Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Silloin kun nuo 5,5 %:n juomat tuli markettiin, kävin tutustumassa paikallisen kaupan olutvalikoimaan. Mitä tutustumiskierroksen seurauksena tapahtui? Päätin ostaa kokeeksi alkoholitonta olutta. Hyi hemmetti. (On niitä alkoholittomia toki hyviäkin, mutta sen kertainen valinta oli hirvitys).

2 tykkäystä

Redditistä löytyy blurraamaton versio jos jotain sattuu kiinnostamaan

2 tykkäystä

Muistutan vielä, että korkoseuranta alkaa noin kello 15.15 Pörssien suunta -ketjussa ja Marianne on siellä tuttuun tapaan kommentoimassa. :slight_smile:

2 tykkäystä

Bandit Betting™ on X: “Suddenly I’m a hockey fan now :joy: #oilers #hockey #nhl https://t.co/SdKxutQgYf” / X

9 tykkäystä

SpaceX pistää taas läjän Outokummun terästä taivaalle Teksasista. 30min lähtöön.

9 tykkäystä

Aika hurjaa vauhtia tämä syö pääomia eikä Timonkaan taskut kaiketi pohjattomia ole…paljonkohan on tähän sijoittanut varojaan, aika paljon luulisin. Timolla on toki upea träkki eikä siellä omaan silmään ole osunut huteja kuin Efore ja SSH mutta joo, oisko Timolla tullut raja tässä vastaan, jota ei enää ylitetä? Mielenkiintoinen keissi tämä on ainakin näin sivusta seuraajalle. :white_check_mark:

1 tykkäys

Ihan uskomatonta kuvaa! Striimissä näkyi livenä kun ilmakehään palatessa ohjaussiivekkeen tyveen syntyi hotspot joka poltti siivekkeen melkein riekaleiksi ja rikkoi kameran linssin mutta raketti ja tuo roastattu siivekekin toimivat loppuun asti. :fire:

5 tykkäystä

Melkoisen tempun tekivät, 4. yrityksellä SpaceX käytännössä onnistui koko lennon kaikissa tavoitteissa. Kantoraketti laskeutui mereen pehmeästi ja Starship selvisi läpi ilmakehän ja laskeutui pehmeästi mereen. Vähän on korjattavaa seuraavaan kertaan - ainakin yksi siivekkeistä otti vähän osumaa mutta pysyi silti kasassa.

Tämä on siinä mielessä merkittävä merkkipaalu että tämä todistaa Starshipin käytännössä olevan realistinen raketin malli joka toimii kuten suunnitelmat ja simulaatiot olivat ennustaneet. Insinööriporukoilla mahtaa olla juhlat tänä iltana…

Tuo kantoraketin laskeutuminen oli siinä mielessä myös iso juttu että nyt ollaan hyvin lähellä sitä että ensimmäinen yritetään saada ehjänä takaisin ja napata kiinni laukaisualustan tornin “pihteihin”.

21 tykkäystä

Ns. Soft landing :ok_hand:

12 tykkäystä

Voisikohan nesteen SAF:a myydä spaceX:lle sillä siellä näyttäisi olevan kova menekki?

4 tykkäystä

Sori, tämä syö metaania eikä kerosiinia…

No, Falcon 9 syö kerosiinia, ehkä sinne? Tosin vaatii että menovesi on RP1-speksin mukaista joka on hitusen kovempi speksi kuin tavallinen lentokoneiden tavara.

4 tykkäystä

Siis tämä on niin käsittämättömän uskomatonta miten ne onnistuu tuomaan koko hela hoidon takaisin maahan uusiokäyttöön. Kun miettii kuinka moni asia voikaan mennä pieleen.

4 tykkäystä

Nimenomaan tämä oli se täysin ennennäkemätön veto. Vielä on duunia saada kaikki helposti uudelleenkäytettäväksi ja raketin sekä itse aluksen takaisin kerääminen laukaisualustalle ja uudelleenkäyttö, mutta tämänpäiväisen jälkeen mikään näistä ei näytä erityisen hankalalta rastilta. En järkyttyisi jos vuoden sisään olisi laukaisualustalla kertaalleen lentänyt Super Heavy ja Starship molemmat valmiina kärrättäväksi takaisin talliin tarkkoihin tutkimuksiin lennon jälkeen.

2 tykkäystä

Nesteen ja Fortumin osakekurssit risteävät heinäkuussa noin 15 euron kurssitasolla :sweat_smile::face_with_monocle::face_with_peeking_eye:

19 tykkäystä

Tässähän olisi ainekset fuusioitua samalla.

It’s not marridge, if the charts won’t touch.

1 tykkäys

No jopas. Riippumatta finaalisarjasta, antaisin nyt jo Conn Smythen tuolle leidille. Maailmanluokan varusteet.

4 tykkäystä

Fortumin markkina-arvo 12,5 miljardia lähestyy muuten jo Nesteen 14,5 miljardia. Neste oli parhaimmillaan joku 50 miljardia! :face_with_peeking_eye:

38 tykkäystä

Päästäänköhän tänään katsomaan Boeingin kurssissa jännittäviä liikkeitä.

Starliner on tällä hetkellä muutaman sadan metrin päässä avaruusasemasta, mutta pieniä ongelmia ohjausmoottorien kanssa. Homma on vielä hallinnassa, mutta tilanne on “Zero Fault Tolerant”, ts. jos yksikin ohjausmoottori lisää sanoo sopimuksen irti, täysi hallinta ei ole enää mahdollista. Tämä tila estää telakoitumisen ISS:n kanssa turvallisuusohjeiden mukaan. Porukka selvittelee ohjausmoottorien ongelmaa ja yrittää saada lisää moottoreita takaisin käyttöön.

Jos tuo telakointi joudutaan perumaan ja astronautit joutuvat tulemaan takaisin maahan ilman telakointia, voi Boeingin kurssi myöskin tulla maahan ja lujaa.

Edit: Edelleen pyrkivät telakoitumaan. Viisi eri ohjausmoottoria eri vaiheissa ollut poissa pelistä, ovat saaneet niistä neljä takaisin toimintaan ja näin olettaen ettei tule lisää huolia, telakoitumisen pitäisi olla mahdollista.

Edit 2: Pienen draaman jälkeen telakointi onnistui. Boeingin osakkeenomistajat pyyhkivät hikeä otsaltaan… :sweat_smile:

9 tykkäystä

Suomen pankkiiri keskimmäisten keskimmäinen ettei vaan suututeta ketään. Suomen pankin johtajan tehtävä ei liene Suomen taloudelle parhaan korkotason lobbaus kuitenkaan. Mitä siitäkin tulisi.

36 tykkäystä

Ennenkuin joku muu ehtii ja saadaan kaikki bännit kahvihuoneelta pysyvästi, kuolemattoman sloganin mukaisesti:

”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”

34 tykkäystä