Inderesin kahvihuone (Osa 9)

@Boglehead Ei voi välttää mitenkään, mutta itse en missään tapauksessa sijoittaisi euroakaan jenkkeihin tällä hetkellä ja hälytyskellot pitäisi jokaisella soida tällä hetkellä kun pörssi nousee jatkuvasti kapeammilla hartioilla uusiin huippuihin, korkokäyrä on ollut käänteinen jo pitkän aikaa, Gamestoppia liikuttaa yhden ihmiset twiitit jne. Onhan Buffettkin kerännyt käteiskassaa jo pitkän aikaa ja hänenkin mukaansa markkinoilta ei löydy fiksua ostettavaa.
Todennäköisesti kun 10v kuluttua katsotaan tänään tehtyä sijoitusta S&P 500:een ollaan ainakin pistearvon osalta oman näkemykseni mukaan nykytasoa alempana, osingot mukaan laskettuna ehkä ±0.

9 tykkäystä

USA:n suurimmat yhtiöt ovat myös maailman seuratuimman yhtiöt. Ne myös kasvavat kovaa vauhtia. Vaatii kovasti pokkaa väittää, että kyseessä olisi kunnon kupla. Riskiinsä suhteutettuna SP500 oletettavasti antaa OK tuoton. Riski vaikuttaa olevan pieni, joten myöskään tuottavaatimus ei ole tähtitieteellisen iso.

9 tykkäystä

Tämä kaava kertoo odotetun (expected) tuotto-odotuksen, mutta epäodotettu (unexpected) tuotto tietääkseni jyllää, eli ihan hyvällä omatunnolla voi mielestäni odottaa 5+% reaalituottoja globaalisti hajautetulle salkulle. Ottaa huomioon, että tuo 5% reaali on saatu aikana, jona ydinpommeilla räjäyteltiin useampi kuin yksi kaupunki ja kymmenet/sadat miljoonat ihmiset ja heidän pörssimarkkinansa likvidoituivat.

Komppaan kyllä sitä, että tuodaan vähän realismia sijoittajien tuotto-odotuksiin.

3 tykkäystä

Unexpected return on tosiaan se, mikä dominoi tuottoja. Sitä enemmän, mitä lyhyempi aikaväli. Globaali osakemarkkina on kuitenkin jonkin verran tyyriimpi kuin mitä se on ollut historiassa, joten itse odotan myös hieman heikompia tuottoja. Maailmansodat toisaalta heikensivät pörssituottoja, mutta toisaalta ne myös vauhdittivat teknologista kehitystä, kun molemmat osapuolet yrittivät kehittää sotakoneistoaan. Tämä taas poiki keksintöjä muillekin aloille. Lisäksi maailman väkiluku nousi räjähdysmäisesti sodista huolimatta. Nyt sen sijaan olemme tilanteessa, jossa globaali syntyvyys on jo saattanut alittaa kriittisen 2,1 lukeman. Saattaa myös olla, että maailman väkiluku kääntyy laskuun jo seuraavan 25 vuoden sisällä. Eikä loppua väestön supistumiselle näy.
Globaali syntyvyys:

3 tykkäystä

Toisaalta firmat pystyvät ehkä tehostamaan toimintaansa automatisaatiolla niin paljon, että kannattavuus säilyy korkeana vaikka kasvu hidastuisi. Ja onhan Afrikassa vielä potentiaalista keskiluokkaa muutamaksi kymmeneksi vuodeksi tiedossa!

1 tykkäys

Vaimon pitää sitten muistaa tehdä lahjaveroilmoitus ja maksaa lahjaverot sikäli kun laitat vähintään 5000 euroa kolmen vuoden aikana. Aviopuolisot käsitellään verotuksessa toisistaan erillään (ja myöskään juridisesti omaisuus ei muutu yhteiseksi avioliiton vuoksi).

Tunnetasolla suhtaudun samalla tavalla kuin sinä mutta verotuksellisesti omaisuus (poislukien koti-irtaimisto ja elatukseen kuluvat rahat) kannattaa pitää kummankin omissa nimissä erillään.

3 tykkäystä

@Ibidem Kyllä rahat lähtevät silti ihan hänen omalta tililtään. :blush: kiitos kuitenkin muistutuksesta

3 tykkäystä

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Kun Fed aloittaa korkojen laskemisen niin viissatanen on historiallisesti pudonnut keskimäärin 23,5 prosenttia 195 päivän aikana ensimmäisestä koronleikkauksesta markkinoiden pohjaan, eli vaikka korkoja lasketaan, niin osakemarkkinat voivat laskea merkittävästi.

https://x.com/Barchart/status/1799288322306773501

8 tykkäystä

Taitaa olla EU:n laajuinen juttu, että kulta on arvolisäverotonta. En teidä voiko yksittäinen maa alkaa verottaa sitä.

2 tykkäystä

Buffett vs Wood

Alokas ei sovi vertailuun. :confused:

https://x.com/StockMKTNewz/status/1799090963161260441
image



https://x.com/carbonfinancex/status/1799091121894596821

10 tykkäystä

Aika jännä huomio Russelista, vaikka ei ehkä niin yllättävä.

https://x.com/MikeZaccardi/status/1799792741645488635

Yllä olevaan tviittiin tuli tällainen vastausviesti:

https://x.com/SystematicIRE/status/1799818325331223021

image

13 tykkäystä

Kuka täällä tunnustautuu narsistiksi tai psykopaatiksi? Varmasti heitä täälläkin on, joten nyt olisi mahdollisuus tulla kaapista ulos. Sillä aikaa me muut voidaan opiskella asiaa:

1 tykkäys

Onko olemassa mitään suoratoistopalvelua mistä voisi seurata EM kisojen itselle mieleistä lajia. Aina sama homma että finaaleja on menossa mutta ne pilataan jollain alkuerillä tai sitten viineistään joku 5000m juoksu pilaa kaiken. Oma kanava finaaleille ja alkuerät omalle niin se pitäis mennä.

4 tykkäystä

Arvelen että haluaisit seurata hyppylajien hiekkalaatikkokameraa :wink:

11 tykkäystä

Vaihdoin jokin aika sitten vanhan diesel-auton tilalle ladattavan hybridin. Muutaman kerran olen jo ehtinyt kotona pistorasiasta ladata akun täyteen ja ajellut satakunta kilometriä mukavasti ja edullisesti. Viikonlopun markettikäynnillä ajattelin ottaa akun täyteen tolpasta. Kun en näihin eri palveluntarjoajien sovelluksiin ole vielä ehtinyt kunnolla tutustua, huomasin että Virta tarjoaa latauksen myös K-Latauksen asemaan. Sen enempää ajattelematta piuhat kiinni ja lataus käyntiin. Kauppareissu alta pois ja sähköllä kotiin. Illalla huomasin, että laskua oli tullut muutaman sentin vajaa 30€. Kalliimmat 100km kuin dieselillä koskaan! Näemmä näissä on jotkin roaming-maksut ja latauksen hinta oli 1,20€ / kwh. Onneksi harjoittelen vasta tämmöisellä hybridillä enkä siirtynyt suoraan täyssähköautoon. Täytyy olla jatkossa aika paljon tarkempi missä ja miten lataa.

11 tykkäystä

No ainakin tälle päivälle ihan Ylen Areena tarjoaa tuollaista palvelua.

2 tykkäystä

Heiskanen on tehnyt todella kiinnostavan osakevertailun, mutta luettehan tekstin tarkkaan ensin ennen kuin katsotte järjestyksiä yms. :slight_smile:

Marraskuussa 2023 vertailin Inderesin seurannassa olevia suomalaisia yhtiöitä erilaisten tunnuslukujen perusteella. Kun pörssi on nyt asettumassa kesälomamoodiin, on aika tehdä tähän vertailuun päivitys tai versio kakkonen.

Käsittelen ensin vertailun yksityiskohtia, menestystä suhteessa indeksiin ja selitän, mitä tällä kertaa teen hieman toisin, Itse osakelistaus löytyy artikkelin loppupuolelta, mutta suosittelen vahvasti lukemaan muutakin kuin yhtiöiden nimet, jos haluaa tietää, mistä vertailussa on ylipäätään kyse.

Laitattehan @JHeiskanen:n seurantaan Äxässä. :slight_smile:

https://x.com/JaakkoHeiskane4/status/1800043737218974143

image

25 tykkäystä

Pidän @JHeiskanen taitoa kirjoittaa kansantajuisesti lähes liiankin ylivoimaisena. Aivan loistava ketju (taas kerran). :tophat:

6 tykkäystä

Kiitos.

Valitettavasti tätä taitoa tuskin voin opettaa eteenpäin, koska kyky on synnynnäinen. Olen näetkääs itse niin tyhmä, enkä ymmärtäisi yhtään monimutkaisempaa tekstiä, joten joudun jo itseni takia pitämään asiat simppeleinä.

Everything should be made as simple as possible, but not simpler” - Albert Einstein

48 tykkäystä