Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Löysin pdf tiedoston työkoneeltani ja se sisälsi mun ensimmäisen salkun, vuodelta 2021. Eipä siinä muuten mitään ihmeellstä, mutta olikin keskihinnat laitettu ostoista. Ja kun vertasin niitä tähän päivään, niin tälläisiä tuloksia löytyi:

Capman -28%, Citycon -43%, Fortum -37%, Kemira +79%, Nokian Tyres -74%, Orion Corp. +5%, Raisio -53% ja Telia -30%.

Mitään osinkoja sun muita en laskenut, ihan vaan kurssikehitystä. On muuten aika jäätävät luvut.

27 tykkäystä

Katselin tänään Suomen First Northia ja tuli suru puseroon, todella vaisua. Nyt olisi pieni summa heittää johonkin potentiaaliseen kasvuosakkeeseen, mutta mihin? Onko Ruotsin First Northissa suosikkia?

Kyselin kahvihuoneen puolella samaa :slightly_smiling_face: Vinkkasivat tämmöisestä ketjusta, jonka parissa olen viime tunnit viihtynyt. Tukholman löytötori - ruotsalaiset pienyhtiöt tutkan alla

8 tykkäystä

Eipä tullu mitalia tänään EM-kisoista vaikka odotuksia oli. Päivän saldo kaksi nelos-sijaa :finland::heart:

6 tykkäystä

Norsut nimeävät perheenjäsenensä. :elephant: :slightly_smiling_face:

https://www.nature.com/articles/s41559-024-02430-8

19 tykkäystä

Suomessa istuu kyllä aivan liian syvällä näiden Saarioiden, Lindströmien ja Pulkkisten yms fossiilien iänikuin osinkokiima.

20 tykkäystä

Pulkkinen kirjoitti aika pitkän viestin Admicomin ketjuun, jonka voi tosiaan tiivistää myös näin:

“Osinkoa voi aina jakaa, sillä omistajilta saa lisää rahaa tarvittaessa.”

Ei kai siinä, jos on hiljainen haku käynnissä Cibuksen tai Cityconin IR-vastaavaksi.

13 tykkäystä

Miten tuo nyt menee kun Faronin annista saa osakkeet 1e hintaan ja pörssistä sitte n 1.2e hintaan?

Se menee sitten, että annista saatat saada osakkeita 1 €:n hintaan ja pörssistä saat siihen hintaan, millä siellä on kulloinkin myynnissä.

7 tykkäystä

Näillä puheilla olisin myös valmis ehdottamaan Verneriä kunniajäseneksi Finnairin hallitukseen :cowboy_hat_face:

kuva

45 tykkäystä

Ei se, että jossakin kuvitteellisessa tulevaisuuden tilanteessa saattaa olla tarvetta pääomalle tarkoita sitä että firma voi huljutella pallejaan omistajien kasvavassa rahakasassa jos ei sitä pystytä lähivuosille johonkin budjetoimaan.

On eri asia kritisoida sitä ettei yritys löydä kohdetta niille rahoille - jos ei löydä niin ne tulee jakaa ulos.

Käsittääkseni Admicom ei ole hakenut osinkorahua osakeannilla joten tuo Vinnairin keissi on kyllä nyt hieman eri asia ™ :grinning:

1 tykkäys

Kyllä Admicom on aiemmin ostoja rahoittanut hakemalla omistajilta pääomia kun kassa ei ole riittänyt, esimerkiksi Tocoman. Tässä on kuitenkin ollut tiedossa jo vuosia, että ulkomaille pitää laajentua ja sinne halutaan todennäköisesti mennä yritysostoilla, koska orgaanisessa kasvussa riitävään mittakaavaan pääseminen vie harmilisen pitkään aikaa. Joten kyllä se olisi ihan perusteltua kerätä sotakassaa mittavia yrityostoja varten, koska uusia kohdemarkkinoita on useita eli yritysostojakin pitää tehdä lähivuosina monta. Mielellään tuolla yli 100€ kurssilla oltaisiin voitu jopa tehdä pari antia silloin kun raha oli rahoittajilla löysässä.

5 tykkäystä

Piti ihan tarkistaa. Kolmella miljoonalla osakkeita vastaten alle prosenttia koko osakekannasta

Meni luultavammin johdolle ym. jotteivat heti ole juoksemassa rahojen kanssa

3 tykkäystä

Juu, lähinnä ihmettelin että eikö tuo hintaero tasotu, kuten yleensä on tapana

:smiley:

Tuossa oli pointtina, että Admicom saa myös oletettavan helposti lainaa.

Ja, useammat firmat eivät ole pääoman allokoimisen mestareita (vaikka Admicomin ostot ovat olleetkin käsittääkseni toimivia): isompi kassa voi johtaa hötkyilyihin. Jollekin Berkshirelle tai ruotsalaisille menestyville sarjayhdistelijöille isomman kassan hilloaminen voi käydä järkeen, mutta sanoisin että suurimmalle osalle suomalaisfirmoista olisi parempi pitää kassa sellaisessa tilassa ettei huonossa suhdanteessa mennä nurin muttei myöskään houkuta tehdä asioita tekemisen ilosta, koska kassalla voi tehdä kaikenlaista. Esim. ostaa jotain Saksasta.

Muistaakseni minulla taisi olla tästä aiheesta juttua jossain Vartissakin, mutta en heti saa päähäni missä.

Tuo Cityconin puuhastelu on aidosti oikeasti vain pönttöä. :smiley: Mutta omistajia ja yhtiöitä on moneen junaan…

27 tykkäystä

Meille kaikille tulee joskus tilanteita, jossa on peiliin katsomisen paikka.

19 tykkäystä

Useimmat sijoittajat, jotka hajauttivat sijoituksensa laajasti ovat jääneet jälkeen verrattuna niihin, jotka sijoittivat pelkästään jenkkiläisiin osakkeisiin.

Noin 370 rahastosta vain yksi on ylittänyt S&P 500 -indeksin tuoton vuodesta 2009 lähtien. Hajautetut salkut ovat tuottaneet keskimäärin noin 6 % vuodessa, kun taas S&P 500 on noussut keskimäärin 14 % vuodessa.

Tässä olisi tarkemmin asiasta, juttu ei ole muurin takana. :slight_smile:

https://www.bnnbloomberg.ca/great-bear-market-in-diversification-haunts-wall-street-pros-1.2083118

2 tykkäystä

Tässä kohtaa palaisin Damodaranin yrityksen elinkaarimalliin. Elinkaarensa loppupäässä olevien yhtiöiden (esimerkiksi Fortum, Facebook), kuuluukin jakaa osinkoa tai tehdä omien ostoja, eikä lähteä sekoilemaan massiivisilla investoinneilla ja yritysostoilla. Kun tuollaisella vanhusorganisaatiolla lähdetään imitoimaan nuoria innovatiivisia kasvuyhtiöitä, niin investoinnit menevät lähes aina pieleen. Oikeastaan Suomessakin moni suuryritys pitäisi pikemminkin pilkkoa osiin ja spinoffata ne osat pörssiin (Hyvä Cargotec & Kalmar!)

Pienemmillä yhtiöillä joilla on vielä koko globaali markkina neitseellisenä edessään (mm. Admicom), pitäisi keskittyä maksimoimaan kasvu. Kasvulla on oma liikemääränsä ja mikäli kasvu loppuu, niin sen uudelleensaaminen liikkeelle organisaatiotasolla on valtavan työn ja tuskan takana. Niitä osinkoja voi sitten jakaa sen jälkeen kun globaalit markkinat on hallussa tai yrityksen koko on niin suuri, ettei firma enää voi merkittävästi kasvaa vuosittain. Aika harva pienyritys Suomessa on aidosti tuossa tilanteessa. Ehkä tyyliin just joku Raute on semmoinen mikä ei vaan enää voi kasvaa, kun globaali markkinaosuus on niin valtava :smiley:

21 tykkäystä

Hieman yksioikoista lähteä ajattelemaan kotimaisten pikkufirmojen olevan niitä yksisarvisia, joille riittää vain kun investoi kasvuun ja ihmeitä tapahtuu.

Joku syyttää nyt perisuomalaisesta ajattelumallista, mutta vaikka täällä pärjättäisiinkin kohtuullisesti niin ei saman homman toistaminen yleensä niin vain käykään toisessa maassa. Kyllä tästä on riittämiin esimerkkejä riippumatta yhtiön koosta tai tilanteesta

12 tykkäystä

Jep.

Metsä tarjoaa tähän hyvän vertauskohdan.

Kaikki kasvit eivät voi kasvaa korkeiksi männyiksi, vaan suurin osa kasvallisuudesta jää mörnivien saniaisten tasolle. Vesi, aurinko ja elintila ei yksinkertaisesti riitä.

Siksi suurin osa pienistä firmoista on syystäkin pieniä ja jää pieniksi: ei vain ole tilaa kasvaa koska kilpailu yms.

Lisäys: tietysti me osakepoimijat näemme jokaisen ryteikön keskellä sen orastavan männyn taimen mikä pitäisi olla seuraava NVIDIA, mutta suurin osa niistäkin jaa lehtipuiden alle tai kuihtuu kesähelteillä. :frowning:

18 tykkäystä