Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Tohtorismiehenä (tosin alani ei ole taloustiede) jäin pohtimaan, miksi on relevanttia, että keskuspankin johdolla on tai ei ole tutkijan peruskoulutus suoritettuna? Kyse ei ole postdoc-tehtävästä (tutkijan työsuhteinen jatkokoulutus).

Tohtorinväitöskirja tehdään tyypillisesti hyvin kapeasta aiheesta ja muut tohtoriopinnot tukevat tätä työtä, joten tohtoriopinnot eivät tuota erityisen laaja-alaista ymmärrystä mistään vaan erittäin syvän ymmärryksen jostain hyvin kapeasta aihepiiristä. Myöskään pelkkä tohtorintutkinto ei osoita paljoakaan haltijansa tutkijantaidoista, vaan ne taidot hankitaan varsinaisesti postdoc- ja tenure track -vaiheessa vuosien varrella.

Ymmärtäisin sen asian relevantiuden, jos joku johtokunnassa olisi nimenomaisesti keskuspankin tehtävien kannalta relevantisti meritoitunut pitkäjänteinen tutkija. Käsittääkseni Bernankella oli tällainen tausta. Toisaalta maisteripohjalta (tai jopa alemmallakin koulutuksella) voi olla tehty hyvin vaikuttava ura, joka valmistaa keskuspankin johtokunnan tehtävään. Mutta tohtorintutkinto yksinään ei kerro hirveästi.

7 tykkäystä

Mietin omia havaintojani ja mm sen perusteella että esim Koneen ja Cargotecin ketjuun viimeisimmät melkein kuukauden takaa. Kiitos loistavasta palstasta!

2 tykkäystä

Moikka!

Kiitos relevanteista esille nostamistasi pointeista. On totta, että yksin tohtorius ei tee hyvää keskuspankkiiria, mutta tutkimuskirjallisuudessa sitä on pidetty mm. uskottavuuden mittarina. Olen itse käynyt taloustieteen jatkokoulutuksen, vaikka en tohtorisnainen olekaan, vaan lisensiaatti. Mielestäni se valmistaa Suomessa ja varmasti vielä paremmin esim. Yhdysvalloissa kriittiseen ajatteluun. Ja vaikka ei tutkimusta itse tekisikään, on hyvä osata tulkita tutkijoiden aikaansaannoksia esim. Jackson Holen konferenssissa. Tähän jatkokoulutus antanee hyvän perustan.

14 tykkäystä

Tuossa on vähän lampun alta etsimisen makua - mitataan sitä, mikä on helppo mitata sen sijaan, että mitataan sitä, mitä oikeasti halutaan tietää. En ole mainitsemaasi tutkimuskirjallisuutta lukenut, mutta muilla aloilla on aika yleistä, että tutkimuksissa mielenkiintoisia käsitteitä operationalisoidaan varsin mielenkiinnottomiksi, koska muutakaan ei osata eikä viitsitä :slight_smile:

Omalla alallani on muutamia erittäin arvostettuja, kansainvälisesti merkittäviä tutkijoita, joilla ei ole tohtorintutkintoa. Eräällä oman alani erityisalalla on puolestaan normaalia, että ammattilaiset (“practitioners”) koulutustaustasta riippumatta harjaantuvat lukemaan alan tutkimuskirjallisuutta, koska sen lukeminen on olennainen osa ammattitaitoa. En toki osaa arvioida, kuinka yleistä tämä on talousalalla.

Yksi hyvä esimerkki on lääketiede, jossa evidence-based medicine -termin alla on 1980-luvulta alkaen opetettu tavallisia lääkäreitä lukemaan tutkimusartikkeleita ja niistä tehtyjä systemaattisia katsauksia. (Lääketiede ei ole omaa alaani, joten en tiedä, kuinka yleistä tämä oikeasti on, mutta olen tuohon kirjallisuuteen tutustunut laajasti omassa tutkimustoiminnassani kun sitä vielä takavuosina tein.)

Ja sieltä se seuraava kymppi poksahti. Kiitokset Neste ja Faron. Tuntuu, että tämä tuli liian nopeasti. Jatketaan istumista käsien päällä ja nautitaan matkasta.

Edit: yritetty lisätä lainaus siinä onnistumatta😬

73 tykkäystä

Tämän takia minä maksan Inderesistä enkä Kauppalehdestä. Kuolis jo vanha media vaan pois ku ne oikeesti kuvittelee että niillä on jotain arvoa siellä :rofl:

E: siirtäkää kahvihuoneelle, tajusin heti ku painoin send että sinne kuuluisi.

17 tykkäystä

Tää on muuten ironista, että Kauppalehti voi käyttää Inderesin foorumin sisältöjä kaupallisiin tarkoituksiin, kun taas foorumilla ei saa jakaa tätä kyseistä tuotetta suoraan ei-kaupallisiin tarkoituksiin. :laughing:

77 tykkäystä

Jeps enkä oikein tiedä mitä ajatella siitä että ensimmäiset mahdollisesti selkeyttävät kommentit firman puolelta tulee maksumuurin taakse… :thinking:

4 tykkäystä

Noniin Stora Enson ympäristötuho sai oman biisinkin.

32 tykkäystä

Sitten vielä kehdataan huudella, kun foorumikirjoittelut “heiluttaa” kurssia. Ihan samallalailla ne KL-artikkelitkin saattaa välillä heilutella (tai muun talousmedian). Tyyliin “Näiä osakkeita salkunhoitajat ovat ostaneet”

27 tykkäystä

Ironia ei jää tähän. Aluksi vähätellään ja nauretaan piensijoittajien tekemää tutkintaa ja lopulta oman lehden jutusta löytyykin osalti (ellei jopa kokonaisuudessaan?) samaa materiaalia. Käsinkosketeltavaa.

53 tykkäystä

Lisäksi forumistien pitäisi maksaa rahaa nähdäkseen toimittajien forumkeskusteluihin pohjautuvan hengentuotteen.

31 tykkäystä

Omalta seurantalistalta löytyy myös ja viimeksi eilen katselin kurssin droppausta. Mitä tästä itse ymmärrän niin velkaa on ihan pirusti. 33miljardia dollaria velkaa kun ottaa pois pienehkön kassan (näin paljoa ei kuitenkaan ole käsittääkseni korollista lainaa).
P/E lukua ei sovi tuijottaa kun tase on noin kuralla.
Vapaata kassavirtaa pystyi tekemään noin 4mrd 2019-2021, mutta sen jälkeen on tavara lentänyt tuulettimeen ja 2022 FCF oli enää puolet 2mrd ja viime vuonna käytännössä nolla ja nyt mennään negatiivisella luvulla. Eiköhän osinko ole pakko poistaa. Korkojen nousu näkyy varmasti vielä viiveellä eikä yhtään helpota. Jos jotenkin mystisesti päästäisi takaisin tuohon 4mrd vapaaseen kassavirtaan niin nykyinen 43mrd yritysarvo voisi olla perusteltuakin. Itse en uskailtaisi vetää näin rohkeita päätelmiä sillä tuossa näkynee Covid lisä. 2mrd vapaata kassavirtaa vuosittain voisi olla oma hihaveikkaus mikäli ei mene nurin koko pulju. Kilpailu näyttäisi olevan aiempaa kovempaa, korot nousseet, inflaatio on syönyt ostovoimaa, jolloin mielummin ostetaan esim. vitamiinit, laastarit yms marketista.
Suuren velkaantumisen takia on vaikea nähdä tässä hyvää sijoitusta. Varmasti kun sijainteja karsitaan niin voidaan saada kannattavuutta parannettua.

Yleensä kun osinko poistetaan niin kurssit romahtaa. Tämä on kuitenkin houkutellut osinkopuolueen kannattajia vuosien varrella, joten osingon poistaminen voisi olla monella syy myydä. Tällöin kurssi tulee ottamaan askeleen alemmas.

Ihan mielenkiintoinen kohde suurella riskillä. Mielestäni ei ole houkutteleva riskituottosuhde.
Miten itse näet tämän kohteen? Olen vaan raapassut pintaa jonka jälkeen en saanut syytä kaivaa syvemmälle. Olet varmaan mennyt lapiolla alemmas kun päätit sijoittaa WBA:han. Mikä on sinun sijoitusteesi?

Edit: P/B 0,6 voi nostaa innostuksen. Total assets 83mrd pitää sisällään kuitenkin goodwilliä 15,8mrd ja 12,8mrd aineettomia hyödykkeitä. Toki myös velan osuudessa on tulevia vuokria noin 24,5mrd. Jos vuokravastuuvelat siivotaan ja myös aineettomat höpöhöpöt, saadaan assettien arvoksi hätäisellä matikalla 54,4mrd ja velan määräksi 42,8mrd → 11,6mrd tasearvo ja nykyinen markkina-arvo on 8,16mrd…Joo no ehkä tuossa voi nähdä arvoa. Se kuinka nopeasti sitten huonojen tilojen vuokrasoppareista päästään eroon onkin sitten toinen asia. Ehkä voi olla vähän riski siivota noita kokonaan tuon takia pois.

10 tykkäystä

Kiitos @Uppo-Nalle kattavasta viestistä GAW-ketjuun! =) Lisäsin sen aloitusviestiini, ja sen sekä muiden kommentoijien ansiosta väittäisin että olemme avanneet vuoden laadukkaimman foorumiketjun! :coffee: :sunglasses:

5 tykkäystä

Ketjun laatua olemme ehkä hieman jäävejä arvioimaan, mutta kohteena oleva yhtiö saattaa hyvin olla laadukkain, jolle täällä omaa ketjua on :smiley:

Jos joku foorumilainen saa viestistäni jotain irti niin kiittäkää vain Verneriä siitä, että hän avauksellaan pakotti minut kirjoittamaan edes osan niistä ajatuksista, jota yhtiöön liittyen olen joskus teille ajatellut jakaa, mutta on jäänyt tähän asti tekemättä.

2 tykkäystä

Nyt kun tässä katselee oman salkun ja seurantalistan yhtiöitä läpi pikku hiljaa kesän jälkeen, niin huomaan pitäväni melkein jokaista Hesuli-mörnijääni edullisena. Olen ollut viimeisen 1-2 vuoden aikana myös ostolaidalla enemmän kuin koskaan. Salkku on lipsahtanut peräti vivun puolelle.

Kuuluisia viimeisiä sanoja ja tekoja? Onko syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?

41 tykkäystä

No, aika monessa kohteessa P/B arvo on todella houkutteleva. Ovat käyneet kovan mankelin läpi, arvostus pudonnut paljon, mutta tulevaisuus on lupaava. Tämä ei ole ostosuositus. Kaikkia näitä ei itsellänikään ole, mutta jokainen kutkuttelee.

kuva

kuva

kuva

kuva

Ja sitten vielä se jokeri, jonka kohtalo on olla 10x tai kuitti.

kuva

8 tykkäystä

Costco Smashing Amazon, Tesla, Microsoft This Year

With Nvidia set to report on Wednesday after the close, Wall Street eagerly awaits what one analyst called the “most important tech earnings in years.” Nvidia stock has already delivered the best performance among the Magnificent Seven stocks this year with a 159% gain as of Tuesday’s close.

But then comes non-Magnificent Seven company Costco, which has delivered a 37% year-to-date gain as of Tuesday’s close. The big box retailer doesn’t just top Alphabet, Apple, Tesla, Amazon and Microsoft. It more than doubles all of them.

  • Costco has even more than tripled that 10% gain for Microsoft stock while Tesla is actually down 16% for the year.

And to add insult to injury, as Amazon, Tesla and Microsoft remain mired below their 50-day moving averages, Costco has just joined the IBD Breakout Stocks Index as it launches a move to fresh highs.

2 tykkäystä

Pitääskö jonkun avata “firmojen perseily” ym ketju ? Nyt tosta stooran kohusta jauhettu, teknopuun perseilystä, omasp perseilystä ym. Vaikka toki koskettavat niitä yrityksiä, niin homma menee kumminkin aina nimimerkkien taisteluksi, ja irtoaa itse asiasta.

7 tykkäystä

Sinällään hyvä idea ketjulle, mutta eikö nuo aika kiinteästi liity firmoihin itsessään kuitenkin myös? Lähinnä huolettaa, että firmojen kommenttikentästä ei sitten saa irti kokonaiskuvaa jos perseilyihmettelyt laitetaan muualle.

Ehkä joku “suhmurointien salapoliisinurkkaus” voisi olla. Mutta sittenkin huoli olisi sama, että ikävää jos ne puuttuisi yhtiöketjuista.

5 tykkäystä