Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Hyvä vastaus ja samansuuntaisiin juttuihin olen törmännyt itsekin. En ota tähän historiallista perspektiiviä siksi, että vähättelisin kokemuksia, vaan yrityksenä pureutua juurisyyhyn. Koska moni asioista, jotka nyt ovat huonosti, ovat olleet aina huonosti tai ovat olleet ainakin muillakin sukupolvilla huonosti, jopa huonommin, mutta silti ahdistuneisuusluvut ymv. eivät ole olleet samalla tasolla, eli nämä eivät voi olla selittäviä tekijöitä. Selittävä tekijä vaikuttaa usein olevan, että näihin huonoihin asiohin reagoidaan nyt voimakkaammin, kuin ennen, mutta miksi?

Ihan esimerkiksi, finanssikriisin aikoihin työnhaku oli vähintään samanlaista tappelua, kuin tänä päivänä - väittäisin, että pahempaa. Ja väittäisin, että Suomessa 90-luvun lamassa, oli vielä pahempaa tai vähintään 1920-luvun lamassa. Sama homma tuo opintojen rahoittaminen, koska koko nykymuotoista opintotukea ei ole aina ollut ja monissa maissa ei ole vieläkään, silti ahdistuneisuusilmiö koskee näitä kaikkia. Ja sitten ihan referenssinä, että ei ole pelkästään boomereita ja z-sukupolvi, vaan sinne väliin mahtuu useampi muitakin ja muistan kyllä kironneeni 2-kymppisenä finanssikriisin aikoihin, kuinka perseestä tämä on ja kuinka vanhemmilla sukupolvilla oli helpompaa. Sen jälkeen olen perehtynyt vähän paremmin historiaan.

Asiaa ei voi ihan aukottomasti tutkia, koska käytännössä referenssijoukon käyttäminen ei ole mahdollista, sillä kaikki käyttävät älypuhelimia ja somea, mutta mahdollisten tutkimusten valossa on ymmärtääkseni aika selvää, että some on vääristänyt ihmisten käsityksen muista ihmisistä ja vertailua ei tehdä naapureihin, vaan tyyliin filmitähtiin. Ja käsitys tyytyväisyydestä perustuu hyvin vahvasti odotuksiin niin, että me ei olla tyytyväisiä siihen, että meillä on niin paljon kaikkea verrattuna keskiajalla tai oikeasti köyhissä maissa eläneisiin, vaan meidän odotukset elämältä ja elintasolta ovat myös ihan eri tasolla.

Näitä on todettu jo ylempänä, mutta ongelmista suuri osa taitaa selittyä epärealistisilla odotuksilla, joita aiheuttaa ainakin some, mutta myös kasvatusmalli, jossa korostetaan kaiken olevan mahdollista (ja kun ei olekaan, niin petytään) - näistä varsinkin some on täysin uusi ilmiö historiassa. Negatiivinen uutistulva, joka on syntynyt siitä, että internet on mahdollistanut välittömän lukijapalautteen uutisten kirjoittajille, joka yhdessä negatiivisten uutisten koukuttavuuteen on ohjannut uutisvirran tällaiseksi - myös uusi ilmiö nykymuotoisen internetin myötä. Ja sitten yksilön tunteita korostava kasvatusmalli, joka on hieman monitulkintaisempi ja tästä löytyisi varmaan maakohtaisia eroja, eikä ole varmasti yhtä kattavasti käytössä, kuin kaksi ylempää syytä.

Mitä sitten tehdä? Voi kuulostaa tylsältä kliseeltä, mutta joka ikisen kulttuurin ja aikakauden filosofit ymv. ovat aina tulleet samaan tulokseen. Onnellinen on se, joka on tyytyväinen siihen, mitä hänellä on. Tämä on ihan aktiivisesti harjoiteltavissa oleva taito, jota ainakin itse olen työstänyt sillä, että pysähdyn säännöllisesti miettimään, miten hienoa moni asia on nykypäivänä ja miten pieniä omat murheet lopulta ovat. Esim. vaikka aikanaan töitä hakiessa oli aika rankkojakin hetkiä ja sisälsi vuosia erilaisia epävarmoja nollatuntisoppareita ei koulutusta vastaavassa työssä, niin ei tuossa nyt ikinä aitoa puutetta ollut ja ruokakaupasta pystyi ostamaan asioita, jotka olivat vain muutama vuosikymmen sitten luksusta (esim. tuoreita hedelmiä ja vihanneksia talvella), ja sitä aiemmin täyttä utopiaa. Ensimmäisestä jossain määrin järkevästä duunipaikastakin olisi voinut ajatella, että sen sai liian myöhään, olin siihen oikeasti ylikoulutettu, palkka oli huonompi kuin mitä varastolla hanttihommissa olisi saanut, se ei ollut vakituinen ja jatko oli epävarmaa,… tai sitten olla tyytyväinen, että hommat menevät eteenpäin. Tässä ajatusmaailman muutoksessa kesti kyllä vuosia eikä valmista ole vieläkään, ja varsinkin alkuvaiheessa rehellisesti sanottuna välillä vitutti vaikka kuntosalilla, kun kuuli itseään vuosia nuorempien ja paljon paremmassa työssä olevien juttuja ohimennen. Siihen kyllä auttoi aina kysyä itseltä, että: “Miksi minua haittaisi se, jos jollain menee paremmin kuin minulla? En tiedä, miten paljon ovat tehneet sen eteen töitä ja vaikka eivät olisi tehneet mitään, niin miksi se pahottaisin siitä mieleni? Hyvä heille.”

Edit. Vielä tuosta itsensä vertailusta muihin, niin siinä on helppo astua hirveään selviytymisharhaan. Somessa toki niin, että verrataan itseään muiden kiiltokuviin ja vielä usein niihin, joilla menee poikkeuksellisen hyvin tai jotka ovat poikkeuksellisen hyvännäköisiä. Jos menneisiin ikäluokkiin, niin verrataan niihin boomereihin, jotka menivät suoraan koulusta hyväpalkkaiseen työhön ja ostivat kämpän keskustasta lainalla, jonka “inflaatio” kuittasi. Sen sijaan ei verrata niihin boomereihin, joita sodasta traumatisoitunut isänsä hakkasi, jotka asuivat jossain, missä koulutusmahdollisuudet olivat heikot, jotka tekivät fyysistä matalapalkkaista työtä pilaten terveytensä siihen ja sitten kuolivat 5-kymppisinä tautiin, jonka hoitaminen nykyään on triviaalia. Ei ole tarkoitus siis selittää, kuinka helppoa nykyään on, vaan että kuinka helposti astuu selviytymisharha-ansaan vertailuissa.

49 tykkäystä

Komeasti salkun tukijalka jyrää vuodesta toiseen, helppo omistaa huippuyhtiötä.

3 tykkäystä

Tylsä ja eipä osakepoimijoiden joukossa mikään houkutteleva rakettiosake kun arvostuskertoimet ovat aina tapissa. Nämä on näitä osakkeita, joita pitäisi muistaa poimia jostain koronakriisin pohjilta ikuiseen holdiin, mutta jos ostat normaalina päivänä niin tuskin voitat sillä indeksiä.

5 tykkäystä

Tätä samaa olen huolestuneena seurannut. Omakohtaisesti juuri puolison ja lapsien saaminen oli suurin elintasoa ja onnellisuutta kasvattanut käännekohta elämässäni. Kummallisesti kaikki vaikeudet elämässä ovat olleet helpommin voitettavissa, kun tukena on puoliso ja lapset. Yksin oli ankeaa ja kurjaa.

Väitän että z-sukupolvi kokee elintason huonoksi, koska he perustavat perheen vasta kolmekyppisinä eivätkä kaksikymmipisinä, kuten heidän vanhempansa. Mutta hyvähän tässä on perheellisen kommentoida, kun parisuhteen solmiminen oli 30 vuotta sitten paljon suositumpaa kuin nykyään. Suhteeseen tarvitaan kaksi.

36 tykkäystä

Hesulista aina valitellaan, kun yhtiöjoukko lähinnä supistuu :frowning_face:
Välillä joku poistuu pörssistä (eilen juuri Innofactorin ostotarjous) ja uusia tulijoita ei juuri ole.

Silmään osui tällainen positiivinen uutinen :partying_face:

Hesulissa pitää juhlia pieniäkin “voittoja”.
Tämä positiivinen uutinen selvästi tasapainottaa Tokmannin tulosvaroituksen, että Valoe ei olekaan vielä konkurssissa :rofl:

9 tykkäystä

Ostettu Tokmannista :+1:

11 tykkäystä

Zelezny oli varmasti poikkeusyksilö geneettisestikin, mutta olen aika saletti että nopeuteen keskittyminen voiman sijaan oli iso tekijä ehjänä pysymisessä. Yleensä keihäsmiesten penkkitulokset ovat 150 kilosta ylöspäin, Zeleznyllä reteät 90kg.

Pitkämäen uran seuraamisesta muistan että mies oli parhaimmillaan aikana jolloin suomalaiset naureskelivat penkkituloksilleen, alamäki alkoi lihasmassan ja voiman kerryttämisen myötä.

Lukaisin joskus painonnostokirjan 50-luvulta. Jäi mieleen lausahdus: jokatapauksessa, nopeus on voimaa.

4 tykkäystä

Liittyen aikaisempiin viesteihin nuorten pahoinvoinnista nostaisin esille somessa jylläävän työn (9-5 orja matrix) demonisoinnin ja koulu aivopesu propagandan.

Eli suoraan sanotaan että koulut tekevät sinusta NPC:n eli valmiiksi ohjelmoidun henkilön joka tuuttaa ulos ulkoaopeteltua ohjelmointia.

Sitten tämä sigma male grind set yrittäjyys ja pako matrix orjuudesta sakki joka myös valaa voimakasta epäluottamusta yhteiskuntaan/työpaikkoihin ja koulutukseen.

Väkisinkin kun tätä kamaa algoritmit tuuttaa nuoriin miehiin (jotka ovat yleensä kohdeyleisöä) tulee tämä laskemaan opiskelumotivaatiota ja töihin menemisen miellekkyyttä. Ainoa positiivinen asia on tietenkin yrittäjyyteen kannustaminen mutta senkin voisi tehdä paremmin :grin:

12 tykkäystä

Avasin juuri uuden “Hyvän mielen ketjun” viestisi innoittamana! :heart_eyes: Kyllä foorumilla on aina sen verran tilaa uusille ketjuille, että tällaiset ehdotukset kannattaa toteuttaa. Maailmassa ei voi olla liikaa positiivisuutta. :smiling_face_with_three_hearts:

36 tykkäystä

Taisi Zelezny kuitenkin tempaista 125 kiloa, että on siellä voimaa ja paljon, mutta voi olla, että penkkipunnerrus jäänyt vähemmälle. Vertailun vuoksi Seppo Rädyltä löytyy painnonostokisoissa tempaistu 142,5 ja työntö 165.

1 tykkäys

Toki on Zeleznyllä voimaa, ja varsinkin lajivoimaa. Vertailun vuoksi Seppo Rädyn penkki:

– Ihan merkkipenkkiä on noussut 215 ja persevipillä 227,5 kiloa, Räty sanoo.

Vetterillä on jo 230kg ennätys.

Pitkämäellä ennätys on 170kg, heittänä oli parhaimmillaan 130kg miehenä. Muistan miten lehdistössä oli juttua potentiaalin menemisestä hukkaan huonon penkin vuoksi. No, penkkitulokset nousivat ja keihästulokset laskivat.

Voimaa pitää olla keihäässä perkeleesti, siis lajivoimaa. Ja liikkuvuutta, ja nopeutta ja niim edelleen.

1 tykkäys

Enää ei Inderes-miittien menevien tarvitse miettiä, mistä löytää oikean porukan terdeltä. Vernerin nauru ja ääni kuuluu seuraavaan postinumeroon asti. :smiley:

Ruoholahdessa välillä piti etsiä ihmisiä, mutta Verneriä ei tarvinnut ja jos Verneri ei kuulunut, niin hän oli poistunut kerroksesta. :upside_down_face: Aina, kun piti aloittaa palaveri, niin olin aina jossain jonkun lyytikon työrauhaa häiriköimässä… mua sai etsiä, vaikka itsellänikin on suhteellisen kova ääni :smiley:

image

24 tykkäystä

Uskoakseni valtaosa lukijoista tämän ymmärsi viestin sisällöstä muutenkin, mutta hyvähän se on tämäkin asia selventää. :+1:

Näköjään tänne avattu uusi “Hyvän mielen ketju” Mietin hetken että pitääkö vastapainoksi avata myös uusi Pahan mielen ketju, mutta ne taitaa löytyä täältä jo Tesla ja Politiikkaketjujen muodossa

34 tykkäystä

Tästä olisi Jenkki-äänestäjien helppo vetää johtopäätökset ja äänestää oikein.

Siis sikälimikäli noin puolet Yhdysvaltain kansalaisista ei olisi vaarallisempia kuin apina kranaatin kanssa.

16 tykkäystä

Salama rikkoi uskonnollisen yhdistyksen ristin Tampereella | Kotimaa | Yle

Tämä on hiukan vastaava asia, kuin se että Hesuli-kasaan alkaisi aurinko paistamaan.

6 tykkäystä

Onko puhe pölhexistä ja hesulista loppunut jo?

Toivossa on hyvä elää sanoi lapamato. Lisämerkeiksi.

3 tykkäystä

Kapteeni uppoaa laivan mukana… paitsi jos laivassa on Wärtsilän moottori niin ei tarvitse upota

1 tykkäys

Oman nimimerkkini idolille kevyet mullat. Legendaarisin selostaja itselleni koskaan ikinä missään. :frowning:

58 tykkäystä

Ketjun otsikossa selvästi sanotaan ’ei kysymyksiä’ :expressionless:

3 tykkäystä