Inderesin osakkeenomistajien nimitys- ja palkitsemistoimikunta

Jos en aivan väärin muista, niin myös Inderesin osalta on tässä keskustelussa - tai muualla foorumilla - mainittu paitsi hallituksen henkilöstöedustaja, niin jopa yhteisöedustaja.

Aloitteen henkilöstön hallintoedustajan mukaan ottamisesta hallitukseen teki Goforen perustajiin kuuluva, nykyinen hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki. Ensimmäinen henkilöstöedustaja aloitti 2015, ja käytäntö pysyi, vaikka yhtiö listautui pörssiin 2017.

Kärjen mielestä henkilöstöedustaja jättää arvokkaan kädenjäljen hallitustyöhön ja yhtiön kehittymiseen, tuo läpinäkyvyyttä sekä tietoa henkilöstöstä, asiakkaista ja asiakasarvon tuottamisesta kaikenlaisiin käsiteltäviin asioihin. Myös henkilöstön hallintoedustuksen vaatimus yrityksen hallinnossa saadaan täytettyä.

”Hallitustyön ja koko johtamisprosessin läpinäkyvyys on kehittynyt systemaattisesti. Käsitys henkilöstön, johdon ja hallituksen olemisesta samassa veneessä yhtiön kasvun ja kannattavuuden rakentamisessa on parantunut. Näen, että luottamussuhde johdon ja henkilöstön välillä on lujittunut, kun työntekijöillä on hallituksessa luottohenkilö. Mielestäni tämä on myös yksi ilmentymä sidosryhmäkapitalismista, jota Gofore mitä suurimmassa määrin edustaa”, Kärki kertoo.

En ole vielä asettunut pohtimaan omaa mielipidettäni asiaan Inderesin osalta, mutta kyllä nuo henkilöstöedustajan perustelut ainakin ihan järkeviltä kuulostavat.

Nyt jos miettii Inderesin hallitustyöskentelyä, niin hallituksen jäsenet tuskin ehtivät olla kovin aktiivisia täällä foorumeilla ja verkkoyhteisössä. Kuitenkin hallituksen kokouksissa edustava johto ja muu vieraileva henkilöstö osannee tätä näkökulmaa pitää esillä. Olisiko ollut jopa niin, että yksi kokous vuodessa olisi jollakin tavalla omistettu yhteisöasioille (@Verneri_Pulkkinen ?).

Yhtiön kasvaessa on kuitenkin koko ajan riski sille, että johto ja hallitus ajautuvat (luonnollisistakin syistä) yhä kauemmas aktiivisesta yhteisöstä ja vuorovaikutus heikkenee. Tästä yhteisön ja henkilöstön välisen etäisyyden kasvustahan on jo ollut viime aikoina ansiokkaita foorumipostejakin. Ehkä keskeisissä strategisissa ja operatiivisissa päätöksissä ei enää osattaisikaan ottaa huomioon yhteisön näkemystä, joka on ainakin Suomen liiketoimintamallissa aivan kriittinen komponentti koko bisnekselle. Jos Inderesin väkipyörästä nappaa yhteisön pois, niin vaikea on nähdä muiden osa-alueiden toimivan ilman vakavaa taantumista.

Vaikka Goforen osalta puhutaan “vain” henkilöstöedustajasta (ehkä Saulin saattoi aiemmin lukea Inderesin hallituksessa tällaiseksi, vaikka hän oli toki myös TOP3-omistaja), niin mitä ajatuksia Inderesin hallituksen mahdollinen yhteisöedustaja herättäisi?

Tuntuu nyt jotenkin kovalta ehdotukselta, mutta toisaalta niin tuntui nimitystoimikunnan yhteisöedustajakin vielä pari vuotta sitten.

14 tykkäystä