Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Se, että on jossain pitkään tai tehnyt samaa hommaa ei välttämättä takaa osaamista :wink:, en nyt tarkoittanut Salea.

2 tykkäystä

Vihan lietsoja kanavan ykköspalkinnon on pakko mennä “X:lle” En ole siellä aktiivinen. Viikon aikana muutaman kerran tullut vierailtua ja pakko todeta sen olevan oksettava alusta. Jenkkien lähestyvät vaalit saavat mitä ihmeellisemmällä ajatusmaailmalla varustettuja ihmisiä liikkeelle. Sensuroimaton sisältö tuo väliin aina muutaman hyvänmielen pätkän missä jokin eläin syödään järjestettynä elävältä, kunnes taas joku vauhkoaa siitä että on ihan ok tappaa lapsia maailman eri konflikteissa. Oma vinkki: lue vain seurattavien nimimerkkien postaukset jos siellä on pakko olla - elämänlaatu paranee.

4 tykkäystä

Mitäs ihmettä tää on kun ei löytynyt metsästysporukasta ketään sopivaa vaan valittiin pätevä kaveri ?

17 tykkäystä

CV: näyttää kyllä hyvältä, toivottavasti kaikki täsmää eikä ole lasketellut luikuria :joy:

3 tykkäystä

Vai luigiria, kuten Italiassa sanotaan? Mut joo pätevyyden oletuksen otin ceeveen perusteella. Tietysti vois tarkistaa miten hänen johtamilla yksiköillä on mennyt mut ei jaksa näin lauantaina.

3 tykkäystä

Piti oikein tarkistaa paljonko sitä käteistä on.
Saahan noille sentään sen +3% korkoa, mutta osakkeisiin ne kannattaisi silti laittaa. :man_shrugging:

Käteisen osuus salkustasi?
  • Vivun puolella mennään
  • Käteistä alle 10%
  • Käteistä 10-20%
  • Käteistä 20-30%
  • Käteistä yli 30%
0 äänestäjää

(Kyselyssä ei pitäisi näkyä, että mitä äänestit.)

Mulla “käteinen” = kaikki rahat, jotka olen valmis laittamaan osakkeisiin.
Osa rahoista on jo Nordnetissa, osa rahamarkkinarahastossa jne.
Ns “pahanpäivän varalle” varattuja rahoja en laskenut tähän mukaan.
Eli siis jos rahamarkkinarahasto jne kuuluu tavoite-allokaatioosi, niin älä laske niitä “käteiseksi”.
Jos nuo ovat vain väliaikainen sijoituspaikka rahoille, niin laske käteiseksi.

Edit. Onnistuin näköjään nollaamaan äänestyksen muokkaamalla viestiä jälkeenpäin. :man_facepalming:

Miten ’käteinen’ tässä määritellään? Paperiraha ja käyttötili ja rahat arvo-osuustilillä tietty :grinning: mutta miten korkotilit tai lyhyen koron rahastot?

1 tykkäys

Arvosijoittaminen, kasvusijoittaminen, osinkosijoittaminen, indeksisijoittaminen, treidaaminen, veliosakesijoittaminen…

Kaikista näistä media kirjoittaa, mutta unohtaa kaikkein tuottavimman sijoitusmuodon: sopulisijoittaminen.

Sopuli säntäilee tuottojen perässä metsästäen arvoa kuin @Pohjolan_Eka . (Joskin sopulin kohdalla kyse on kuvitteellisesta arvosta.) Se hyppää kuurakettien kyytiin niiden ampaistua lähtölaiturilta kohti taivasta ja myy paniikissa, kun muutkin panikoivat. Sopulin salkku on aina täynnä kuumimpia bumtsibumhypeosakkeita, eikä mitään mörning-jospa-ehkä-joskus-lappuja.

Tämä ylivertainen sijoitustyyli sai sopulin mukaan niin Harvia-hypeen (”kuin sopuli Harviaan” :notes:) kuin Kempower-maniaan. Nyt sopuli on polkenut jo hyvän aikaa tuottoja Nvidia-pyörässä, välittämättä mistään skeptikkojen esiin nostamista pikkuseikoista kuten arvostustasoista.

Hyppää siis sinäkin mukaan 2024 kuumimpaan sijoirustrendiin. #Jesuissopuli

10 tykkäystä

Tuossa vedetään aika ohkaisesti asia C++ koodauksen ongelmaksi. Access violation ja sen hallinta system driverissa. Kukaan ei voi tuon perusteella tietää, mistä tapauksesta tuossa on kyse. Jo pelkkä viittaus Rustin käyttämiseen saa aikaan irvistyksen. Yleensä noi ajurit tehdään edelleen C:llä.
Oma arvaus aiheesta on, että jakeluun lähti väärä versio.

5 tykkäystä

Tämä on helppo päätellä kunhan tiedetään miten nopeasti ongelma saatiin korjattua. Tulkitsin firman ensitiedotetta incidentin jälkeen niin, että kyseessä ei olisi ollut väärä versio.

Itse olen alkanut pitää X:n sensuroimaton meiningistä. Tai onhan siellä kai sensurointi, mutta rima on aika korkealla. Aluksi pelkäsin (siis olin lähes varma), että Musk tuhoaa koko alustan päästämällä kaiken ryönän valloilleen. Tulee jonkinlainen Suomi24/Ylilauta ilmiö, jossa sensuroimattomuus ensin tuottaa mielenkiintoista sisältöä, mutta sitten laadun heikkenemisen myötä koko foorumi käy lukukelvottomaksi, ellei tehdä moderoinnillista interventiota. Tai vaikkapa murha.info, jonka valtasi verenhimoinen äärioikeisto ja joka siksi muuttui lukukelvottomaksi. Mikä X:ssä on toisin, niin kun riittävän kauan jättää jonkin aiheen huomioimatta, ei se enää feediin myöskään pulpahtele. Saat sen jälkeen pääasiassa haluamaasi sisältöä sensuroimattomana. Välillä sitä toki erehtyy katsomaan väärän videon ja sitten se tarjoaa samaa sorttia lisää.

Itse kun tilaan kotimaista mediaa kotiin ihan perinteisenä paperilehtenä ja katselen Ylen uutisia, luen moderoituja foorumeita, niin kyllä tuolla X:ssä on informaatiota, jota et näissä medioissa ikinä näe. Joten on sillä paikkansa minun maailman hahmottamisessa.

12 tykkäystä

Offtopic: Toimitusjohtajan vaihtaminen on aina riski ja koskaan ei voi täsmälleen tietää, mitä saa paketissa. Tai no, joskus voi olla ehkä viitteitä. :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: No, ei maalata pirua seinille. :pray:

https://x.com/anshelsag/status/1814426186933776846

Disclaimer: Ymmärrän kyllä, että Crowdstriken tapauksessa on aika lavea pensseli, jolla pitää vetää yhdysviivoja koodibugista toimariin ja tuntematta Mcafeen tapausta yhtään, voi olla, että siihen ei olisi CTO voinut vaikuttaa mitenkään. Kuitenkin toimitusjohtajasta lähtee yrityksen toimintakulttuuri, arvot ja työskentelytavat jokaisessa asiassa. Siksi hyvä toimitusjohtaja voi tehdä ongelmayrityksestä alan kirkkaimman tähden ja huono voi ajaa parhaankin yrityksen tuhoon.

Toivotan Paolo Pompeille kaikkea hyvää ja jotta sopeutuminen Suomeen sujuisi mahdollisimman tuskattomasti: Syö salmiakkia irvistämättä, kokeile saunaa ja avantoa ainakin kerran ja jos kohtelet työntekijöitä kuin perhettäsi, he tekevät saman sinulle.

4 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas, tämän voi siirtää jonnekin toiuseen ketjuun, jos aihe on liian raskas kahvihuoneelle :smiley:

Kesän mittaa olen kerännyt dataa Inderesin analysoimista yhtiöistä. Kiinnostukseni kohteena on

kassavirran tuotto osakkeenomistajalle FCFE/P, missä P on yhtiön markkina-arvo ja FCFE on omistajan vapaa kassavirta, eli mikä osuus osakkeen hinnasta vuosittain kilahtaa yhtiön kassaan :moneybag:

Tämä on vertailukelpoinen tunnusluku riippumatta siitä, maksaako yhtiö osinkoja vai ei. Kyse on yhtiön tulevasta osingonmaksukyvystä. FCFE on käytettävissä omien osakkeiden ostoon tai osinkoihin. Toki voi myös investoida ennusteita enemmän, mutta se on eri tarina. Haluan nähdä, mitä jaa viivan alle. Oikea kaava on täällä Free Cash Flow to Equity (FCFE) Formula and Example (investopedia.com) Omani poikkeaa tästä hieman.

FCFE:n laskeminen on ollut työlästä hajanaisen datan vouksi. Inderesin DCF-laskelmista löytyy vapaa kassavirtaluku FCFF eli vapaa kassavirta osakkeenomistajille ja lainottajille. Olen hieman yksinkertaistanut ja käyttänyt kaavaa FCFE = FCFF - rahoituskulut. Olen muodostanut aikasarjat 2023-2033 jokaiselle yhtiölle, joille Inderes on esittänyt DCF-laskemassa vapaan kassavirran (FCFF). Näitä yhtiöitä on 140, joten aivan pieni työ ei ollut. Mm. pankit eivät ole tässä mukana. Rahoituskuluina olen käyttänyt vuoden 2023 rahoituskuluja ja oletuksena on rahoituskulujen säilyminen samalla tasolla, mitä ne eivät tietenkään tee. Mahdollisia osakeanteja ja osakkeen arvon diluutiota tämä laskelma ei huomioi. Myöskään valuuttakurssitappioita ei huomioida. Laskelma ei ole millään muotoa täydellinen, mutta antaa jotain suuntaa osakkeen arvostustasosta.

Menemättä yksittäisiin yhtiöihin lopputulos on silti varsin kiinnostava. Kuvaajassa on keskimääräinen FCFE/P ilman mitään yhtiökohtaisia painotuksia eli UPM:llä ja Rush Factoryllä on sama paino. FCFE/P paranisi rajusti seuraavan 10 vuoden aikana. Koska P on kiinteä (markkina-arvo 19.7.2024), voi kuvaajasta nähdä kuinka Inderes ennustaa omistajan kassavirran paranevan varsin optimistisesti (?). Kuvaajaa katsoessa pitää myös muistaa, että tulevaisuuden rahavirta on inflaation/riskittömän koron vuoksi vähempiarvoista kuin tänään tuleva raha.

Hajonta on valtava eli osakepoimijalle on tarjolla herkkupaloja :cake: ja karikkoja :money_with_wings:. Toki yksittäisillä yhtiöilläkään kaikki vuodet eivät ole samanlaisia. Esimerkkinä ääripäät: Elisan FCFE/P keskihajonta vuosina 2023-2033 on 0,3% ja Hexicon AB:n 118,6%.

Alla kuvassa painotettu versio. Tässä laskin yhteen kaikkien (140) yhtiöiden FCFE:t ja jaoin tämän kaikkien yhtiöiden markkina-arvojen summalla. Vuoden 2023 tuotto 2,7% on heikko. Vuoden 2027 tuotto 6% olisi jo kohtuullinen, mutta vasta 3 vuoden päässä. Jos nyt kuitenkin kävisi niin kummallisesti, että Hesulissa hinnat nousivat, niin tuottoprosentit tietysti putoaisivat. Osakkeita pitää siis ostaa nyt eikä vuonna 2027.

Hesulisijoittajan näkökulmasta pörssi näyttää herkullisesti hinnoitellulta, kun katse on eteenpäin edes muutaman vuoden. Yhtiökohtaiset erot ovat kuitenkin valtavat.

Varoitus :exclamation: Laskelmat ovat omiani ja tukeutuvat Inderesin ennusteisiin tulevista kassavirroista. Epävarmuustekijöitä on paljon. Varaan oikeuden korjata laskemiani.

40 tykkäystä

No niin. Uusi yritys. Anteeksi kaikille, joiden äänet katosivat bitti-avaruuteen. :see_no_evil:

Käteisen osuus salkustasi?
  • Vivun puolella mennään
  • Käteistä alle 10%
  • Käteistä 10-20%
  • Käteistä 20-30%
  • Käteistä yli 30%
0 äänestäjää

Asia ratkaistiin rollbackillä eli ajuri poistettiin käytöstä! Toimari sanoi selvästi, että ”this was content problem, not coding problem”. Vapaasti sanat ulkomuistista. Tästä päättelin jakeluvirheen. Arvailin siis. Systeemiajureita koodaa maailman ykkösjätkät, niiden virheet ei kyllä mene testausten läpi. Näin väitän omalla kokemuksella. Prove me wrong😎

5 tykkäystä

Nomen est omen. Nokian rinkuloiden uuden toimarin sukunimi Pompei tuo väistämättä mieleen Pompeijin, kaupungin, jonka Vesuvius-tulivuori tunnetusti hukutti tuhkaan n. 2000 vuotta sitten.

Tulivuori, italiaksi vulcano, on saanut nimensä antiikin roomalaisesta jumalasta Vulkanuksesta (Vulcan). Samasta sanasta on johdettu termi vulkanointi, kumin käsittely kuumuudessa.

Suomesta ei toimivia tulivuoria löydy, mutta meiltä löytyy oikukas Hesulius, jonka sylkemä magma on polttanut monet salkut. Toivottavasti historia ei ota uusintaerää ja Paolo Pompei ei huku Hesuliuksen sylkemään tuhkaan.

37 tykkäystä

Älkää huolikö, Twitterissä checkmark-jannut ovat syyllisen jo löytäneet :sunglasses:

Edit. @DayTraderXL Joo toki näin mistä keskustelu lähti. Oman viestini pointti oli tuo alla ollut kommentti, jossa epäiltiin epäpätevyyden johtuvan jostain Diversity-palkkauksen mokailusta. Mitä pidän itse huvittavana, mutta kertoo valitettavasti twitterin nykymeiningistä.

4 tykkäystä

Palkkaisitko hänet koodariksi? :sunglasses:
Tuo viesti toimi ylempänä herätteenä. Nyt kaikki osaajat tulille kertomaan, missä oli koodausvirhe.

1 tykkäys

Osaako joku heittää lonkalta vastauksen, että jos saan kytkeä lampun kattoon ilman sähköasennuslupia, siis piuhat sokeripalaan jne, voinko tehdä jatkoksen sähköjohtoihin siirtääkseni lamppua metrin sivuun? Vaikka sitten sekin niillä sokeripaloilla?

Lopetin twiitin lukemisen siinä kohtaa, kun kirjoittaja epäili syyksi DEI -insinööriä (diversity, equality, inclusion) ja ehdotti Rustia. Eli hänellä on agenda… :melting_face:

Kaikki, myös parhaan koodarit, tekevät virheitä. Siksi on laadunvalvontaa ja monenmoista ohjelmistojen jakeluohjelmistoa. Ja maailman ohjelmistot ovat siitä huolimatta bugipesiä. Nyt vain sattui erittäin huonoon paikkaa tuo bugi.

Silti, henkilövahinkoja tuo bugi ei ole aiheuttanut?

9 tykkäystä