Admicom - Rakennusalan digitalisoinnin edelläkävijä

Petrille iso kiitos infon täyteisistä kommenteista. Ilo on olla omistaja.

47 tykkäystä

Siis ethän sä nyt oikeasti voi laittaa pääomamarkkinoiden syyksi, että firma ei löydä investoitavaa kuin säälittävän yksinumeroisen kasvun verran +30% oik. EBIT-tuotteella ja käyttäytyy kuin pappateknologiafirma, jakaen osinkoa sen sijaan että kansainvälistyisi. Pitää aidosti olla Admicomin omistajan globaalin luokan sijoitusnero, että niille osinkoina palautetuille pääomille löytää parempaa tuottoa, kuin mitä Admicomille olisi investoinneilla jaossa Euroopan contech-sektorilta.

Esimerkiksi tuo kilpailijanne Smartcraft vetää sen 15-20% orgaanista kasvua vuodessa ja siihen päälle parikolme M&A diiliä ja uusi maatoimiston avaus. Meillä kotimaassa taas himmaillaan mahdollisesti Euroopan huonoimmissa rakennusmarkkinoista, koska olisihan se valtava riski mikäli muutamaksi vuodeksi osingonmaksukyky vaarantuisi. Nämä kommentit voi tietysti väistää heittämällä läppää sua ikävuosissa vanhemmasta megateknologiayhtiöstä, mutta kasvuyhtiöt ei jaa osinkoja tai vedä alle 5% kasvua, vaan niissä investoidaan kassavirrat yrityksen kasvattamiseksi seuraavaan kokoluokkaan. Pääomia voi palautella omistajalle sitten kun firma on valmis.

52 tykkäystä

Vaikka olen osasta sanomaasi samaa mieltä, on tämä tyylisi viestiä aika arrogantti. Nimimerkin takaa huudellaan mustavalkoiseksi kaikki, ja sitten jälkiviisaanana kertomaan mitä taas tehtiin väärin.

Nyt ainoa oikea tapa on ostaa ja investoida kaikki mikä liikenee? Kuinka paljon olet tutkinut asiaa Admicomin näkökulmasta ja olisiko jotain konkretiaakin tarjota? Mitä ostetaan ja miksi? Mihin maahan ensin mennään ja miksi? Olet kaiketi laatinut tästä tarkat suunnitelmat.

Kun Admicom lopulta laajenee ulkomaille, niin lupaatko olla huutelematta taas jälkiviisaana, jos siinä todennäköisesti tulee mutkia matkaan enemmän kuin viestisi nyt indikoivat?

Kai porukka tykkää lukea täydellä itsevarmuudella lauottuja lauseita riippumatta siitä onko siellä takana mitään substanssia. Jos on, niin olisi kiva nähdä sitä.

105 tykkäystä

Jep, muistuttaisin että tämä on foorumi missä sijoittajat auttavat sijoittajia ja keskustelun tulisi olla tsemppaavaa.

Sijoittajat saavat arvostaa sitä, että Petri näkee näin paljon vaivaa vastauksiin täällä: harvemman firman edustaja jaksaa niin tehdä.

Saa siis haastaa ja heittää eri näkökulmia tietenkin, mutta yleensä keskustelusta saa parempaa kun sävy on kunniattava toisia kohtaan. :slight_smile: Pidetään siitä kiinni.

128 tykkäystä

Myönnettäköön, että aiemmat viestini olivat purevia tavalla jota voidaan perustellusti pitää paheksuttavana ja rikoin Inderesin foorumin tsemppaamisnormia. Puolustuksekseni haluan mainita, että onnistuin herättämään keskustelua puolikuolleeseen ketjuun, jossa kukaan ei ollut kirjoittanut mitään kolmeen viikkoon:

Tylsät viestit harvoin herättävät keskustelua, minkä vuoksi näihin herättelyviesteihin kannattaa mielestäni laittaa osioita, jotka herättävät tunteita tai jollain muulla tavalla aktivoivat vastaamaan.

En oikein ymmärrä miksi nimimerkkien takaa huutelua nykypäivänä aristellaan. Kulturellit ihmiset tietävät, että sillä on Suomessa pitkät perinteet ja nimimerkkien takaa ovat huudelleet ihan presidenttismiehetkin:

Palatakseni Admicomiin, niin haluaisit että esitän konkreettiset perustelut väitteelle siitä, että eräs pörssin korkeimpia kannattavuuksia omaavia tuotteita olisi kannattava myös Suomen ulkopuolella matalamman digitalisaatioasteen ja parempien rakennusmarkkinoiden kohdemaissa. Ymmärtäisin tämän vaatimuksen hyvin, jos kyse olisi jostain matalan kannattavuuden palvelusta joka olisi menossa äärikilpailuille markkinoille. Nythän Admicom osalta tuotteen tilanne on päinvastainen ja ala globaalisti oikein huutaa tarvetta saada näitä ratkaisuja käyttöönsä. Mikäli menisit vaikkapa Revenio-ketjuun haastamaan, että ilmapuhkuteknologiaa ei välttämättä kannata myydä Suomen ulkopuolelle ilman, että nimimerkit esittävät ‘substanssia’ väitteillensä, niin sinut naurettaisiin ulos sieltä.

Tämä kansainvälistymisen pelko ja sen harmillinen hitaus on täysin suomalainen piirre pörssiyrityksissä. Mikäli Admicomin päämaja sijaitsisi Ruotsissa ja tekisi vastaavasti eräitä pörssin komeimpia kannattavuuslukuja, niin luuletko että siellä ajateltaisiin näin: “Ei kyllä kannata yrittää laajentua Norjaan, paitsi ehkä varovaisesti varpaita veteen kastaen, koska turska voi helposti napata koko jalan ja sitten on hieno firma pilalla. Maksetaan mielummin osinkoja ja kasvetaan maltilla.”

Tietysti kansainvälisessä kasvussa tulee vastaan kaikenlaisia kommervenkkejä ja jos niitä ei tulisi, niin vauhtia ei olisi tarpeeksi. Voin kyllä vilpittömin mielin luvata, että kahdesti mainittu pelkosi jälkiviisaudesta on katteeton. Minulta saat kuulla vain pelkkää ylistystä, mikäli Admicom lopettaa osingonmaksun ja lähtee niillä rahoilla ottaamaan Eurooppaa ja koko maailmaa haltuun tuotteillansa :+1:

74 tykkäystä

Kyllähän tässä kaikessa haisee sellainen perisuomalainen puolustuspeliin perustuva taktiikka jossa oman maalin takaa hierotaan pitkään ja hartaasti jotain viivelähtöjä jolla toivotaan saavan yksi onnenkantamoinen ja 1-0 voitto.

Ymmärrän että taloudellinen asema halutaan turvata mutta osinkojen jakaminen ei tähän istu yhtään, joko suojellaan kassaa kunnolla tai sitten ollaan hakemassa ahnaasti maaleja.

Mä allekirjoitan Ekan pointin kyllä, jos ollaan oikeasti kasvufirma niin sitten ne osingot pitäisi olla toissijaisia, Suomessa istuu kyllä aivan liian syvällä näiden Saarioiden ja Lindströmien yms fossiilien iänikuin osinkokiima.

Jos on oikeasti hyvä tuote niin sitten mennään hyökkäysalueelle hakemaan niitä maaleja, monesti hyökkäys on oikeasti paras puolustus.

Suomen pörssi ei todellakaan tarvitse yhtään mörnijää lisää vaan oikeasti kasvuhakuisia firmoja Ruotsin tapaan.

52 tykkäystä

Minusta tämä osinkokeskustelu on vähän yksipuolista, ikään kuin osingon lirauskin tarkoittaa luovuttamista kasvun suhteen.

Eri bisneksillä on eri pääomatarpeet. Softa-alalla voi hyvässä lykyssä melko pienilläkin investoinneilla saada tehokasta kasvua aikaan. Toisaalta pääomaraskaassa teollisuudessa omistajan rahat makaa usein tuotantolaitoksissa ja jos haluaa lisää kasvua, pitää tulos investoida uusiin laitteisiin. Tai kuten farmarit huokaisevat viitatessaan upeisiin traktoreihin ja puimureihin: ”tuossa ovat elämäntyöni voitot”.

Osinko on myös viesti. Admicom on leikannut jo osinkoa takavuosien tasosta. Johto ehdottaa hallitukselle joka taas ehdottaa yhtiökokoukselle osinkoa. Minulle leikattu osinko kertoo, että rahaa halutaan pitää investointien (yritysostot yms) varalle taskussa, mutta toisaalta kansainvälistymisessä nähdään haasteita (esim. tuotteiden lokalisointi) mitä ei joko suoraan euroja heittämällä devaajien päälle ratkaista tehokkaasti tai ei kaadeta lisää rahaa ennen kuin on riittävä varmuus onnistumisesta.

Tuhoisinta omistajille on kannattamaton kasvu ja kasvussa on aina kyse sopivan riski-/tuottosuhteen hakemisesta.

Harvoin rahan makuuttaminen varsinkaan suomalaisen pörssiyhtiön tilillä kannattaa, vaikka Admicom onkin tehnyt oivia ostoja joten tämä ei ole yhtiön suuntaan kommentti vaan yleinen heitto viitaten esim. pääoman allokaation kuuma peruna suussa Fortumissa takavuosina.

Ainahan rahaa saa pankista tai omistajilta jos tähdet asettuvat kohdalleen.

Lisäys: kasvuyhtiöistä esim. Revenio ja NoHo ovat maksaneet samalla isoakin osinkoa johtuen siitä että kasvuun riittää rahaa vähemmänkin tai NoHon tapauksessa asiakkaat rahoittavat kasvun.

66 tykkäystä

Hyvä vastaus. Ja kirjoittamasi on pitkälti se osuus, josta olinkin kanssasi samaa mieltä, kuten närkästyneessä vastauksessani ilmaisin. Minua häiritsi eniten viestin tyyli. Ja mustavalkoisuudesta en lähtökohtaisesti myöskään pidä.

10 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Minulle vastauksesi kuitenkin kertoo, että kansainvälistyminen Ultiman avulla vaatii isohkoa ponnistusta ja teidän lähestymistapa on lähinnä se, että toivotaan löytyvän maakohtaisesti asiakas, jonka kanssa tuo ponnistus tehdään. Oman kokemuksen mukaan tämä on hankala rasti sen sijaan, että selvitetään itse yhden helpoimman maan avulla nuo liittymät ja niiden vaatimat muutokset, jotta markkinointi voidaan itse aloittaa. Mutta tämä vain oma näkemykseni.
Toisaalta kirjanpito voi olla hyvinkin erilaista eri maissa, joten pelkkä liittymärajapintojen rakentaminen ja toiseen sovellukseen kytkeytyminen voisi olla hyvä lähestymistapa.

Vaikka softa-alalla kasvu ei välttämättä vaadikaan isoja investointeja rakenteisiin, niin kyllä se maakohtaisten kontaktien, henkilöstön, markkinoinnin, kilpailuasetelmien selvitys yms. vie aikaa ja rahaa. Vaatii väkisin maakohtaisen paikallisen organisaation ja usein näistä muodostuva hintalappu yhdessä softamuutosten kanssa saa jarrut päälle.

18 tykkäystä

Kiitos kaikille kommenteista! Minua ei sinällään arvostelu, vastaan väittäminen tai erimieltä oleminen haittaa. On hyväkin, että tänne tuodaan perusteltuja näkemyksiä. Tyylilajeja sitten on monia, ja osaa arvostan enemmän kuin toisia.

Hiukan keskustelussa on menneet puurot ja vellit sekaisin, joten selvennän vielä vähän ajatteluamme:

  1. Kansainvälistymisestä
  • Olemme aiemmin sanoneet, että pyrimme toteuttamaan ensimmäisen kv yritysoston tämän vuoden loppuun mennessä. Edellyttää toki sopivaa kohdetta sopivassa markkinassa ja valuaation järkevyyttä. Väkisin emme siis tuota kauppaa tee. Tämä markkinan avaus antaa meille mahdollisuuden ymmärtää markkinan toimintaa syvällisemmin paikallisen tiimin avulla ja sitä kautta voimme suunnitella Ultiman lokalisoinnin, jotta product market fit saadaan kohdalleen heti lähdöstä.
  • Ylempi kuvio ei ole muuttunut vuoden vaihteesta mihinkään. Uutena mahdollisuutena mukaan tuli mahdollisuus avata kansainvälistä pelikenttää tämän yhden suuren tulevan asiakkaan kautta. Tässä vientituotteina olisivat ensin muut tuotteet kuin Ultima. Kaikissa näissä myös gross margin kunnossa
  1. Investoinneista
    On hyvä ymmärtää, että kaltaisemme yritys voi pääsääntöisesti tehdä investointeja kahdella tavalla: a) ostamalla toisen yrityksen tai liiketoiminnan, jolloin hankinta tehdään taseesta (ei suoraa tulosvaikutusta). Osinkokysymys liittyy lähinnä tähän investointitapaan, koska liikaa osinkoja jakamalla ei välttämättä rahoitus enää riitä. Admicomin jakamat osingot ovat kuitenkin sen verran maltillisia, ettei yksikään yrityskauppa ole jäänyt niiden maksun vuoksi tekemättä. Hyvä myös huomata, että esim Smartcraft ei jaa osinkoja, mutta sen sijaan ostaa omia osakkeitaan eli rahoitusefektiivisesti sama vaikutus.

b) toinen kasvuinvestointi on sitten investointi orgaaniseen kasvuun eli avaamalla esimerkiksi myyntitoimintoja toiseen markkinaan ja lokalisoimalla tuotteita. Tämä tapa syö välittömästi yhtiön tunnuslukuja eli heikentää ensin suhteellista kannattavuutta kasvun tullessa viiveellä. Pörssikapitalismin tulkitessa jokaista kvartaaliraporttia suurennuslasilla, on tämä tapa hieman haastava, jos markkinoilta ei löydy ymmärrystä kannattavuuden heikkenemiselle. Kun Ruotsin pörssiin referoitiin niin huomattakoon, että Admicomin omistajista iso osa on ruotsalaisia. Ruotsista löytyy myös yhtiö nimeltä Fortnox, joka ei myöskään ole saanut aikaiseksi kansainvälistyä huikean kannattavalla tuotteellaan. Pitkälti samoista syistä, jotka ovat hidastaneet Ultimalla kansainvälistymistä.

86 tykkäystä

No itseasiassa viisastellaan sen verran että on tässä ero, osingot karkaavat automaattisesti firman ulkopuolelle kun taas omien osakkeiden ostot jää yritykselle ellei niitä mitätöidä. Näitä osakkeita voidaan tarvittaessa käyttää yrityskaupoissa ja/tai johdon sitouttamisessa.

13 tykkäystä

Nyt ei puhuta mistään “lirauksesta”, puhutaan reilusta kolmanneksesta tämän vuoden ennustetusta EPSistä (1.86€ EPS, osinko 0.65€) jota ollaan jakamassa ulos.

Jos ollaan varautumassa kv-yrityshankintoihin niin eikö tämäkin raha kannattaisi sitten pitää taskussa sen sijaan että omistajille jaetaan rahaa ulos?

Kunnianhimoa peräänkuulutan Admicomilta ja muiltakin yrityksiltä, kukaan tuskin sijoittaa Admicomiin osinkojen takia muutenkaan.

18 tykkäystä

Kannattaa myös muistaa, että Admicomin vahvalla kassavirtaprofiililla yhtiö voisi hakea melko isostikin velkavipua pankista. Karkeasti noin 3x nettovelka/käyttökate suhdeluvulla lähivuosina vipua voisi helposti ottaa sen 35-40 MEUR. Admicomin profiililla vieraan pääoman kustannus ei myöskään arvioni mukaan erityisen korkeaa ole tässäkään korkoympäristössä. Tähän suhteutettuna esimerkiksi tuo tälle vuodelle ennustamani osinko (euroissa reilu 3 MEUR) ei nyt hirveästi muuttaisi isoa kuvaa, jos se päätettäisiinkin hillota tilille odottelemaan yritysostoja…

48 tykkäystä

Yhtiö voi siis jakaa o’sinkkoa sen vuoksi, että yritys voi aina mennä pankkiin nykyisessä tilanteessa hakemaan lainaa jakamiensa o’sinkkojen tilalle? En nyt tätä logiikkaa ihan täysin vissiin ymmärtänyt, kuulostaa hyvin hassulta omaan korvaani. En myöskään ymmärrä, kuinka tässä maksimoidaan omistaja-arvoa kun verottaja syö omansa tuosta välistä kuitenkin pois ja voisi uskoa kasvuyrityksellä olevan pienempiä ja kannattavampia investointeja mihin tuota kassavirtaa voisi upottaa, kuin mitä sitten hesuliin sijoittavalla voisi olla.

9 tykkäystä

Liittyisiköhän siihen, että vieraan pääoman kustannus on alle oman pääoman kustannuksen eli siksi sitä rahaa ei kannata pantata omalla tilillä vaan rahoittaa mahdolliset ostokset huomattavasti edullisemmalla pääomalla, kun sen tarpeen aika on.

14 tykkäystä

Ottaen huomioon ensinnäkin kuinka vaikeaa oman pääoman kustannus on määritellä Admicomille, toivon todella että excelin kaavat ovat jiirissä. Näillä korkotasoilla voisi näin yksinkertaisena ihmisenä uskoa, että admicom onnistuisi helpommin keräämään lisää pääomaa tarpeen vaatiessa (suunnatulla)osakeannilla kuin maksamalla lähtökohtaisesti +4% lainakuluilla. En nyt sano rahoitusmaailmaa mustavalkoiseksi paikaksi. Yleisesti en ymmärrä perusteita tälle rahan jakamiselle, etenkin kun kyseessä pitäisi olla SaaS kasvufirma.

2 tykkäystä

Vastasit itse itsellesi, miksi rahaa voidaan jakaa (samalla, kun kasvetaan): Kyseessä on SaaS-kasvufirma, joka ei juuri vaadi pääomaa kasvaakseen. Osinko on hyvä venttiili hallita pääomaa, kun sitä liiketoiminnasta kertyy näinkin hyvin. Isojakin yritysostoja pystytään silti tekemään, kuten monet yllä jo mainitsivat. Miksi sitä pääomaa pitäisi hillota taseessa, jos ostokohteita ei tällä hetkellä löydy liukuhihnalta?

13 tykkäystä

Itse en ainakaan toivo, että Admicom lähtee ostelemaan yrityksiä, jotta saadaan kasvua vain kasvun takia (kuten QT). Joku järki niissä investoinneissakin pitää olla.

16 tykkäystä

Itsellä hiukan kalskahti korvaan laajeta yrityskaupalla vuoden loppuun. Kun kassa/raha polttelee taskunpohjalla ei ole yleensä kovin hyvä tilanne vaan yrityskaupat kannattaa tehdä harkitusti ja otollinen hetki yleensä tulee kuten osakkeiden ostamisessa jolloin hintakin on sitten kohdillaan. Nyt on onneksi rakentamisessa kohtuullisen vaisu suhdanne, joten voi hyvinkin olla otollinen hetki.

6 tykkäystä

En usko minäkään, enkä sitä myöskään toivo. Jos omaan liiketoimintoon pystyisi orgaanisesti investoimaan, niin se varmasti olisi fiksua. Nythän sitä tehdään jo tuloslaskelman kautta t&k-menoilla esim., mikä heikentää nykyistä kannattavuutta. Meidän on aika vaikea arvioida millaista pääoman tuottoa ulkomaille orgaanisesti investoimalla saataisiin - saatika yrityskaupoilla. Edes kuningas Walmart ei pystynyt säilyttämään pääoman tuottojaan laajentuessaan oman kotialueensa ulkopuolelle. Ja Walmart toimii aika paljon yksinkertaisemmalla alalla.