Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Tässä yksi syy miksi tämä foorumi on hieno paikka. Täältä löytyy myös tietoa mitä et välttämättä tarvitse, mutta toisaalta mielenkiintoista nähdä että porukalla on heittää jos jonkinlaista näkemystä asiaan kuin asiaan. Kiitos näistä, kiva seurata…

2 tykkäystä

Kiinnostava ja pitkä listaus :slight_smile:

https://x.com/EC0RREN/status/1799335300143120735

3 tykkäystä

Kait se nyt sen verran löpöä polttaa ja lasti keventyy, jolloin vauhti taas kiihtyisi? :thinking:

Istun Oulun Petrellin terassilla ja mietin maailmanmenoa. Kuuntelen sivukorvalla muiden juttuja eikä kukaan puhu sijoittamisesta tai koroista. Höh. Tervetuloa seuraan puhumaaan hesulista.

46 tykkäystä

Mun mielestä (ei-yllättäen) paremmin tilanteeseen sopisi esimerkiksi:

Nothing can drag you down if you’re not holding on to it.
Tony Robbins

Good trading is a peculiar balance between the conviction to follow your ideas and the flexibility to recognize when you have made a mistake.
Michael Steinhardt

There is only one way to protect your portfolio from a large loss, and that is to sell when you have a small loss before it snowballs into a huge one.
Mark Minervini

3 tykkäystä

“The probability of success rate in oncology is 57.6% from Phase I to Phase II, and 32.7% from Phase II to Phase III /…/” (Wong et al., NIH, 2019). Faronilla se viimeinen luku voi olla jopa 40%, kun katsotaan väliajan tulosta. Sittenkin. Mutta en uskalla kertoa sitä Faron ketjussa, jossa jo jaetaan myyntivoittoa. Pitäiskö?
[Disclaimer: omistan 500 edesta Faronin lappuja]. Sittenkin.

1 tykkäys

Jos ajattelee että on olemassa vain nämä 2 kappaletta (2 body problem), niin ei ole kuin 2 vaihtoehtoa. Joko toinen kappale etääntyy ikuisesti tästä toisesta tai sitten aikanaan se pääsee pysähtymään jonka jälkeen lähtee tippumaan kohti toista. Eli mikään “paikalleen suttaamaan” jääminen on mahdotonta koska painovoima vaikuttaa äärettömän kauas, vaikkakin aina vain heikommin, joten tässä tilanteessa se lähtisi aina taas putoamaan takaisin.

Eli 11,2km/s ollessa pakonopeus, se on se nopeus jolla vauhti ei koskaan pääse pysähtymään ja vähänkään pienemmällä lopulta se pysähtyy ja kääntyy takaisin - olkoon se sitten 5 sekunnin tai 10 miljardin vuoden päästä.

3 tykkäystä

Tänään olis metallica round 2

Ainoaa miinusta omasta mielestä keikassa on äänentoisto hirveesti ”epäpuhdasta” ääntä joka tekee kuuntelusta todella kaattoisen kohisevaa.

Siitä huolimatta ensimmäinen päivä oli hyvä, orionit sun muut bängerit tulivat lopulta.

7 tykkäystä

Tämän voisin ostaa, kunhan Nordea on ensin tuottanut mulle tarpeeksi osinkoja. :slight_smile:

Katulaillinenkin taitaa olla, no ei ehkä täällä olisi. :smiley:

3 tykkäystä

Valaiskaa joku kuka tämä heppu on ja miksi hänen tekemisensä kiinnostaa ihmisiä?

3 tykkäystä

Alkuperäinen Gamestopin pumppaaja. Tehnyt reilun 500M$ tiliä sijoittamalla Gamestopiin ja sitten pumppaamalla sitä redditissä. Taitava kaveri siis.

14 tykkäystä

“ensimmäinen miljoona on vaikein” sanottiin markka-aikana. Ei pyöristy ihan 100.000euroon, mutta 200.000:een hyvinkin.
Tästä on tubessa paljon videoita joissa perustellaan miksi homma noilta main alkaa helpottumaan. Korkoa korolle ja tuotot alkaa keventämään kummasti laskuvuorta, eli palkasta jää enemmän sijoitettavaa.

Noin 300.000€ on kuulemma puolessa välissä kun tavoitellaan miljoonaa. Jos saavuttaa 300.000€ sijoitusvarallisuuden esim 10 vuodessa on miljoona samalla tavalla toimien kasassa 20vuodessa.

20 tykkäystä

Se klassinen rags to riches -tarina, josta jenkit tykkää. Se on ihan perusjamppa ilman rikkaita vanhempia (rekkakuski ja sairaanhoitaja), joka osti GameStopia 2019 aivan liian suuren määrän (53 kUSD), koska sen mielestä oli aliarvostettu. No se aliarvostus sitten purkautui niin, että sällin positio nousi seuraavana vuonna 48 miljoonaan dollariin :smiley: Ja nyt tänä vuonna, positio on ilmeisesti puolen miljardin dollarin arvoinen…

9 tykkäystä

Esim. tässä videossa (ajasta 2:25 eteenpäin) on hyvä kaavio, miten nopeutuminen menee plus alareunassa myös hahmotettu, paljonko uudet säästöt vs. korkoa korolle tekee puolestasi töitä per 100 000€ varallisuuden kartuttamisen matkalla.

Muutenkin ihan hyvä video, jos kiinnostaa hahmottaa, miten tärkeää aika, korkoa korolle -ilmiö ja säästöt ovat ison salkun kasaamisesssa.

23 tykkäystä

Mielestäni meillä suomalaisilla on lisäksi ainakin hitusen keskimääräistä korkeampi riski sille, että kulta palautettaisiin arvonlisäverolliseksi. Hopea kuitenkin on jo, joten eiköhän aika monelle poliitikolle olisi suhteellisen kivuton päätös pistää alvi takaisin. Puoltaa täten ostoja ajatuksella ”parempi tänään kuin sitten joskus”. Sitten olisikin harmittanut, kun hinta olisi laskenut sopivasti mutta verotus olisi pilannut senkin ilon :smiley:

Edit. Bingo @Soppakattila86 lle, taitaapi EU näistä asioista päättää nykyisellään!

5 tykkäystä

Tuota korkoa korolle -ilmiötä hehkutetaan aivan liikaa. Unohdetaan tuotoista vähentää inflaatio ja sijoittamisen kulut. Oikeasti osakkeet ovat tuottaneet reaalisesti 5% vuodessa hyvin pitkällä aikavälillä globaalisti. Tuosta kun vähentää sijoittamisen lähdeverot ja kulut, jää noin 4,4% reaalituotto. Lisäksi osakkeiden arvostustasot ovat globaalisti sen verran korkeat, että tuostakin reaalituotosta joutuu todennäköisesti vielä nipistämään. Tämän lisäksi syntyvyys on globaalistikin niin huonolla tolalla, että tulevat tuotot jäävät todennäköisesti historiallisia tuottoja huonommiksi. Sellainen noin 3-4% reaalituotto-odotus kulujen ja lähdeverojen jälkeen on varmaan realistinen. Jos haluaa salkkua kasvattaa, kannattaa unohtaa korkoa korolle -lupaukset ja panostaa hyvään säästöprosenttiin.

8 tykkäystä

Tässä kuva siitä, miten esim SPYI (ACWI IMI -indeksi) olisi tuottanut vuosien 1994-2024 välillä. Asetin kuluiksi 0,55%, sillä se lienee aikalailla oikea luku, kun huomioi ETF:n kulut ja osinkojen lähdeverot. Reaalinen tuotto on ollut 5%, joka on sama luku kuin mitä osakkeet ovat tuottaneet viimeisen yli 100 vuoden aikana. Tuo tarkoittaa, että reaalisesti sijoitus tuplaa 14,5 vuoden välein. Jos reaalituotto on jatkossa vain 4%, tuplaa sijoitus ostovoimansa 18 vuoden välein. Jos se on 3,6%, tuplaus kestää 20 vuotta. Katsokaapa myös, kauanko SPYI oli IT-kuplan romahdettua reaalisesti pakkasella: se kesti 14 vuotta ja 4kk. Jos siis nyt projisoit salkkusi tuotot tulevaisuuteen käyttäen optimistisia lukuja muistathan, että salkkusi saattaa reaalisesti mörniä seuraavat 15 vuotta ennen kuin salkkusi on jälleen ATH-lukemissa. Linkki:

6 tykkäystä

Näin toki alkuvaiheessa kun palkkatulot on 100x enemmän kuin 5% pääomatulot vuodessa, mutta tuolla puheena olleella 100.000e sijoitussalkulla 5% pääomatulot on suomalaisen 2kk mediaanipalkka verojen jälkeen. Se on jo enemmän kuin mitä moni on valmis palkkatuloistaan sijoittamaan.

Minkälaisen käyrän saat piirrettyä sillä vaihtoehtoisella tavalla, eli säästää saman summan vuodessa kuin osakesijoittaja laittaa osakkeisiin, mutta pitää rahat käyttötilillä?

3 tykkäystä

Yllä joku taisi kirjoittaa, että 100ke salkku 30-vuotiaana tarkoittaa noin miljoonan salkkua eläkeiän kynnyksellä. Jos oletetaan optimistisesti, että reaalituotto on jatkossakin 4,5% kulujen ja osinkojen lähdeverojen jälkeen, kestää tuplaamisessa 16 vuotta. Tämä tarkoittaa, että salkku olisi 400ke 62-vuotiaana ja 800ke 78-vuotiaana. Jos reaalituotto on vain 3,6%, on salkku 200ke 50-vuotiaana ja 400ke 70-vuotiaana. Mitä tulee tilille säästämiseen, tuotot ovat lähes varmasti reaalisesti negatiivisia.

2 tykkäystä

Ja koska kyseessä on keskimääräinen tuotto, oletko laskenut mitä tarkoittaisi jos sijoituksille tulisikin hyvällä tuurilla 12% vuosituotto tuolle ajanjaksolle. Myös negatiivinen tuotto on mahdollinen.

1 tykkäys