Innofactor sijoituskohteena

Sama kait se ostaa markkinoilta hitusen halvemmalla mikäli tarjontaa riittää. Eihän sitä tarvitsisi muuta tehdä kuin asettaa myyntihinnaksi tuo ostotarjous niin kyllä se oikea hintakin sieltä tarjottaisiin lopulta

Jos hallitus todella on tasapuolinen, niin mielestäni heidän olisi pitänyt pystyä saamaan Ensiota vähemmän suosiva lopputulos, vaikka kukaan ei tietenkään voi pakottaa Ensiota myymään. Surkeaa päätyä siunaamaan noin 10% alle toisen alustavan tarjouksen hinnan oleva kauppa sellaisella ehdolla, jolla blokataan myös mahdollisia korkeampia kilpailevia tarjouksia peräti 3,36 € / osake asti. Onneksi osakkeenomistajat voivat arvailla minkälaisia tarjouksia sieltä olisi mahdollisesti vielä tullut ilman tällaisten ehtojen hyväksymistä!

Ovat varmaan pistäneet Ension todella koville parhaiden ehtojen saamiseksi ja Ension pysyttyä vahvana kuin kallio lähellä lienee ollut sellainen lopputulema ettei tällaisilla ehdoilla voitaisi edes suositella tarjousta hyväksyttäväksi… No eiköhän Ensio palkitse hallituksen uurastuksestaan!

3 tykkäystä

Kuinkas kauan tässä tarttee sitä kolmee senttiä odotella?

Eikös sitä puhuttua, että lunastuksen oletetaan tapahtuvan Q3 lopulla / Q4 alussa eli syys-lokakuussa. Helpointa olisi kun laittaisivat ostolaitaan 1,68 EUR:lla ostoon jäävuorella yhtä paljon kun osakkeita ulkona.

1 tykkäys

Onhan tässä sekin mahdollisuus, että Onni Bidco Oy ei saa tällä ostotarjoushinnalla 90 % osakkeista.

4 tykkäystä

Evli on sitä mieltä ettei kilpailevaa tarjousta tule ja hinta on hyvä.

“Ongelmallisia ovat erityisesti sellaiset ostotarjoustilanteet, joissa yhtiön pääomistaja haluaa ostaa yhtiön ulos pörssistä. Kun yhtiön pääomistaja istuu neuvottelupöydässä sekä osakkeenomistajan että ostajakandidaatin jakkaroilla, ei parhaan mahdollisen hinnan saaminen välttämättä olekaan kaikkien osakkeenomistajien ykkösprioriteetti.”

Maksumuurin takana juttua, että miten myrkkypilleri tehtiin jne.

"Kummu myös korostaa sitä, miten paljon CapMan joutuu sitouttamaan rahaa ja resursseja ostotarjouksen tekemiseen ilman varmuutta siitä, toteutuuko tarjous lopulta oikeasti. Näissä olosuhteissa CapMan haluaa, että ostajakonsortion sisällä rivit ovat vahvat.

“Tällaisen ostotarjouksen tekeminen vaatii 60 miljoonan euron sitovan rahoituksen ja meiltä puolisen vuotta täyttä työpäivää noin puolelta meidän tiimistämme. Tämä maksaa ihan älyttömästi”, Kummu toteaa."

:rofl:

Capmanilla on 5,0 miljardia Asset Under Management! Mutta kun ostetaan 40 MEUR firma 60 MEUR:lla ja saadaan siitä 52 %, niin siihen menee kokonaiselta tiimin puolikkaalta täysi työaika puolelta vuodelta?!

15 tykkäystä

Onko nyt Capman kuitenkin kaiken takana? Jos näin niin harmittaa Ension puolesta

https://x.com/TLveri/status/1816467710458675282?t=Z_k7VSBSlTHgRD5ufBXBRw&s=19

6 tykkäystä

Jos 15v olet vetänyt pörssiyhtiötä toimarina eikä sulla ole hajua miten hommat toimii niin sitten voi hakea sen kuuluisan kokovartalopeilin ja ihmetellä sen edessä maailmanmenoa.

17 tykkäystä

CapMan luonnollisesti haluaa turvata tarjouksen läpimenon. Kyllä kokeneetkin yrittäjät ovat täysin pankkiirien armoilla näissä asioissa, koska eivät oikeastaan tilanteen tullessa voi oikein kysellä neuvoja paljastamatta sivullisille, mitä on tapahtumassa. Helposti karkaisi tieto markkinoille. Tällä kertaa ei ainakaan vielä ole julkisuudessa tietoa, että mitään sisäpiiritietoa olisi sivullisille päätynyt.

Ensio on kyllä hyvin ansainnut tilaisuuden rahastaa Innofactorilla. Sekään tilaisuus ei tule vielä, vaan vasta joskus myöhemmin, kun myy osakkeensa samalla kun CapMan irtautuu. En nyt muista, kuinka pitkään CapMan pitää omistuksia yhtiöissä, mutta veikkaan luokaa 3-6 vuotta. Se on vielä pitkä aika odottaa Ensiolle. Yrittäjän riski säilyy Ensiolla. Mutta CapManin ja Ension intressi on jatkossa yhteinen ja sopuisalle yhteisomistukselle on hyvät edellytykset.

En lainkaan ihmettele, miksi Ensio haluaa poistaa Innofactorin pörssistä. Listatun yhtiön sääntelyn noudattaminen on iso vuosittainen kustannus. Kun yhtiö ei tarvitse lisää pääomia, ei oikein jää mitään syytä pysytellä pörssissä. Innofactor on tarpeeksi suuri ja sillä on Microsoft kumppanina. Orgaaninen kasvu onnistuu ilman analyytikoita, Fivaa ja foorumeita. Pörssi ei ole oikea paikka kaikille yhtiöille.

Capman itse mainostaa olevansa omistaja, joka laittaa yrityksen prosessit uuteen uskoon, jotta yrityksen täysi potentiaali saavutetaan. Ensiolla ei välttämättä jää suurta roolia jatkossa.

6 tykkäystä

Vastaavasti ei se pörssilistaus estä kasvua ja kannattavuutta, se antaa mahdolisuudet paremmin sitouttaa työntekijät ja tuo läpinäkyvyyttä.

Tässä nyt syytellään pörssilistausta siitä että toimari ei ole onnistunut kovin hyvin, jos Ensio ei olisi pääomistaja niin hän olisi saanut kenkää jo kauan sitten.

11 tykkäystä

Toisaalta Capmanin kyydissäkin voi sitouttaa työntekijöitä. Yhtiö on edelleen osakeyhtiö ja osakkeita ja optiota voi jakaa. Kun on selvää, ettei Capman jää omistajaksi loputtomiin, on henkilöstöllä vielä lähivuosina mahdollisuus irtautua.

Entisenä pitkäaikaisena omistajana (myin tiistaina) olen kyllä hyvin perillä Innofactorin potentiaalista, jota ei Ensio johtamana saatu osakekurssiin leimattua. Aika pomppuista on kyyti ollut. Olisin toivonut tasaisempaa kyytia, koska itse liiketoiminnan olisi pitänyt tuottaa tasainen kassavirta pienomistajalle.

Toki mutta se on paljon vaikeampaa kuin listatussa yhtiössä eikä koskaan yhtä läpinäkyvää.

Oma arvaus on että tuleva privaattiyhtiö tulee ostamaan lisää it-firmoja ja rakentaa isomman kokonaisuuden joka sitten myydään 3-5v päästä jollekkin isolle toimijalle tai toiselle PE-putkalle, ehkä jopa listataan uudestaan.

Joka tapauksessa aika härski kuvio joka hyvin alleviivasi Ension puuttet toimitusjohtajana, ei vaan voi 15 vuotta pörssissä olleen firman toimari sanoa ettei oikein tiedä mitään vetäytymisrajoista yms, joko hän paljastaa että hän ei ole kykenevä tehtäväänsä tai sitten hän puhuu palturia.

11 tykkäystä

Jokin noista vaihtoehdoista on minunkin arvaukseni. Management buyout on myös mahdolinen, mutta sitä ennen pitäisi johdon vaihtua.

Siilissä on Lamylla (Bradet) 16% omistus, joten sama temppu olisi mahdollinen. Taitaa vaan Hary Brade olla näissä kuvioissa paremmin informoitu kuin moni muu ja verovapaat osingot kelpaa.

Digiassa suuromistajia on kolme: Ingmannit 29,45%, Etolat 12,79% ja Ilmarinen 9,91%. Kokeneita kettuja kaikki. Näitä ei Capmannin pankkiirit viekoittele pois verovapaista osingoista.

Tässä markkinatilanteessa Innofactor joutunee etsimään ostettavaa pörssin ulkopuolelta. Toisaalta Siili ja Digia ovat aika houkuttelevia piensijoittajille :face_with_hand_over_mouth:

4 tykkäystä

Mites sektorin “roska-astiasta” Vincint tai Solteq?
Se on sitten eri asia, että haluaako noita kukaan. :grimacing:
Melkoista rämpimistä ollut kyllä molemmilla. :thinking:

4 tykkäystä

Vincit on potentiaaliinsa nähden alihintainen, mutta Solteq ei. Vincitistä ei ole yhdelläkään omistajalla yli 10% omistusta, joten sama kuvio kuin Innofactorin tapauksessa ei ole mahdollinen. Mutta Vincittiä voi tietysti ostella pörssistä lisää, jos rahulia löytyy. Vaihto on lähes olematonta, joten pienikin ostoryntäys johtaa kurssi nousuun. Blokkikaupoilla vois onnistua, mutta tuskin näillä hinnoilla kukaan pääomistajista myy.

3 tykkäystä

Tämä ei ole toimarin joka päiväistä työtä, ei taida Ensio ollut vastaavan ääressä aiemmin. Vai oletko eri mieltä? Tässä en ota kantaa siihen olisiko joku toinen ollut parempi luotsaamaan yritystä eteenpäin

1 tykkäys

Ei toi mitenkään härskikuvio ollut, jos miettii asiaa Ension näkökulmasta. Käytännön elämäntyö ja pörssiyhtiönä on omat rajoitteet, minkätyyppisiä M&A liikkeitä esim. voi tehdä ja miten ne rahoitetaan. Korkeampi käsittelyssä ollut tarjoushan oli ilmeisesti 100% ostovaatimuksella ja DD:n suorittamisella.
Eihän toi hintaero mitenkään iso ollut ja jos Ensio ei halunnut myydä, siitähän ei tullut mitään.
Jos ostajakandi on kilpaileva yritys, DD avaa kyllä täysin sun pelikirjan. Ostajahan voi sitten kieltäytyä syyhyn x vedoten ja sai matkaansa arvokasta tietoa.

Olen aika varma, että Capmanin huostassa, tämä juna menee eteenpäin paremmin ja Ensio hypännee jossain kohtaa pois toimarin tehtävästä ja siirtyy hallitukseen.

  • edit: @Seinakadun_Keisari Sillä on tarkoituksensa, että yrityksen perustajalla on iso osakeomistus ja se tuo mukanaan valtaa. Myyntipakkoahan ei ole, kuului hallitukseen tai ei. Tällaiset pitää sijoittajan ottaa huomioon, näitä tapahtuu yllättävän paljon maailmalla. Ei tämä mikään Hesulin ominaisuus ole.
4 tykkäystä

Ension näkökulmasta kyllä meni mukavasti mutta Innon hallitus (jossa Ensio jäsenenä jo nyt) ei kyllä katsonut asiaa kaikkien osakkaiden kulmasta. Toisaalta emme tiedä tarkkoja yksityiskohtia joten pitkälti spekulointia tämä.

DD on ihan normikamaa ja ennen sen tekemistä allekirjoitetaan paperit millä ehdoilla voi vetäytyä kaupasta. Lisäksi mitä sellaista DD:ssä olisi josta olisi kilpailijalle merkittävää hyötyä?

On jo hallituksessa nykyäänkin.

2 tykkäystä

Offropic, mutta pieni tarkennus: Kuitunen omistaa yhteensä Vincitistä yli 10%. Osan suoraan, osan 100% omistamansa Cloudberryn kautta ja osan vielä Amor & Laborin osaomistajuuden kautta.

2 tykkäystä

Itse olen kyllä sitä mieltä että oli Ensiolta ihan tietoinen ratkaisu. Tuskin nyt ilman lakiapua tätä veivasi. Varmasti on ollut koukeroista tietoinen. Tuskin nyt omaa elämäntyötään lähti ihan kevein perustein kikkailemaan.

Vähän jää paska maku kyllä tästä suuhun… Saa nähdä millä tämä firma myydään sitten seuraavaksi eteenpäin… Siitä tullaan näkemään se potentiaali joka tässä olisi osakkeenomistajana ollut.

6 tykkäystä