuu, kun osapuolet saavat tarpeekseen verenvuodatuksesta. Nyt on nimenomaan paljon parempi aika sijoittaa Helsingin pörssiin kuin vielä muutama vuosi sitten, sijoitussuositus tämä ei kuitenkaan ole.

Piti @Mauri :n jakamaan juttuun vastata, mutta menikin alokkaalle, joka paikkaan hänkin ehtii :slightly_smiling_face:

42 tykkäystä

Kun @Sijoittaja-alokas liikkuu, on salamakin hidas kuin etana.
Vanha foorumin sanalasku

17 tykkäystä

“Joskus @Sijoittaja-alokas liikkuu foorumilla kuin kuka tahansa meistä, ilman lippistä.”. En muista, mistä olen tämän kuullut :slightly_smiling_face:

22 tykkäystä

Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla - eli OSINKOA kehiin ja jätetään tuollaiset amerikantemput ruotsalaisille.

11 tykkäystä

Maurin jakamassa jutussa on useita pankkien palveluksessa olevia johtajia. Heidän työnantajansa markkinoivat aggressiivisesti yhdistelmärahastoja ja muita kalliita, aktiivisia rahastoja. Kuitenkaan kukaan haastateltavista ei kerro sijoittavansa sellaisiin. Toisaalta pankkien työntekijöiden on vaikeaa suoraan kertoa sijoittavansa indeksirahastoihin, olisi huonoa markkinointia. Yksi tosin käytännössä näin sanoo, mutta indeksointi pitää siinäkin lukea implisiittisesti rivien välistä. Toinen käyttää tämänkin mahdollisuuden markkinoida yhdistelmärahastoja ”helppona vaihtoehtona”, ei kuitenkaan sano itse sijoittavansa sellaiseen.

Nordean Saari sanoo sijoittavansa rahastoihin. Skarppi toimittaja olisi kysynyt jatkokysymyksenä, että millaiseen; osake vai korko, aktiivinen vai passiivinen, yhdistelmä? Ehkä Saari olisi jättänyt vastaamatta, jolloin pätevä toimittaja olisi kirjoittanut, että Saari kieltäytyi tarkentamasta. Jutun sivussa olevassa kommenttilaatikossa toimittaja olisi nostanut esiin ristiriidan markkinoinnin ja omien ratkaisujen välillä.

Suomessa tarvittaisiin yleisemminkin vähän skarpimpaa talousjournalismia. Siinä missä politiikantoimittajat ovat vallan vahtikoiria jotka laittavat poliitikot tiukille, talouspuolella eliitti voi pyöritellä näissä jutuissa mitä huvittaa ilman mitään haastoa.

77 tykkäystä

“12 talouden huippuasiantuntijaa”, joukossa mm. kauppatieteiden ylioppilas, sijoituskirjailja ja Vuokranantajien toiminnanjohtaja. Anteeksi ko. henkilöiltä, mutta kyllä tuo lähestyy jo sääotsikointia…

11 tykkäystä

Itsekin olen jonottamassa samaista äänikirjaa ja myös minulla on 250 päivän jonotusaika eli jos useammalla on sama jonotusaika oikeuksia täytyy olla useampia sillä eihän kaksi voi jonottaa samaa kappaletta.

photo_2024-05-03_08-47-30

1 tykkäys

Foorumilla pitäisi olla joku sisäpiiri-sanakirja, että pääsisi kaikista kärryille.
En ole ollut ilmeisesti paikalla kun tämä ”veliosake” on lanseerautunut osaksi foorumin käyttökieltä.

Mitähän tuo termi pyrkii ilmentämään?

4 tykkäystä

Tällä pääset alkuun:

Okay Bro GIFs - Find & Share on GIPHY

4 tykkäystä

Vähän vois tehdä töitä tän kategorisoinnin osalta. Vai ovatko zoomerit ja alphat todellakin niin pilalla, että valtiotieteiden kirjojen monimutkaisuus pitää laskea lastenkirjojen tasolle :smiley:

4 tykkäystä

Jep. Eikä kukaan vaikka pankissa työskentelevä voi oikein ottaa tuollaisessa jutussa vahvaa näkemystä markkinoiden suunnasta tms., tai ainakin sen pitää olla yhdenmukainen pankin näkemyksen kanssa. Yksityissijoittajalla vapaammat kädet siinä mielessä.

Toki en tiedä onko se huono, että juttu on
tylsä tyyliin “sijoitan rahastoihin”, vs. et nyt laittaisin kyl all in outokumpuun :smiley:

5 tykkäystä

‘Oletteko kuulleet vety-rekkoja valmistavasta yrityksestä. Nyt ollaan kehityksen kärjessä.’

3 tykkäystä

Olen tuon kertaalleen lukenut, niin peruin oman varaukseni :smiley: Ole hyvä!

Olen pohtinut tuota passiivisen sijoittamisen suosiota ja sen menestyksen pitävyyttä pidemmälle katsoen. Seligsonin neljännesvuosikatsauksessa oli hyvä juttu tästä, kuinka 2023 vuoden lopussa ensimmäistä kertaa passiivisesti hallinnoidut rahastot ylittivät aktiivisesti hallinnoidut.

Kehitys voi toki jatkua vielä joitakin vuosia saman suuntaisena, mutta näin sijoittamisen perusprinsiipejä ajatellen jos kaikki tekevät sitä ja se on helppoa, niin eihän se voi ikuisuuksia toimia? En kyllä keksi muuta tapaa millä moni passiivisesti sijoittava alkaisi kotiuttaa ahdistuksissaan sijoituksiaan kuin kunnon karhumarkkina indeksitasolla, jossa ei vuosiin nähdä uusia huippuja. Sijoittajan muisti on tyypillisesti lyhyt, mutta historiaa tarkastelemalla voi nähdä että välillä ollaan indeksitasolla menty erittäin pitkiä aikoja karhumarkkinassa S&P 500 tasollakin. Teknokuplan puhkeamisen jälkeen (2000) käytiin korkkaamassa uudet huiput seitsemän vuoden jälkeen vasta juuri ennen finanssikriisiä, jonka jälkeen mentiin taas karhumarkkinaan ja vasta 2013 ylitettiin tuo 2007 huippu. Indeksitasolla käytännössä paikallaan polkemista 13 vuoden ajan. 2013 jälkeen kehitys onkin ollut aivan fantastista ja lähes taukoamattomasta härkämarkkinasta ollaan saatu nautittua, lukuunottamatta lyhyitä laskuja 2020 ja 2022. En millään jaksa uskoa siihen, että passiivisesti hallinnoidut rahastot jatkavat vaan voittokulkuaan tästä ikuisuuteen ja ratio nousee entisestään kunnes aktiivinen osuus on häviävän pieni. Jonkinlainen käännös tuossa tulee varmasti jossain kohtaa.

15 tykkäystä

Kiitos :slightly_smiling_face: Tosin ainakaan ei vaikuttanut odotusaikaani joka edelleen on 250 päivää. Tosin jotenkin epäilen ettei tuo voi pitää paikkaansa tässä edellä vertaillun tiedon valossa vaan on bugi taikka järjestelmän ominaisuus tässä vaiheessa kehitystä.

1 tykkäys

Taisi siitä jokusessa Vartissa tulla puhuttua… :smiley:

Screenshot 2024-05-03 at 8.13.52

Screenshot 2024-05-03 at 8.13.48

Screenshot 2024-05-03 at 8.13.42

Screenshot 2024-05-03 at 8.13.30

Päiväkirjamerkintöjeni ja muisteluni pohjalta 2021 osakkeiden välttely ei ollut vaikeaa, jos oli yhtään jalat maassa. Vaikka koko pörssi ei vaikuttanut kuplaiselta (nollakorot, vahva talous, iso julkinen elvytys eli aika unelmaskenaario osakkeille), oli tietyillä sektoreilla kuten uusiutuvat, vety, SPACit yms. railakasta menoa.

Vuoden 2021 alussa huomautin päiväkirjaankin “Markkinalla sellaisia kommentteja, mistä olen lukenut vain historiankirjoista.”

Mielestäni vaikempaa oli ja on ollut sen sijaan laskumarkkinan syvyyden arvioiminen. Monet firmat kosahtivat hesulissa pahemmin, kuin osasi odottaakaan. Vuosien 2020–21 toimintaympäristö sai kikkareetkin hohtamaan kuin kulta.

Toisaalta “oikein” liike olisi ollut ostaa nimenomaan Amerikosta ja Euroopasta lappusia syksyllä 2022. Hesulissakin on hyviä poimintoja niiltä ajalta, mutta kokonaisuutena Hesuli teki uudet pohjat vielä 2023 syksyllä.

45 tykkäystä

Tämä on kieltämättä ollut harmi! Firmoilla on ollut vähemmän hinkua ROASTiin… Ymmärrän kyllä, että vaikeina aikoina ei ole paras mieli tulla roastattavaksi. ROAST on vähän aina kärsinyt siitä, että sinne keskimäärin (poikkeuksia on onneksi :smiley: ) tullaan, kun asiat on parhain päin. Vaikka oikeastihan se on paras konsepti silloin kun meno on synkkää ja sijoittajille kommunikaation tärkeys korostuu!

Mietitään positiivisesti… Vuosia sitten kyllä asetin tavoitteeksi, että kehityn niin hyväksi roastaajaksi (suomalaisessa kontekstissa, onhan tuo melko leppoista verrattuna amerikkalaiseen roastaamiseen) ettei kukaan halua sinne tulla. Tämä henkilökohtainen kehitystavoite näytetään osittain saavuttaneen. :smiley:

39 tykkäystä

Miksei se voisi. Mutta toiselta kantilta katsoen, mitä suurempi osa sijoituksista allokoidaan passiivisesti, sitä pienempi on kunkin yksittäisen osakkeen hinnan määrittävä joukko. En ole tähänkään asti uskonut markkinoiden täydelliseen tehokkuuteen, mutta pakostihan indeksirahastojen kasvu heikentää tehokkuutta entisestään.

1 tykkäys