Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Eikös Mikko Alatalon suosion huippu ajoitu juuri dippiin :wink:

1 tykkäys

Ei helvetti, pitihän tämä naurettava ajatusleikki tarkistaa edes 2000-2010 kohdalta. Nokia käytti omien ostoon liki 19 miljardia, keskihinta hiha-arviolla noin 20 € osake. Applea olisi saanut noin 1€:n hintaan. Mutkat suoraksi ja ero on noin 1000 kertainen, tulee niin paljon nollia etten viitsi enempää pyöritellä. Kyllä niitä omia kannattaa ostaa, mutta silloin pitää olla kohtalaisen varma että se oma yritys selviää voittajana markkinoilla.

17 tykkäystä

…ja jos minä olisin ostanut Applea tuolloin kesätyörahoilla ja pitänyt tãhän päivään niin olisin nyt Apple-miljonääri. Jälkikäteen on helppoa sanoa mitä olisi pitänyt tehdä. Jos olisin ostanut edellisen näytönohjainostokseni aikaan Geforcen lisäksi myös Nvidian osakkeita niin olisin 50-kertaistanut rahani.

Samanlaisia tilaisuuksia on myös juuri nyt ja vuosia myöhemmin niistä kirjoitetaan Inderesin kahvihuone osa 1000:ssa vanhoina mummoina ja papparaisina. :slight_smile:

38 tykkäystä

Ajattelin tuon “naurettavan” suuntaavan ajatuksen oikeaan, mutta nähtävästi epäonnistui. Mutta on tuossa jutussa ihan ajattelemisen aihettakin. Jos yritys ostaa omia osakkeitaan silloin kun kaikki panokset pitäisi laittaa kehitykseen tai vaikka kilpailijoiden ostamiseen, voi jälki olla rumaa. Nokian omien ostot tukivat kyllä osakekurssia ja siten myös johdon optio-ohjelmaa. Omistajille kyseiset ostot olivat todella huono päätös.

Ja nyt siihen hupiosuuteen takaisin. Nokialla olisi ainakin pitänyt olla parempi käsitys kilpailijoidensa menestysmahdollisuudesta kuin suomalaisella suvityöntekijällä.

Tecnotreen ketju tarjoaa kyllä parasta viihdettä pitkään aikaan. Soppa senkun sakenee…
Alkaa olla kohta elokuvan ainekset kasassa.

7 tykkäystä

Omistajat jotka myivät saivat 100% rahat taskuunsa ja ehkäpä osti näillä Applea. Ei firma koskaan saa omien ostoilla mitään, omistajat saavat.

3 tykkäystä

Itse tein juuri tuon, tosin ihan 50x en saanut :slight_smile: Mutta siitä tuli mieleen - pitäisikö jatkossa aina ostaa oman ostoksen yhteydessä myös saman firman osakkeita :wink:

Nvidian näyttis ja osakkeita, Ifin vakuutus ja Sampoa, jne.

5 tykkäystä

Ai vähän niinkuin Fortumia sähkösopparin yhteydessä 2021, Nestettä tankkauksen yhteydessä samoihin aikoihin ja vielä Noksua kännykän oston yhteydessä 2000 luvun taitteessa. Oman rekordin perusteella kannattaisi ostaa sen yrityksen osakkeita jonka tuotteita muut ostavat :thinking:

4 tykkäystä

Toivottavasti et ostanut Verkkokauppa.comin osakkeita (en toki tiedä ostitko näyttiksen sieltä).

2 tykkäystä

Yksi Keskon osake joka kerta kun käy K-kaupassa. :croissant: Kymmenen kun käy K-raudassa tai Onnisella. :hammer_and_wrench: Sata Keskon osaketta kun käy K-autokaupassa. :red_car:

4 tykkäystä

Oli pakko mykistää Tecnotreen ketju ihan vain sillä, että joka kerta muistuu kaikki ilmiselvät suhmuroinnit mieleen kun näkee uuden viestin ketjussa. Haluaa vaan unohtaa koko firman olemassaolon. :grin:

Silti on pakko melkein kerran päivässä erikseen ehtiä ketju ja:

Michael Scott Meme GIFs - Find & Share on GIPHY

22 tykkäystä

Yhtiöketjuissa on varmasti käyty keskustelua, mutta ihan näin kootummin olisi kiva kuulla mielipiteitä Helsingin pörssin yritysten johdoista.

Löytyy varmasti jokaiseen sakkia.

  1. Osaavaa ja näyttöjä omaavaa, joilla hyvä track record ja/tai vakuuttavaa tekemistä/näkemystä, johon löytyy luottoa jatkoonkin.

  2. Potentiaalia, mutta vielä ei varmuutta saako sen muutettua yhtiön menestykseksi tulevaisuudessa.
    Ehkä vaikein arvioitava, koska jos esim. TJ on menestynyt aiemmassa pestissä, kuinka paljon siitä on ollut olosuhteiden ja oikeassa ajassa oikeassa paikassa ansiota, vai onko omalla tekemisellä ollut kuinka suuri osuus.

  3. Hupi- ja puliveivausosasto, jossa ainakin ulospäin näyttää toistaiseksi että ajetaan lähinnä omaa ja lähipiirin etua.

Enkä tarkoita että tarttee alkaa dumaamaan (3.), mutta 1/2 voi omalta osaltaan toimia yhtenä päätöksentekoa vahvistavana tietona.
Miksei tietysti kolmonenkin.

2 tykkäystä

Tais Lepikön Kemposhortti voittaa kisan. Olishan se pitänyt tietää, että Hesulin osakkeiden lyhyeksimyynti on tietenkin vuoden 2024 paras pitchausidea xD

48 tykkäystä

Olen miettinyt yhtä asiaa katsoessani muiden salkkujen sisältöä ja erityisesti niiden hajautusta. Elikkä miksi jengi pitää joitain 1% painotuksia useammassa yhtiöissä, kun luulisi että näillä positioilla ei ole juurikaan merkitystä salkun kokonaistuoton kannalta. Eikö nämä rahat olisi parempi sijoittaa yhdessä vaikkapa SP500-indeksiin tuottamaan keskimääräistä 7% vuosituottoa?

Esimerkiksi jonkin osakkeen kymmenkertaistuminen nostaisi yllä olevassa tapauksessa salkun arvoa 9%, mikäli laskin nyt oikein. Toisaalta voidaan kysyä, että kuinka todennäköistä on osakkeen 10x esimerkiksi vuoden sisällä, jolloin kyseinen sijoitus biittaisi tuon 7%. Jos kyseessä on esimerkiksi Neste, niin tuskinpa. Ehkä joku todella riskinen biotekkiyhtiö voisi olla hyvä sijoitus 1% painotuksella, kun niillä voi ollakin potentiaalia ampaista helpostikin tuon 10x vuodessa.

3 tykkäystä

Osakkeiden tuottojakauma on aika rajusti vinoutunut, jolloin parhaimmat tuotot tulevat kohtalaisen vähäisestä joukosta yhtiöitä. Laajasti hajauttaen on todennäköisempää, että salkkuun osuu tuollainen kultamunia muniva hanhi, jonka avulla kokonaistuotto on ihan hyvä.

Indeksit tietysti ovat tapa tehdä tämä yksinkertaisemmin ja tehokkaammin, mutta se on huomattavan tylsää.

6 tykkäystä

Tässähän sinulla ei ole yhtä arpalippua vaan 100. Vertailet nyt yhden osakkeen arvonnousua koko salkun arvonnousuun missä ei ole mitään järkeä.

10 tykkäystä

Miten olisi vaikka toimivat liikennevalot (ei ajastetut kökkövalot), liikenneympyrät (1000% valoja paremmat ja nopeuttavat) ja investoinnit risteyksien liikenteen sujuvoittamiseen (autoilijoille, ei vain pyöräilijöille)? Muut kaupungit saisivat ottaa mallia Porista, jossa hallitaan sujuvat tieliikenneinfrastruktuurit täydellisesti ja turhia liikennevaloja ei ole ollenkaan :neutral_face::rage:.

“Asiantuntijat” asialla ja kohta on varmaan Turku “Helsingin tiellä”. No onneksi ei tarvitse asua täälläkään kuin enää vuosi ja sitten johonkin parempaan pikkukaupunkiin :hugs:

4 tykkäystä

Voin vastata omasta puolestani, että nuo 1% positiot on käytännössä seurantapositioita. Kun sellainen on auki, perehdyn yhtiöön enemmän, seuraan ja pohdin ansaitsisiko yhtiö suuremman position. Jos osake dippaa aiheetta, voi hyvällä itseluottamuksella ostaa kun on ensin pitkään seuraillut.

Uskon että yhtiötä pitkään seuranneet ja yhtiön sekä markkinan hyvin tuntevat sijoittajat saavat etulyöntiasemaa markkinalla. Tietää mitä tekee.

2 tykkäystä

Kumpi on arvokkaampaa?

2 tykkäystä

@Heikki_Keskivali ja @Verneri_Pulkkinen arvostavat:

image image

10 tykkäystä

Olen pettynyt, kun kaikki ei lue Caps Lockilla kirjoitettuna ja “BREAKING” puuttuu, onneksi on sentään sireeni.

https://x.com/Barchart/status/1827923496837550238

3 tykkäystä