Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Todella hienosti kiteytetty tämä asia, ottaisit oppia Smuusmuu. Jos et ota niin saatat jossain vaiheessa saada oikein kunnon oppitunnin, kyllä se markkina vielä tulee opettamaan.

3 tykkäystä

Samaa mieltä. Osallistua vois nimikyltti rinnassa, anonyyminä tai ihan miten haluaa. Vaikka joku inderesin konferenssi jäsenilleen tms.

Oi sitä aikaa kun ihmiset sai kokoontua luentosaleihin, tilaisuuksiin, kuukausittain oli mielenkiintosia iltamia ja yhtiökokouksissa pääsi nauttimaan reaaliosingoista… omalta osalta mennyt maku zoomi, teams yms. etätapaamisiin ja itse ainakin odotan että pääsee taas tapaamaan ihmisiä uudestaan ihan oikeessa maailmassa ja jutustelemaan naamatusten.

4 tykkäystä

Eikö tämä ole perinteinen strategia, jos ei halua että laadukkaat yhtiöt ovat ylipainoissa salkussa, vaan haluaa myös pitää keskinkertaiset ja huonot yhtiöt isolla painolla? :rofl:

5 tykkäystä

On hyvä taktiikka, niin voi ostaa Nokiaa vaikkapa salkkuun. Remedy on mulle kuitenkin pelifirma, vaikka ekat olikin 6,6 tasolta ostettu. Keväällä oli helppo ostaa, kun tiesi tulosta tulevan. 30-35€ ei oo ihan niin helppoa.

2 tykkäystä

OMX10 indeksi. Kymmenen turskasinta mörnijää koto pörssistä. Minkään yksittäisen yhtiön paino ei saa nousta yli 10%.(tai laskea alle 10%) Uudelleen painoitus joka päivä koska aktiivinen veivaus pitää kilot ja tuotot kurissa.
Kuinka moni olisi valmis sijoittamaan? Tähän saa sitten lähteä vain 100% painolla koska sisältää matemaattisesti täydellisen kympin hajautuksen. Vähimmäis sijoitusaika 10 vuotta. Osingot uudelleensijoitetaan Wincapitaan.

Omistukset:
Citycon 10%
Fortum 10%
Kemira 10%
Nokia 10%
Nokian renkaat 10%
Nordea 10%
Outokumpu 10%
Sanoma 10%
SSAB 10%
Telia 10%
Wärtsilä 10%

8 tykkäystä

Kyllä tuo minulla koskee vaan remedyä tällä hetkellä.

Omx kymmenestä mulla on salkussa Nokia, Fortum ja Sanoma :blush:.

Voitte kertoa tuolla remedy ketjussa miksi 35 eur olisi hyvä hinta laittaa panosta isommaksi, niin voin muuttaa taktiikka :wink:

3 tykkäystä

Ja osingoilla sit Wincapitaa.

1 tykkäys

Kaikki nuo on ostettu keväällä, paitsi Sanoma, joka on myyty maaliskuussa ja ostettu takaisin keväällä ja kasvatettu. Kyllä siinä kuule muu on mielessä kuin osingot (väheksymättä osinkoja).

2 tykkäystä

Ilmeisesti sisältää ihan kivasti velkavipua tai luovaa laskentaa, kun OMX kympissä firmoja on 11 ja kaikkien painotus 10%? :thinking:

4 tykkäystä

OMX10 sisältää tietenkin 10% vipua.

1 tykkäys

Joo, yhtiökohtaisesti voi olla varmasti ihan hyvä taktiikka, varsinkin esim. remedyn kaltaisessa yhtiössä, missä hintaan on leivottu aika paljon odotuksia. Vaikkakin menestyjistä olisi hyvä yrittää pitää kiinni eikä kevennellä jatkuvasti.

Vitsini koski enempi sitä varsin yleistä strategiaa, että kevennellään hyvin menestyneitä yhtiöitä ja siirretään rahat niihin mörnijöihin tai laskijoihin. Jolloin nämä laskijat syövät kaikki hyvienkin firmojen tuotot.

PS. Ja ei siis tietenkään ollut tarkoitus loukata tai henkilökohtaisesti arvostella tai mitään muutakaan, jos niin ymmärsit viestin. Enempi vain perjantai illan huonoa huumoria.

3 tykkäystä

Joo en noudata sellaista taktiikka. Ostan lisää kalliimmalla jos syytä on.

Enkä loukkaantunut.

3 tykkäystä

Samoin minulla. Jostain syystä lainaus osoitti viljon viestiin vaikka omx10 sai idean tästä mörnijä tasapainotuksesta.

2 tykkäystä

Wau, Juurikki haluaa myös 110 %-sen salkun. Laskitko sijoitusten lukumäärän? Sisällöstä 3/11 vaatisi perusteluja Juurikin näkökulmasta, mutta pääosin hyvältä näyttää.

1 tykkäys

Onko se Wincapita joku uusi artesaani-olut tai peräti ruisviski?

Saattoi käydä niin että täyden kympin indeksin salkunhoitaja ei osannut laskea kymmeneen. Tai toisaalta täyden kympin salkuun mahtuu kymmenen prosenttia enemmän yhtiöitä kun tasan kympin salkkuun. Virheitä, varsinkaan sijoitusvirheitä ei kannata ääneen tunnustaa. Edes itselleen.

Yhtiö valinta indeksiin on suoritettu silmämääräisesti katsomalla viimeisen 10vuoden kurssikehitystä. Mitä tasaisempaa tai jopa alamäkeä sen helpompi kulkea.

1 tykkäys

Mitä mieltä?

Olisi todella hieno työmatkalaisten ja rahdin kannalta näille rantakaupungeille. Poikisi suomelle sijoitus mielessä paljon verovaroja tulevaisuudessa.

Mutta tottakai suomi säästää hieman ja saa itärajan liikenteen pari minuuttia lyhyemmäksi mielummin​:roll_eyes::smiley:

Jos adressi kiinnostaa niin löytyy täältä

Mistä löytää First North 25 indeksin painot? Vai onko puhtaasti market capin mukaan?

1 tykkäys

Näillä linkeillä pääsenet hyvin alkuun :slight_smile:

https://indexes.nasdaqomx.com/Resource/Index/Methodology

2 tykkäystä

Tässä on viisautta, sijoittamisessa puhutaan lähestulkoon aina menestystrategioista mutta vähemmän siitä, miten välttää isoimmat virheet. “Sinun ei tarvitse tehdä elämässäsi moniakaan asioita oikein, kunhan et tee monia isoja virheitä” - vanha (Buffetin) viisaus, joka on hyvä pitää mielessä. Etenkin salkun koon kasvaessa tämä korostuu, kun kuukausisäästö yms. tulovirta ei riitä enää paikkaamaan mahdollisia isompia virheitä.

Niin tylsältä ja kuluneelta kuin se kuulostaakin niin hajautus on oikeasti tärkeää. Toinen tylsältä kuulostava juttu on se, että osakkeisiin saa sijoittaa vain semmoista rahaa, mitä oikeasti ei tarvitse lähiaikoina. Markkinoilla voi tapahtua mitä vain, joku 50% romahduskin on mahdollinen, puhumattakaan osakepoiminnasta, jossa hyvänäkin aikana yksittäiset yhtiöt voivat ajautua isoihin ongelmiin. Eli jonkinmoinen varakassa, joka pidetään täysin erillään sijoituksista on syytä olla.

En nyt halua tässä luoda negatiivista kuvaa osakesijoittamisesta mutta riskit on syytä tiedostaa. Vuosien varrella nähnyt tällaisia tapauksia, joissa lähes koko pääoma on menetetty ja sitten poistuttu kokonaan markkinoilta. Teknokuplan jälkimainingeissa oli tällaisia massiivisia tappioita ja tuoreempana muistissa on surullisenkuuluisa Talvivaara. Eli jonkinmoinen hajautus yli toimialojen ja maantieteellisestikin* on aina hyvä olla.

*mielestäni toimialat ovat tässä tärkeämpiä, kansainvälinen teknosalkku ei paljoa lohduttanut teknokuplan puhjetessa, kun taas eri toimialoille sijoitettu salkku kesti iskun paremmin

15 tykkäystä